Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες
  • [02] Σάμος: Περίπου 290 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε η φωτιά, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία
  • [03] Περισσότερες από 192.000 αιτήσεις για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα
  • [04] Μέσα στον Μάιο θα καταθέσουν πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • [05] Προπηλακισμός Γ. Βαρουφάκη στα Εξάρχεια
  • [06] Στάχτη έγιναν 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, στη Σάμο
  • [07] Δ. Στρατούλης: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που σκοτώνουν την οικονομία
  • [08] Τζ. Φράνζεν: Ο συγγραφέας δεν είναι η αυτοβιογραφία του

  • [01] ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

    Κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ανώτατο όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Χρηματοδότησης ELA, μετά από απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι το ανώτατο όριο αυξάνεται πλέον στα 76,9 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακόμη ένα περιθώριο ασφαλείας 3 δισ. ευρώ μέχρι εξαντλήσεως του ανώτατου ορίου. Σημειώνεται ότι οι συνθήκες θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του ELA κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.

    Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΤτΕ τα στοιχεία των καταθέσεων για τον Μάρτιο.

    [02] Σάμος: Περίπου 290 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε η φωτιά, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

    Περίπου 290 στρέμματα δασικής έκτασης και 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, έκαψε, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η φωτιά στο Ποτάμι Καρλοβάσου, ανατρέποντας τις πρώτες εκτιμήσεις που μιλούσαν για 2.000 στρέμματα καμένης γης.

    Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί, βρίσκεται αυτή την ώρα σε πλήρη ύφεση, ενώ στο σημείο παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες, με τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

    [03] Περισσότερες από 192.000 αιτήσεις για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

    Τις 192.571 έφθασαν οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου στον ΟΑΕΔ, για τα 5μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους. Ομως οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο του προγράμματος, ανέρχονται σε 32.433. Δηλαδή έγιναν σχεδόν 6πλάσιες αιτήσεις σε σχέση με τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί.

    Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αφορούσε ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 27 Απριλίου. Τα κριτήρια κατάταξης αφορούσαν ανεργία έως 36 μήνες, ενώ λήφθηκε υπόψη το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

    [04] Μέσα στον Μάιο θα καταθέσουν πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου

    Ανανεώθηκε για άλλες ημερομηνίες, εντός του Μαΐου, το ραντεβού του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, που κλήθηκαν να καταθέσουν στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Το δικαστήριο ανακοίνωσε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους τότε υπουργούς της κυβέρνησής του, Ευάγγελο Βενιζέλο και Βάσω Παπανδρέου, που ήταν παρόντες από το πρωί, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων κατηγορητηρίου και έτσι πρέπει να δοθεί μετάθεση στις καταθέσεις τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, καλούνται να καταθέσουν στις 13 Μαΐου, ενώ η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιάννος Παπαντωνίου στις 20 Μαΐου. Αντίστοιχα οι στρατιωτικοί, αρχηγοί των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της επίμαχης περιόδου, κλήθηκαν για τις 27 Μαΐου.

    Νωρίτερα, πριν ανέβει το δικαστήριο στην έδρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντάλλαξε τυπική χειραψία με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα, όταν αυτός μεταφέρθηκε στο δικαστήριο. «Γεια σου πρόεδρε» είπε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τείνοντας το χέρι του. «Γεια σου Άκη» απάντησε ο κ.Σημίτης. Στον κ.Βενιζέλο, ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε λέγοντάς του: «γεια σου Βαγγέλη, ενώ περισσότερο συνομίλησε με τη Βάσω Παπανδρέου. Από το δικαστήριο ήταν απών ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ παρών ήταν και το τότε στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη, Σωκράτης Κοσμίδης.

    [05] Προπηλακισμός Γ. Βαρουφάκη στα Εξάρχεια

    Προπηλακισμό από μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών δέχθηκε το βράδυ σε εστιατόριο των Εξαρχείων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που δειπνούσε με την σύζυγό του. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το περιστατικό ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αντίθετα με τις εικασίες που ακούστηκαν, δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή για μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής "αποδόμησής" μου των τελευταίων ημερών».

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι αφού είχε ολοκληρωθεί το δείπνο τους μια ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο εστιατόριο με απειλητικές διαθέσεις και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του, απαιτώντας να απομακρυνθεί από τον «χώρο τους».

    Λίγη ώρα αργότερα, και αφού οι αντιεξουσιαστές είχαν βγει από το εστιατόριο, ο υπουργός βγήκε για να φύγει, αλλά τον περίμεναν τα άτομα αυτά στο πεζοδρόμιο. «Ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή».

