Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Αναθεωρημένη πρόταση για τους δημοσιονομικούς στόχους
  • [02] ΥΠΑΠΕΝ: Εκτός πραγματικότητας δημοσιεύματα για πλωτή εγκατάσταση LNG στην Καβάλα
  • [03] «Αδιάρθρωση του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους, με διαμεσολάβηση μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης»
  • [04] Δυόμισι ημέρες κλεισμένες σε έναν ανελκυστήρα παρέμειναν δύο μοναχές στη Ρώμη
  • [05] Εκκενώθηκε η αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου
  • [06] Από την Πέμπτη η ΕΡΤ στους δέκτες
  • [07] Αστυνομικός φέρεται ότι σκότωσε την 7χρονη κόρη του
  • [08] Έκτακτα μέτρα προστασίας των πολιτών στον Ασπρόπυργο
  • [09] Εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο
  • [10] Ο Άρης 92-88 τον ΠΑΟΚ και ισοφάρισε σε 1-1
  • [11] «Τέλος η ανομία και η κακοδιαχείριση»
  • [12] Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, πράξη... δεύτερη
  • [13] Πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό σύστημα «έξυπνων συνόρων»
  • [14] Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες
  • [15] Κομισιόν: Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες

  • [01] Κυβέρνηση: Αναθεωρημένη πρόταση για τους δημοσιονομικούς στόχους

    "Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν μία αναθεωρημένη πρόταση που αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα απαιτούμενα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί" δήλωσαν στο Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις.

    "Η ελληνική πλευρά έγινε πολύ πιο φιλόδοξη όσον αφορά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε να ανακτήσει αξιοπιστία.

    Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε διοικητικά και παραμετρικά μέτρα που πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις εσόδων" είπαν χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά τις προτάσεις για το ΦΠΑ οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι "η πιο σημαντική αναθεώρηση αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που αποφέρει υψηλότερα έσοδα (1,4 δισ. ετησίως) χωρίς να αυξάνονται οι τιμές για τα βασικά αγαθά, όπως τα φάρμακα, η ενέργεια και τα τρόφιμα".

    "Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απόλυτα να διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και να ακολουθεί τους κοινούς κανόνες της Ευρωζώνης χωρίς να συμβιβάζεται όσον αφορά τους αναδιανεμητικούς της στόχους και την πολιτική της εντολή. Οι αναθεωρημένες προτάσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα την πρόθεση να μετατοπιστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους πιο πλούσιους Έλληνες που παρέμειναν ανέγγιχτοι από το προηγούμενο πρόγραμμα" ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

    [02] ΥΠΑΠΕΝ: Εκτός πραγματικότητας δημοσιεύματα για πλωτή εγκατάσταση LNG στην Καβάλα

    Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για κατασκευή πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Κόλπο της Καβάλας. "Προφανώς, υπηρετούν κάθε τι άλλο, παρά τα συμφέροντα του λαού της Καβάλας και της Βόρειας Ελλάδας", αναφέρει το υπουργείο. "Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, η κατασκευή σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνει όχι ερήμην, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών".

    Σε παρέμβασή του χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της κατασκευής πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος, όπως είπε, "θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του Κάθετου Διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες".

    "Η ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία αυτού του Κάθετου Διαδρόμου, ανέφερε επιπλέον χθες ο υπουργός, τον οποίο η Ελλάδα στηρίζει, συμβαδίζει πλήρως με το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής. Γι' αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει με γενναίο τρόπο και, ιδίως, με επαρκή χρηματοδότηση και στη βάση του δημοσίου συμφέροντος ένα πλωτό τερματικό LNG στη Βόρεια Ελλάδα."

    [03] «Αδιάρθρωση του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους, με διαμεσολάβηση μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης»

    "Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία" είναι ο τίτλος-σύνθημα που συνυπογράφουν μέσω της εφημερίδας "Λε Μοντ", τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη Γαλλία. Υποστηρίζουν ότι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί "με τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Ευρωζώνη, στην οποία να ανατεθεί η διευθέτηση του προβλήματος".

