Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας στο Brussels Group
  • [02] Σε τροχιά υλοποίησης οι αλλαγές στην Παιδεία
  • [03] «Η ΝΔ θα πρέπει να εμφανιστεί συντεταγμένη στην ψηφοφορία για την συμφωνία», δηλώνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [04] Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τζ. Λιού
  • [05] Σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Οικονομικών
  • [06] Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ
  • [07] Τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν
  • [08] Η μπλε ακτινοβολία «απειλεί» τα μάτια

  • [01] Ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας στο Brussels Group

    Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group, οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

    Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

    α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

    β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

    γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

    δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

    Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

    [02] Σε τροχιά υλοποίησης οι αλλαγές στην Παιδεία

    Σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει οι αλλαγές που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα ο προγραμματισμός για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί ο κατάλογος με τις σχολές που θα συμπεριλαμβάνουν τα νέα επιστημονικά πεδία, καθώς επίσης και οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, με βάση το νέο εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών για το ερχόμενο σχολικό έτος (2015-2016).

    Παράλληλα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναστέλλονται τα προγράμματα σπουδών της Γ' Λυκείου που θα ίσχυαν από τον Σεπτέμβρη 2015, με βάση το Νέο Λύκειο και θα συνεχίσει να ισχύει το τωρινό, με τις προσθήκες και τις αλλαγές που προβλέπει το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου.

    [03] «Η ΝΔ θα πρέπει να εμφανιστεί συντεταγμένη στην ψηφοφορία για την συμφωνία», δηλώνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Την έντονη δυσαρέσκειά του, αλλά και συνολικά της ΝΔ για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της ως πρόεδρος της Βουλής η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφράζει στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης

    Παράλληλα δε ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για δε τη στάση της ΝΔ απέναντι στην όποια συμφωνία, τονίζει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν δει το περιεχόμενό της.

    Ωστόσο, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αποσαφηνίζει ότι στη σχετική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εμφανιστεί συντεταγμένο, αφού θα έχει προηγηθεί συζήτηση στα αρμόδια όργανα. Ακόμη επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και χαρακτηρίζει ψευτοδίλημμα το αν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις.

    Σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιθώριο προσωπικών στρατηγικών στη φάση που είμαστεσήμερα και περνά η χώρα και σημειώνει πως τακτικό συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον Ιούνιο του 2016.

    [04] Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τζ. Λιού

    «Έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα» ,δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου από το Λονδίνο.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

    «Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

    «Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

    Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει:

    [05] Σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Οικονομικών

    Ξεκίνησε, υπό τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους «Θεσμούς», στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.

    Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Κατά τη συνομιλία ο κ. Λιού κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να βρει κοινό έδαφος με τους διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    [06] Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ

    Η βρετανική κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ότι θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρι τα τέλη του 2017, με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Την ανακοίνωση έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στην καθιερωμένη ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, όπου διαβάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήταν επίσης ο σύζυγός της Φίλιππος, ο διάδοχος του θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

    «Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών», είπε η βασίλισσα ενώπιον των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον.

    Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αυτού θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη και κατόπιν θα συζητηθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    [07] Τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν

    Τη μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε διάστημα δύο ετών, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας τις δράσεις για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

    Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής τόνισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί στην ΕΕ ένα «ελάχιστο ποσοστό αλληλεγγύης», αλλά παράλληλα «να διασφαλιστούν να ευρωπαϊκά σύνορα και να σωθούν ζωές».

    Βάσει της πρότασης της Επιτροπής, η μετεγκατάσταση των 40.000 συνολικά αιτούντων άσυλο αφορά πρόσφυγες που έφτασαν στην ελληνική και την ιταλική επικράτεια, μετά τη 15η Απριλίου του 2015, ενώ σε ποσοστό 40% αφορά Σύριους και υπηκόους της Ερυθραίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει, επίσης, ότι η μετεγκατάσταση των προσώπων αυτών θα γίνει σε διάστημα δύο ετών, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

    [08] Η μπλε ακτινοβολία «απειλεί» τα μάτια

    Τα μάτια δεν απειλούνται μόνο από την UV ακτινοβολία του ηλιακού φωτός αλλά και από το μπλε φως των τάμπλετ, των έξυπνων κινητών, των τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες και των λαμπτήρων led. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η χρήση γυαλιών με ειδικά προστατευτικά φίλτρα.

    Οι νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως (υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία) αυξάνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλή ποσότητα βιταμίνης C καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα, ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) Μαρία Ταρασούδη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την εκστρατεία «Προστατέψτε τα μάτια σας». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας τα μέλη του ΣΟΟΒΕ θα προσφέρουν οπτικά είδη σε ιδρύματα και οργανώσεις που τα έχουν ανάγκη για να προστατέψουν τα μάτια τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2015 - 14:30:25 UTC