Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Εξεταστική για τα μνημόνια καλεί τους πρώτους μάρτυρες
  • [02] Εξηγήσεις για τον αποκλεισμό της Βουλής, ζήτησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικής ποιότητας»
  • [05] Κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε τον ELA η ΕΚΤ
  • [06] Γ. Βαρουφάκης: H συμφωνία πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου
  • [07] Συνεδριάζει με εντατικούς ρυθμούς το Brussels Group
  • [08] Εκκενώνεται η Παλμύρα μετά τη διείσδυση των τζιχαντιστών
  • [09] Νίκησε εύκολα ο Παναθηναϊκός

  • [01] Η Εξεταστική για τα μνημόνια καλεί τους πρώτους μάρτυρες

    Με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη τις επί της ουσίας εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, απέστειλε σε όλα τα μέλη που συμμετέχουν στην Εξεταστική, την αναλυτική ονομαστική λίστα με τους 25 συνολικά μάρτυρες που θα κληθούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της, όπως και τη σειρά με την οποία θα καταθέσουν.

    Χθες ομόφωνα όλα τα κόμματα κατέληξαν στην κατάρτιση μιας πρώτης λίστας 25 μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα ολοκληρωθεί, όπως τουλάχιστον έχει αρχικά προγραμματιστεί, στις 9 Ιουνίου μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ενώ θα καλούνται πέντε μάρτυρες την κάθε φορά.

    Οι πρώτοι μάρτυρες συμφωνήθηκε να είναι εκπρόσωποι επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικών φορέων.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι μάρτυρες θα κληθούν ως εξής:

    Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαϊου -10:00 πμ

    1.Τάκης Αθανασόπουλος ή άλλος εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ (Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών)

    2. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

    3. Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

    4. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

    5. Κωνσταντίνος Κόλλιας ή άλλος εκπρόσωπος του ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)

    [02] Εξηγήσεις για τον αποκλεισμό της Βουλής, ζήτησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου

    Τη διαφωνία της για τον αποκλεισμό του δρόμου, με φραγμό από κλούβες των ΜΑΤ, στη συμβολή της Λ. Αμαλίας με τη Βασιλίσσης Σοφίας, κατά τη διάρκεια πορείας εργαζόμενων στα νοσοκομεία, εξέφρασε προς τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου. διερχόμενη από τη Βασιλίσσης Σοφίας προς την είσοδο του Κοινοβουλίου, έγινε- όπως η ίδια είπε - αποδέκτης διαμαρτυριών πολιτών ότι η Αστυνομία έκλεισε τον δρόμο και δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν την πορεία τους μπροστά από την Βουλή. Η Πρόεδρος κατευθύνθηκε προς τον αστυνομικό διευθυντή, που ήταν επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για την τήρηση των μέτρων τάξης και του ζήτησε εξηγήσεις.

    [03] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

    Με τοποθετήσεις των στελεχών μετά την ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του οργάνου έθεσαν σειρά ερωτημάτων σχετικά με την στάση των δανειστών στις διαπραγματεύσεις και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη της ΠΓ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, ωστόσο εκτιμήθηκε ως κρίσιμης σημασίας η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η ανακοίνωση των όσων συμφωνηθούν προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους. Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο όπου αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και να απαντήσει ο ίδιος στα όσα ερωτήματα θέσουν τα μέλη του οργάνου.

    [04] Το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικής ποιότητας»

    Το 97% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που εκδίδουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στην έκθεση συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την Ε.Ε., την Ελβετία και την Αλβανία και αφορούν το έτος 2014.

    Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ποιότητα των υδάτων στο 83% των περιοχών κρίνεται εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013.

    [05] Κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε τον ELA η ΕΚΤ

    Kατά 200 εκατ. ευρώ αποφάσισε να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότηας (ELA) το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι το ανώτατο όριο δανεισμού φθάνει στα 80,2 δισ. ευρώ αφήνοντας και πάλι ένα περιθώριο ρευστότητας της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

    Η μικρή αύξηση του ορίου ρευστότητας αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο εκροών που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο μέτωπο των καταθέσεων.

    [06] Γ. Βαρουφάκης: H συμφωνία πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου

    H συμφωνία με τους εταίρους μας θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

    Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τη βάση του κλεισίματος του προηγούμενου προγράμματος και ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο για την Ελλάδα, είπε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν έχουμε ιδεολογικό θέμα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το επιθυμεί το συζητάμε, αλλά θεωρώ ότι δεν το επιθυμεί το ίδιο, και είναι καλύτερο να υπάρχει μια συμβολαιακή σχέση μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ (με συμμετοχή και οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα), είπε ο κ.Βαρουφάκης.

    Ουπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ δήλωσε: είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα.

    Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

    [07] Συνεδριάζει με εντατικούς ρυθμούς το Brussels Group

    Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, συνεδριάζει από σήμερα στις Βρυξέλλες το Brussels Group.

    Καλά πληροφορημένες ελληνικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

    [08] Εκκενώνεται η Παλμύρα μετά τη διείσδυση των τζιχαντιστών

    Πολιτοφύλακες φίλα προσκείμενοι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ απομακρύνουν τους πολίτες από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην οποία έχουν διεισδύσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

    Η εκκένωση της πόλης από τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας αποφασίστηκε μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα περίχωρα αλλά και μέσα στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, πάνω σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Χομς και τη Δαμασκό.

    Η UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και "να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά" της Συρίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκατοντάδες αγάλματα έχουν απομακρυνθεί από την Παλμύρα

    [09] Νίκησε εύκολα ο Παναθηναϊκός

    Απλός και ουσιαστικός ο Παναθηναϊκός μπήκε με εμφατικό τρόπο στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας. Με δύο γκολ του Καρέλη (43΄,55΄) κι ένα των Σίλντενφελντ (26΄), Μπεργκ (82΄) οι «πράσινοι» συνέτριψαν με 4-0 τον Αστέρα Τρίπολης (πρώτη εφετινή εντός έδρας ήττα) και ταυτόχρονα μπήκαν από νωρίς σε θέση... οδηγού για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 May 2015 - 18:30:29 UTC