    Οι τρεις συνυπογράφοντες το εν λόγω άρθρο γνώμης, είναι ο Μαξίμ Παροντί κοινωνιολόγος στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στην μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po), o γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο Ξαβιέ Τιμπώ, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών.

    " Για να τελειώνουμε με το μπλοκάρισμα και τα μαστορέματα (μπαλώματα), θα πρέπει να αναθέσουμε σε μια πραγματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωζώνης την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους" υπογραμμίζουν. "Η θεσμική ατέλεια της ευρωζώνης έχει διαγνωσθεί και προτείνουν την ενίσχυση της ανοικοδόμησής της. Αυτό όμως που διαφαίνεται, δεν είναι στο ύψος της ευρωπαϊκής ιδέας" συμπληρώνουν οι τρεις επιστήμονες.

    [04] Δυόμισι ημέρες κλεισμένες σε έναν ανελκυστήρα παρέμειναν δύο μοναχές στη Ρώμη

    Δύο καλόγριες έμειναν κλεισμένες επί δυόμισι μέρες στον ανελκυστήρα ενός μοναστηριού στη Ρώμη μέχρι που εντοπίστηκαν και απελευθερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφεραν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Τις δύο μοναχές, μια 58χρονη Ιρλανδή και μια 68χρονη Νεοζηλανδή, βρήκε η καθαρίστρια που έφτασε στη μονή και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία. Οι καραμπινιέροι που έφτασαν στη μονή κατάφεραν να θέσουν ξανά σε λειτουργία το ασανσέρ και να βγάλουν σώες τις δύο γυναίκες.

    Οι μοναχές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο καθώς είχαν υποστεί αφυδάτωση μετά την πολυήμερη παραμονή τους στο ασανσέρ.

    [05] Εκκενώθηκε η αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου

    Εκκενώθηκε πριν από λίγο η αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ, όταν πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας μπήκε στην αίθουσα και έδωσε εντολή στους πάντες να βγουν από αυτήν. Αμέσως μετά στην αίθουσα μπήκε ένα εκπαιδευμένο σκυλί.

    Οι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν σε άλλη αίθουσα.

    [06] Από την Πέμπτη η ΕΡΤ στους δέκτες

    Επιστρέφει στους δέκτες την Πέμπτη 11 Ιουνίου η ΕΡΤ με νέο πρόγραμμα.

    Το άνοιγμα θα κάνουν στις 06:00 οι δημοσιογράφοι Νίκος Αγγελίδης και Βασιλική Χαϊνά με την "Πρωινή Ενημέρωση" μέχρι τις 08:00 ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν και μέχρι τις 10:00 η Μαριλένα Κατσίμη και ο Γιάννης Δάρρας και στη συνέχεια, μέχρι τις 12:00 ο Φάνης Παπαθανασίου και η Μάριον Μιχελιδάκη.

    Ο ενημερωτικός μαραθώνιος της ΕΡΤ θα συνεχιστεί στις 16:00 με την εκπομπή "OnERT" και τους Ελένη Χρονά και Ανδρέα Ροδίτη.

    Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ημέρας θα μεταδοθεί στις 21:00 και θα το παρουσιάζει ο Πάνος Χαρίτος, ενώ η ανασκόπηση της ημέρας στο νυχτερινό δελτίο, στις 24:00.

    Στις 22:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας" και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό.

    Στο πλαίσιο ανοίγματος της ΕΡΤ προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στις 20:00 από τα Μουσικά Σύνολα και υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη.

    Επί σκηνής επίσης θα βρεθούν πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι: Θάνος Μικρούτσικος με την Αφροδίτη Μάνου και τον Κώστα Θωμαϊδη, η λαϊκή ορχήστρα Χρήστος Λεοντής υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και με τη σύμπραξη των Ιωάννας Φόρτη και Ζαχαρία Καρούνη, ο Γιώργος Ανδρέου με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι Encardia, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Απόστολος Ρίζος και ο Νίκος Ζιώγαλας.

