Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας για την απώλεια του Γκίντερ Γκρας: Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο
  • [02] Π. Παυλόπουλος: Πνευματική παρακαταθήκη το έργο του Γκίντερ Γκρας για την Ελλάδα
  • [03] Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες
  • [04] Βαρουφάκης και Σόιμπλε σε συνέδριο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
  • [05] Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση παράδοσης αντιπυραυλικών συστημάτων στο Ιράν
  • [06] Υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Μάρκο Ρούμπιο
  • [07] Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας
  • [08] Απεβίωσε ο Εντουάρντο Γκαλεάνο

  • [01] Αλ. Τσίπρας για την απώλεια του Γκίντερ Γκρας: Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο

    «Η απώλεια του Γκίντερ Γκρας αφορά κάθε πολίτη της Ευρώπης. Σήμερα χάσαμε ένα από τα σημεία αναφοράς του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο φίλο που δε δίστασε να σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν τα στερεότυπά εναντίον της Ελλάδας βρίσκονταν στο απόγειό τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια του νομπελίστα συγγραφέα και ποιητή, Γκίντερ Γκρας.

    Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ο Γκίντερ Γκρας, δεν υπήρξε μόνο ο νομπελίστας βιρτουόζος του λόγου, αλλά και ο μαχητικός διανοούμενος της δημοκρατικής και κοινωνικής στράτευσης» και επισήμανε ότι «το "τενεκεδένιο ταμπούρλο" του είναι ανεξίτηλο ορόσημο της ευρωπαϊκής πολιτικής και αντιφασιστικής λογοτεχνίας».

    «Στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους και όλες που τον αγάπησαν, εκφράζω την ειλικρινή και βαθιά μου θλίψη» κατέληξε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

    [02] Π. Παυλόπουλος: Πνευματική παρακαταθήκη το έργο του Γκίντερ Γκρας για την Ελλάδα

    Για την Ελλάδα και τους Έλληνες το έργο του Γκίντερ Γκρας συνιστά πραγματική πνευματική παρακαταθήκη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του βραβευμένου, με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Γερμανού συγγραφέα.

    Ο Γκίντερ Γκρας χάραξε στη σύγχρονη παγκόσμια ?και ιδίως ευρωπαϊκή- λογοτεχνία ανεξίτηλα σύμβολα Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει: «Κι αυτό το βιώσαμε στον Τόπο μας εντελώς πρόσφατα, μεσ? από απτά δείγματα ανυπόκριτου και ανιδιοτελούς Φιλελληνισμού, σε κρίσιμες για το Λαό μας στιγμές».

    [03] Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες

    Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της ΕΕ κι ας γνώριζε -μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.

    Αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

    [04] Βαρουφάκης και Σόιμπλε σε συνέδριο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

    Η ελληνική οικονομία και η ευρωζώνη θα είναι τα βασικά θέματα συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings, την Πέμπτη 16 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, ενώ κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

    Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ, θα τεθούν στην ενότητα στην οποία θα μιλήσει ο Έλληνας υπουργός.

    [05] Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση παράδοσης αντιπυραυλικών συστημάτων στο Ιράν

    Χωρίς να περιμένει ενδεχόμενη και μελλοντική άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η Ρωσία ήρε την απαγόρευση παράδοσης των αντιαπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν, θεωρώντας ότι η συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το επιτρέπει, προκαταλαμβάνοντας έτσι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Η απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που ανοίγει θεωρητικά τον δρόμο για την αποστολή των συστημάτων S-300 στην Τεχεράνη προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου και του Ισραήλ.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε προς τον Ρώσο ομόλογό του ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να άρει την απαγόρευση πώλησης του αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 στο Ιράν.

    [06] Υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Μάρκο Ρούμπιο

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο 43χρονος κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής της Φλόριντα αναμένεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

    Σύμφωνα με τους New York Times, το CNN και τη Washington Post, ο Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε σε υποστηρικτές του ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

    [07] Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ένοπλος αναζητείται έπειτα από πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο του Γκόλντσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα News-Argus, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν ο ένοπλος που αναζητείται άνοιξε πυρ μέσα στο Κοινοτικό Κολέγιο Γουέιν. Ένας εκπρόσωπος της σχολής είπε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε στη βιβλιοθήκη.

    Στο Κοινοτικό Κολέγιο Γουέιν φοιτούν περίπου 4.000 σπουδαστές ενώ αρκετές χιλιάδες είναι αυτοί που παρακολουθούν μεμονωμένα μαθήματα.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ύποπτος είναι ένας λευκός, φαλακρός άνδρας με μούσι και τατουάζ πάνω από το αριστερό μάτι του, που φορά μπλε τζάκετ και ανοιχτόχρωμο παντελόνι. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή, ενώ αδιευκρίνιστο είναι αν υπάρχουν και άλλα θύματα.

    [08] Απεβίωσε ο Εντουάρντο Γκαλεάνο

    Ο Oυρουγουανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο, ο συγγραφέας του "Οι Ανοικτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής" και διακεκριμένη προσωπικότητα της λατινο-αμερικανικής Aριστεράς, πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών στο Μοντεβιδέο.

    Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, που χρησιμοποιούσε το επώνυμο της μητέρας του, έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων και τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μοντεβιδέο. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του νοσοκομείου πέθανε τα ξημερώματα.

    "Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο στις 3 Σεπτεμβρίου 1940 και πέθανε στην ίδια πόλη στις 13 Απριλίου 2015", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισπανικού εκδοτικού οίκου Siglo XXI.

    "Ο χρόνος ανάμεσα στις δύο αυτές ημεορμηνίες μπορεί να γεμίσει με εξορίες, με βιβλία, με ονόματα φίλων και εχθρών, με πολλά βραβεία, διδακτορικά Honoris Causa, εκστρατείες δυσφήμησης, κοντολογής, το σύνηθες οικοδόμημα, με βάση τη συγκέντρωση πληθώρας στοιχείων, ενός προφίλ μέσω του οποίου οι εγκυκλοπαίδειες και οι παντός τύπου μελέτες θα παρουσιάσουν την προσωπικότητά του για την αιωνιότητα" αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του εκδοτικού του οίκου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 April 2015 - 18:30:24 UTC