Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Πρόταση για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο
  • [02] «Οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις»
  • [03] Δ. Στρατούλης: Οι κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν
  • [04] Τέταρτη ημέρα δίκης της Χρυσής Αυγής
  • [05] Γιώργος Καράβας, ένας γυμναστής στις διεθνείς πασαρέλες
  • [06] Η ελληνική λογοτεχνία εξακολουθεί να ψάχνει την τύχη της στο εξωτερικό
  • [07] Δημιουργήθηκε σύνθετο μέταλλο τόσο ελαφρύ, που επιπλέει στο νερό
  • [08] Μισή ώρα καθημερινής άσκησης χαρίζει έως πέντε χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους

  • [01] Π. Καμμένος: Πρόταση για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο

    Για συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο με την Cosco, για επέκταση της συνεργασίας με την εταιρεία «και με εμπλοκή του σιδηροδρομικού δικτύου» έκανε λόγο, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Επίσης, ο κ. Καμμένος είπε οτι κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, θα καταθέσει πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο. Απαντώντας σε σχετική επ΄αυτού ερώτηση, αργότερα, είπε οτι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «δεν θέλω να πω το νησί (στο οποίο θα λειτουργήσει η βάση) τώρα».

    Επικαλούμενος τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο την Τουρκία, που «επέλεξε να μην σεβαστεί την κατά παράδοση συμφωνία» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην 'Αγκυρα, ο κ. Καμμένος είπε οτι η Συμμαχία (ΝΑΤΟ) πρέπει να έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

    Επίσης, σε ότι αφορά τη συνεργασία με τη Ρωσία σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, επισήμανε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό της συμμαχικής (ΝΑΤΟικής) δύναμης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν την Σούδα».

    [02] «Οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις»

    «Δεν είναι η καταραμένη Αριστερά το πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας. Είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτήν την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα. Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη, θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα».

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουρίς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», προχωρώντας παράλληλα και στη διατύπωση μιας πρότασης προκειμένου να υπάρξει δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της. Η πρόταση προβλέπει να υπογραφεί ένα συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο το οποίο θα προβλέπει μία και μόνο δέσμευση, την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. «Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη», ανέφερε ο υπουργός. Περιέλαβε δε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο την Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική καθώς και τη στήριξη στους αγωγούς ΤΑΡ, Ελλάδας - Βουλγαρίας, στον Greek Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και τον East Med, όπως επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή. «Δεν θα είμαστε πιόνι και δορυφόρος κανενός», τόνισε ενώ χαρακτήρισε προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ύπαρξη ισχυρού, παρεμβατικού και ανασυγκροτημένου δημόσιου τομέα ενέργειας.

    [03] Δ. Στρατούλης: Οι κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν

    «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί συμφωνία που θα παραβιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.

    Τόνισε, πως στο πλαίσιο αυτό είναι πάντα στο τραπέζι η απομείωση του χρέους, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Στο ερώτημα εάν δεν υποχωρήσουν οι εταίροι τι θα πράξει η κυβέρνηση, είπε ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας.

    [04] Τέταρτη ημέρα δίκης της Χρυσής Αυγής

    Ξεκινά σε λίγη ώρα, η τέταρτη μέρα της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η οποία σήμερα ενδέχεται να διεξάγεται παράλληλα με την επανάληψη δίκης κατηγορουμένων για τη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε διπλανή αίθουσα στις Φυλακές Κορυδαλλού, γεγονός που επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλο χώρο.

    Η συνύπαρξη των δύο υποθέσεων στον περιορισμένο χώρο των φυλακών, με έντονη την ανησυχία μήπως δημιουργηθούν εντάσεις ανάμεσα σε παράγοντες των δικών, αλλά και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν, εντείνουν τις πιέσεις που ασκούνται για μεταφορά της δίκης, τόσο από συνηγόρους όσο και από τους φορείς της πόλης που τονίζουν πως η αίθουσα βρίσκεται πλησίον σε σχολικές μονάδες.

    Αίτημα, ωστόσο, που όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί πριν τον Σεπτέμβριο, οπότε πιθανολογείται ότι θα έχει ολοκληρωθεί νέα δικαστική αίθουσα στο Εφετείο η οποία και θα φιλοξενήσει την δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόεδρος του δικαστηρίου απαντώντας στις τοπικές αρχές, αλλά και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είπε πως τα μέλη του δικαστηρίου δεν είναι αρμόδια να αναζητήσουν τη δικαστική αίθουσα για τη μεταφορά της διαδικασίας αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην γίνονται συνεδριάσεις τις ημέρες κατά τις οποίες θα διεξάγονται Πανελλαδικές εξετάσεις στα σχολεία που βρίσκονται δίπλα στις φυλακές.

