Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Ρεαλιστική η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ
  • [02] Είμαστε κοντά σε συμφωνία, εκτιμά ο Ν. Χουντής
  • [03] Τετ α τετ Τσίπρα - Γιούνκερ στη Ρίγα
  • [04] «Συνολική συμφωνία εντός δέκα ημερών επιδιώκει η κυβέρνηση»
  • [05] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, στο Ιόνιο
  • [06] Από το τηλέφωνο, αλλά και δωρεάν μέσω internet τα ραντεβου στην Υγεία
  • [07] Λήγει στις 26 Μαΐου η προθεσμία για τις 100 δόσεις - Παράταση εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
  • [08] Σπαρταριστές πολιτικές σκηνές και εικόνες στο καινούριο βιβλίο του Κ. Μαρδά
  • [09] Ένα Μουσείο για τη Σύγχρονη Τέχνη

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Ρεαλιστική η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ

    ΦΠΑ με τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%)έχει προτείνει η κυβέρνηση, ενώ οι δανειστές επιμένουν σε ΦΠΑ με δύο συντελεστές (11%, 23%)επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Είναι μια ρεαλιστική πρόταση με την οποία μπορούμε να έχουμε δημοσιονομικά αποτελέσματα. Είναι τεχνικό ζήτημα και όταν υπάρχει βούληση, μπορεί να συμφωνηθεί» είπε ο κ. Σακελλαρίδης αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής ομάδας στις διαπργαμετύσεις του Brusells Group. Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να πάει στον υψηλό συντελεστή η ηλεκτρική ενέργεια, όπως προτείνουν οι δανειστές λέγοντας ότι είναι αντιφατικό.

    [02] Είμαστε κοντά σε συμφωνία, εκτιμά ο Ν. Χουντής

    Την εκτίμησή του ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία -μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Άγγελα Μερκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα- εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρίγα.

    Στην τριμερή συνάντηση, που διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, όπως δήλωσε ο κ. Χουντής, εξέφρασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη βούλησή τους να βοηθήσουν για να επιτευχθεί συμφωνία.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χουντή, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερη καθυστέρηση και τονίστηκε η ανάγκη ό,τι συμφωνηθεί τώρα πρέπει να είναι μια συμφωνία-λύση για το γενικότερο πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αυτό θα φανεί τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες».

    [03] Τετ α τετ Τσίπρα - Γιούνκερ στη Ρίγα

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 2:30 το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λετονία, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα.

    «Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα» ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

    [04] «Συνολική συμφωνία εντός δέκα ημερών επιδιώκει η κυβέρνηση»

    Συνολική συμφωνία εντός των επόμενων δέκα ημερών, επιδιώκει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κυβερνητικο εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη.

    Ο κ. Σακελλαρίδης, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ χθες βραδυ στην Ρίγα, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε πως η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, απάντησε πως η Αθήνα έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα αυτά τα μέτωπα «με τον τρόπο που τίθενται».

    Επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές ζητούν δυο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, και προτείνουν μάλιστα την ένταξη της ενέργειας στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική πλευρά από την πλευρά της αντιπροτείνει τρεις συντελεστές στο 7% (όπου θα βρίσκονται τα περισσότερα τρόφιμα), το 14% και το 22%.

    Ακομη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, για το ζήτημα του χρέους και αν αυτό θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει θέσει από την πρώτη στιγμή. «Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα, το οποίο είτε το βάλουμε είτε δεν το βάλουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα» σημείωσε. Το αν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «θα εξαρτηθεί από το πόσο ώριμες είναι οι συνθήκες».

    Τέλος, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στην κυβέρνηση «δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Βαρουφάκη και μπορεί να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους ομολόγους του στο βαθμό που σέβονται όλοι την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων».

    [05] Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, στο Ιόνιο

    Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν, στις 09:31, οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Η σεισμική δόνηση προέρχεται από απόσταση 345 χλμ δυτικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 94 χλμ νοτιοδυτικά του Αργοστολίου.

