Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η παρούσα συγκυρία ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Υπηρεσίας Ασύλου»
  • [02] «Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ύφεση χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της»
  • [03] Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η αμερικανική φορολογική υπηρεσία
  • [04] Όταν ... δάκρυσε ο Σούπερμαν
  • [05] Πόσο κόσμο είχε πραγματικά η διαδήλωση; H απάντηση στο κινητό και το Τwitter
  • [06] Ερευνητές ανακάλυψαν την «Αχίλλειο πτέρνα» του ιού Έμπολα
  • [07] «Πολυτέλεια» η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τους Έλληνες
  • [08] Η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας

  • [01] «Η παρούσα συγκυρία ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Υπηρεσίας Ασύλου»

    «Η παρούσα συγκυρία ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Υπηρεσίας Ασύλου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μαρία Σταυροπούλου, μιλώντας για τις ελλείψεις σε προσωπικό που οδήγησαν το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής να κλείσει τις πόρτες του σε όσους θελήσουν να υποβάλουν επιτόπου αίτημα χορήγησης ασύλου.

    Όπως περιγράφει η κ. Σταυροπούλου, η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί σήμερα με 200 άτομα προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που λόγω των ολοένα αυξανόμενων αιτήσεων για άσυλο θα έπρεπε να απασχολεί υπερδιπλάσιο προσωπικό. Οι ελλείψεις σε στελεχικό δυναμικό έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων κατά 35% στο Περιφερειακό Γραφείο Αττικής, αριθμός που μεταφράζεται σε μόλις 25 αιτήσεις ασύλου ημερησίως.

    Η επικεφαλής της Υπηρεσίας αναμένει ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί με τη μετάταξη δημοτικών αστυνομικών μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ η ίδια προτείνει ως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παροχής προσωρινής προστασίας σε μεγάλο αριθμό αιτούντων.

    Τέλος, η Μαρία Σταυροπούλου σχολιάζει θετικά τα μέτρα που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και εξηγεί γιατί η ενεργοποίηση του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων θα ελαφρύνει το φόρτο εργασίας της Υπηρεσίας Ασύλου.

    [02] «Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ύφεση χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της»

    «Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ύφεση χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιούργκεν Κάιζερ (J?rgen Kaiser), συντονιστής της ομοσπονδίας «Έτος διαγραφής» των χρεών.

    «Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ελκυστικές προτάσεις στους δανειστές της, ώστε να γίνεται μια βήμα-βήμα προσέγγιση» σημειώνει ο κ. Κάιζερ και προσθέτει: «Μπορεί λ.χ. η Ελλάδα να καταθέσει μιαν ανεξάρτητη ανάλυση περί του ύψους της οφειλής, να προτείνει το ύψος ενός κουρέματος ή μια ανεξάρτητη διαιτησία την οποία να εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές. Σε τέτοια θέματα θα έπρεπε να επικεντρώσει η Ελλάδα τις πρωτοβουλίες της, αντί να ακολουθεί τους δρόμους που ελέγχονται από τους δανειστές και να λέει απλώς θέλουμε διαγραφή. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργεί με μεγαλύτερη φαντασία, να είναι πιο κινητική και ευέλικτη. Τότε θα μπορούσε να επιτύχει κάτι».

    Ο Γιούργκεν Κάιζερ θεωρεί ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο το οποίο έχει ως πρότυπο και είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953, με το οποίο διαγράφηκε το μισό χρέος της Γερμανίας μετά τον πόλεμο. «Ήταν σαφώς ένα ορόσημο, πρόκειται για μια συγκεκριμένη περίπτωση η οποία καταδεικνύει ότι η διαγραφή του χρέους είναι αποτελεσματικότερη και ευρύτερη αν υπάρχει η πολιτική βούληση. Τότε υπήρχε το μεγάλο ενδιαφέρον να ανοικοδομηθεί και ενισχυθεί το δυτικό τμήμα της Γερμανίας. Μάλιστα τη διαγραφή την είχε υπερψηφίσει και η Ελλάδα».

