Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Εχθρικές οι τοποθετήσεις που ζητούν αθέτηση των δεσμεύσεων μας απέναντι στον ελληνικό λαό
  • [02] Συνεχίζονται οι επαφές Ντ. Τουσκ για την πενταμερή
  • [03] Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση
  • [04] Αντ. Σαμαράς: Η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
  • [05] FT: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
  • [06] Π. Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα
  • [07] Η Ουάσινγκτον επιθυμεί συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς τη συμμετοχή του Άσαντ
  • [08] Επτά νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας, στο Αφγανιστάν
  • [09] Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στη Φρανκφούρτη, διαμαρτυρόμενοι κατά της λιτότητας

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Εχθρικές οι τοποθετήσεις που ζητούν αθέτηση των δεσμεύσεων μας απέναντι στον ελληνικό λαό

    «Εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι «ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό». «Τοποθετήσεις που ζητούν να αγνοηθεί το μήνυμα των τελευταίων εκλογών και να συνεχιστεί μια πολιτική, η οποία καταδικάστηκε από τους Έλληνες, μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Θα έλεγα ευθέως και με απόλυτη σαφήνεια ότι είναι εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προς τον ελληνικό λαό» σημειώνει ο υπουργός και διευκρινίζει:«Είναι αδιανόητο και προκλητικό, η πρώτη κίνηση που γίνεται από την κυβέρνησή μας για την ανθρωπιστική κρίση να ερμηνεύεται ως μονομερής κίνηση. Προφανώς, ή δεν έχει καταλάβει ο κ. Κοστέλο τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, ή τελικά φαίνεται είναι από εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να δώσουν διαφορετικό περιεχόμενο σε αυτή καθαυτή τη συμφωνία και να τορπιλίσουν αυτό που πάει να αποτυπωθεί μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, δηλ. μια νέα σχέση ισοτιμίας ανάμεσα στη χώρα μας και τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι τοποθετήσεις ουσιαστικά δεν τίθενται μόνο απέναντι στη χώρα μας, αλλά δυναμιτίζουν την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης και την επόμενη μέρα συνολικά για την Ευρώπη».

    Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση πενταμερούς συνάντησης κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Η κίνηση του πρωθυπουργού αποσκοπεί στο να επιχειρηθεί να δοθεί απάντηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τα ζητήματα της συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα μας και τους εταίρους μας. Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να ροκανίζουμε τον χρόνο ούτε να λειτουργούμε παρελκυστικά -και βέβαια δεν αναφέρομαι στην ελληνική πλευρά- με σκοπό αντικειμενικά να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας. Είναι η στιγμή να δοθεί πολιτική απάντηση στα ζητήματα. Αυτή η κίνηση φέρνει τον καθένα απέναντι στις ευθύνες του».

    Ο υπουργός Εργασίας καθιστά σαφές ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων». Προσθέτει, ωστόσο:«Δεν πρέπει προφανώς να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η πολιτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας εκ μέρους των εταίρων μας, κατά παράβαση των πρακτικών που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί επιπλέον προβλήματα και εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που θέλει να ακυρώσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διαμορφώσει ένα παράδειγμα ήττας, οπισθοχώρησης μιας διαφορετικής φωνής που ακούγεται σήμερα στην Ευρώπη. Είναι, τελικά, πολιτικό το διακύβευμα απέναντί μας».