    [06] Από το τηλέφωνο, αλλά και δωρεάν μέσω internet τα ραντεβου στην Υγεία

    Tη δυνατότητα να κλείνουν εξέταση με γιατρό του ΠΕΔΥ, του ΕΣΥ ή του ΕΟΠΥΥ μέσω διαδικτύου και εντελώς δωρεάν θα έχουν οι πολίτες με ενιαία πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού σε εθνικό επίπεδο, η οποία έχει σχεδιαστεί και αναγγελθεί κατά το παρελθόν, αλλά τώρα βρίσκεται στη τελική της φάση.

    Η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει επικουρικά στα τηλεφωνικά ραντεβού, θα συνδέεται με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), υπεύθυνη και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, πρόκειται για ένα εθνικό δίκτυο κράτησης ραντεβού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα είναι on line με τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ (τακτική και ολοήμερη λειτουργία), καθώς και με διώτες ιατρούς (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ).

    Για την υλοποίηση του έργου η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αναπτύσσει μια κεντρική βάση δεδομένων σε εθνικό επίπεδο στην οποία θα καταχωρείται η διαθεσιμότητα των ιατρών ανά ειδικότητα για ραντεβού, θα κλείνονται τα ραντεβού, θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και διαχείρισης των ραντεβού οι εργαζόμενοι στις γραμματείες των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας (ΠΥΥ) του ΕΣΥ και θα ενημερώνονται οι ιατροί για τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

    [07] Λήγει στις 26 Μαΐου η προθεσμία για τις 100 δόσεις - Παράταση εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

    Λήγει την ερχόμενη Τρίτη η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ σύσσωμοι έμποροι επαγγελμτοβιοτέχνες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών παράταση της προθεσμίας. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση είναι ως τώρα ιδιαίτερα ικανοποιητική ενώ έχει συμβάλλει και στην ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων τους τελευταίους μήνες. Για αυτό και εξετάζεται η παράταση της σχετικής προθεσμίας για ακόμη έναν μήνα ως το τέλος Ιουνίου.

    Συμφωνάμε πληροφορίες και τον Μάιο τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης σε ποσοστά υψηλότερα συγκριτικά με τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα φορολογικά έσοδα και ιδιαίτερα στην μεγάλη ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Μαζική είναι η ένταξη στη ρύθμιση των φορολογουμένων που τα προηγούμενα χρόνια λόγω οικονομιών δυσκολιών συσσώρευσαν απλήρωτα χρέη από φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας προς το Δημόσιο.

    [08] Σπαρταριστές πολιτικές σκηνές και εικόνες στο καινούριο βιβλίο του Κ. Μαρδά

    Πολιτική δεν είναι μόνο κυβερνητικές δηλώσεις, εναλλαγή στην εξουσία, αντιπολίτευση, κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, μνημόνια, τρόικα, διαπραγματεύσεις και μικρά ή μεγάλα παρασκήνια. Ή μάλλον είναι όλα αυτά μαζί με κάτι ακόμα, που τείνουμε συνήθως να το ξεχνάμε, ίσως γιατί δεν το διαθέτουμε εν αφθονία. Ο λόγος είναι, βέβαια, για το χιούμορ, που μπορεί να ανεβάσει στα ύψη την κριτική μας διάθεση, αλλά και να μας απαλλάξει από πλήθος στενοχώριες και πιέσεις, επιτρέποντας να κοιτάξουμε ό,τι μας περιβάλλει καθημερινά με ένα διαφορετικό μάτι: ένα μάτι που θα μας υποδείξει την αστεία (όχι, όμως, και ακριβώς ανάλαφρη) όψη των πραγμάτων, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε από μιαν άλλη πλευρά τις εικόνες οι οποίες κυριαρχούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στον δημόσιο περίγυρο. Ένα τέτοιο βλέμμα ξεπηδάει από τις σελίδες του καινούργιου βιβλίου του Κώστα Μαρδά «Ξεκαρφώματα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος».

