Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων
  • [02] Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2015-2016
  • [03] «Ωρολογιακή βόμβα» η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ με τις οφειλές να υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ
  • [04] Επείγοντα ζητήματα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, στο νομοσχέδιο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τ. Κουράκης
  • [05] Eurostat: Eλαφρά πτώση στο 25,7% της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
  • [06] Κομισιόν: Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων
  • [07] «Μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο από ένα πιθανό Grexit», προειδοποιεί η Moody's
  • [08] Πεποίθηση Βαρουφάκη για επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης
  • [09] Πόλεμος χαρακωμάτων Κομισιόν-Ουγγαρίας για τη θανατική ποινή
  • [10] «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» τιμητική προβολή στη μνήμη του Θανάση Βέγγου

  • [01] Ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

    Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση που ξεκινά το απόγευμα.

    Επιπλέον, στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται ενημέρωση για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικότερα, εισηγητής για το σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» είναι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Για το σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», εισηγητές είναι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Για το σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», εισηγητές είναι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

    Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015) και εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

    Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμα συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

    [02] Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2015-2016

    Τη Δευτέρα, 18 Μαΐου ξεκινούν οι καταθέσεις αιτήσεων για τις νέες εγγραφές παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, για την περίοδο 2015-2016. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 11 Ιουνίου και θα πρέπει να κατατεθούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών σύμφωνα με αλφαβητικό πίνακα που καταρτίστηκε βάσει επωνύμου.

    Η σχετική ανακοίνωση με τον αλφαβητικό πίνακα, το έντυπο της αίτησης και το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου στο site του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών www.dbda.gr , στο site του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr , στα ΚΕΠ και τα ΣΕΔ του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης και στους Παιδικούς Σταθμούς του Βρεφοκομείου.

    [03] «Ωρολογιακή βόμβα» η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ με τις οφειλές να υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ

    Tην έντονη ανησυχία του για την πορεία της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, επισημαίνοντας ότι οι υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας, απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες, βαίνουν αυξανόμενες και μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το ποσό των 2,2 δισ.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι «η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται σήμερα, προσομοιάζει με "ωρολογιακή βόμβα" από το σκάσιμο της οποίας θα υπάρξουν "θύματα" στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους».

    [04] Επείγοντα ζητήματα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, στο νομοσχέδιο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τ. Κουράκης

    «Ζητήματα επείγοντα ως προς τις ημερομηνίες μέχρι τις οποίες θα πρέπει να επιλυθούν και που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των σχολείων θα αφορά το νομοσχέδιο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στη Βουλή.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον διαχωρισμό προτύπων-πειραματικών σχολείων, την κατάργηση των εξετάσεων προαγωγής με επιλογή θεμάτων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων, την επαναφορά ειδικοτήτων και διαθεσίμων της τεχνικής εκπαίδευσης και το νέο σύστημα επιλογής στελεχών.

    Ο κ. Κουράκης, δεσμεύεται επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα αποσταλούν άμεσα οι δρομολογούμενες ρυθμίσεις που αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ προκειμένου να τοποθετηθούν εγκαίρως επί των ζητημάτων.

    [05] Eurostat: Eλαφρά πτώση στο 25,7% της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

    Στο 25,7% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015, σημειώνοντας ελαφριά πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο του 2014 μειώθηκε στα 1,22 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 22,5% και στις γυναίκες στο 29,6%.

    Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) μειώθηκε στο 50,1%, έναντι 50,8% το Δεκέμβριο.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ εκτός της Ελλάδας που είναι στην πρώτη θέση, καταγράφονται στην Ισπανία (23%) και στην Κύπρο (16%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,7%) και στην Αυστρία (5,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία (50,1%) και ακολουθούν η Κροατία (45,5%) και η Ιταλία (43,1%).

    Συνολικά τον Μάρτιο του 2015 το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τόσο στην Ευρωζώνη (11,3%), όσο και στην «ΕΕ των 28» (9,8%).

    [06] Κομισιόν: Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων

    Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες με «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο.

    Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.

    [07] «Μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο από ένα πιθανό Grexit», προειδοποιεί η Moody's

    Ο άμεσος οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνης θα ήταν μικρός, εκτιμά η Moody's σε σημερινή της έκθεση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπονόμευε την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιο άμεσο σοκ εμπιστοσύνης, καθώς και αναταραχή στις αγορές των κρατικών ομολόγων.

    Στην έκθεσή της με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ίσως είναι διαχειρίσιμη, αλλά οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υποτιμώνται», η Moody's αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει την χρεοκοπία. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής σημαίνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας, ή εξόδου, αυξάνεται.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε το εκλογικό σώμα της χώρας φαίνεται να επιθυμούν μια έξοδο. Οι αρχές της ευρωζώνης έχουν επίσης ένα κίνητρο για να αποφύγουν το ενδεχόμενο εξόδου, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντικό προηγούμενο και θα παγίωνε τις ζημίες των θεσμών της ευρωζώνης από τα δάνεια προς την Ελλάδα.

    [08] Πεποίθηση Βαρουφάκη για επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης

    Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, και όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορούμε να μιλάμε για την μετά Ιούνιο ανάκαμψη», εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς, η χώρα θα εισέλθει στις αγορές και θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα, στα πλαίσια ενός βιώσιμου χρέους, και θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

    Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αποδέχθηκαν όρους λειτουργίας του ΤΧΣ που στερούν, όπως είπε, την κυριαρχία του ελληνικού δημοσίου επί των χρημάτων του, ενώ άφησε αιχμές και για το ότι το EFSF δεν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1,2 δισ. ευρώ.

    [09] Πόλεμος χαρακωμάτων Κομισιόν-Ουγγαρίας για τη θανατική ποινή

    Με «μάχη», απείλησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αν η Βουδαπέστη επιμείνει στη βούλησή της να επαναφέρει στη χώρα τη συζήτηση για τη θανατική ποινή.

    «Η Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την ποινή του θανάτου και ο κ. Ορμπάν θα πρέπει αμέσως να πει με σαφήνεια ότι δεν είναι πρόθεσή του, και αν είναι η πρόθεσή του, θα γίνει μάχη», δήλωσε ο Γιούνκερ.

    «Είμαι ένας πεπεισμένος αντίπαλος της θανατικής ποινής, για πάρα πολλούς λόγους», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Ο Ορμπάν δήλωσε πρόσφατα πως το θέμα της θανατικής ποινής, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία, «θα τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη», υποστηρίζοντας ότι η ουγγρική νομοθεσία, η οποία είναι μία από τις πιο κατασταλτικές στην Ευρώπη, «δεν είναι επαρκώς αποτρεπτική». Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έκανε αυτή τη δήλωση αντιδρώντας στο φόνο, μιας εργαζόμενης σε κατάστημα.

    [10] «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» τιμητική προβολή στη μνήμη του Θανάση Βέγγου

    Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο συμπληρώνονται την Κυριακή 3 Μαΐου. Στη μνήμη του προβάλλεται την ίδια ημέρα, το ντοκιμαντέρ «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004) του Γιάννη Σολδάτου, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.

    Μια ταινία-αφιέρωμα στον «καλό μας άνθρωπο», με σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου.

    Μέσα από τις μαρτυρίες παρακολουθούμε την πορεία του θρυλικού ηθοποιού, μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα, ως «ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας που γνωρίζει την πάγκοινη αποδοχή, αναγνώριση, εκτίμηση και συμπάθεια».

    Σε μια σπάνια εμφάνιση ο γιος του, Βασίλης Βέγγος, περιγράφει άγνωστες πτυχές από την καθημερινότητα του πατέρα του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 April 2015 - 12:30:32 UTC