Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Κοντονής: Να φύγουμε από τον στείρο και τυφλό οπαδισμό
  • [02] Με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα
  • [03] Μ. Ρουτέρε: Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, πρέπει όλοι να δουλέψουμε γι' αυτόν
  • [04] Το θέμα της μητρικής θνησιμότητας φωτίζει φέτος η UNICEF με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας
  • [05] Πολλοί νεκροί από πυροβολισμούς στο καντόνι ¶αργκαου της Ελβετίας
  • [06] Συντήρηση των λαϊκών «θησαυρών» του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ενόψει της έκθεσής τους στην «Αυλή των θαυμάτων»

  • [01] Στ. Κοντονής: Να φύγουμε από τον στείρο και τυφλό οπαδισμό

    Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου με διευρυμένη πλειοψηφία εξέφρασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταυρος Κοντονής σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος γιατί το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία. Δεν ήταν κυβερνητική πλειοψηφία των δύο κομμάτων. Ψήφισαν 4 κόμματα υπέρ του νομοσχεδίου, ένα κόμμα έδωσε ψήφο θα έλεγα ανοχής λέγοντας «παρών» και δύο κόμματα το καταψήφισαν. Η αλήθεια είναι ότι είμαι ικανοποιημένος απολύτως».

    Ο Υφυπουργός αθλητισμού τονίζει ότι η προσπάθεια για να μπει τέλος στη βία στα γήπεδα είναι καθημερινή. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία χρειάζεται συνεχή και καθημερινή προσπάθεια και δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαντλείτε με ένα νομοσχέδιο ή ακόμη με την εφαρμογή των μέτρων ενός νομοσχεδίου. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Να αλλάξει η νοοτροπία των φιλάθλων και κυρίως να φύγουμε από αυτόν τον στείρο και τυφλό οπαδισμό που οδηγεί πολλές φορές στην αλληλοεξόντωση και σε μία διαδικασία μισαλλοδοξίας και να πάμε σ? αυτό που σου προσφέρει ο αθλητισμός. Στη χαρά της νίκης και της συμμετοχής».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη και σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπήρχε πραγματικά μία τέτοια περίπτωση ο κ. Κοντονής τόνισε: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξε μια πιθανότητα. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Θέλω να τονίσω πως εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί. Το βάρος και την ευθύνη την έχουν άλλοι. Ας αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Και δε νομίζω ότι με τέτοιες ενέργειες όπως τον αποκλεισμό, μπορούν να λυθούν σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της βίας, το οποίο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν ευτυχώς οι πάντες. Το κλίμα με τις διεθνείς ομοσπονδίες ήταν θετικό και πολιτισμένο. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε ειλικρινά και σε βάθος και να ανιχνεύσουμε δρόμους για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος»

    Ο υφυπουργός αθλητισμού μίλησε στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ στο περιθώριο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ξιφασκίας το οποίο παρακολούθησε: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σε αθλήματα που έχουν καταταγεί στα μη δημοφιλή, η προσέλευση του κοινού είναι ικανοποιητική. Και με ιδιαίτερη χαρά έχω πληροφορηθεί από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, ότι είναι και μεγάλη η συμμετοχή στα σωματεία ιδίως νέων παιδιών. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και γι αυτό σήμερα παρευρίσκομαι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Για να τονίσουμε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι αυτά τα πρωταθλήματα και γι αυτές τις αγωνιστικές συναντήσεις Ομοσπονδιών που θεωρούνται μη δημοφιλή αθλήματα. Τα οποία στην ουσία προσφέρουν πάρα πολλά στη βάση, αφού υπάρχει σοβαρή προσέλευση αθλητών και ενασχόληση παραγόντων με ανιδιοτέλεια, κέφι και μεράκι».

    [02] Με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα

    Με τιμές αρχηγού κράτους θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος θα είναι ο πρώτος που θα υποδεχθεί την Αγία επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελευθερίου Βενιζέλου, ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος θα υποδεχθεί το ιερό σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου για να παραδοθεί εν συνεχεία στις 18.30 με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό του ομώνυμου δήμου της Αττικής.

    Γύρω από τον κιλλίβαντα τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κρατούν ισάριθμες κορδέλες που θα καταλήγουν στο λείψανο. Στην πρώτη θα είναι κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη, ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη κορδέλα θα είναι το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός), από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.

    Το άγιο λείψανο θα υποδεχθεί στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Θα ακολουθήσει Δοξολογία παρουσία πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

    [03] Μ. Ρουτέρε: Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, πρέπει όλοι να δουλέψουμε γι' αυτόν

    Ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ Μουτούμα Ρουτέρε, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα για να αξιολογήσει τη στάση της χώρας μας σε θέματα ρατσισμού και διακρίσεων.

