Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής
  • [02] ΥΠΕΞ: Συνήθης διαδικασία η μεταφορά εισπράξεων των προξενικών μας αρχών
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στον ρεαλισμό
  • [04] Ρεάλ-«Φενέρ» 55-35 στο ημίχρονο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής

    «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist.

    Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι "η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής". Τόνισε ότι όμως δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι "αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν", γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες".

    'Ασκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο μνημόνιο.

    Ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι η φράση "παραλάβαμε καμένη γη" δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών, τόνισε ο πρωθυπουργόςκαι διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.

    «Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα για μια και ενιαία συμφωνία», «δεν επιδιώκουμε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς, δεν μπλοφάρουμε».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

    1)Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

    2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

    3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

    4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, και επισήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα.

    [02] ΥΠΕΞ: Συνήθης διαδικασία η μεταφορά εισπράξεων των προξενικών μας αρχών

    Για μία συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ότι αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για τη μεταφορά των προξενικών εισπράξεων.

    Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στον ρεαλισμό

    Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό, κάλεσε τους εταίρους μας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα σημεία συγκλίσεων και των αποκλίσεων, ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Διαπραγματευόμαστε για μια ενιαία συμφωνία με ενιαίες προϋποθέσεις. Μία συμφωνία λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων αλλά και οι θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και μια σειρά από άλλα ζητήματα» είπε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι την ίδια στιγμή παραμένουν βεβαίως ανοιχτά θέματα. «Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιες δυνάμεις την ίδια στιγμή θέτουν και θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επιμένοντας στα μνημονιακά προαπαιτούμενα των περικοπών. Ίσως ξεχνώντας ότι μια από τις βασικότερες αιτίες της αδυναμίας του ασφαλιστικού μας συστήματος σήμερα είναι το περιβόητο PSI. To κούρεμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων με δικές τους επιλογές. Αλλά και η τεράστια ανεργία ως απότοκο της ανατροφοδοτούμενης κρίσης των τελευταίων ετών. Τις επόμενες ημέρες όμως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να υπάρξει συναντίληψη σε ό,τι αφορά πραγματικά μεγέθη του ασφαλιστικού συστήματος. Και να διασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι οι όποιες προτάσεις και εκτιμήσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης. Και σε λανθασμένη εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων».

    «Σε κάθε περίπτωση θέλω από αυτό εδώ το βήμα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων. Αρκετά δεινοπάθησαν στην πατρίδα μας μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής. Τώρα έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Τώρα έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που μέχρι τώρα δε πλήρωναν», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα για μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί αυτό που επιδιώκουμε εμείς δεν είναι απλά και μόνο μια συμφωνία αλλά λύση στο πρόβλημα. Αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό. Είμαστε ειλικρινείς, δεν μπλοφάρουμε έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί επανάληψη αδιεξόδων και εσκεμμένων λαθών, τα οποία κάποιοι από τους φορείς έχουν παραδεχθεί δημοσίως στο παρελθόν, είπε και θύμισε τη συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές. Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι ούτε ριζοσπαστικό ούτε τολμηρό, είναι απλά ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε λοιπόν και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων να προσχωρήσει στο ρεαλισμό».

    Κάλεσε επίσης σε συστράτευση τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Όλοι μαζί μπορούμε όχι μόνο να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές διαπραγμάτευσης αλλά και να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα μιας δίκαιης κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

    [04] Ρεάλ-«Φενέρ» 55-35 στο ημίχρονο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 May 2015 - 20:30:23 UTC