Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Ανοιχτό για την κυβέρνηση το ζήτημα εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Ελ. Παναρίτη
  • [02] Συνέδριο στο Παρίσι για μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη
  • [03] Τουλάχιστον 213 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν τη νύχτα από το Λιμενικό στο αν. Αιγαίο
  • [04] Σώοι οι 11 επιβαίνοντες θαλαμηγού που βυθίστηκε μετά από φωτιά μεταξύ Θήρας και Ίου
  • [05] Τραγωδία δίχως τέλος μετά το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ: Εξέπνευσε τέταρτος εργάτης
  • [06] Στην Εισαγγελία σήμερα οι συλληφθέντες στη Νέα Αγχίαλο με βαριές κατηγορίες
  • [07] Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού
  • [08] Φώναξαν κατά της διαφθοράς χθες στη Γουατεμάλα
  • [09] Κυπελλούχος Γερμανίας η Βόλφσμπουργκ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Ανοιχτό για την κυβέρνηση το ζήτημα εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Ελ. Παναρίτη

    Ανοιχτό παραμένει το θέμα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Έλενα Παναρίτη και θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση και την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα». Ο κ. Παπαδημούλης, που χθες είχε ζητήσει μέσω Twitter από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν το θέμα, επανήλθε σήμερα όταν ερωτηθείς για το ζήτημα της κ. Παναρίτη είπε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η συμφωνία, η επίτευξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα, η έγκρισή της, η έναρξη εφαρμογής της. Θέματα που αφορούν σε επιλογές προσώπων, στις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται αυτές οι επιλογές κ.λπ., όπου έχουν διατυπωθεί και κριτικές παρατηρήσεις, αυτά θα εξεταστούν συλλογικά μετά με τους κανόνες που προβλέπονται».

    Σημειώνεται ότι τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη στο Twitter, για την επιλογή της κ. Παναρίτη, αναδημοσίευσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Σήμερα στην τηλεόραση του «Σκάι», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στάθης Λεουτσάκος, χαρακτήρισε άστοχη την επιλογή της κ. Παναρίτη και σημείωσε ότι την ευθύνη την έχει και αυτός που κάνει την επιλογή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι η κ. Παναρίτη ήταν επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη και της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «καλό είναι να αλλάζουν όλοι θέσεις και να αξιοποιούνται, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι στην προμετωπίδα - μπορεί να είναι δίπλα και να στηρίζουν».

    Για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την κ. Παναρίτη, χθες και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε την αντίθεσή της, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έγγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η επιλογή αυτή είναι ακατανόητη, προσβάλλει την κοινωνία και συμβολίζει το παρελθόν του Μνημονίου.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης, ερωτηθείς κατά τη συνέντευξή του στο MEGA για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση, ανέφερε: «Αν δεν υπάρξει η επιβεβαίωση της δεδηλωμένης στη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας, τότε κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες, ζητώντας την επαναβεβαίωση και αναβάπτιση της λαϊκής εμπιστοσύνης, και σε μια τέτοια περίπτωση -που εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί - ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει 36% αλλά 45%».

    [02] Συνέδριο στο Παρίσι για μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη

    Ευρωπαϊκές και γαλλικές δυνάμεις κατά της λιτότητας συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο ευρωπαϊκό συνέδριο για μια εναλλακτική πολιτική που άρχισε χθες στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι, αναζητώντας μαζί το δρόμο της Ευρώπης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

    Στο συνέδριο μετέχει η Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρέμβασή της υπενθύμισε τις επιζήμιες συνέπειες για τους Ελληνες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποτίθεται ότι θα έσωζαν την Ελλάδα. "Η λιτότητα σκοτώνει", δήλωσε πριν μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα η οποία άρχισε μετά την εφαρμογή της πολιτικής των μέτρων λιτότητας από την Τρόικα. Η πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη και σύγκληση των ευρωπαϊκών δυνάμεων αντίστασης για έξοδο από τη λιτότητα.

    Προσωπικότητες του εναλλακτικού χώρου, περισσότερα από 18 συνδικάτα, 80 ενώσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μετέχουν στο διήμερο συνέδριο με παρεμβάσεις, ανταλλαγές απόψεων και συζητήσεις για θέματα όπως η απασχόληση των νέων, η ελευθερία της έκφρασης, η υγεία, η υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική.

