Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσδοκία της κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις στο Eurogroup
  • [02] Σεισμός 4,4 βαθμών στον υποθαλάσσιο χώρο της νοτιοανατολικής Κρήτης
  • [03] Συλλογή υπογραφών από Γερμανούς υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα
  • [04] Διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Χάντσον, κοντά στη Νέα Υόρκη
  • [05] Ο Ντ. Κάμερον θα παρουσιάσει στους βουλευτές του τη στρατηγική του έναντι της ΕΕ
  • [06] Επίσημη επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Κούβα
  • [07] «Η μετέωρη Ελλάδα», ένα ταξιδιωτικό - ιστορικό αφήγημα από τη «σεισάχθεια» στις αγορές

  • [01] Προσδοκία της κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις στο Eurogroup

    Με την προσδοκία να ληφθούν οι απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις, διεξήχθησαν το τελευταίο διήμερο έντονες διεργασίες στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, που κορυφώθηκαν με την μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το βασικό πολιτικό σημείο που επιβεβαιώθηκε και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, είναι ότι ισχύει η θέση «για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής».

    Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκακ Σόιμπλε.

    [02] Σεισμός 4,4 βαθμών στον υποθαλάσσιο χώρο της νοτιοανατολικής Κρήτης

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 00:32 σήμερα Δευτέρα στον υποθαλάσσιο χώρο της νοτιοανατολικής Κρήτης κι έγινε αισθητή στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου και στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού.

    Η δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 365 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο της εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο 42 χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας και 54,7 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος της ήταν 17 χιλιόμετρα.

    [03] Συλλογή υπογραφών από Γερμανούς υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα

    Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της οργάνωσης «change.org», έχει αναλάβει η Κοινωνία για το Πολιτικό Τόλμημα «Peira» του Βερολίνου και ο πρόεδρός της, οικονομολόγος και ειδικός του μάρκετινγκ Ράινερ Τιμ, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τονίζει ότι το θέμα των επανορθώσεων δεν έχει κλείσει.

    «Υπάρχουν ακόμη πολλές ομάδες θυμάτων των ναζί που δεν έχουν αποζημιωθεί επαρκώς. Θύματα εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ άλλων στην Ρωσία, στην Πολωνία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, δεν έχουν ως τώρα πάρει τίποτα. Σε αντίθεση προς την κυβέρνησή σας, πιστεύουμε ότι το ιστορικό χρέος δεν παραγράφεται, τα θύματα πρέπει να αποζημιώνονται ανεξαρτήτως της χρονικής απόστασης από την βλάβη και οι ανοιχτές διεκδικήσεις διεθνούς δικαίου ικανοποιούνται μόνο με διμερείς συμφωνίες», αναφέρει ο κ. Τιμ στην επιστολή του προς την κυρία Μέρκελ και κάνει ειδική μνεία στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Ευρώπης.

    [04] Διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Χάντσον, κοντά στη Νέα Υόρκη

    Πετρέλαιο διέρρευσε στον ποταμό Χάντσον χθες Κυριακή έπειτα από την έκρηξη και τη φωτιά μία ημέρα νωρίτερα σε μετασχηματιστή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Indian Point, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο δήλωσε ότι τον ανησυχεί η ενδεχόμενη ζημιά στο οικοσύστημα. Ο Κιούμο επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να ενημερωθεί χθες Κυριακή. Ο κυβερνήτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού λόγω της εγγύτητάς του στην πυκνοκατοικημένη Νέα Υόρκη, είχε επίσης μεταβεί στο εργοστάσιο προχθές Σάββατο.

    Όταν ο μετασχηματιστής εξερράγη, εκλύθηκε πετρέλαιο σε μια δεξαμενή, η οποία όμως κατόπιν υπερχείλισε, με αποτέλεσμα πετρέλαιο να διαρρεύσει στο έδαφος και κατόπιν στον ποταμό, είπε ο Κιούμο στους δημοσιογράφους χθες, αφού ενημερώθηκε από στελέχη της πυροσβεστικής και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού. Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι ειδικευμένες ομάδες καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό και την απορρύπανση της πετρελαιοκηλίδας, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πετρέλαιο διέρρευσε.

    [05] Ο Ντ. Κάμερον θα παρουσιάσει στους βουλευτές του τη στρατηγική του έναντι της ΕΕ

    Ενισχυμένος έπειτα από την απροσδόκητα καθαρή νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει σήμερα την κυβέρνησή του και θα συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, που αναμένει να ακούσει πώς σχεδιάζει να ανακτήσει εξουσίες που έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι Τόρις του Κάμερον κέρδισαν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη, καταλαμβάνοντας 12 έδρες περισσότερες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί κι επιτρέποντάς του να απαλλαγεί από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το κόμμα που αποτελούσε τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνησή του, και να κυβερνήσει μόνος.

    Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ και κατόπιν θα διοργανώσει, το 2017, δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει σε αυτή ή θα αποχωρήσει, μια απόφαση που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη θέση της στον κόσμο, στο διεθνές εμπόριο, στις επενδύσεις.

    [06] Επίσημη επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Κούβα

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Αβάνα το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώραΒ· σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας) για μια επίσημη επίσκεψη χωρίς προηγούμενο για πάνω από έναν αιώνα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που ταξίδεψε μαζί του.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, της πρώτης που πραγματοποιεί αρχηγός δυτικού κράτους μετά την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Κούβας και των ΗΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Φρανσουά Ολάντ θα προασπίσει τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης στη νήσο, όπου ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο εφαρμόζει σταδιακά μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

    [07] «Η μετέωρη Ελλάδα», ένα ταξιδιωτικό - ιστορικό αφήγημα από τη «σεισάχθεια» στις αγορές

    «Η μετέωρη Ελλάδα» λέγεται το βιβλίο του σύγχρονου Ισπανού φιλέλληνα Πέδρο Ολάγια, καθηγητή, συγγραφέα, ελληνιστή και φωτογράφου, ο οποίος μετά από τριάντα έργα του σε διάφορες χώρες, αποφάσισε να κατοικήσει στην Αθήνα και να γράψει για την Ελλάδα του μνημονίου, κυκλοφορώντας πρόσφατα το πόνημά του από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Όπως και στα προηγούμενα βιβλία του («Ελλάδος ελάσσων ιστορία» , η «Ευδαίμων Αρκαδία», ο «Μυθολογικός 'Ατλας της Ελλάδας») έτσι και σε αυτό, εκδηλώνει τη λατρεία του για την αρχαία αλλά και τη σημερινή Ελλάδα. Στις 198 σελίδες του περιδιαβαίνει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, εξιστορεί τα επιτεύγματα της άμεσης δημοκρατίας και προχωρεί σε σημερινές αναφορές για την Ελλάδα της κρίσης συγκρίνοντας τους δύο κόσμους. Και -τι σύμπτωση- διαπιστώνει όπως και τότε έτσι και τώρα οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια «σεισάχθεια»- μια απώθηση του ταπεινωτικού χρέους.

    Το κείμενό του είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στη γεωγραφία, στον πολιτισμό.

    Σημείωση: Το «μετέωρη Ελλάδα», είναι χαρακτηρισμός του Θουκυδίδη. «Η Ελλάς άπασα μετέωρος ην»...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2015 - 4:30:27 UTC