    [07] Αστυνομικός φέρεται ότι σκότωσε την 7χρονη κόρη του

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί αύριο ο 47χρονος αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. που συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι σκότωσε την ηλικίας 7 ετών κόρη του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ο κατηγορούμενος ως παιδοκτόνος παραμένει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου εξετάζεται από τους συναδέλφους του που ερευνούν την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης "δείχνουν" ότι ο θάνατος της μικρής Χρύσας προήλθε από ασφυξία, γεγονός που ενισχύει την αρχική εκτίμηση ότι ο 47χρονος στραγγάλισε την ανήλικη κόρη του. Μέχρι στιγμής -πάντως- δεν έγινε γνωστό τι ήταν αυτό που "όπλισε" τα χέρια του κατηγορούμενου άνδρα.

    [08] Έκτακτα μέτρα προστασίας των πολιτών στον Ασπρόπυργο

    Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

    Η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή εκτιμάται ως επιβαρυμένη, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

    Άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση. Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

    Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

    [09] Εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο

    Τη βούλησή τους ότι προχωρούν στη διατήρηση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων υπογράμμισαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δίστομο, από "οφειλόμενο καθήκον και τιμή προς τους εκτελεσθέντες" της περιοχής.

    Το διοικητικό συμβούλιο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 "Ελληνικά Ολοκαυτώματα", που στόχο έχει και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, τόνισε τη συνεργασία με το Εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και υπογράμμισε τη στήριξη του στις σχετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μίλησε στο ΔΣ η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, η οποία ενημέρωσε για την τελευταία και βασικότερη εξέλιξη που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό και είναι η έκδοση απόφασης από το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης, με βάση την οποία "δημιουργείται βάσιμα η ελπίδα ότι οι ατομικές αποζημιώσεις που κατά κάποιον τρόπο θεωρούνταν παγωμένες, να επανεκκινηθούν". Η κα Σταμούλη ανέφερε επίσης ότι γίνεται μια κίνηση ώστε να βρεθούν κατατεθειμένες αγωγές από δημότες, ενώ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ενός τέτοιου αρχείου.

    Tο απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών της σφαγής, στο μαυσωλείο του Διστόμου.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο θα κορυφωθούν αύριο, 10 Ιουνίου. Το "παρών" αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    [10] Ο Άρης 92-88 τον ΠΑΟΚ και ισοφάρισε σε 1-1

    Ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την έδρα του, νίκησε 92-88 τον ΠΑΟΚ και ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των "μικρών τελικών", που θα δώσουν στο νικητή την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών. Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Βεζένκοφ (23π., 9 ριμπ, 1 κλ.), Πάσαλιτς (16π., 6 ασίστ). Ο ΠΑΟΚ τελείωσε το ματς με 21 ασίστ και ξεχώρισαν για λογαριασμό του οι Λάνγκφορντ (20π., 8 ριμπ), Χαριτόπουλος (15π.), Κάρτερ (14 π., 6ριμπ), Οντουμ (12π. 5 ριμπ, 7 ασιστ).

    Η τρίτη αναμέτρηση των δύο "αιώνιων" της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Ιουνίου στην έδρα του "Δικέφαλου", στο κλειστό της Πυλαίας.

    Τα δεκάλεπτα: 16-19, 37-41, 60-54, 92-88

    [11] «Τέλος η ανομία και η κακοδιαχείριση»

    Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης για θέματα της αρμοδιότητάς του παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό. Αναφέρθηκαν στα όσα παρέλαβαν από τους προκατόχους τους και στις δυσκολίες χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού από έναν προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή, ενώ επεσήμαναν τα όσα πρόλαβαν να κάνουν στο τετράμηνο που ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Ο κ. Κοντονής μίλησε για την χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, για την ανασύσταση του Αθλητικού Συμβουλίου, μέσω του οποίου άρχισαν ήδη οι διαχειριστικοί έλεγχοι στις Ομοσπονδίες, αναφέρθηκε στο "αγκάθι" με τις εξάμηνες παρατάσεις αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, στο οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη και οριστική επίλυση του θέματος και στο τέλος υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί με ακρίβεια ο Αθλητικός Νόμος.