    Στόχος είναι η οικοδόμηση μιας Ευρώπης δημοκρατικής, με σεβασμό στη βούληση των λαών και του γενικού συμφέροντος και το σύνθημα είναι "Συμμαχία κατά της Λιτότητας", δηλώνουν οι διοργανωτές.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Πιέρ Λοράν, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας L΄Humanite, δήλωσε: "Πριν από 10 χρόνια, για πρώτη φορά, ο λαός μιας μεγάλης χώρας, όπως η Γαλλία, έλεγε όχι καταψηφίζοντας το Ευρωσύνταγμα και σήμερα, εμείς που τεθήκαμε επικεφαλής στον αγώνα αυτό, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι είχαμε δίκιο. Αυτό το όχι ήταν ένα μεγάλο ναι στην Ευρώπη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που γιορτάζουμε σήμερα".

    Δίπλα του η Γαλλίδα ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και γραμματέας του κόμματος Ευρώπη-Οικολογία-Πράσινοι (EELV) Εμανουέλ Κος, o βουλευτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πουριά Αμιρσαχί, ο Γαλλοϊταλός Ερβέ Φαλτσιάνι, πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC που αποκάλυψε το σκάνδαλο με χιλιάδες φοροφυγάδες.

    Ο Πουριά Αμιρσαχί επανέλαβε τη βούλησή του για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που θα λειτουργεί στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος. "Η λογική είναι στην Αθήνα, η τρέλα είναι στις Βρυξέλλες", τόνισε.

    "Οι Ελληνες μας άνοιξαν το δρόμο, αυτοί φέρνουν την ελπίδα για όλη την Ευρώπη σήμερα", δήλωσε ακτιβιστής που κρατούσε ελληνική σημαία.

    [03] Τουλάχιστον 213 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν τη νύχτα από το Λιμενικό στο αν. Αιγαίο

    Στη διάσωση 213 παράτυπων μεταναστών προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας πλωτά σκάφη του Λιμενικού σε 6 διαφορετικά περιστατικά σε Κω, Χίο και Λέσβο.

    Σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι, ενώ όλοι οι παράτυποι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους.

    [04] Σώοι οι 11 επιβαίνοντες θαλαμηγού που βυθίστηκε μετά από φωτιά μεταξύ Θήρας και Ίου

    Σώοι περισυνελέγησαν από αλιευτικό σκάφος οι 11 επιβαίνοντες θαλαμηγού, στην οποία εκδηλώθηκε τη νύχτα πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτή έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίου και Θήρας.

    Η θαλαμηγός μετά από ώρα βυθίστηκε, ενώ όλοι οι επιβαίνοντές της, μεταξύ των οποίων και ένας 'Έλληνας, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Ίου.

    Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη θαλαμηγό, μετά από σήμα στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείο Ναυτιλίας για εγκατάλειψη επιβαινόντων, μετέβησαν άμεσα δύο παραπλέοντα πλοία, δύο αλιευτικά και ελικόπτερο σούπερ πούμα.

    Από τη βύθιση της θαλαμηγού δεν έχει αναφερθεί θαλάσσια ρύπανση.

    [05] Τραγωδία δίχως τέλος μετά το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ: Εξέπνευσε τέταρτος εργάτης

    Eξέπνευσε σήμερα ο τέταρτος σοβαρά τραυματισμένος εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ, ο Κώστας Μαγγούρας, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου.

    Αυτό γνωστοποίησε η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ομίλου, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο, και σημειώνουν ότι το δυστύχημα της 8ης Μαΐου εξελίχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς σήμερα εξέπνευσε και ο τέταρτος σοβαρά τραυματισμένος εργαζόμενος. Εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους, με βαθιά οδύνη, στην οικογένεια του Κώστα και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή τους.

    Στην ανακοίνωση, στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι άλλοι δύο τραυματίες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και ο ένας, μάλιστα, έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

    Η διοίκηση επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι, η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων και καλεί τους εργαζομένους σε κοινή προσπάθεια, ώστε το δυστύχημα στο διυλιστήριο Ασπροπύργου να είναι το τελευταίο.

    [06] Στην Εισαγγελία σήμερα οι συλληφθέντες στη Νέα Αγχίαλο με βαριές κατηγορίες

    Στην Εισαγγελία Εφετών αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι δύο ληστές που συνελήφθησαν στη Νέα Αγχίαλο, καθώς σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

    Χθες ο εισαγγελέας, απήγγειλε σε βάρος των Γρ. Τσιρώνη (καταζητούμενος ως ενας εκ των «ληστών με τα μαύρα») και Σπ. Χριστοδούλου τρεις βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.

    Οι δύο ληστές κατηγορούνται πλέον και για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και ληστεία κατά συρροή.