    Αναφέρει τέλος ότι «το νομοσχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα κατατεθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και αμέσως μετά, γύρω στο Πάσχα, θα αναρτηθεί το ν/σ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

    [02] Συνεχίζονται οι επαφές Ντ. Τουσκ για την πενταμερή

    Εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το θέμα της Ελλάδας δεν είναι επισήμως στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο πρόεδρος της ΕΕ είναι σε διαρκή επαφή με ιθύνοντες της ΕΕ για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν θέλησε να ανακοινώσει πότε θα γίνει η συνάντηση και ποιοι θα συμμετάσχουν. Ανέφερε όμως ότι θα συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε το τελευταίο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Ανέφερε επίσης ότι η ιδέα για τη συνάντηση υπήρχε από την προηγούμενη εβδομάδα και ότι η υλοποίησή της αποφασίστηκε μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ντ. Τουσκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

    Ερωτηθείς τέλος ο εκπρόσωπος αν το θέμα των άμεσων οικονομικών αναγκών της Ελλάδας είναι αντικείμενο συζήτησης, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι οι πληροφορίες που διαθέτει προέρχονται από τον Τύπο.

    [03] Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση

    Με τοποθετήσεις βουλευτών, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Το μεσημέρι έχει οριστεί να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή επί της αρχής του νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, σε λίγη ώρα, η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τον λόγο θα πάρουν και πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Εν τω μεταξύ, την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέγνωσε στην Ολομέλεια δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «η Χρυσή Αυγή, αξιοποιώντας τη στάση τής προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η ΚΟ του ΚΚΕ που έχει ήδη δηλώσει ότι ψηφίζει "παρών" επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

    [04] Αντ. Σαμαράς: Η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

    Η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού.

    «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης το πώς θα το υλοποιήσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους» επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

    Ο Αντώνης Σαμαράς, θα μεταβεί αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες,καθώς αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους περισσότερους ξένους ηγέτες που το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραβρεθούν και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με πληροφορίες θα τους επισημάνει την ανάγκη να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η όποια καθυστέρηση ή τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.

    [05] FT: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

    Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, καθώς το κόστος μίας εξόδου της χώρας θα ήταν πολύ μεγάλο και για την ίδια, τονίζει η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο γνώμης της.

    Με τίτλο: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα ρίσκο που αξίζει τον κόπο» και υπότιτλο: «Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει το Grexit, αλλά με ένα τεράστιο κόστος μακροπρόθεσμα», η εφημερίδα τονίζει ότι η κακόηχη λέξη Grexit δεν θα έπρεπε να έχει επινοηθεί ποτέ. «Περισσότερο από μία συμβατική χρεοκοπία, η απόφαση για έξοδο από ένα νόμισμα προσομοιάζει με την ανατροπή των κανόνων του παιχνιδιού» σημειώνει, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης εγκατέλειψε το παλιό μάρκο.

    «Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ανυποχώρητη στάση των ηγετών του έχει οδηγήσει σε περισσότερη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δεν είναι μόνο μία απειλή για να ευθυγραμμισθεί η Αθήνα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι (περιλαμβανομένων των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Και το κάνουν αυτό, με τη φανερή εμπιστοσύνη ότι δεν θα προκαλούνταν μία υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη.

    «Υπάρχουν φωνές, πέραν της Αθήνας, που βλέπουν τώρα την έξοδο της Αθήνας από το ευρώ ως τον καλύτερο τρόπο για να αποκατασταθεί η μοίρα της Ελλάδας» αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι είναι λάθος αυτή η απερίσκεπτη θέση. «Αντί να πυροδοτήσει μία νέα εξαγωγική οικονομία, το Grexit θα παρέτεινε την περίοδο της σύνθλιψης του βιοτικού επιπέδου (της Ελλάδας) και της μετανάστευσης», σημειώνει.

    [06] Π. Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα

    «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά με αυστηρούς όρους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές» τονίζει ο Επίτροπος για την Δημοσιονομική Πολιτική Πιέρ Μοσκοβισί.

    Παρότι κάνει λόγο για «τεράστια» βούληση να κρατηθεί η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, διευκρινίζει ότι μπορεί να συμβούν οικονομικά ατυχήματα. «Η δική μας δουλειά είναι όχι να τα οργανώσουμε, αλλά να τα εμποδίσουμε» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και τονίζει ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση, καθώς, όπως λέει, το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα σταθερής νομισματικής ισοτιμίας, είναι το κοινό νόμισμα.

