Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση ΥΕΘΑ Π. Καμμένου με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Κρ. Γουόρμουθ
  • [02] SZ: Παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο εξετάζει η ευρωζώνη
  • [03] Οι δυνάμεις του συριακού στρατού αποσύρθηκαν από την αρχαία Παλμύρα
  • [04] Άνταμ Ζαγκαγέφσκι: Έρχομαι στην Αθήνα σα να 'ρχομαι σε μια πόλη μνήμης
  • [05] Ο Τζόνι Ντεπ εγκατέλειψε αιφνιδίως τα γυρίσματα των «Πειρατών της Καραϊβικής»
  • [06] Ο B.B. King θα κηδευτεί στις 30 Μαΐου στην πολιτεία του Μισισιπή
  • [07] Συνάντηση της λυρικής τέχνης με τη σχεδιάστρια Λουκία
  • [08] Ο κρύος καιρός σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο ζεστός

  • [01] Συνάντηση ΥΕΘΑ Π. Καμμένου με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Κρ. Γουόρμουθ

    Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου με την υφυπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

    Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία ενώ η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη βοήθεια της στη στήριξη της Ελλάδος για την οικονομική κρίση. Στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα από τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση.

    Όσον αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ισλαμικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε προς τη μεριά των τζιχαντιστών.

    Η αμερικανική πλευρά εξήγησε στον κ. Καμμένο ότι η ακύρωση της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογο του έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. «Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε».

    [02] SZ: Παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο εξετάζει η ευρωζώνη

    Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση.

    Όπως εξήγησε το στέλεχος του Γιούρογκρουπ στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ.

    Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

    Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

    Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

    Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισεκ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

    Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.

    [03] Οι δυνάμεις του συριακού στρατού αποσύρθηκαν από την αρχαία Παλμύρα

    Οι δυνάμεις του συριακού στρατού αποσύρθηκαν από την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, καθώς τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εισέβαλαν με μεγάλο αριθμό δυνάμεων στις συνοικίες της, μετέδωσε σήμερα η συριακή κρατική τηλεόραση. Με έκτακτη ενημέρωση, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού της πόλης την είχε εκκενώσει, πριν την απόσυρση των δυνάμεων του συριακού στρατού.

    Οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιχειρούν να εισβάλουν στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα ιστορικά μνημεία της Παλμύρας και να εδραιώσουν εκεί τις θέσεις τους, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός. Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη την πόλη.

    [04] Άνταμ Ζαγκαγέφσκι: Έρχομαι στην Αθήνα σα να 'ρχομαι σε μια πόλη μνήμης

    Ο σημαντικότερος εν ζωή Πολωνός ποιητής μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα περιθώρια αισιοδοξίας σήμερα, τη σημασία που έχει η μνήμη και το γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερο λόγο ν' αναγνωρίζουμε αυτή τη σημασία, για την ομορφιά και το τι κάνει σε μας τους ίδιους, συμβουλεύει νέους ποιητές, συμπάσχει με το «ξεσπίτωμα» των νέων σε αναζήτηση καλύτερης τύχης και αποκαλύπτει τη διάθεση με την οποία έρχεται στην Αθήνα για τη βραδιά ανάγνωσης ποιημάτων του στο Μέγαρο Μουσικής, αύριο (Παρασκευή 22/5).

    «Το να είναι κανείς αισιόδοξος θα ήταν, σήμερα, μάλλον χαζό» λέει ο 'Ανταμ Ζαγκαγέφσκι, στον οποίον λογοτεχνικοί κύκλοι διεθνώς, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απονεμηθεί το τρίτο Νόμπελ Λογοτεχνίας της Πολωνίας σε ποιητή, μετά τους Τσέσουαβ Μίουος και Βιεσουάβα Σιμπόρσκα (στην Ελλάδα, τους ξέρουμε ως Τσέσλαβ Μίλος και Βισλάβα Σιμπόρσκα).

    Τον σημαντικότερο εν ζωή Πολωνό ποιητή, η Αθήνα υποδέχεται σε μια βραδιά ποίησης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και με αφορμή την έκδοση της πρώτης επιλογής ποιημάτων του - «Μαθήματα Πιάνου» από τις εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων - στην ελληνική γλώσσα, σε απόδοση Βασίλη Μαραγκού.

    [05] Ο Τζόνι Ντεπ εγκατέλειψε αιφνιδίως τα γυρίσματα των «Πειρατών της Καραϊβικής»

    Ο διάσημος ηθοποιός Τζόνι Ντεπ εγκατέλειψε αιφνιδίως τα γυρίσματα της πέμπτης συνέχειας της ταινίας «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» στην Αυστραλία για να πάει να δει την σύζυγό του Άμπερ Χερντ στις ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες μια αυστραλιανή εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την Gold Coast Bulletin, ο σταρ του Χόλιγουντ εγκατέλειψε χθες το βράδυ τα γυρίσματα του σίκουελ «Οι Νεκροί δεν λένε Παραμύθια» που γίνονται στην Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας. Ο Τζόνι Ντεπ και η σύζυγός του Άμπερ Χερντ, οι οποίοι παντρεύτηκαν πριν από τρεις μήνες, καυγάδιζαν αδιάκοπα, προσθέτει η εφημερίδα. Αμερικανικοί ιστότοποι αναφέρουν επίσης ότι είχε ζητηθεί από την Χερντ να εγκαταλείψει τα γυρίσματα επειδή οι διαπληκτισμοί τους ενοχλούσαν την παραγωγή.

