Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Die Welt: «Πολύ καλή» η τηλεδιάσκεψη
  • [02] Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα το ¶γιο Πνεύμα
  • [03] Γκ. Έτινγκερ: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας
  • [04] «Πλήγμα» για τον Μ. Ρέντσι τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών

  • [01] Die Welt: «Πολύ καλή» η τηλεδιάσκεψη

    «Πολύ καλή» χαρακτήρισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο τη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

    H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 35 λεπτά και ήταν η δεύτερη τις τελευταίες τρεις ημέρες. Η Die Welt αναφέρει ότι κοινή πεποίθηση όλων είναιότι «η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πολύ γρήγορα» .

    Η Die Welt σημειώνει ότι « η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική ,αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Ο κ.Τσίπρας ήθελε να συζητήσει τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο συναντήθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη»

    Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ , ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο και θα επιδιώξουν την εξεύρεση μιας διεξόδου στην ελληνική κρίση, αν και η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης» . Όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν στην εφημερίδα Sueddeutsche "θα ήμουν πολύ έκπληκτος εάν δεν συζητούσαμε το θέμα της Ελλάδας»

    Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει μάλιστα ότι και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είχε ζητήσει πριν λίγες ημέρες από τον κ.Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο να εργαστεί «πολύ εντατικά» για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη που υπάρχει στο ευρώ».

    [02] Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα το ¶γιο Πνεύμα

    Το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, το ¶γιο Πνεύμα «το ζωοποιό, το εκ του Πατρός εκπορευόμενο, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενο και συνδοξαζόμενο», κατά το Σύμβολο της Πίστεως.

    Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή. Εορτάζεται πάντοτε ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα.

    Η ημέρα αυτή είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και πολλούς εργαζόμενους γραφείου.

    Εκδηλώσεις εορτασμού λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα.

    Ενδεικτικά: -Στη Λευκάδα, το νησί των ποιητών και των λογίων, όπουκάθε χρονιά στην εορτή του Αγίου Πνεύματοςδιοργανώνεται ξεχωριστό πανηγύρι στο μοναστήρι της Φανερωμένης, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Σε έναν καταπράσινο πευκόφυτο λόφο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Villa Verde Fenia, με εκπληκτική θέα προς τον ¶η Γιάννη, το μοναστήρι της Φανερωμένης στέκεται αγέρωχο μέσα στους αιώνες αποτελώντας ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του τόπου.

    -Στη Σίφνο, όπου αναβιώνεται ένα από τα ομορφότερα ελληνικά έθιμα. Ύστερααπό παράδοση αρκετών χρόνων,το νησί αναβιώνει την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών και ακροπόλεων της Σίφνου (6ου έως 3ου π.Χ. αι.), μέσω καπνού και κατόπτρων, των οποίων χρήση για αυτό τον σκοπό έγινε για πρώτη φορά πριν από 2.500 χρόνια. Ταξιδεύοντας στην ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πύργοι αυτοί, χτισμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού, αποτελούσαν ένα δίκτυο με σύστημα ανταλλαγής σημάτων, αφού είχαν την δυνατότητα να λαμβάνουν και να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους καθώς και από και προς τις 4 αρχαίες ακροπόλεις του νησιού. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 75 αρχαίοι πύργοι-φρυκτωρίες και σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, που είναι μόλις 74 τ.χλμ, πρέπει να αναφέρουμε ότι η αναλογία είναι εντυπωσιακή.

    - Στο Δρέπανο Κοζάνης, όπου στήνουν εμποροπανήγυρη.Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονταιτο Nαό Αγίας Τριάδος για να προσκυνήσουν την εικόνα και να ανάψουν ένα κεράκι, ζητώντας την επιφοίτηση από το ¶γιο Πνεύμα και το πρωί τελείται Πανηγυρική ΘείαΛειτουργία.

    - Στα Κομνηνά Εορδαίας, όπου η ημέρα αυτή σηματοδοτεί και την αρχή των πολιτιστικών εκδηλώσεωνπου διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος.

    [03] Γκ. Έτινγκερ: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας

    Ο επίτροπος της Γερμανίας Γκίντερ Έτινγκερ εκτίμησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντός της εβδομάδας. ?Θα χρειαστούμε να υπάρξει πρόοδος στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεως, ίσως ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας?, κάτι το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την εκταμίευση ?της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το τρέχον πρόγραμμα?, είπε ο Έτινγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Ωστόσο ο Έτινγκερ υποβάθμισε τις προσδοκίες περί επίτευξης σημαντικής προόδου στη συνάντηση την οποία θα έχουν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο. ?Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες για να επιλυθούν ?παρεμπιπτόντως??, είπε ο Έτινγκερ, επίτροπος Ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ, όμως οι διαφορές των δύο πλευρών όσον αφορά την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

    [04] «Πλήγμα» για τον Μ. Ρέντσι τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών

    Ως πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ερμηνεύεται το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν χθες, καθώς οι επιδόσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται, μοιάζουν να είναι κατώτερες του αναμενομένου, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

    Οι εκλογές, στις οποίες είχαν δικαίωμα συμμετοχής 22 εκατ. Ιταλοί, θεωρείτο η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρέντσι μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης χρονιάς, όταν το PD είχε καταλάβει την πρώτη θέση με πάνω από το 40% των ψήφων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις και προβολές ιταλικών μέσων ενημέρωσης, οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς προηγούνται στις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Μάρκε (κεντρική Ιταλία) και στην Απουλία (νότια). Η κεντροαριστερά επίσης διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Καμπανία και στην Ούμπρια, παραδοσιακό της προπύργιο.

    Όμως, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον 40χρονο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι σήμερα σάρωνε τους αντιπάλους του αφότου κατέλαβε την εξουσία προχωρώντας σε ένα εσωκομματικό πραξικόπημα πέρυσι, η βορειοδυτική περιφέρεια της Λιγουρίας προβλέπεται ότι θα περιέλθει στα χέρια της κεντροδεξιάς, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού ένας αριστερός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού φέρεται να δίχασε τους ψηφοφόρους του PD.

    Στο Βένετο, η Λέγκα του Βορρά έμοιαζε να οδεύει σε μια συντριπτική νίκη, ενώ ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι βλέπει να αυξάνεται η υποστήριξη προς το ξενοφοβικό κόμμα και εκτός των παραδοσιακών του προπυργίων.

    Οι προβολές για το αποτέλεσμα συνολικά δίνουν στο PD του Ρέντσι το 22,6% των ψήφων στις επτά περιφέρειες, στο M5S ένα 19,6%, στη Λέγκα του Βορρά 12,9% και στο FI το 10,3%.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 June 2015 - 6:30:22 UTC