Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Ν Παππάς: Οι ακραίοι κύκλοι που δεν θέλουν λύση, θα υποστούν την απομείωση του πολιτικού τους βάρους
  • [03] Ν. Φίλης: Ο Στουρνάρας έχει βλέψεις για πρωθυπουργός
  • [04] Εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης
  • [05] Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [06] Οι «αγορίστικες» φιγούρες δράσης επικεντρώνονται στη βία, στην επιθετικότητα και στον ανταγωνισμό
  • [07] Ανοδικός ο τζίρος των καταστημάτων κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
  • [08] ΑΠΘ: Ελπιδοφόρο τεστ σάλιου για την πρώιμη διάγνωση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
  • [09] Αναψε στην Πνύκα η φλόγα των Special Olympics 2015

  • [01] Συνεδριάζουν η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεδριάζουν στις 17.00, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

    Η τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή. Μεσολάβησαν συνεχείς συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου και ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέχρι την σημερινή συνεδρίαση.

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης και οι θέσεις των πιστωτών, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις για την τακτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

    [02] Ν Παππάς: Οι ακραίοι κύκλοι που δεν θέλουν λύση, θα υποστούν την απομείωση του πολιτικού τους βάρους

    «Ειδικά αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου αν ορισμένοι κύκλοι από την Γερμανία, όχι όμως γύρω από την καγκελαρία, επαναφέρουν και διακινούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Όπως τόνισε η ελληνική κυβέρνηση έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ειλικρινή διάθεση για την εξεύρεση λύσης.

    Σημείωσε δε, ότι οι ακραίες φωνές που δεν θέλουν λύση, θα υποστούν μοιραία την απομείωση του πολιτικού τους βάρους. Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συνολική λύση, ότι δεν κάνει καλό σε κανέναν να υποκρινόμαστε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν επιτυχές, άρα η χώρα μας να ζητήσει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

    Δεν συνιστά η συμφωνία της Ελλάδας με τα λάθη του παρελθόντος, πρόοδο των συνομιλιών. Άλλο πρόοδος και άλλο συμφωνία στα λάθη του χθες, είπε ο κ. Παππάς.

    [03] Ν. Φίλης: Ο Στουρνάρας έχει βλέψεις για πρωθυπουργός

    «Δεν υπήρχε καμία επίθεση εναντίον του κ. Στουρνάρα. Υπήρξε η οφειλόμενη κριτική σε σχέση με κινήσεις, οι οποίες, είτε ευθέως έχουν γίνει από τον ίδιο, είτε αποδίδονται στις υπηρεσίες και το στενό προσωπικό του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας...», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 984», ο κ. Φίλης σημείωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο κ. Στουρνάρας προαλείφεται για πρωθυπουργός. «Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε πολιτικός, δεν είναι ένας τραπεζίτης. Ήταν υπουργός Οικονομικών και μάλιστα με πολύ επώδυνες παρεμβάσεις για τα λαϊκά συμφέροντα. Ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι έχει ναυαγήσει το παλιό πολιτικό προσωπικό και έχει στο μυαλό του - πιστεύω - το μοντέλο να είναι όχι αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος πρωθυπουργός από κόμματα που θα συνέκλιναν... Αυτό αφορά τον κ. Στουρνάρα, όχι εμάς. Υπερβαίνοντας τα όριά του», ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα δούμε τα μέτρα και θα κρίνουμε. Θα δούμε, επίσης και το αντιστάθμισμα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει και το θέμα του χρέους. Ρύθμιση και μείωση του χρέους. Είναι σαφές».

    [04] Εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης

    Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Βασίλειου Τελλίδη, του αρχηγού του ΓΕΑ αντιπτέραρχου Χρήστου Βαΐτση και του διοικητή της 1ης στρατιάς αντιστράτηγου Ιωάννη Ηλιόπουλου, εορτάστηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης το 1920.

    Μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, στη διάρκεια της οποίας πετούσαν σε σχηματισμό στον ουρανό της Αλεξανδρούπολης στρατιωτικά αεροπλάνα F-16 και ελικόπτερα Απάτσι, Χιούι και Σινούκ, ο υπουργός Άμυνας, δήλωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι αυτός εδώ ο τόπος για να απελευθερωθεί και ν? αποκτήσει την εθνική του κυριαρχία έχει χυθεί πολύ αίμα. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος. Φροντίζουμε με τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, να φέρουμε την πληρότητα των μονάδων της παραμεθορίου και ιδιαίτερα της Θράκης, στο 100%. Είμαστε περήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας»

    Ο κ. Καμμένος που συνεχάρη τους θρακιώτες και τις θρακιώτισσες που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη όπως τη χαρακτήρισε παρέλαση αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Νυχτερινή Αστραπή» που θα διεξαχθεί στο ύψωμα Ψηλός Στάλος στα Λάβαρα Έβρου: «Σήμερα έχει διαταχθεί μία άσκηση πολύ ιδιαίτερη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια νυχτερινή διακλαδική άσκηση στον Ψηλό Στάλο. Θα συμμετέχει και ο στρατός και η πολεμική αεροπορία. Είναι καλεσμένοι όλοι οι πολίτες να παρακολουθήσουν αυτή την άσκηση, που επιδεικνύει το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων, το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό αλλά και την άριστη εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων».

    [05] Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist.

    Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι στόχος της αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα λειτουργεί ως τιμωρητικό μέτρο εναντίον τους και ανέφερε ότι έχει υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασίας με τη Γαλλία και τη Σουηδία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα της αξιολόγησης προσωπικού.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι προγραμματίζεται, και θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα, ένα πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων.

    [06] Οι «αγορίστικες» φιγούρες δράσης επικεντρώνονται στη βία, στην επιθετικότητα και στον ανταγωνισμό

    Οι κούκλες έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο ποσοστό του «λίπους» τους, ασκώντας στα παιδιά πίεση για την επίτευξη του«ιδανικού βάρους». Όχι, δεν πρόκειται για κούκλες τύπου Barbie, αλλά για φιγούρες δράσης, τις κούκλες που απευθύνονται στα αγόρια, τα οποία ολοένα και πιο συχνά αποκτούν ανησυχίες για την απόκτηση αφύσικα μυώδους σώματος, το οποίο ταυτίζουν με το πρότυπο του «υπεράνδρα».

    «Πριν από το παιδάκι κάνει συνειδητά τις έμφυλες επιλογές παιχνιδιών, πριν βομβαρδιστεί από τις διαφημίσεις, έχει ήδη κατακλυστεί από προϊόντα και στερεότυπα, που προωθούν τον έμφυλο διαχωρισμό, οι γονείς του πριν ακόμη από τη γέννα- ανάλογα με το φύλο- έχουν κάνει τέτοιες επιλογές, όπως ροζ για το κορίτσι και γαλάζιο για το αγόρι» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Ειδικά για τα παιχνίδια, που απευθύνονται στα αγόρια, με βάση τον έμφυλο διαχωρισμό, αναφέρει ότι «επικεντρώνονται στη βία, στην επιθετικότητα και στον ανταγωνισμό, διεγείροντας και αναπαράγοντας εικόνες και πρακτικές ενός ηγεμονικού ανδρισμού και είναι κυρίως όπλα,οχήματα, υπερήρωες ή φιγούρες δράσης», τονίζει η κ. Κογκίδου.

    [07] Ανοδικός ο τζίρος των καταστημάτων κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

    Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου 1-10 Μαΐου 2015, σημειώνοντας αύξηση 5%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου η εκπτωτική περίοδος ήταν μικρότερης διάρκειας από την περυσινή κατά μία ημέρα (10 Μαΐου Κυριακή αργία).

    Οι καταναλωτές τις πρώτες ημέρες ήταν διστακτικοί στη συνέχεια και μετά από την πρόσκαιρη θετική εξέλιξη που παρουσίασαν οι συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις 6/5 αναθάρρησαν και πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο όγκο των αγορών τους τις τρείς τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων.

    Ειδικά η Κυριακή 3/5/2015, παρόλα τα προβλήματα των έκνομων ενεργειών που συμπεριλάμβαναν και κλείσιμο καταστημάτων, έδειξε μια πτώση τζίρου μόνο 3% από την περυσινή αντίστοιχη ημέρα, σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ.

    [08] ΑΠΘ: Ελπιδοφόρο τεστ σάλιου για την πρώιμη διάγνωση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Με ένα τεστ σάλιου στοχεύει στην πρώιμη διάγνωση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, από το στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, το καινοτόμο πρόγραμμα ΙΝΑ (Ιnnovative Neuro-biological Assesment), στο οποίο συνεργάζονται επιστήμονες από τα τμήματα Ιατρικής, Χημείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα κατατέθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από την Innovative Medicines Initiative 2 (Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων 2).Για τα νέα διαγνωστικά«εργαλεία»που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΝΑ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή την παρουσίασή του στο 9ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών.

    «Με το τεστ αυτό θα μπορούμε να έχουμε πρώιμη διάγνωση αυτών των νόσων από το στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής, δηλαδή, από το στάδιο που ο άνθρωπος αρχίζει να ξεχνάει, θα ξέρουμε αν θα πάθει Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Ανεξάρτητα από το αν θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συλλογή δειγμάτων σάλιου, τα οποία δίνονται προς εξέταση σε βιοχημικούς», εξήγησε η κ. Τσολάκη.

    [09] Αναψε στην Πνύκα η φλόγα των Special Olympics 2015

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έλαβε χώρα στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η τελετή αφής της Φλόγας για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες το διάστημα 25 Ιουλίου-2 Αυγούστου. Μετά την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Special Olympics, χαιρετισμό απηύθυνε ο αθλητής της ιστιοπλοΐας, Γιάννης Στρατηγόπουλος.

    Η πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τόνισε στο μήνυμά της προς τους αθλητές πως «θα μας θυμήσετε ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από την απόγνωση» και εξέφρασε την ευχή «οι αγώνες σας να εμπνεύσουν όλο τον κόσμο», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της διεθνούς επιτροπής Special Olympics, Τζάνετ Φρέτσερ, τόνισε ότι η Φλόγα και οι αγώνες θα βοηθήσουν «να ενωθούμε με ένα πνεύμα αποδοχής και σεβασμού».

    Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η στήριξη της δικής σας προσπάθειας αναβαθμίζει την ανθρωπιά, τον πολιτισμό, είναι απόλυτη υποχρέωση προς τον εαυτό μας. Στη ζωή τελικά υπάρχουν αξίες που δεν μετριούνται με το χρήμα.

    Στην τελετή αφής της Φλόγας της Ελπίδας βρέθηκαν η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Eλλάδα, διεθνείς προσωπικότητες από τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χορηγοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2015 - 14:30:25 UTC