    Παρά το γεγονός ότι είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, «αν αφαιρεθεί ένα κομμάτι του, ο ευρωχώρος θα δεχθεί πλήγμα ως σύνολο, διότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ακεραιότητά του. Όλοι θα ρωτούν ποιο κράτος-μέλος θα είναι το επόμενο» προειδοποιεί ο κ. Μοσκοβισί, ενώ δεν αποκλείει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δώσει δείγματα προθυμίας για συνεργασία. Είναι, όπως αναφέρει, σαφές για κάθε συμμετέχοντα ότι «ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα».

    Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ακόμη την ανάγκη «να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής», διευκρινίζει ότι «την ίδια ώρα πρέπει οι Έλληνες να σεβαστούν ότι η χώρα τους δεσμεύτηκε με υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της» και προσθέτει: «Τώρα βρισκόμαστε σε μια κοινή διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουμε. Αυτή η διαδικασία προχωρά αργά, πολύ αργά. Δεν πρέπει τώρα να χάσουμε άλλο χρόνο, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από κοινού (...) Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελληνικής διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία, αλλά δεν είναι σκόπιμο να εκμεταλλεύεσαι το παρελθόν για πολιτικούς σκοπούς στο παρόν».

    [07] Η Ουάσινγκτον επιθυμεί συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς τη συμμετοχή του Άσαντ

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν μία πολιτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για τη Συρία, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στον Σύρο ηγέτη, δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε Τούρκους αξιωματούχους ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Άσαντ, παρότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στον Σύρο ηγέτη και ότι η Ουάσινγκτον ποτέ δεν θα διαπραγματευόταν μαζί του.

    Τα σχόλια του Κέρι προκάλεσαν επικρίσεις στην Τουρκία--μία από τους σφοδρότερους αντιπάλους του Άσαντ-- με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση με τον Σύρο ηγέτη θα ήταν σαν να αντάλλασσε χειραψία με τον Αδόλφο Χίτλερ.

    [08] Επτά νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας, στο Αφγανιστάν

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη Λασκάρ Γκαχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, στόχος της οποίας ήταν τοπικοί αξιωματούχοι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε φορτηγάκι στο οποίο ήταν τοποθετημένα εκρηκτικά και ήταν σταθμευμένο έξω από κτίριο όπου στεγάζονται υπηρεσίες και η κατοικία του κυβερνήτη της επαρχίας. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την επίθεση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ο Ομαρ Ζουάκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν μέσω του λογαριασμού στο Twitter του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Η επαρχία Χελμάντ είναι ένα από τα ιστορικά προπύργια των ανταρτών Ταλιμπάν.

    [09] Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στη Φρανκφούρτη, διαμαρτυρόμενοι κατά της λιτότητας

    Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 350 ατόμων έπειτα από τις ταραχές στο κέντρο της Φρανκφούρτης κατά τις οποίες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής λιτότητας με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων της νέας έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκαψαν περιπολικά της αστυνομίας, επετέθησαν κατά δημαρχείου περιοχής της πόλης και συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις αφού πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και λάστιχα.

    Η αστυνομία της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε τις συλλήψεις με μήνυμά της στο Twitter.

    Οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από πέτρες και 80 δέχθηκαν επίθεση με σπρέι, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης. Κατόπιν πρόσκλησης του αντικαπιταλιστικού Blockupy, δεκάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν νωρίς το πρωί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα εγκαίνια της νέας έδρας της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στις 11.00 (τοπική ώρα).

    Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας περιμένουν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 800 αναμένονται από το Βερολίνο με ειδικά ναυλωμένο τρένο. Εξήντα λεωφορεία προερχόμενα από 39 ευρωπαϊκές πόλεις κατευθύνονται προς την Φρανκφούρτη.

    Κλοιός ασφαλείας έχει σχηματισθεί γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 2015 - 10:30:31 UTC