Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπ. Ρίξινγκερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση
  • [02] Καταθέτουν Β. Παπανδρέου και Ι. Παπαντωνίου στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • [03] Για τις σημαντικές τομές στον χώρο της δημόσιας διοίκησης ενημέρωσε τον Πρ. Παυλόπουλο ο Ν. Βούτσης
  • [04] Εκδήλωση μνήμης στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων
  • [05] Μετανάστες σχολιάζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
  • [06] Τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ
  • [07] Μ. Φλέμινγκ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας
  • [08] Στα όριά της η Ψυχική Υγεία στη χώρα μας - Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • [01] Μπ. Ρίξινγκερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση

    Έκκληση στην ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε με επιστολή του το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συμπρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ.

    «Στείλαμε επιστολή προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζαμε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα απαγκιστρωθεί από την αιχμαλωσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά δεν το έκανε. Γι' αυτό το θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε ξανά έκκληση στον κ. Γκάμπριελ λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Επτά μεγάλα συνδικάτα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων (DGB) έχουν κάνει ήδη ανάλογη έκκληση μετά τη νίκη τη ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές - Όχι κίνδυνος, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη», την οποία προσυπέγραψαν ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί. Δυστυχώς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν θέλει πλέον να ξέρει τίποτα γι΄ αυτά».

    Ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς εκτιμά ότι «η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε κατάφεραν δυστυχώς να σφυρηλατήσουν ένα είδος ιεράς συμμαχίας κατά του Τσίπρα. Είναι όμως εύθραυστη στο βαθμό που και άλλοι λαοί υποφέρουν από την ίδια πολιτική λιτότητας. Γι αυτό και ως πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, η κρίση θα μεγαλώσει και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα τουλάχιστον σε ύφεση της οικονομίας της Ευρώπης».

    Αναφορικά με τις πιέσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ο κ. Ρέξινγκερ τονίζει: «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις και δεν μπορεί να απεμπλακεί από την παγίδα της λιτότητας. Για την Αριστερά το κεντρικό ζήτημα δεν είναι τα "πακέτα βοήθειας", αλλά οι όροι. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βοηθήθηκε καθόλου, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε στις τράπεζες για να σωθούν, και όχι στον ελληνικό λαό. Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι για μας το αν θα δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Με τους όρους των πακέτων όμως δεν δίνεται στη χώρα καμιά τέτοια δυνατότητα».

    [02] Καταθέτουν Β. Παπανδρέου και Ι. Παπαντωνίου στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου

    Μπορεί να λάβει χώρα δωροδοκία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αγοράς οπλικών συστημάτων, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σύμφωνα με την κατάθεση της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας, ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Η κ. Παπανδρέου, τρίτο μέλος του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, που κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει για την εκδικαζόμενη υπόθεση, μετά από διάλογο που είχε με την πρόεδρο, τόνισε ότι «η έγκριση του ΚΥΣΕΑ ήταν τυπική» για τις αγορές όπλων. Όπως είπε η πρώην υπουργός, συμμετείχε στα επίμαχα συμβούλια για την έγκριση αγοράς των ΤΟΡ Μ1 και των υποβρυχίων. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ λειτουργούσαν με βάση τις εισηγήσεις του υπουργού, των αρμόδιων επιτροπών και της στρατιωτικής ηγεσίας. Η σύγκληση του συμβουλίου και η εισήγηση προς αυτό γινόταν από τον υπουργό Άμυνας. «Δεν είχαμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να ελέγξουμε τον τρόπο υλοποίησης των συμβάσεων» συμπλήρωσε.

    Η κατάθεση της κ. Παπανδρέου συνεχίζεται, ενώ ακολούθως αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο.

    [03] Για τις σημαντικές τομές στον χώρο της δημόσιας διοίκησης ενημέρωσε τον Πρ. Παυλόπουλο ο Ν. Βούτσης

    Τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για το τελευταίο νομοσχέδιο σχετικά με την αποκατάσταση δημοκρατικών δικαιωμάτων στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και την αυτοδιοίκηση, καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κύμα των προσφύγων και των μεταναστευτικών ροών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης τού είναι ιδιαίτερα προσφιλές και τόνισε ότι γνωρίζει χρόνια ολόκληρα τι βάρος κουβαλάει πάνω της και τι μπορεί να κάνει σε αυτές τις στιγμές. Και ίσως είναι από τα σημαντικότερα. Απαντώντας, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι η αλληλεγγύη είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των δράσεων που πρέπει να υπάρξουν τώρα.

    [04] Εκδήλωση μνήμης στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

    Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή με πρωτοβουλία της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και την παρουσία εκπροσώπων των Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων.

    Μιλώντας για την γενοκτονία των Ποντίων, η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει 353000 ψυχές που σφαγιάστηκαν λόγω της ταυτότητας τους. Το γεγονός της γενοκτονίας πρέπει να καταδικαστεί και θεσμικά από το Κοινοβούλιο. Η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε το ΄94 τη γενοκτονία των Ποντίων και δύο χρόνια αργότερα αυτήν των Αρμενίων - ωστόσο η κοινοβουλευτική αναγνώριση δεν εξαντλεί τη θεσμική μας υποχρέωση».

