Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για άμεση επαναφορά των εργασικών σχέσεων
  • [02] Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια
  • [03] Κ. Καραγκούνης: Ο μόνος που θα καταστραφεί από ένα grexit είναι η Ελλάδα
  • [04] Συντελεστές 6,5%, 12% και 23% για τον ΦΠΑ, προβλέπει η νέα πρόταση της κυβέρνησης
  • [05] Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης Νταβούτογλου
  • [06] Αστυνομικός φέρεται ότι σκότωσε την 7χρονη κόρη του
  • [07] Δωρεάν είσοδος για 1.500 ανέργους στη γενική δοκιμή της όπερας «Τόσκα» στο Ηρώδειο
  • [08] Ο Λεονέλ Πόντες νέος προπονητής στον Παναιτωλικό
  • [09] Τσίπρας: Βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο
  • [10] Σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ για το εργοστάσιο που καίγεται στον Ασπρόπυργο
  • [11] Το καλύτερο λευκό κρασί του κόσμου είναι νοτιοαφρικανικό

  • [01] Επιστολή 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για άμεση επαναφορά των εργασικών σχέσεων

    Να φέρει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά των εργασιακών συμβάσεων και τον κατώτατο μισθό ζητούν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

    "Παρακαλούμε όπως κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων", αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Σταθάς Ιωάννης, Βέττας Δημήτριος, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Ζάννας Ζήσης, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κυρίτση Αγλαΐα, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Μακρή Ραχήλ, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαλάκης Νίκος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Ουρσουζίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πετράκος Αθανάσιος, Πολάκης Παύλος, Σκούμας Αθανάσιος, Σωτηρίου Ελένη, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη.

    [02] Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια

    Τρία από τα κόμματα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

    Αυτό προκύπτει από τη σημερινή πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

    Η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δήλωσαν την επιφύλαξή τους, αν και υπήρξε η κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας.

    Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε από την πλευρά της ότι στην πορεία της συζήτησης θα αναζητήσει ένα κοινό πλαίσιο, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

    Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης "Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας" εισήχθη σήμερα για επεξεργασία και εξέταση στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Σημειώνεται ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση.

    [03] Κ. Καραγκούνης: Ο μόνος που θα καταστραφεί από ένα grexit είναι η Ελλάδα

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι ένα grexit θα διαλύσει την Ευρωζώνη.

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης τονίζει σε ανακοίνωσή του πως ο κ. Τσίπρας έλεγε κάποτε ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, ενώ τώρα απειλεί την Ευρώπη ότι ένα grexit θα διαλύσει την Ευρωζώνη.

    "Δεν έχει καταλάβει ότι ο μόνος που θα καταστραφεί από ένα grexit είναι η Ελλάδα" τονίζει ο κ. Καραγκούνης ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως κινείται "από την αμετροέπεια στο παραλήρημα!".

    [04] Συντελεστές 6,5%, 12% και 23% για τον ΦΠΑ, προβλέπει η νέα πρόταση της κυβέρνησης

    Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης προβλέπει η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς. Η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

    Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

    Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

    - 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

    - 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

    - 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

    Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

    Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    [05] Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης Νταβούτογλου

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέβαλε σήμερα το απόγευμα την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όμως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Νταβούτογλου απώλεσε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και θα υποχρεωθεί είτε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα &mdash;μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες&mdash; ή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας μόνο του.

    [06] Αστυνομικός φέρεται ότι σκότωσε την 7χρονη κόρη του

    Αστυνομικός που υπηρετεί στα ΜΑΤ Θεσσαλονίκης, είναι ο 47χρονος που φέρεται ότι σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια την 7 ετών κόρη του, όπως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ.

    Η οικογενειακή τραγωδία διαδραματίστηκε, νωρίς το απόγευμα, μέσα στο διαμέρισμα της οδού Νεμέας, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου διαμένει ο φερόμενος ως παιδοκτόνος, μαζί με τη σύζυγό του κι ένα ακόμη, μικρότερο σε ηλικία, παιδί. Την ώρα του εγκλήματος, η σύζυγός του απουσίαζε από το σπίτι. Ο 47χρονος αρχιφύλακας φέρεται ότι στραγγάλισε την ανήλικη κόρη του, ενώ άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια που τον οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη. Μάλιστα, ο ίδιος, στη συνέχεια, κάλεσε την Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο. Συνάδελφοί του της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον συνέλαβαν, ενώ αυτήν την ώρα βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, όπου ανακρίνεται.

    [07] Δωρεάν είσοδος για 1.500 ανέργους στη γενική δοκιμή της όπερας «Τόσκα» στο Ηρώδειο

    H Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της, προσφέρει 1.500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της πρώτης καλοκαιρινής της παραγωγής στο Ηρώδειο, της Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 21.00.