    [07] Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού

    Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και ορκισμένος εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, διορίστηκε χθες κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας ουκρανικής επαρχίας της Οδησσού, για να προασπίσει την ουκρανική «εθνική κυριαρχία» εκεί και για να καταπολεμήσει τη διαφθοράΒ· ο διορισμός του ωστόσο προκάλεσε οργή στη Ρωσία.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, έναν «μεγάλο φίλο της Ουκρανίας» στον οποίο έδωσε προχθές Παρασκευή την ουκρανική υπηκοότητα, στην Οδησσό, όπου τοπικοί αξιωματούχοι τον επευφήμησαν. Περίπου εκατό διαδηλωτές με ουκρανικές σημαίες υποδέχθηκαν τον νέο κυβερνήτη μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο Ποροσένκο είπε ότι ανέθεσε στον Σαακασβίλι να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία» στην περιοχή, τονίζοντας επίσης ότι ο πιο σημαντικός «πόλεμος» είναι «αυτός εναντίον της διαφθοράς».

    Την Οδησσό του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας, κοντά στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα, θα ήθελε να δει να εντάσσεται στη Ναβαρασίγια (τη ?Νέα Ρωσία?) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε πει πριν από έναν χρόνο.

    Η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα ρωσόφωνοι, δεν έχει παρασυρθεί από τα πάθη που οδήγησαν στο ξέσπασμα της αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τον πόλεμο από τον Απρίλιο του 2014 με περίπου 6.300 νεκρούς, η κατάσταση στην πόλη ωστόσο είναι εξαιρετικά τεταμένη. Τους τελευταίους μήνες, έχουν καταγραφεί πολλές μυστηριώδεις εκρήξεις, με στόχο οργανώσεις προσκείμενες στο Κίεβο.

    [08] Φώναξαν κατά της διαφθοράς χθες στη Γουατεμάλα

    Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας χθες Σάββατο για να διαδηλώσουν εναντίον της διαφθοράς, μετά το ξέσπασμα ενός κύματος σκανδάλων που ώθησε τον πρόεδρο της χώρας να ανακοινώσει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και προηγουμένως την αντιπρόεδρο να παραιτηθεί.

    Πολλά από τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές καλούσαν τον πρόεδρο Ότο Πέρες να παραιτηθεί και αυτόςΒ· άλλα απαιτούσαν να παταχθεί η πολιτική διαφθορά και το έγκλημα.

    Παρόμοια αιτήματα κυριάρχησαν σε συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Γουατεμάλας.

    «Δεν θέλουμε πλέον τον Ότο Πέρες στην εξουσία» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στην Πλατεία Συντάγματος, ο οδοντίατρος Ότο Τσοχολάν. «Έκλεψαν πάρα πολλά χρήματα και για αυτό ήρθα να διαδηλώσω?είναι σημαντικό οι πολιτικοί να ξέρουν ότι είμαστε δυσαρεστημένοι».

    Οι διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις κρατικών λειτουργών για υποθέσεις διαφθοράς.

    Ο σάλος που έχει ξεσπάσει ώθησε τον Πέρες να αποπέμψει τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αλλά και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, μεταξύ άλλων.

    Μία ημέρα πριν από τον ανασχηματισμό, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γουατεμάλας Χούλιο Σουάρες και άλλα 14 πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για ένα σκάνδαλο που αφορά τη χειραγώγηση ενός μειοδοτικού διαγωνισμού, τον οποίο είχε κηρύξει το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας, υπέρ μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

    Νωρίτερα τον Μάιο, η αντιπρόεδρος Ροξάνα Βαλδέτι παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της περί του ότι συνδεόταν με ένα κύκλωμα διαφθοράς στα τελωνεία, που λάμβανε δωροδοκίες για να επιτρέπει σε επιχειρηματίες να μην πληρώνουν δασμούς.

    Τα σκάνδαλα διαφθοράς πλήττουν το συντηρητικό Πατριωτικό Κόμμα του Πέρες ενώ απομένουν λίγοι μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

    Ο Πέρες, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον θώκο πριν από το τέλος της θητείας του.

    [09] Κυπελλούχος Γερμανίας η Βόλφσμπουργκ

    Το Κύπελλο στη Γερμανία κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βόλφσμπουργκ, καθώς στον τελικό που διεξήχθη χθες βράδυ στο «Ολιμπιαστάντιον» του Βερολίνου νίκησε 3-1 την Ντόρτμουντ.

    Αυτό το ματς ήταν το τελευταίο για τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία της Μπορούσια μετά από επτά χρόνια.

    Η Ντόρτμουντ προηγήθηκε μόλις στο 5' με τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά η Βόλφσμπουργκ κατάφερε να γυρίσει το ματς με τέρματα των Λουίζ Γκουστάβο στο 22', Ντε Μπρούινε στο 33' και Ντοστ στο 38' και να πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 May 2015 - 8:30:25 UTC