    Η Χερντ φέρεται ότι επέστρεψε στις ΗΠΑ μαζί με τα δυο τεριέ του ζεύγους, Πίστολ και Μπου, τα οποία έπρεπε να εγκαταλείψουν την Αυστραλία μετά την απειλή των αυστραλιανών αρχών να τους κάνουν ευθανασία, επειδή εισήλθαν παράνομα στην χώρα χωρίς να έχει ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία να τεθούν σε καραντίνα.

    [06] Ο B.B. King θα κηδευτεί στις 30 Μαΐου στην πολιτεία του Μισισιπή

    Ο θρυλικός κιθαρίστας της μπλουζ B.B. King θα κηδευτεί το Σάββατο, 30 Μαίου, σε έκταση που ανήκει στο μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του, στην Ιντιανόλα, μια κωμόπολη του Δέλτα του Μισισιπή όπου ξεκίνησε η καριέρα του.

    Ο μουσικός με τα 15 βραβεία Γκράμυ και μέλος της ακαδημίας του ροκ εντ ρολλ γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1925 σε μια οικογένεια επίμορτων καλλιεργητών σε ένα μικροσκοπικό χωριό, το Μπερκλαίρ, 32 χιλιόμετρα από την Ιντιανόλα. Όταν χώρισαν οι γονείς του, πήγε να μείνει με τη γιαγιά του, μετακομίζοντας στην Ιντιανόλα όταν ήταν 17 χρονών. Έζησε πολλά χρόνια εκεί, οδηγώντας τρακτέρ σε μια φυτεία και τραγουδώντας σε εκκλησίες, λέσχες και στο ραδιόφωνο, μεταξύ άλλων, πριν μετακομίσει στη Μέμφις το 1948.

    Ο King ήταν μόνιμος κάτοικος του Λας Βέγκας, όπου πέθανε την περασμένη εβδομάδα στα 89 του, αλλά περνούσε τον περισσότερο χρόνο περιοδεύοντας, ενώ κάθε χρόνο από το 1980 έδινε συναυλίες στην Ιντιανόλα. Το περιοδικό Rolling Stone τον είχε κατατάξει στο νούμερο 6 της λίστας των 100 μεγαλύτερων κιθαριστών στον κόσμο (2011), και θεωρείται ότι άσκησε μεγάλη επιρροή σε άλλους κιθαρίστες των μπλουζ και ροκ.

    [07] Συνάντηση της λυρικής τέχνης με τη σχεδιάστρια Λουκία

    Το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού της όπερας με τη μόδα επιστρέφει σήμερα, στο Ωδείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας. Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Το Όνειρο/Il sogno», μια θεματική που συναντούμε συχνά στις κορυφαίες όπερες του ρεπερτορίου, αλλά ταυτόχρονα και μια διάσταση που έχει το προσωπικό στίγμα της σχεδιάστριας Λουκίας, η οποία είναι η φετινή προσκεκλημένη από τον χώρο της μόδας. Η μεγάλη σχεδιάστρια της ελληνικής μόδας εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, 'Οφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι κ.ά. και βάζει την προσωπική της σφραγίδα στην βραδιά.

    «Δέχτηκα την πρόκληση επειδή μου αρέσει το θέατρο και έχω κάνει κοστούμια για διάφορα θεατρικά. Η όπερα είναι πολύ γοητευτικό πράγμα. Θα μου άρεσε πολύ να σχεδιάσω κοστούμια για μια όπερα και μάλιστα με μια καινούργια ματιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κοστούμια ειδικά σχεδιασμένα για την παράσταση, αλλά είναι επιλεγμένα από τα ρούχα του ατελιέ, τα οποία όμως έχουν κάποια θεατρικότητα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνίδα σχεδιάστρια και συμπλήρωσε, «σχεδιαστικά ισορροπώ ανάμεσα στη θεατρικότητα και την καθημερινότητά μας».

    [08] Ο κρύος καιρός σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο ζεστός

    Ο κρύος καιρός σκοτώνει 20 φορές περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο ζεστός καιρός, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ανέλυσε πάνω από 74 εκατομμύρια θανάτους σε 384 τοποθεσίες σε 13 χώρες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Γκασπαρίνι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι λόγω είτε του μέτρια κρύου καιρού, είτε του μέτρια ζεστού καιρού, ξεπερνούν σημαντικά τους θανάτους εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών (καύσωνα ή μεγάλης παγωνιάς).

    Τα στοιχεία των θανάτων αφορούσαν την περίοδο 1985-2012 σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, οι οποίες έχουν μια μεγάλη γκάμα κλιματολογικών συνθηκών. Περίπου το 7,7% όλων των θανάτων προκαλούνται από μη ιδανικές θερμοκρασίες. Το κρύο ευθύνεται για το 7,3% των θανάτων, ενώ η ζέστη μόνο για το 0,42%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 May 2015 - 6:30:25 UTC