Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες στο δεύτερο κρησφύγετο των ληστών του Διστόμου
  • [02] Στον Βόλο οι πενήντα μετανάστες που εντοπίστηκαν κοντά στην Αλόννησο
  • [03] «Συναίνεση των θεσμών για τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα»
  • [04] «Για ορισμένες χώρες, μια ριζοσπαστική λύση για το χρέος είναι να μην κάνουν τίποτα»
  • [05] Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  • [06] Σε καλή κατάσταση η υγεία του Χέλμουτ Κολ μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις
  • [07] Τουλάχιστον 150.000 οι νεκροί από τους πολέμους σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
  • [08] Ταινία παραγωγής του Κώστα Γαβρά θα γυριστεί στο μνημείο Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Σε εξέλιξη οι έρευνες στο δεύτερο κρησφύγετο των ληστών του Διστόμου

    Συνεχίζονται από το πρωί οι έρευνες στο δεύτερο κρησφύγετο των ληστών του Διστόμου. Το σπίτι που βρίσκεται στην καρδιά των Άνω Λεχωνιών του Βόλου, μόλις 50 μέτρα μακριά από το Δημαρχείο του πρώην Δήμου Αρτέμιδας, είναι μέσα στον αύλειο χώρο ενός μεγαλύτερου οικοπέδου.

    Στο κρησφύγετο βρέθηκαν δεσμίδες με χαρτονομίσματα και πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό σε 400.000 ευρώ. Επίσης στο σπίτι βρέθηκε και ένα λάπτοπ.

    Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία ζει στην Κύπρο, οι ενοικιαστές ήταν ένα ζευγάρι, που είχαν μαζί τους και ένα μικρό κοριτσάκι, όχι μεγαλύτερο των 3 ετών. Ο άνδρας εμφανίσθηκε ως Δημήτρης, ενώ η γυναίκα φαινόταν για αλλοδαπή. Η ενοικίαση είχε γίνει πριν από περίπου 2 χρόνια.

    Επίσης, τους είχε ρωτήσει αν ενδιαφέρονταν να αγοράσουν το σπίτι, αλλά ο «Δημήτρης» απάντησε πως είχε οικονομικά προβλήματα, αλλά θα το εξέταζε αν πωλούσε ένα ταξί και ένα σπίτι στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, το ζευγάρι κυκλοφορούσε με ένα πολυτελές τζιπ ενώ δεχόταν επισκέψεις από ένα άλλο ζευγάρι.

    [02] Στον Βόλο οι πενήντα μετανάστες που εντοπίστηκαν κοντά στην Αλόννησο

    Στον Βόλο έχουν μεταφερθεί από τις 5 το απόγευμα, με το οχηματαγωγό "Άρτεμις", οι 50 παράτυποι μετανάστες που αποβιβάσαν χθες τη νύχτα στο ακατοίκητο νησί Γιούρα, δύο Ουκρανοί διακινητές.

    Οι παράτυποι μετανάστες οδηγήθηκαν και αποβιβάσθηκαν στο ερημονήσι με ένα παλιό σιδερένιο αλιευτικό σκάφος.

    Οι δύο Ουκρανοί διακινητές, έγιναν αντιληπτοί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και καταδιώχθηκαν ως την Σκάτζουρα όπου τελικά και συνελήφθησαν.

    Τόσο οι μετανάστες, όσο και οι διακινητές, μεταφέρθηκαν αρχικά στην Σκόπελο.

    [03] «Συναίνεση των θεσμών για τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν για τους όρους της συμφωνίας, η οποία θα προταθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος που διαρκούν τέσσερις μήνες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

    Η πρόταση καταρτίστηκε μετά τις συναντήσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών χθες, κατά τις οποίες ασκήθηκε πίεση για να διευθετήσουν τις δικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια λύση για την Ελλάδα.

    [04] «Για ορισμένες χώρες, μια ριζοσπαστική λύση για το χρέος είναι να μην κάνουν τίποτα»

    Ορισμένες πλούσιες χώρες με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους θα μπορούσαν να επιτύχουν απλώς να συνεχίσουν να «ζουν με αυτό», διότι οι προσπάθειες μείωσης των χρεών τους ενέχουν και οι ίδιες κινδύνους: τη θέση αυτή διατυπώνουν σε μελέτη τους τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δόγμα που κυριαρχεί επί δεκαετίες για τα οφέλη της άσκησης πολιτικών λιτότητας.

    Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και άλλες χώρες με προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της διόγκωσης των δημοσίων χρεών τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009. Ορισμένες αντιμετώπισαν πιέσεις να ικανοποιήσουν τις αγορές προχωρώντας σε ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ήδη προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι προσπάθειες να περισταλούν οι δαπάνες ή να αυξηθούν οι φόροι πολύ γρήγορα μετά την κρίση θα έπλητταν την οικονομική ανάπτυξη. Τώρα οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Τζόναθαν Όστρι, Ατίς Γκος και Ραφαέλ Εσπινόθα πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά τη θέση αυτή, επιχειρηματολογώντας ότι οι χώρες οι οποίες είναι σε θέση να αναχρηματοδοτούνται στις αγορές με εύλογα κόστη δανεισμού καλό θα ήταν να αποφεύγουν τις επιζήμιες συνέπειες της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας.