    Με αφορμή την επίσκεψη της στο Ερεβάν για την εκπροσώπηση της χώρας μας στις επετειακές εκδηλώσεις της 100ετηρίδας από την γενοκτονία των Αρμενίων, η κ. Κωνσταντοπούλου, προέτρεψε το Σώμα να αναλογιστεί ότι χρειάστηκαν 100 χρόνια για να προβούν στην αναγνώριση μεγάλες χώρες, ενώ χαρακτήρισε «καταλυτική» την αναφορά στην γενοκτονία από τον Πάπα. Η ίδια χαιρέτισε και χαρακτήρισε "σημαντική στιγμή για όλους" την πρωτοβουλία της Αρμενικής Βουλής για την κήρυξη μιας παγκόσμιας κοινοβουλευτικής εκστρατείας κατά της γενοκτονίας, προκειμένου όλα τα Κοινοβούλια, (ή έστω των κρατών-μελών του ΟΗΕ) να προβούν σε αναγνώριση της τριάδας των γενοκτονιών (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι). Μια αναγνώριση, επεσήμανε, «που συμπυκνώνει το ιστορικό καθήκον απέναντι στα θύματα και την ιστορική ευθύνη απέναντι στις ζώσες γενιές».

    [05] Μετανάστες σχολιάζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

    Με προσμονή αναμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση της ιθαγένειας οι μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, καθώς, από το 2013, οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» τον νόμο Ραγκούση, υπάρχει νομικό κενό στο ζήτημα αυτό και τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς ζητούν να υπάρξει η λύση που θα τους επιτρέψει να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

    Εκπρόσωποι οργανώσεων, με τους οποίους μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαιρετίζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, εξηγούν τα σημεία που χρήζουν βελτιώσεων και καταθέτουν την αγωνία τους για το πώς θα κρίνει το ΣτΕ το νέο νομοσχέδιο, σε περίπτωση που γίνει προσφυγή στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με αίτημα την ακύρωση των διατάξεών του. Βέβαιος ότι θα υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ «από ομάδες που ήδη είναι έτοιμες να προσφύγουν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο» δηλώνει ο Νικόδημος Κινούα, μέλος της οργάνωσης μεταναστών «Asante».

    [06] Τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ

    Στη δομή του υπάρχοντος συστήματος στηρίζονται οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση του ΦΠΑ που συζητούν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί μετά τις ενστάσεις των τελευταίων στην πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή με έκπτωση στις συναλλαγές με κάρτες.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών προς τον υψηλότερο συντελεστή με παράλληλη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή για βασικά είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών. Το σημερινό καθεστώς προβλέπει συντελεστές 13% και 23% και έναν υπερμειωμένο 6,5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο υπερμειωμένος συντελεστης και να μεταταγούν σ αυτόν βασικά είδη πρώτης ανάγκης μαζί με τα φάρμακα, βιβλία και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατηγορίες.

    Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ή ένταξη στον κανονικό ΦΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μετάταξή τους στον υψηλό συντελεστή 23% ο οποίος αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπως και του συνόλου των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.

    [07] Μ. Φλέμινγκ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας» τονίζει η επικεφαλής επικοινωνιών και εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Μελίσα Φλέμινγκ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, επειδή απειλείται η ζωή τους, αλλά πολλοί από αυτούς αφήνουν την τελευταία πνοή... ελευθερίας στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

    Λίγα 24ωρα πριν ανέβει στη σκηνή του φετινού TEDxThessaloniki (το Σάββατο, στο Βασιλικό Θέατρο), η Μελίσα Φλέμινγκ μιλάει και για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, σήμερα, η UNHCR, για το πώς ο καθένας μπορεί να βάλει το δικό του «λιθαράκι στην προσπάθεια να «ευημερήσουν και όχι απλώς να επιζήσουν, όπως τονίζει, οι πρόσφυγες, αλλά και για τη «γεύση» Ελλάδας που πήρε από τις προηγούμενες επισκέψεις της στη χώρα.

    [08] Στα όριά της η Ψυχική Υγεία στη χώρα μας - Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Τα όρια της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας δοκιμάζονται από την έλλειψη προσωπικού, την ανεπάρκεια των δομών, την οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις της συνολικά στον τομέα της Υγείας. Το πρόσφατο περιστατικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, όπου ασθενής σκότωσε ασθενή, ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες του συστήματος.

    Στην μεγάλη έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α.Ξανθός αποκαλύπτει τα άμεσα μέτρα που θα λάβει, όπως η αλλαγή των ψυχιατρικών εφημερίων. Εξηγεί γιατί θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί είναι μη ρεαλιστικά. Οι διοικητές των ψυχιατρικών νοσοκομείων αναφέρουν ότι στα ιδρύματα που διοικούν δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη την τελευταία πενταετία, ενώ οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων λένε ότι έχουν αυξηθεί μέχρι και 50% οι εισαγωγές ασθενών, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε ράντζα.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αργά ή γρήγορα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα πρέπει να κλείσουν και να δημιουργηθούν δομές Ψυχικής Υγείας κοντά σε όσους τις έχουν ανάγκη.

    Καλπάζει η κατάθλιψη, σταθερή παραμένει η σοβαρή ψυχιατρική νοσηρότητα όπως η σχιζοφρένεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 May 2015 - 8:30:29 UTC