    "Οι ομάδες είχαν όλο το χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν και, αν δεν είναι έτοιμες, οι αγώνες τους από τη νέα περίοδο, είτε δεν θα γίνονται είτε θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [12] Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, πράξη... δεύτερη

    Το 1-1 για τον Παναθηναϊκό ή το 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού διακυβεύεται στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (10/6, 19:30), στη δεύτερη "μάχη" των δύο "αιωνίων" με έπαθλο το μεγάλο τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας. Δύσκολη έως αδύνατη φαίνεται η συμμετοχή του Εστέμπαν Μπατίστα για τους "πράσινους". Με μοναδική απουσία αυτή του Ιωάννη Παπαπέτρου θα μεταβούν στο ΟΑΚΑ οι "ερυθρόλευκοι".

    Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία συνοδεύει με βίντεο, που περιλαμβάνει τις "επίμαχες" φάσεις στις οποίες θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από τους διαιτητές του πρώτου τελικού στο ΣΕΦ. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται με έμφαση πως "...δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς απέναντι σε απόπειρες διαστρέβλωσης της αλήθειας και δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει της συνέχειας της σειράς των τελικών".

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα ισχύσουν και στο ΟΑΚΑ, όπως έγινε την Κυριακή στο ΣΕΦ. Αυστηροί προέλεγχοι στους φιλάθλους κατά την είσοδό τους, διπλό προστατευτικό δίχτυ, αλλά και κλειστά τμήματα κερκίδων, είναι κάποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και τις δύο ομάδες.

    [13] Πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό σύστημα «έξυπνων συνόρων»

    Για τα "έξυπνα σύνορα" στην Ευρώπη με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αρχές του 2016, μίλησε σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του ΕΚ ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Η σημερινή πραγματικότητα" εξήγησε, "είναι ότι τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού ταξιδιωτών στα σύνορα τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων, όπως καθορίζονται από τη Συνθήκη Σένγκεν. Βάσει εκτιμήσεων, οι συνοριακές διελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο από υπηκόους τρίτων χωρών, ανέρχονται στα διακόσια εκατομμύρια άτομα. Για την επόμενη δεκαετία, αναμένεται ότι οι διελεύσεις θα αυξηθούν κατά 50%. Τα σύνορα επομένως θα πρέπει να επωφεληθούν από την τεχνολογία" υπογράμμισε ο Επίτροπος και πρόσθεσε:

    "Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, το προτεινόμενο σύστημα "έξυπνα σύνορα" θα καταγράφει αυτόματα την είσοδο και την έξοδο υπηκόων τρίτων χωρών και θα υποστηρίζει τους συνοριοφύλακες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Επίσης, τα "έξυπνα σύνορα" θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και στον εντοπισμό ατόμων που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα εντός του χώρου Σένγκεν" ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [14] Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με:

    -Την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ,

    -Την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ,

    -Τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες,

    -Τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα,

    -Τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και

    -Τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Τίμερμαν.

    [15] Κομισιόν: Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες

    Η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της μπορεί "μέσα στις επόμενες ημέρες" να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπε την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας που απομένει, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    "Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας", υποστήριξε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

    Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων μεταρρυθμίσεων και μέτρων που υπεβλήθησαν σήμερα από την Αθήνα.

    "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έγινε εντατική τεχνική δουλειά, είναι επομένως πιθανό να προχωρήσουμε", σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων έγινε το απόγευμα στο Brussels Group.

    "Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (της Ελλάδας), τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 June 2015 - 20:32:22 UTC