    Η σπαρακτική Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών, θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 14, 16, 17, 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για μία μεγαλειώδη παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τα οποία υπογράφει, μαζί με τη σκηνοθεσία, ο διακεκριμένος Αργεντινός σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα. Πρωταγωνιστούν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί.

    Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή -με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και του δελτίου ταυτότητας- θα γίνεται στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια.

    [08] Ο Λεονέλ Πόντες νέος προπονητής στον Παναιτωλικό

    Ο Λεονέλ Πόντες θα είναι ο προπονητής του Παναιτωλικού την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αντικαθιστώντας τον Μάκη Χάβο. Ο 43χρονος Πορτογάλος τεχνικός συμφώνησε με την ΠΑΕ του Αγρινίου και ανακοινώθηκε επίσημα, μαζί με τους συνεργάτες του.

    Ο Πόντες υπήρξε επί σειρά ετών βοηθός προπονητής στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ενώ από το 2010 έως το 2014 είχε τον ίδιο ρόλο στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, στο πλευρό του Πάουλο Μπέντο. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος τεχνικός, στον πάγκο της Μαρίτιμο, από την οποία όμως αποχώρησε στις αρχές Μαρτίου.

    [09] Τσίπρας: Βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο

    Βρισκόμαστε τώρα στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που όπως είπε έχει η κυβέρνηση από την κοινωνία και υπό αυτό το πρίσμα, δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος.

    Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

    [10] Σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ για το εργοστάσιο που καίγεται στον Ασπρόπυργο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να συζητηθεί η διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το τοξικό νέφος που έχει προκαλέσει η φωτιά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Νωρίτερα, σήμερα, στο χώρο μετέβησαν ειδικοί επιστήμονες από τη δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, από τον Δημόκριτο, από το Αστεροσκοπείο και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να προβούν σε μετρήσεις ρύπων και τοξικών ουσιών.

    Σε κοινή ανακοίνωση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αναφέρονται στην επικινδυνότητα των ουσιών που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και ζητούν να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και της πυρασφάλειας αυτών των μονάδων.

    Σημειώνουν δε ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια και θέτουν το θέμα της σχέσης των Ρομά με την ανακύκλωση, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει πλέον να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου "Γενική Ανακύκλωση Α.Ε." Δ. Λαζόπουλος είχε προσφύγει πριν από ένα μήνα σε χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι (από τους εκατοντάδες) 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη -κυρίως- των εγκαταστάσεων.

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνστατίνου, που είχε πρωτοστατήσει με το ΚΕΕΡΦΑ και την Ένωση Μεταναστών Εργατών -αφού ο κ. Λαζόπουλος απασχολούσε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών- στις διαμαρτυρίες, "δυστυχώς αφέθηκε να καταστραφεί κάτω από μυστηριώδης συνθήκες ένα καθετοποιημένης λειτουργίας εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα έπρεπε να περάσει στο Δημόσιο και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων".

    Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με 30 ακόμη εργαζόμενους του εργοστασίου, όταν με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ είχαν παρακινήσει τους απλήρωτους επί 8μήνο μόνιμους και συμβασιούχους εργάτες να προβούν σε επίσχεση εργασίας. "Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική" λέει ο κ. Κωνσταντίνου. "Ένα μεγαθήριο σε έκταση 25 στρεμμάτων με όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας και ασφαλείας. Το 2008 το εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκτοτε λειτουργούσε υπό άψογες συνθήκες. Είναι απορίας άξιον πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα η ισχύς του ανέμου ήταν 7 μποφόρ" προσθέτει.

    [11] Το καλύτερο λευκό κρασί του κόσμου είναι νοτιοαφρικανικό

    Το καλύτερο λευκό κρασί του κόσμου βγαίνει από παλαιά κλήματα φυτεμένα στην περιοχή του Στέλενμπος, στην ενδοχώρα του Ακρωτηρίου, σ' έναν ιστορικό κτήμα που ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στα μεγάλα ονόματα των νοτιοαφρικανικών αμπελώνων.

    Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός των Βρυξελλών, ο οποίος θεωρείται από πολλούς το "παγκόσμιο πρωτάθλημα του οίνου", έστεψε στις αρχές Μαΐου ένα σενέν μπλαν του 2013 του Reserve familiale Kleine Zalze, ένα κτήμα που βρίσκεται στις πύλες της πρωτεύουσας του νοτιοαφρικανικού κρασιού.

    Επελέγη στην Ιταλία από 299 ειδικούς από 49 χώρες, οι οποίοι δοκίμασαν σε διάστημα τριών ημερών περισσότερα από 8.000 κρασιά από 45 χώρες. Το 2014, τον διαγωνισμό είχε κερδίσει ένα λευκό κρασί από την Πορτογαλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 June 2015 - 16:32:21 UTC