    «Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά την διάρκεια "εισβολών" ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

    [06] Στάχτη έγιναν 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, στη Σάμο

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις 11.00 το πρωί στην περιοχή Τσίγκη πάνω από τον Αγιο Νικόλαο στο Ποτάμι Καρλοβάσου της Σάμου. Πραγματική μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλες οι επίγειες δυνάμεις του νησιού για να καταφέρουν να οριοθετήσουν τη φωτιά, τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 2.000 στρέμματα κυρίως δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη. Ως αργά χθες το βράδυ υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και για το λόγο αυτό, το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων παραμένει στην περιοχή, ενώ αν δεν υπάρξει νέα ενίσχυση των ανέμων -ήδη έχουν πέσει στα 5 μποφόρ- γρήγορα θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    [07] Δ. Στρατούλης: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που σκοτώνουν την οικονομία

    «Θέλουν να μας λιώσουν σαν σκουλήκια; Να υποταχθούμε επειδή δεν έχουμε ρευστό και να πούμε ελάτε να υπογράψουμε ότι θέλετε; Είναι τακτική αυτή; Είναι παγίδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, αναφερόμενος στην απαίτηση των δανειστών να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Όπως είπε, και στη Ρίγα, οι εταίροι έθεσαν στον κ. Βαρουφάκη το θέμα ενώ τρέχει η ρύθμιση. Ανέφερε, πως οι δανειστές διαφωνούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ζητούν μείωση των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις κόκκινες γραμμές της. "Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις" είπε ο κ. Στρατούλης. Έκανε λόγο για οικονομικό και πολιτικό πραξικόπημα αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών για μειώσεις μισθών και συντάξεις και πρόσθεσε πως αν επιμείνουν δεν θα αφήσουμε τον ελληνικό λαό ξεκρέμαστο."Έχουμε σχέδιο για όλα τα ενδεχόμενα αλλά όταν είσαι στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης δεν αποκαλύπτεις τα χαρτιά σου" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν προέχει το δημοψήφισμα αλλά να επιτευχθεί μια συμφωνία. Εκτίμησε, πάντως, πως το θέμα θα λυθεί πολιτικά.

    Ο κ. Στρατούλης επιβεβαίωσε πως υπήρξαν διαφωνίες στα κομματικά όργανα για τη διαπραγμάτευση, είπε πως δεν αποκαλύπτει δημοσίως το περιεχόμενο των συζητήσεων, αλλά δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως δεν θα έλθουν μέτρα λιτότητας ενός επώδυνου συμβιβασμού καθώς «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που σκοτώνουν την οικονομία».

    [08] Τζ. Φράνζεν: Ο συγγραφέας δεν είναι η αυτοβιογραφία του

    Πόσο αυτοβιογραφικό μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα; Μας μιλάει ένα μυθιστόρημα για την προσωπική ζωή του συγγραφέα ή αναφέρεται εκ των πραγμάτων σε κάτι ευρύτερο; Κι ακόμα, ποιον ακριβώς ρόλο παίζουν το όνειρο και η φαντασία σε ένα τέτοιο πλαίσιο; Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία έθεσε χθες το βράδυ, ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Φράνζεν, συζητώντας για το έργο του με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Αναστάση Βιστωνίτη, στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

    «Μιλώντας για το αυτοβιογραφικό στοιχείο του μυθιστορήματος, έχουμε συνήθως κατά νουν πως ο κεντρικός ήρωας παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με το πρόσωπο του συγγραφέα, αλλά έτσι βάζουμε αμέσως στην άκρη το ζήτημα της λογοτεχνικής φαντασίας» παρατήρησε ο Φράνζεν: «Παράλληλα, κάποιοι αναρωτιούνται γιατί αν πρόκειται ένας συγγραφέας να μιλήσει για τον εαυτό του, δεν το κάνει απευθείας, αντί να μας γεμίζει με διάφορα δραματικά ψέματα. Όμως, η ζωή του συγγραφέα δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον αν τα μυθιστορήματά του στηρίζονται μόνο στις προσωπικές του αναμνήσεις. Από την άλλη πλευρά, κάθε συγγραφέας είναι άκρως βιογραφικός, υπό την έννοια πως είναι πάντοτε υποχρεωμένος να δίνει μια προσωπική μάχη: τη μάχη που έδωσε ο Κάφκα σε όλα τα βιβλία του. Ο συγγραφέας γίνεται αυτοβιογραφικός γιατί εκείνο που θέλει, είναι να δώσει νόημα στα όνειρά του. Κι αυτό μετράει πολύ περισσότερο από το πόσο μοιάζει ο ίδιος με τον ήρωά του. Όλα αυτά, βεβαίως, ισχύουν μόνο για την καλή λογοτεχνία, όχι για τη λογοτεχνία που δεν θέλει να ρισκάρει και έχει ως μοναδικό της στόχο να διασκεδάσει τους αναγνώστες».

    Τα περισσότερα μυθιστορήματα του Φράνζεν, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 April 2015 - 8:30:28 UTC