    Ο Κ. Μαρδάς έχει δημοσιεύσει πολιτικές και ιστορικές μελέτες, αλλά και ποιήματα, είναι διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το καρφί» και τα κείμενα του βιβλίου του αποτελούν μια επιλογή από το χιουμοριστικό δισέλιδο που υπογράφει στην εφημερίδα ως Κάπα Σαρδάμ. Όλα τα καυτά ή λιγότερο καυτά πρόσωπα και ζητήματα του τελευταίου χρόνου (από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015) σπεύδουν να δώσουν το παρών εδώ: η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού από τον Κορυδαλλό, ο Κώστας Καραμανλής και τα όσα ελέχθησαν περί σχεδίου δολοφονίας του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο νυν Γιάνης Βαρουφάκης, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ελιά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, οι εσωτερικές συγκρούσεις του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και ως εξουσία, η Χρυσή Αυγή και ο Τάκης Μπαλτάκος, η Ραχήλ Μακρή, ο Νίκος Δένδιας, τα exit polls, ο Σαμαράς και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Αριστερά και η σχέση της με τα τηλεοπτικά πλατό, η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοποιήσεις, η σύλληψη του Μαζιώτη, το Αιγαίο και ο Όμηρος, το 'Αγιον Όρος, ο Πάπας και ο Τσίπρας, ο Γκίκας Χαρδούβελης και η τρόικα, η Μαρία Ρεπούση και η Σμύρνη, ο τύμβος της Αμφίπολης, τα ξεκούμπωτα πουκάμισα, αλλά και τα κοστούμια και οι γραβάτες των Βρυξελλών.

    Η παρέλαση ονομάτων, γεγονότων και καταστάσεων έχει συχνά κάτι το άναρχο και το υπερρεαλιστικό στο βιβλίο του Μαρδά. Αλλά έτσι είναι πάντοτε η σάτιρα: δεν σέβεται τη λογική και περιφρονεί την τάξη.

    [09] Ένα Μουσείο για τη Σύγχρονη Τέχνη

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κέλυφος. Αυτό που είναι έτοιμο είναι το κτίριο, όχι το μουσείο. Ένα κτίριο για να γίνει μουσείο χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά». H διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Kατερίνα Kοσκινά μιλά στην κάμερα της web tv του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την οριστική στέγη του μουσείου που αρχίζει να ετοιμάζεται και το όραμα της, να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2015. Το όμορφο αλλά κενό κέλυφος περιμένει έργα και ανθρώπους για να ζωντανέψει και ν΄ αποτελέσει το σπίτι της Σύγχρονης Τέχνης. Η γειτνίασή του με το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σ. Νιάρχος» που θα στεγάσει τη Λυρική Σκηνή, το πάρκο και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργεί ένα νέο πολιτιστικό άξονα σε μία νέα διαδρομή. Στρέφει πλέον το μέτωπο της Αθήνας προς την θάλασσα.

    Η κ. Κοσκινά μιλά στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Στέλλα Αλεβιζοπούλου για την ιστορία του εργοστασίου Φιξ, για την αρχιτεκτονική μελέτη πάνω στην οποία βασίσθηκε η διαμόρφωση του Μουσείου, για τα οικονομικά δεδομένα και τις οικονομικές δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου τα έργα να βρουν τη θέση τους και για την αδίρητη ανάγκη πρόσληψης προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Το όραμα είναι όραμα, αλλά από το όραμα στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Όμως όταν θέλουμε κάτι, το πετυχαίνουμε. Εμείς παλεύουμε για να γίνει πραγματικότητα, αλλά χρειάζεται και η συμβολή της Πολιτείας και ειδικότερα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πιστεύω ότι αν βοηθηθεί το μουσείο σε ό,τι αφορά στην ταχύτατη έγκριση για κάποιες διοικητικές ανάγκες και πρόσληψη προσωπικού και βοηθηθεί οικονομικά, τότε ναι -είναι ενδεχόμενο να μπορέσουμε να ανοίξουμε μέσα στο 2015».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2015 - 8:30:28 UTC