    Ο Κενυάτης ανεξάρτητος σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλά, καθώς εργάζεται ταυτόχρονα ως διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ναϊρόμπι. Επίσης, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Κένυας, της Νότιας Αφρικής, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος κρατικών φορέων, ΜΚΟ και ιδιωτικών οργανισμών στο ζήτημα αυτό.

    Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ειδικός Εισηγητής συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και φορείς της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, ενώ πραγματοποίησε και επιτόπιες επισκέψεις στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και στον καταυλισμό Ρομά στα Σπάτα.

    Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρουτέρε συνοψίζει τα βήματα προόδου που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε θέματα ρατσισμού, αλλά υπογραμμίζει και τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν δίνοντας έμφαση στη δημιουργία συνολικής στρατηγικής ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Επίσης, εξηγεί ποια είναι τα «κλειδιά» για τη δημιουργία μιας διαπολιτισμικής κοινωνίας απαλλαγμένης από τη μισαλλοδοξία και προσθέτει: «Είναι ευθύνη όλων μας να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο».

    Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Εισηγητής θα παρουσιάσει την τελική έκθεσή του για την Ελλάδα το 2016 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    [04] Το θέμα της μητρικής θνησιμότητας φωτίζει φέτος η UNICEF με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας

    Το θέμα της μητρικής θνησιμότητας φωτίζει φέτος η UNICEF με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Όπως υποστηρίζει η UNICEF, σχεδόν όλοι οι θάνατοι μητέρων μπορεί να προληφθούν κι αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών. Ενδεικτική είναι η διαπίστωση ότι η πιθανότητα να πεθάνει μία γυναίκα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, είναι 1 στις 51 στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και 1 στις 4.000 στις αναπτυγμένες χώρες.

    Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, μόνο οι μισές γυναίκες λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο 1 στις 2 γεννήσεις γίνεται με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Το 2013, 289.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Ωστόσο χάρη στις προσπάθειες της UNICEF και των συνεργατών της η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 45% μεταξύ 1990 (523.000) και 2013 (289.000). Η υγεία όμως και η ευημερία των μητέρων από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.

    Στην Ελλάδα ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2013, ήταν 1 στις 12.000 όπως ακριβώς και στη Δανία, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 1 στις 8.800, στη Γερμανία 1στις 11.000, στην Κύπρο 1 στις 6.600 και στη Γαλλία 1 στις 4.300.

    [05] Πολλοί νεκροί από πυροβολισμούς στο καντόνι ¶αργκαου της Ελβετίας

    Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν αργά χθες Σάββατο βράδυ από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο ελβετικό καντόνι ¶αργκαου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

    Αστυνομικοί που απάντησαν σε κλήσεις πολιτών εντόπισαν αρκετά πτώματα, όλα ενηλίκων, μέσα και γύρω από ένα κτίριο στην πόλη Βίρενλινγκεν, όπου ζουν περίπου 4.500 άνθρωποι και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ζυρίχης, πρόσθεσε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον αριθμό των θυμάτων.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αίτια του επεισοδίου αυτού δεν είναι γνωστά, ενώ μια συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

    [06] Συντήρηση των λαϊκών «θησαυρών» του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ενόψει της έκθεσής τους στην «Αυλή των θαυμάτων»

    Την επίσημη... «φορεσιά» τους βάζουν τα εκθέματα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τα οποία θα συντηρηθούν προκειμένου να υποδεχτούν ανανεωμένα το κοινό στο νέο μουσείο που δημιουργείται στην «Αυλή των θαυμάτων», στην Πλάκα.

    Ξύλινα, ξυλόγλυπτα και ζωγραφικά έργα, υφάσματα, μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και οι περίφημες τοιχογραφίες του Θεόφιλου θα καθαριστούν, θα στερεωθούν και θα απαλλαγούν από παλαιότερες κακότεχνες επεμβάσεις. Οι σχετικές μελέτες συντήρησης εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

    Όλα τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης θα εκτεθούν στη λεγόμενη «Αυλή των θαυμάτων», ένα συγκρότημα κτιρίων στην Πλάκα που, σαν βγαλμένο από το ομότιτλο θεατρικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αναβιώνει την ατμόσφαιρα μιας λαϊκής γειτονιάς της Αθήνας.

    Η συντήρηση των συλλογών θα γίνει από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου, Έλενα Μελίδη. Η μεταστέγαση του Μουσείου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του συγκροτήματος (το έργο προβλέπεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2015) και το νέο Μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μέχρι το καλοκαίρι του 2017, κάτι που εξαγγέλθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, στο έργο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 May 2015 - 8:30:25 UTC