    Η συνέντευξη του Γιούργκεν Κάιζερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δόθηκε με την αφορμή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη. Το διεθνές δίκτυο «Έτος διαγραφής χρέους» βλέπει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 ως μοναδική ευκαιρία να ενημερώσει ολόκληρο τον κόσμο.

    [03] Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η αμερικανική φορολογική υπηρεσία

    Η αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS παραδέχθηκε σήμερα ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή φορολογικών δεδομένων περίπου 100.000 πολιτών. Σύμφωνα με την ίδια, χάκερ κατάφεραν αρχικά να αποσπάσουν από μια τρίτη πλευρά που δεν κατονομάζεται προσωπικές πληροφορίες (ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης) προτού τις χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία της εφορίας στο διαδίκτυο.

    Σχεδόν 200.000 επιθέσεις έχουν καταγραφεί και περίπου οι μισές κατέληξαν σε κλοπές δεδομένων, προσθέτει η IRS. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια, δεν κινδυνεύει η ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις στο Ίντερνετ.

    Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων τραπεζικοί κολοσσοί, πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία στον Λευκό Οίκο.

    [04] Όταν ... δάκρυσε ο Σούπερμαν

    Δακρύζει ο ...Σούπερμαν; Βγάζει ο Μπάτμαν βόλτα σε μάρσιπο τον γιο του και του φτιάχνει κουλουράκια; Έχει ανθρώπινες ανάγκες και συνήθειες ένας σούπερ ήρωας, όπως ο Σπάιντερμαν; Διαδηλώνουν η Ποκαχόντας και η Εσμεράλδα για την προστασία του πλανήτη και τα δικαιώματα των παιδιών; Όχι, θα ήταν η αυθόρμητη απάντηση όσων έχουν ταυτίσει τους σούπερ ήρωες με την άτρωτη -ή την ευάλωτη όταν πρόκειται, αντίστοιχα, για πριγκίπισσες- μορφή τους στα καρτούν. Λάθος, τους... διορθώνει η γεννημένη στη Σουηδία -κάτοικος Δανίας πλέον- Linnea Johansson, η οποία υποστηρίζει με σθένος πως και οι υπερήωρες έχουν... αισθήματα!

    Καρτουνίστρια, εικονογράφος, μα πάνω απ' όλα μητέρα δύο παιδιών, η Linnea Johansson παρακολουθούσε ενεή, επί ώρα, τον μόλις τριών ετών γιο της να «πνίγει» το κλάμα του, επειδή ο... Σούπερμαν δεν κλαίει. Ήταν τότε, που αποφάσισε να πιάσει το πενάκι της, μια κόλλα χαρτί και να αναλάβει δράση.

    «Υπάρχουν δύο κυρίαρχα πρότυπα για τα παιδιά, σήμερα. Οι υπερήρωες, εάν είσαι αγόρι και οι πριγκίπισσες, εάν είσαι κορίτσι, και είναι πραγματικά "παραφουσκωμένα" στερεότυπα. Αντέδρασα στο γεγονός ότι οι υπερήρωες δείχνουν μόνο δύο συναισθήματα: θυμό/επιθετικότητα (ή ουδετερότητα), όταν απευθύνονται σε αγόρια. Μία ημέρα, ο τρίχρονος γιος μου επέστρεψε σπίτι από το νηπιαγωγείο και σταμάτησε να κλαίει, επειδή οι υπερήρωες δεν κλαίνε (άρα ούτε τα αγόρια κλαίνε). Αυτό με εξόργισε, επειδή στα κόμικς για ενήλικες, οι υπερήρωες κλαίνε, αλλά για κάποιον λόγο, για τα παιδιά απεικονίζονται υπερβολικά αρρενωποί, γεγονός που τα παροτρύνει να "καταπίνουν" συναισθήματα όπως η θλίψη» λέει η Linnea Johansson στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [05] Πόσο κόσμο είχε πραγματικά η διαδήλωση; H απάντηση στο κινητό και το Τwitter

    Στο μέλλον ίσως δεν θα χρειάζεται πια να διαφωνούν μεταξύ τους -πράγμα πολύ συνηθισμένο μέχρι σήμερα- η αστυνομία, οι διαδηλωτές και οι δημοσιογράφοι για το πόσος κόσμος συμμετείχε πραγματικά σε μια διαδήλωση, συγκέντρωση ή άλλη μαζική εκδήλωση. Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα τρόπο να μετρούν τα πλήθη μέσω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και του Twitter.

