Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Παραγωγική η διαβούλευση στο Euro Working Group»
  • [02] Η γερμανική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση της Siemens, λέει το Βερολίνο
  • [03] Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης από Γιούνκερ και Τουσκ
  • [04] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν βλέπουμε λόγο επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ
  • [05] ΕΚΤ: Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ
  • [06] Η ΕΕ ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν και πάλι ειρηνευτικές συνομιλίες
  • [07] «Ζωγραφιές για την Επανάσταση»

  • [01] «Παραγωγική η διαβούλευση στο Euro Working Group»

    Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

    Αναφέρουν ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

    Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

    [02] Η γερμανική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση της Siemens, λέει το Βερολίνο

    «Η Δικαιοσύνη στην Γερμανία είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται. Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την ελληνική πλευρά και εμπίπτουν στους κανόνες και τα κριτήρια της δικαστικής συνδρομής, τότε βεβαίως θα εξεταστούν και θα ανταποκριθούμε - εάν εμπίπτουν στους κανόνες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή οι έρευνες τρέχουν» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει θέση.

    «Υπάρχουν τυπικές διαδικασίες για την δικαστική συνδρομή μεταξύ κρατών, άρα υπάρχουν και συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε η κυρία Βιρτς, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου, επισήμανε: «Και σε ό,τι αφορά τα αιτήματα έκδοσης υπάρχουν κανόνες που ορίζονται από τον νόμο. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω σε λεπτομέρειες αν υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα έκδοσης. Αλλά εάν υπάρχει, τότε πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τα νομικά κριτήρια».

    [03] Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης από Γιούνκερ και Τουσκ

    Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    Σε συζήτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». «'Ημουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία πιο ομαλή», δήλωσε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για «την αγαπημένη μου Ελλάδα» αλλά και την ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι στην επταμερή συνάντηση επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την ανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποφυγή παρεξηγήσεων. «Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παρουσιάσει σύντομα μεταρρυθμίσεις», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης.

    [04] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν βλέπουμε λόγο επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ

    «Δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αναφερόμενος στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΧΣ από τον EFSF.

    «Ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup 20.2.15 αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις και τόνισε ότι «οι πόροι που βρίσκονται πάλι στον EFSF στο Λουξεμβούργο είναι κατά την άποψή μας δεσμευμένοι για συγκεκριμένο σκοπό, διότι είχαν προβλεφθεί για την περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών».

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ επισήμανε: «Εγώ βλέπω τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμούς και βλέπω μόνο τα γεγονότα. Δεν καταθέσαμε στην Μπούντεσταγκ ένα νέο ή τροποποιημένο πρόγραμμα προς ψήφιση, αλλά η Βουλή επιμήκυνε το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του Μνημονίου το οποίο αποτελεί τη βάση του (προγράμματος). Περί αυτού πρόκειται. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει, στο πλαίσιο του ισχύοντος Μνημονίου, περιθώριο ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η ελληνική πλευρά υποβάλει προτάσεις ώστε να αντικαταστήσει ισχύοντα στοιχεία του Μνημονίου με άλλα, αυτό είναι ελεύθερη να το κάνει. Στο τέλος όμως, όταν η ελληνική πλευρά υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, χρειαζόμαστε παραταύτα ένα συνολικό πακέτο όπου στο τέλος θα "βγαίνουν" και οι αριθμοί».

    [05] ΕΚΤ: Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ

    Την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τραπεζική πηγή. «Το όριο του ELA αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    [06] Η ΕΕ ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν και πάλι ειρηνευτικές συνομιλίες

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν και πάλι άμεσα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέρρευσαν πέρυσι. Το Ισραήλ θα πρέπει να καταβάλει «κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την έγκαιρη επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ΕΕ σε μια σειρά ετήσιων εκθέσεών της με τις οποίες αποτιμά την πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε χώρες που βρίσκονται κοντά της. Επίσης η ΕΕ καλεί την Παλαιστινιακή αρχή να επιδιώξει «θετικά βήματα» για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕ επέλεξε τον βετεράνο Ιταλό διαπραγματευτή Φερνάντο Τζεντιλίνι ως ειδικό εκπρόσωπό της στη Μέση Ανατολή. Στις εκθέσεις της η ΕΕ ζητεί από το Ισραήλ να διασφαλίσει τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

    Στο μεταξύ η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε ένα σχέδιο κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών σε έναν εβραϊκό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξαιτίας της έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

    [07] «Ζωγραφιές για την Επανάσταση»

    «...Αφού έδιωξα αυτόν το ζωγράφο, έστειλα και έφεραν από την Σπάρτη έναν αγωνιστή, Παναγιώτη Ζωγράφο τον έλεγαν. Έφερα αυτόν και μιλήσαμεν και συμφωνήσαμεν το κάθε κάδρον την τιμήν του, έστειλε ήφερε και τα δυο του παιδιά και τους είχα εις το σπίτι μου όταν εργάζονταν. Και αυτό άρχισε από το 1836 και τελείωσε το 1839.

    Έκαμα ένα τραπέζι μεγάλο και πήρα εις το τραπέζι τους πρέσβεις των ευεργέτων μας Δυνάμεων και τους φιλέλληνας, τους αγωνιστάς και τους αυλικούς και υπουργούς και δικούς μας σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς, ως διακόσιους πενήντα ανθρώπους. Ήταν σε όλο το σπίτι που τρώγαν... Τελειώνοντας το τραπέζι τότε έβγαλα τις εικονογραφίες και τις θεώρησαν.

    «Και τον ρώτησαν οι αγωνιστές: 'Τι είναι αυτά τα κάδρα;'»Και αυτός απάντησε: Ο τάδες ο πόλεμος, ο τάδες, όπου αγωνιζόσασταν εσείς και πληγωνόσαστε δια να ιδήτε την πατρίδα σας ελεύτερη και άλλος αναστέναζε και άλλος έκλαιγε».

    Το εν πολλοίς άγνωστο κείμενο του Σπύρου Βασιλείου (γραμμένο και φιλοτεχνημένο -μαζί με τον Αγήνορα Αστεριάδη- στα τέλη του 1941, υπό τον τίτλο «Ιστορημένα Χειρόγραφα») ανέσυρε, για τις ανάγκες του πανηγυρικού της ημέρας, που επιλέχθηκε να εκφωνήσει απόψε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ξενοφών Σαχίνης.

    Εικαστικός και ο ίδιος, επέλεξε να... χαράξει τον πανηγυρικό με χρώματα της Επανάστασης, τιτλοφορώντας τον ως ... «"Ζωγραφιές" για την Επανάσταση»...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 March 2015 - 16:30:23 UTC