    «Μια ριζοσπαστική λύση για το υψηλό χρέος είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτε» ανέφεραν σε ανάρτησή τους σε ιστολόγιο που συνοδεύει το έγγραφό τους -που δεν αποτελεί μεν επίσημη θέση του ΔΝΤ, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής του.

    [05] Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

    Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας και οι υπο-ομάδες εργασίας, για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλιλας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη.

    Η απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, αναφέρει ότι η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας έχει αντικείμενο την εκπόνηση ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συγκρότηση των υπο- ομάδων, εφόσον κατά την κρίση του προέδρου της απαιτηθεί, θα γίνει προς εξειδίκευση επιμέρους θεματικών ενοτήτων. Σκοπός είναι η σύνταξη οικονομικών αναλύσεων και μελετών, όπου κρίνεται απαραίτητο και η υποβολή προτάσεων προς τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Μετά την παράδοση των προτάσεων της, η Ομάδα Εργασίας θα παραμένει σε ισχύ και θα συνδράμει συμβουλευτικά τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην παρακολούθηση υλοποίησης, για την ολιστική στρατηγική διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

    [06] Σε καλή κατάσταση η υγεία του Χέλμουτ Κολ μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις

    Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο από τις αρχές Μαΐου όπου αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, καθώς και από μια ακόμη εγχείριση, πάντως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση και ελπίζει να ξεκινήσει σύντομα την αποκατάσταση, ανέφερε σήμερα το γραφείο του.

    Το γραφείο του πρώην καγκελάριου εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του, αντιδρώντας στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο 85χρονος πατέρας της ενοποίησης της χώρας βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε κλινική στη Χαϊδελβέργη.

    Το περιοδικό Bunte, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον Κολ, ανέφερε πως τα σχέδια του πρώην καγκελάριου να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στις αρχές Ιουνίου είναι υπό αμφιβολία, αφότου αναγκάστηκε να υποβληθεί σε περαιτέρω εγχείριση στο έντερο.

    [07] Τουλάχιστον 150.000 οι νεκροί από τους πολέμους σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

    Oι πόλεμοι που έγιναν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους -αμάχους ή στρατιώτες- από το 2001, κατέδειξε αμερικανική μελέτη.

    Άλλοι εκατόν εξήντα δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και άρχισαν τον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, προσθέτουν οι συντάκτες της έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος με θέμα το «Κόστος του Πολέμου» από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Ουάτσον του πανεπιστημίου Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ.

    Συγκριτικά, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011.

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μοιάζει μάλλον να κλιμακώνεται παρά να πλησιάζει στο τέλος του, καθώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δε σταματά να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει η έκθεση, με ημερομηνία 22α Μαΐου.

    Ταυτόχρονα η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ φέτος σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων επισημαίνει «το γεγονός ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν τελειώνει. Εντείνεται» εκτιμούν οι συντάκτες.

    Στο Πακιστάν ο πόλεμος αντιθέτως δείχνει να αποκλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παραμένει θέατρο «μιας σφοδρής σύρραξης».

    [08] Ταινία παραγωγής του Κώστα Γαβρά θα γυριστεί στο μνημείο Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη

    "Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω" είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου της γαλλο-αλγερινής Ραιάνα Ομπερμάγιερ (Raihana Obermeyer), που παίχτηκε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Η μεταφορά του, ωστόσο, σε ταινία, αποκτά ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς, τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο μνημείο Μπέη Χαμάμ ("Λουτρά Παράδεισος") στη Θεσσαλονίκη, ενώ παραγωγός θα είναι η εταιρεία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και της συζύγου του, Μισέλ. Συγκεκριμένα, την εκτέλεση της διεθνούς συμπαραγωγής (Γαλλία, Αλγερία, Ελλάδα) έχει αναλάβει η εταιρεία παραγωγής "KG Productions", του Κώστα και της Μισέλ Γαβρά, ενώ τα γυρίσματα στην Ελλάδα, η "Blonde Productions", της Φένιας Κοσοβίτσα. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν γυναίκες από την Αλγερία και την Ελλάδα, ενώ όλο το συνεργείο θα αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.

    Το μνημείο Μπέη Χαμάμ, αποτελεί ιδανικό μέρος για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων (που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 22/6 και 31/7 μετά και το σημερινό "πράσινο φως" του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), καθώς η υπόθεση του έργου εξελίσσεται μέσα σε ένα αλγερινό χαμάμ, με φόντο την πολιτική και κοινωνική βία. Δέκα γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικό υπόβαθρο, βρίσκονται στο χαμάμ, το οποίο προσλαμβάνεται ως κλειστός χώρος ελευθερίας. Μέσα σε αυτό παρακολουθούμε τις κουβέντες, τις διαφωνίες, τους τσακωμούς και τα μυστικά τους, ενώ η άφιξη μιας 16χρονης ετοιμόγεννης κάνει δραματικές τις εξελίξεις, καθώς ο αδελφός της θέλει να την σκοτώσει για να αποκαταστήσει την τιμή της οικογένειας. Μαζί του, μια ορδή γενειοφόρων καθοδηγούμενων από τον ιμάμη της γειτονιάς, που μόλις επέστρεψε από το Αφγανιστάν. Οι γυναίκες, σαν όλες έγκυες, καλυμμένες με τις παραδοσιακές λευκές κελεμπίες βγαίνουν από το χαμάμ για να αντιμετωπίσουν την αγέλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 2015 - 20:30:25 UTC