    Δοκιμές σε ένα αεροδρόμιο και σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Μιλάνο έδειξαν ότι το ποσοστό σφάλματος της μεθόδου δεν ξεπερνά το 13%. Αυτό πρακτικά σημαίνει, για παράδειγμα, ότι για μια πορεία με συμμετοχή 100.000 ατόμων, η εκτίμηση θα είχε πιθανό σφάλμα το πολύ συν/πλην 13.000 άτομα.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον Φεντερίκο Μπότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας «Royal Society Open Science» σύμφωνα με το BBC και το «Science» ανέφεραν ότι η εκτίμηση του μεγέθους του πλήθους βασίζεται στα γεωγραφικά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και του Twitter.

    [06] Ερευνητές ανακάλυψαν την «Αχίλλειο πτέρνα» του ιού Έμπολα

    Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη, την οποία χαρακτήρισαν ως την «Αχίλλειο πτέρνα» του ιού Έμπολα, η οποία μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία από την μόλυνση από τον ιό. Μια έρευνα που έγινε σε ποντίκια επέτρεψε να βρεθεί ένα είδος «μοριακού φραγμού», ο οποίος εμποδίζει την διείσδυση του ιού Έμπολα στο εσωτερικό των κυττάρων, διευκρίνισαν οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν χθες τα αποτελέσματά της στην αμερικανική επιθεώρηση mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, ο ιός Έμπολα δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό χωρίς να προσκολληθεί σε αυτήν την πρωτεΐνη που ονομάζεται Niemann-Pick C1 (NPC1), η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Χωρίς αυτήν, ο Έμπολα δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

    [07] «Πολυτέλεια» η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τους Έλληνες

    Αισθητή επιδείνωση παρουσιάζει η στοματική υγεία των Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας, που μένει χωρίς αντιμετώπιση. Η στοματική υγεία αποτελεί τον καθρέφτη της γενικότερης υγείας των ανθρώπων, υπογραμμίζει η επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες 1400 συστημικά νοσήματα δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις από το στόμα, αναδεικνύοντας τη συμβολή και τον ρόλο του οδοντιάτρου στην γενική υγεία του ανθρώπου.

    Ο συνδυασμός οικονομικής αδυναμίας του πληθυσμού και έλλειψης πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παρουσιάζουν μια απογοητευτική κατάσταση της στοματικής τους υγείας. Η πρόληψη είναι «ανύπαρκτη» και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην οδοντιατρική περίθαλψη συναντάται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης.

    Παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν τερηδόνα σε ποσοστό κοντά στο 60%, το οποίο αυξάνεται στους εφήβους αγγίζοντας το 84%. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία.

    [08] Η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας

    Οι γυναίκες που ακολουθούν πιστά την μεσογειακού τύπου διατροφή, εμφανίζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο (πάνω από το μισό) για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Μποσέτι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer» ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή άνω των 5.000 γυναικών. Στη συνέχεια συσχέτισαν τη διατροφή με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου.

    Οι γυναίκες που συμμετείχαν, χωρίσθηκαν σε εννέα κατηγορίες ανάλογα με το πόσο πιστά τηρούσαν την Μεσογειακή διατροφή που συνίσταται σε: πολλά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο καρποί, δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λίπη - λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα - μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Όσες γυναίκες ήσαν οι πιο πιστές σε αυτό τον τύπο διατροφής, εμφάνιζαν την μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για καρκίνο της μήτρας (57%). Το ποσοστό μειωνόταν σταδιακά όσο λιγότερο ακολουθούσε μια γυναίκα τις «επιταγές» της μεσογειακής διατροφής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2015 - 8:30:29 UTC