Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η διαπραγμάτευση γίνεται για εσωτερική κατανάλωση» υποστηρίζει ο Στ. Θεοδωράκης
  • [02] Χρ. Σπίρτζης για απεργία ΟΣΥΠΑ: Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων
  • [03] Απάντηση της ΟΣΥΠΑ στον υπουργό Μεταφορών για την απεργία και την κατάσταση των αεροδρομίων
  • [04] Εκστρατεία «Κάντε τα παιδιά με αναπηρία ορατά στην Ελλάδα»
  • [05] Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στο Περιστέρι
  • [06] Κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Κηφισό, λόγω τροχαίου
  • [07] Λαγκάρντ: «Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» στις συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας
  • [08] Προς μείωση οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
  • [09] Διαφορετικές πολιτιστικές διαδρομές για άτομα με αναπηρία
  • [10] Τo Ελληνικό Φεστιβάλ πριν από 60 χρόνια

  • [01] «Η διαπραγμάτευση γίνεται για εσωτερική κατανάλωση» υποστηρίζει ο Στ. Θεοδωράκης

    Όποια συμφωνία και εαν έλθει στη Βουλή θα την ψηφίσουμε δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξηγώντας οτι η οικονομία ειναι σε ασφυξία.

    «Έστω και αργά ο κ. Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η απραξία και η ακινησία στοιχίζει πολύ στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πραγματικά διαπραγματευόμαστε. Έχω όμως ένα φόβο ότι όλη αυτή η ιστορία του "διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι" είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μη δοθεί δηλαδή χρόνος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να αντιδράσει σε μια συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

    [02] Χρ. Σπίρτζης για απεργία ΟΣΥΠΑ: Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων

    Ταλαιπωρία αναμένεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα αεροδρόμια, αν επιμείνουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην απεργία που έχουν εξαγγείλει. Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τα τέσσερα σωματεία τους, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι «δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων κατά τη διάρκεια της απεργίας».

    Μάλιστα, εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που όπως είπε ο υπουργός, είναι ένα από τα βασικά τους αιτήματα.

    Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση επειγόντων λειτουργικών θεμάτων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Τα θέματα αυτά, όπως εξήγησε, δεν έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των αεροδιαδρόμων η οποία γίνεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είπε, επίσης, ότι θα προκηρυχθούν άμεσα 32 θέσεις ηλεκρονικών μηχανικών και παρεμφερών ειδικοτήτων.

    Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι, καθώς πράγματι έχει απαξιωθεί η ΥΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του προέδρου της ΟΣΥΠΑ Βασίλη Αλεβιζόπουλου ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων.

    Διαβάστε επίσης: Απάντηση της ΟΣΥΠΑ στον υπουργό Μεταφορών για την απεργία και την κατάσταση των αεροδρομίων

    [03] Απάντηση της ΟΣΥΠΑ στον υπουργό Μεταφορών για την απεργία και την κατάσταση των αεροδρομίων

    Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος επέμεινε σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κι ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης «που έχει άγνοια κάνει τον κωφάλαλο και δέν θέλει να τα ακούσει από τους εργαζόμενους». «Τι νομίζει», πρόσθεσε, «ότι θα τα αντιμετωπίσει μόνο με την αλλαγή διοίκησης στην ΥΠΑ;».

    Σύμφωνα με τον πρέοδρο της ΟΣΥΠΑ, τα συστήματα των περιφερειακών αεροδρομίων «πέφτουν το ένα μετά το άλλο». Πάντως, ο κ. Αλεβιζόπουλος άφησε να εννοηθεί πως αν γίνει διάλογος με τον κ. Σπίρτζη η απεργία που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο τριήμερο (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί: «Εμείς», τόνισε, «έχουμε 20 χρόνια να απεργήσουμε».

    [04] Εκστρατεία «Κάντε τα παιδιά με αναπηρία ορατά στην Ελλάδα»

    Προσωπικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς παιδιών και νέων με αναπηρία στην Ελλάδα δίνει στο φως η μη κυβερνητική οργάνωση Action Aid, στο πλαίσιο εκστρατείας της «Να κάνει αυτά τα παιδιά ορατά» και να ευαισθητοποιήσει κοινό και αρμόδιους, σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασής τους στην εκπαίδευση.

    «Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι σαν εμένα που θα μπορούσαν με τις κατάλληλες ευκαιρίες και τον δικό τους αγώνα, να καταφέρουν να κάνουν κάτι στην ζωή τους. Αλλά δεν μπορούν και φταίει το σύστημα γι αυτό. Το κράτος στο οποίο ζούμε, άσχετα από την κρίση, είναι εναντίον του πολίτη» λέει ο Ανδρέας Σκαφίδας, απόφοιτος τμήματος ΜΜΕ Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, άτομο με κινητική αναπηρία.

    Ο Ανδρέας πήγε δημοτικό στην ΕΛΕΠΑΠ, το πρώτο ειδικό σχολείο στην Ελλάδα, εκτός από μία χρονιά που φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο. Φοίτησε σε δημόσιο, τυπικό Γυμνάσιο για να επιστρέψει στο ειδικό σχολείο στη Β' Λυκείου.