    [05] Γιώργος Καράβας, ένας γυμναστής στις διεθνείς πασαρέλες

    Απλός, γλυκός, προσιτός, ευγενής, οι ασκούμενες τον λατρεύουν και οι αίθουσες στα μαθήματα γυμναστικής που παραδίδει γεμίζουν καθημερινά ασφυκτικά. Εξίσου όμως τον έχουν αγαπήσει και οι μεγάλοι σχεδιαστές που του εμπιστεύτηκαν τις καμπάνιες τους.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Καράβα, ο οποίος έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στις ευρωπαϊκές πασαρέλες, αλλά και στα αθηναϊκά γυμναστήρια.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Καράβας επισήμανε: «στα είκοσι δύο μου χρόνια ξεκίνησα να συνεργάζομαι με την Ανθή Λάλου στο IM,ενώ εδώ και μερικά χρόνια έχω την τύχη να συνεργάζομαι με αρκετά γραφεία του εξωτερικού σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λος 'Αντζελες, το Μιλάνο, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Αμβούργο, Βαρκελώνη και την Μαδρίτη. Αυτό βεβαίως οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στη συνεργασία μου με το X-Ray».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατή του δουλειά για τον χώρο της μόδας μας είπε ότι πριν από δύο μήνες βρέθηκε στο Παρίσι για την HERMES και το fashion show Cifonelli, κι ήταν αυτός με τον οποίον άνοιξε και έκλεισε η επίδειξη.

    [06] Η ελληνική λογοτεχνία εξακολουθεί να ψάχνει την τύχη της στο εξωτερικό

    Τι κάνει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι και να φτάσει κάποια στιγμή με αξιώσεις στο εξωτερικό; Να φταίει άραγε το ότι οι ξένοι δεν έχουν πάψει να ζητούν από την Ελλάδα εικόνες φολκλόρ; Μα, αν προσέξουμε τι ακριβώς έχει μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια, δεν θα συναντήσουμε παρά σπανίως το φολκλόρ.

    Μήπως πάλι φταίει το ότι φαντάζουμε πολύ περιφερειακοί και τοπικοί; Σύμφωνοι, αλλά η λογοτεχνική παγκοσμιοποίηση έχει εν πολλοίς στηριχθεί σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο με κορυφαίο παράδειγμα το κεντροευρωπαϊκό μυθιστόρημα. Μήπως, τότε, θα πρέπει να κουβεντιάσουμε το ζήτημα της αισθητικής ακεραιότητας η συχνή απουσία της οποίας δεν έχει εμποδίσει άλλες λογοτεχνίες να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές; Κι αν φταίει κάτι άλλο; Το γεγονός πως οι περισσότερες μεταφράσεις ελληνικών έργων απομακρύνονται γρήγορα από τα ράφια των βιβλιοπωλείων χωρίς να επανέλθουν ποτέ στη θέση τους;

    Αλλά αν τα μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία δεν μπορούν να σταθούν παρά μόνο για λίγο καιρό στα ράφια, τότε το πρόβλημα είναι για άλλη μια φορά η έλλειψη ζήτησης.

    [07] Δημιουργήθηκε σύνθετο μέταλλο τόσο ελαφρύ, που επιπλέει στο νερό

    Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα σύνθετο υλικό με μέταλλο, που είναι τόσο ελαφρύ, ώστε μπορεί να επιπλέει στο νερό. Έτσι, ένα σκάφος, κατασκευασμένο από αυτό το υλικό, δεν θα βυθιζόταν, ακόμη κι αν είχε υποστεί σοβαρή ζημιά.

    Οι μηχανικοί της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της εταιρείας Deep Spring Technologies (DST), σε συνεργασία με ερευνητές του αμερικανικού στρατού, με επικεφαλής τον καθηγητή Νικχίλ Γκούπτα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, δήλωσαν πως το πρωτοποριακό υλικό θα μπορούσε επίσης, χάρη στο μικρό βάρος του, να επιτρέψει την εξοικονόμηση καυσίμων τόσο σε σκάφη, όσο και σε οχήματα.

    To νέο υλικό είναι ο πρώτος «συντηγμένος αφρός» από ένα συνθετικό κράμα μετάλλου (μαγνησίου), που συνδυάζει την ελαφρότητα και τη δύναμη, καθώς, εκτός από το πολύ μικρό βάρος, διαθέτει επίσης μεγάλη αντοχή στη θερμότητα.

    [08] Μισή ώρα καθημερινής άσκησης χαρίζει έως πέντε χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους

    Αρκεί μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας και μάλιστα ανεξάρτητα από την έντασή της, επί έξι μέρες την εβδομάδα, για να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, ακόμη και στην ηλικία των 73 ετών, υπάρχει αισθητή διαφορά στον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου, ανάλογα με το αν ασκείται τακτικά ή ζει καθιστική ζωή.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το όφελος είναι ανάλογο με το να κόψει κανείς το τσιγάρο σε προχωρημένη ηλικία. Αν μάλιστα η καθημερινή άσκηση είναι μέτριας έως μεγάλης έντασης, τότε ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως πέντε χρόνια περισσότερα, σε σχέση με αυτόν που κάνει καθιστική ζωή στην τρίτη ηλικία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 May 2015 - 8:30:25 UTC