Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση της αστυνομίας για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ζητεί ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό
  • [03] Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [04] «Η ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων αύριο στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων»
  • [05] Βίντεο και ανακοίνωση από τους καταληψίες του ΕΚΠΑ
  • [06] Πιθανή αύξηση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εξετάσει η ΕΚΤ
  • [07] Στα 3,245 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Φεβρουάριο

  • [01] Παρέμβαση της αστυνομίας για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ζητεί ο Αντ. Σαμαράς

    Να δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη, καλεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Αυτό έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και μέρες» τονίζει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχουν συνθήκες κατάλυσης του κράτους και παραβίασης ουσιωδών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, επίσης, ότι η έκκληση των πρυτάνεων τα λέει όλα και πως οι δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού αποκαλύπτουν το αδιέξοδο όπου έχει οδηγηθεί η πρωτοφανής, όπως αναφέρει, πολιτική "διαλόγου" με τους κουκουλοφόρους. «Κάθε λεπτό που περνά, κυριαρχεί η ανομία. Για την οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη η κυβέρνηση και η προκλητική πολιτική της» συμπληρώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

    [02] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

    Διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις προσφυγικές ροές θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη θα μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

    Επίσης, θα συμμετάσχουν ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπαρχηγός Β' Λιμενικού Νικόλαος Πατρινός. Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίον θα εκπροσωπήσει ο Αριστείδεης Καλογερόπουλος, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου.

    Διαβάστε επίσης: Π. Καμμένος: Ευρωπαϊκό θέμα το μεταναστευτικό

    [03] Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Αθήνα, όπου έρχεται την Παρασκευή για επίσημη επίσκεψη.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον 'Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών. Προϊδεάζοντας για το παρεχόμενο της ενημέρωσης, κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για την τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και από την τουρκική πλευρά για επίλυση του Κυπριακού.

    [04] «Η ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων αύριο στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων»

    Η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού είναι τα σημεία αιχμής του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που αρχίζει αύριο στο υπουργείο Εργασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ακόμη ότι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για «μία γενναία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με κύριο χαρακτηριστικό την εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων».

    Μπαίνουμε σε μία νέα φάση, λέει ο κ. Σκουρλέτης και εξηγεί ότι «αφήνουμε πίσω τη μαύρη πενταετία που αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις και μπαίνουμε σε μία νέα φάση για να ανατάξουμε έστω ένα μέρος της ζημιάς που έχει γίνει». Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι μόνο θετική επίπτωση θα έχουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο, ενώ σημειώνει ότι η βίαιη μείωση μισθών τα προηγούμενα χρόνια είχε αρνητικές επιπτώσεις αφού έπληξε την αγορά και εκτίναξε την ανεργία. Λέει ακόμη ότι η εμμονή των δανειστών σε υφεσιακά μέτρα ή σε μέτρα που διαλύουν την ισχνή παρουσία των κοινωνικών παροχών είναι αδιέξοδη και προσθέτει ότι «εάν ισχύσουν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα έχουμε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90% στα επόμενα τρία χρόνια».

    Αναφερόμενος τέλος στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και στις πιέσεις που ασκούνται λέει ότι «γίνεται διαπραγμάτευση σκληρή και πραγματική, που θα καταλήξει σε συμβιβαστική αμοιβαία επωφελή λύση».

    [05] Βίντεο και ανακοίνωση από τους καταληψίες του ΕΚΠΑ

    Βίντεο, προκειμένου να αποδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας βρίσκονται σε καλή κατάσταση κοινοποίησαν οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους για υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ καταφέρονται εναντίον του πρύτανη του ΕΚΠΑ με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών περί κινδύνου απώλειας ζωών από χρήση ναρκωτικών μέσα στο κτίριο.

    Τέλος, κάνουν λόγο για αστυνομοκρατία και ζητούν να απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο πέριξ των Προπυλαίων.

    Διαβάστε επίσης: Στον εισαγγελέα 15 από τους προσαχθέντες έξω από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ

    [06] Πιθανή αύξηση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εξετάσει η ΕΚΤ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει αύριο και θα εξετάσει μία πιθανή περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), ενώ θα λάβει υπόψη ότι η γενικότερη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια βελτίωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G 20) και στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να ανακοινώσει επίσης τυχόν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφορικά με το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

    Καθώς οι τιμές στην ευρωζώνη αρχίζουν να σταθεροποιούνται, ο κ. Ντράγκι αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να κηρύξει νωρίτερα του αναμενόμενου επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - του τυπώματος χρήματος για την αγορά κυρίως κρατικών ομολόγων - που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

    Τα επιτόκια χρηματοδότησης της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, αλλά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση δημιουργεί ένα νέφος αβεβαιότητας πάνω από την ευρωζώνη.

    [07] Στα 3,245 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Φεβρουάριο

    Στα 3,245 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του ποσού των 3,099 δισ. ευρώ όπου είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο. Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τον Φεβρουάριο παρουσίασαν μείωση στα 628 εκατομμύρια ευρώ έναντι 648 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αφορά στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ανέρχονται σε 1,886 δισ. ευρώ έναντι 1,815 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται σε 787 εκατ. ευρώ έναντι 708 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 April 2015 - 10:30:32 UTC