Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας
  • [02] Ντ. Τουσκ: Ουδείς επιθυμεί το Grexit
  • [03] Ο Αμπάς θεωρεί αδύνατο να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος υπό την μελλοντική κυβέρνηση Νετανιάχου
  • [04] Στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

  • [01] Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισηγήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και τη μεγάλη ανάγκη χιλιάδων οφειλετών να μπουν σε ρύθμιση.

    «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη και από την άποψη των ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή ταλαιπωρούνται και από την άποψη της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και πρέπει να αξιοποιηθεί ο Απρίλιος» είπε η κ. Βαλαβάνη, ζητώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί τελικά αυτό το νομοσχέδιο, απαιτούνται περισσότερες από 20 ημέρες για να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. «Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε με κανονικές διαδικασίες, πρακτικά θα έχουμε χάσει τον Απρίλιο» επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Υπάρχει επίσης μια ημερομηνία η οποία έχει βαρύνουσα σημασία, την οποία πρέπει να προλάβουμε να επεκτείνουμε. Είναι η ημερομηνία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τον αιγιαλό. Το ισχύον πλαίσιο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 31 Μαρτίου 2015. Αν δεν έχουν μέχρι αυτή την ημερομηνία ολοκληρωθεί τα κριτήρια χάραξης του αιγιαλού, χάνεται ο παλιός αιγιαλός για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να προλάβουμε λοιπόν να επεκτείνουμε αυτή την ημερομηνία την οποία προτείνουμε να πάει ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να μπορέσει να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με τους αιγιαλούς και τις παραλίες».

    Υπέρ της διαδικασίας που εισηγήθηκε η κυβέρνηση τάχθηκαν μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Στάθης Γιαννακίδης (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι απόφαση της κυβέρνησης και είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής. Ο Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) αναγνώρισε ότι υπάρχουν διατάξεις που ενσωματώνουν οικονομικές προτεραιότητες, όπως αυτή καθαυτή η ρύθμιση των οφειλών και η διάταξη για τον αιγιαλό. Διαφώνησε όμως με το κατεπείγον για τις υπόλοιπες διατάξεις (διατάξεις για τον ΚΦΕ, για τον ΦΠΑ, για τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων και τις διατάξεις για τις καταργήσεις των Οργανισμών). Ο Γιώργος Γαλέος (Χρυσή Αυγή) δεν διαφώνησε να υπάρξει επείγουσα διαδικασία, όχι όμως κατεπείγουσα, διότι πρέπει να ακουστούν οι φορείς στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) εξέφρασε ενστάσεις για το κατεπείγον, διότι «με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση οφειλών, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που δεν χρειάζεται να μπουν σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο». Άρα, όπως είπε, καλό είναι αποσυρθούν και να έρθουν με την κανονική διαδικασία. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα ακόμη και με τον τίτλο του νομοσχεδίου. «Ποια επανεκκίνηση της οικονομίας, εδώ συζητάμε πώς το κράτος θα αντλήσει έσοδα» παρατήρησε και κατήγγειλε ότι υπάρχουν διατάξεις άσχετες με το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ. «Αυτή η πρακτική δημιουργεί ερωτηματικά» είπε ο βουλευτής.

    [02] Ντ. Τουσκ: Ουδείς επιθυμεί το Grexit

    Ουδείς επιθυμεί το Grexit και οι πάντες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ρίσκο Grexident, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα διεξαχθεί απόψε για την Ελλάδα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι δεν θα είναι συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας και ότι ήταν υποχρέωσή του να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού να διοργανώσει αυτήν τη συνάντηση.

    O Ντ. Τουσκ υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων.

    Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [03] Ο Αμπάς θεωρεί αδύνατο να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος υπό την μελλοντική κυβέρνηση Νετανιάχου

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε σήμερα ότι θα είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ υπό τη νέα κυβέρνηση που σύντομα αναμένεται να σχηματίσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά της λύσης των δύο κρατών και οι εκκλήσεις του υπουργού του των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν να σκοτώσουν τους Άραβες του Ισραήλ αποδεικνύουν, αν είναι αληθινές, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί σοβαρά μια πολιτική λύση που θα οδηγεί στη δημιουργία δύο κρατών στη βάση διεθνών αποφάσεων, μεταξύ αυτών ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Αμπάς μιλώντας ενώπιον της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

    «Δεν υπαναχωρούμε από τη θέση μας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη διπλωματική και δικαστική αντεπίθεση στην οποία έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι.

    [04] Στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διατηρήσουν σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ωσότου η συμφωνία του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία εφαρμοστεί πλήρως, μετά την τοποθέτηση που έκανε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, για την οποία θα ήταν σφάλμα να αρθεί πρόωρα η πίεση που ασκείται στη Μόσχα. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ εμφανίζονταν διχασμένες σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν πρέπει να αποφασίσουν άμεσα την παράταση των κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο. Όμως οι δηλώσεις της Μέρκελ άφησαν να εννοηθεί πως η Γερμανία θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός της ημέρας η Ευρώπη να δεσμευτεί στην επιμήκυνση των κυρώσεων ώσπου η Ρωσία να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας για την εκεχειρία που συνήφθη τον περασμένο μήνα.

    «Δεν μπορούμε και δεν θα άρουμε τις κυρώσεις οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο πριν οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ εκπληρωθούν. Αυτό θα ήταν σφάλμα» είπε η Μέρκελ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, νωρίτερα σήμερα.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε επίσης τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στη Ρωσία ώσπου οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ να εφαρμοστούν πλήρως. Η εφαρμογή πρέπει «τελικά να καταλήξει στην ανάκτηση του ελέγχου των ουκρανικών αρχών επί των συνόρων της, όπως προβλέπει το (ειρηνευτικό) σχέδιο (του Μινσκ)», ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Τουσκ, η Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχουν καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, η οποία συνδέει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραταθούν έως τουλάχιστον το τέλος του 2015, καθώς η συμφωνία του Μινσκ ορίζει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

    Πάντως η απόφαση για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο και αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας, δεν αναμένεται να ληφθεί τυπικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

    Χθες το βράδυ η Μέρκελ συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως δεν θα αμβλυνθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πριν η Μόσχα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 March 2015 - 14:30:24 UTC