    «Αν δεν είχα πάει σχολείο; Κατά την προσωπική μου άποψη, το σχολείο είναι μια βασική προϋπόθεση για να φτιάξεις τη ζωή σου. Αν δεν είχα πάει σχολείο, δεν θα είχα σπουδάσει. Δεν θα είχα αποκτήσει φίλους, δεν θα βγαίναμε βόλτες, τίποτα. Προτρέπω όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος κι αν είναι ο λόγος της ασθένειας τους, αν έχουν σύνδρομο Down ή αυτισμό ή δεν ξέρω τι άλλο. Πιστεύω ότι πρέπει να πάνε σχολείο. Έστω και με την ασθένεια αυτή» τονίζει ο Αποστόλης Βελλές, απόφοιτος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Καλαμάτας, άτομο με σύνδρομο Down.

    Το Σάββατο 30/5, στις 12.30 το μεσημέρι, εθελοντές της ActionAid θα οργανώσουν ακτιβιστική δράση έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κάντε τα παιδιά με αναπηρία ορατά στην Ελλάδα». Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το πρόβλημα της πρόσβασης των παιδιών με αναπηρία στο σχολείο.

    [05] Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στο Περιστέρι

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε, πριν από λίγη ώρα, σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Αξαρίου 5, στο Περιστέρι. Αγνωστος, με την απειλή όπλου, απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγε. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

    [06] Κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Κηφισό, λόγω τροχαίου

    Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον Κηφισό, λόγω τροχαίου, με τρεις ελαφρά τραυματίες, που σημειώθηκε το πρωί. Μετά τη σύγκρουση δύο αυτοκινήτων, στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της γέφυρας Ροσινιόλ, έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων. Η κατάσταση σιγά - σιγά, ομαλοποιείται.

    [07] Λαγκάρντ: «Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» στις συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων».

    «Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα» δήλωσε από τη Δρέσδη η Κριστίν Λαγκάρντ. «Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    [08] Προς μείωση οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

    Μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κατά 35% κατά μέσο όρο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δεκαπενθήμερο που σημαίνει ότι ανάλογες μειώσεις θα υπάρξουν σε όλους τους φόρους των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ. Η αρμόδια επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της το αμέσως επόμενο διάστημα στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η κατεύθυνση πάντως που έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπέστησαν καθίζηση.

    Το αποτέλεσμα ήταν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα να είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές τους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% προκαλώντας μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων και στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.

    [09] Διαφορετικές πολιτιστικές διαδρομές για άτομα με αναπηρία

    Με τη μεγάλη συναυλία των Burger Project στο «Σινέ Παράδεισος» στον Κορυδαλλό, ολοκληρώνονται σήμερα τα μονοπάτια «πολιτιστικής διαδρομής» που ακολούθησε για δύο εβδομάδες το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία (ΠΕΚ/ΑμεΑ), προσκαλώντας στην παρέα του πέντε ακόμη φορείς ΑμεΑ.

    «Δύο εβδομάδες. Τέσσερις σταθμοί πολιτισμού. Εξι φορείς ΑμεΑ. Μια μεγάλη συναυλία. Εκατόν είκοσι τέσσερα χαμόγελα» ήταν το μότο της πολιτιστικής διαδρομής, που ξεκίνησε από τις 11 Μαΐου, και στην οποία συμμετείχαν άτομα άνω των 18 χρόνων με νοητική στέρηση, αυτισμό ή κινητικά προβλήματα.

    Στον χάρτη της διαδρομής τους, ήταν το Μουσείο Αφής που στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, στην Καλλιθέα.

    Πρόκειται για ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία της Ακρόπολης, των Δελφών, της Ολυμπίας, του Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο.

    «Ψηλαφώντας το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολομάνδρας, αλλά και τη μακέτα του λόφου της Ακρόπολης, τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν και άλλες αναπηρίες πέρα από τη δική τους, καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν και άλλες διαφορετικότητες» επισημαίνουν οι εργοθεραπευτές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    [10] Τo Ελληνικό Φεστιβάλ πριν από 60 χρόνια

    Το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Ιουνίου, κλείνει φέτος τα εξηντάχρονά του. Πρωτολειτούργησε ως Φεστιβάλ Αθηνών το 1955, ύστερα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Προεδρίας Γεωργίου Ράλλη με καλλιτεχνικό του διευθυντή τον σκηνοθέτη Ντίνο Γιαννόπουλο, που μετακλήθηκε για τον σκοπό αυτό από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.

    Δύο χρόνια αργότερα, η «Επιθεώρηση Τέχνης», το σημαντικότερο μεταπολεμικό πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς, θα ζητήσει από τους κορυφαίους της τέχνης της εποχής -σε ένα προσκλητήριο το οποίο θα υπερκεράσει τις κομματικές γραμμές- να πουν τι θα άλλαζαν στο φεστιβάλ αν ήταν διευθυντές του.

    Αξίζει τον κόπο να σταχυολογήσουμε, από τα τρία συναπτά τεύχη που αφιέρωσε στο θέμα το περιοδικό, τις απόψεις των ερωτηθέντων, διαπιστώνοντας ποιο ήταν το καλλιτεχνικό τους όραμα στα τέλη της δεκαετίας του 1950.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 May 2015 - 8:30:27 UTC