Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εάν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού, τονίζει ο Ι. Δραγασάκης
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Στρατηγικά εγκλωβισμένη η κυβέρνηση
  • [03] Ν.Παρασκευόπουλος: Από τις 11 Μαΐου οι αιτήσεις για το «βραχιολάκι»
  • [04] Το σεισμικό ντόμινο από τον ισχυρό σεισμό στο Νεπάλ δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, καθησυχάζει ο Ευθ. Λέκκας

  • [01] Εάν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού, τονίζει ο Ι. Δραγασάκης

    Το πρόβλημα ρευστότητας «είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος» δηλώνει στην "Αυγή της Κυριακής", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει πως το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης. «Αν αυτό συμβεί» συμπληρώνει «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης».

    Ο κ. Δραγασάκης, εκτιμά ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα, υποστηρίζει «ότι εφαρμόζεται σκόπιμα μια τακτική οικονομικού στραγγαλισμού», ενώ υπογραμμίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστείτο θέμα από κοινού με τους θεσμούς «η ομαλή εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας θα έρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη αντίθεση με τις ανάγκες επιβίωσης και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών του ελληνικού λαού». Επισημαίνει πως η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει κανέναν και πως πρέπει να εργαστούμε για συμφωνία με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίο και τονίζει: «υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες μέρες του Μαΐου, αν όχι και εντός του Απριλίου».

    Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, λέει πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες, λόγω του ότι «δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για το πρόβλημα, τις αιτίες και τις διαστάσεις του... οι πικρές εμπειρίες και οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές». Επανέλαβε ότι «δεν τίθεται θέμα νέων μνημονίων...δεν έχει ούτε πολιτική ούτε οικονομική λογική η συζήτηση για νέα μνημόνια». Τα ζητούμενα, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι η ρύθμιση για βιώσιμο και εξυπηρετούμενο χρέος, δημοσιονομική πολιτική χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν ανισότητες, ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων και πηγές χρηματοδότησής τους για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Και καταλήγει ο κ. Δραγασάκης: οι πιο σκληρές αντιδράσεις για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, «από τις εγχώριες ελίτ, τα "κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας"».

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Στρατηγικά εγκλωβισμένη η κυβέρνηση

    «Η κυβέρνηση είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη, καθώς δεν έχει ούτε εντολή ρήξης, ούτε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τη ρήξη, ούτε τους κοινοβουλευτικούς συσχετσιμούς στο εσωτερικό της, που να επιτρέπουν τη μεταστροφή» εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής".

    Αναφέρει ότι τα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων για πρόωρες κάλπες ή δημοψήφισμα και υποστηρίζει ότι «η χώρα θα πάει με συνθήκες πάρα πολύ άσχημες, είτε σε δημοψήφισμα, είτε σε εκλογές. Δεν θα πάει όπως πήγαμε στις 25 Ιανουαρίου.... Από τότε έως σήμερα, η χώρα έχει υποχωρήσει, έχει υποβαθμιστε».

    Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη χώρα δεν είναι το grexit, αλλά «η πτώχευση, η ταπείνωση, η περιθωριοποίηση εντός ευρώ, με αποτέλεσμα ίσως κάποια στιγμή να παρακαλάμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις του μέλους της ευρωζώνης. Αλλά ήδη η Ελλάδα θα έχει υποστεί όλα τα δεινά της επιστροφής στη δραχμή, ούσα εντός ευρώ, και αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι όταν απειλούν με τη λογική της αυτοκτονίας».

    Ο κ. Βενιζέλος, θεωρεί υπαίτιο της εκλογικής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγορεί για διάσπαση, ενώ σημειώνει πως το Ποτάμι είναι μια "πραγματικότητα" που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

    [03] Ν.Παρασκευόπουλος: Από τις 11 Μαΐου οι αιτήσεις για το «βραχιολάκι»

    Από τις 11 Μαΐου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων των χρηστών που θα χρησιμοποιήσουν το "βραχιολάκι" για κατ' οίκον περιορισμό, όπως δήλωσε στο "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Έχει γίνει ο διαγωνισμός, υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει την υπηρεσία της παροχής του "βραχιολιού" και από 11 Μαΐου θα αρχίσουν οι υποβολές αιτήσεων των χρηστών που θα το χρησιμοποιήσουν» ανέφερε. Ο κ. Παρασκευόπουλος, έκανε γνωστό ότι έχει γίνει ήδη η σχετική εκπαίδευση των δικαστών, οι οποίοι θα χειριστούν αυτό το σύστημα και, όπως τόνισε, «είμαστε απολύτως έτοιμοι για την έναρξη εφαρμογής του "βραχιολιού"». Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα "βραχιολάκια" δεν αγοράζονται και ότι όταν τελειώσει η σύμβαση, η εταιρεία θα τα πάρει πίσω. Αν κάποιος δεν δεχθεί το "βραχιολάκι", «τότε το μέτρο της αλλαγής του τρόπου έκτισης, σε κατ' οίκον έκτιση, δεν θα προχωρήσει» επισήμανε. Το "βραχιολάκι", σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά πάνω από 10 ισοβίτες, ωστόσο στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου αυτού για τους ισοβίτες και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για μια θεσμική μεταρρύθμιση ώστε να καταστεί αυτό εφικτό. Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για «επιλογή ανάγκης», καθώς μέχρι στιγμής, όπως είπε, «δεν είχαμε αντιμετωπίσει ξανά δίκες μαμούθ με πλήθος δημοσιογράφων και δικηγόρων και 70 κατηγορούμενους». Προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος, ο υπουργός σημείωσε πως «αν φανεί ότι η δική δεν μπορεί να διεξαχθεί, θα το κρίνει η έδρα και θα αναβάλει για να προετοιμαστεί ένας άλλος χώρος».

    [04] Το σεισμικό ντόμινο από τον ισχυρό σεισμό στο Νεπάλ δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, καθησυχάζει ο Ευθ. Λέκκας

    Η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ θα προκαλέσει το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, καθησυχάζει ο Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρίνησε ότι ο σεισμός 7,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 - 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, ενώ θα αποκομίσει, όπως είπε, μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του (βλάβες, χιονοστιβάδες κ.λπ.).

    Ερωτηθείς αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, απάντησε καταφατικά διότι -ανέφερε- για πολλά χρόνια υπήρχε "σεισμικό κενό" στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαϊών, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής: Η τελευταία φορά που "χτύπησε" εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος, ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 April 2015 - 10:30:28 UTC