Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Θα στηρίξουμε συμφωνία που θα κρατάει τη χώρα στην Ευρώπη
  • [02] Μειωμένες κατά 3,3 δισ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2016
  • [03] Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας - δανειστών
  • [04] Φ. Γεννηματά: Συνεννόηση για ένα νέο πατριωτισμό
  • [05] Το μείζον είναι να φέρουμε βιώσιμη συμφωνία
  • [06] Συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ της ΕΚΤ,

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Θα στηρίξουμε συμφωνία που θα κρατάει τη χώρα στην Ευρώπη

    Όλα τα σενάρια που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-εταίρους συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης όπως είπε αμέσως τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην επιλέξει τον δεξιό δρόμο προς το Κούγκι, αλλά τον αριστερό δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας».

    Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι, αλλά η ρήξη σημαίνει καταστροφή, σημαίνει τον αφανισμό του λαού» και σημείωσε πως εάν έρθει στηΒ Βουλή συμφωνία με τους εταίρους που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, το Ποτάμι θα την ψηφίσει.

    Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως υπάρχουν δύο-τρεις κινήσεις που μπορούν ακόμη να γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας και πως ελπίζει ότι και οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν κάτι ανάλογο.Β Δεν πρέπει να παίζει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Σε ό,τι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το βάρος της συμφωνίας πρέπει να το σηκώσουν ο πρωθυπουργός και η Βουλή. Υπάρχουν δυνάμεις που θα στηρίξουν, υπάρχει η κρίσιμη μάζα βουλευτών που θα παραμερίσει κομματικές ταυτότητες».

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι με την τακτική της κυβέρνησης χάνονται φίλοι και σύμμαχοι στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι έχει χαθεί χρόνος, καθώς υπήρχαν ευκαιρίες για να επιτευχθεί συμφωνία.

    [02] Μειωμένες κατά 3,3 δισ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2016

    Μείωση κατά 3,3 δις ευρώ στα ανώτατα όρια δαπανών των υπουργείων και όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προβλέπει η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους το 2016.

    Πρόκειται για την εγκύκλιο με την οποία δίδονται οδηγίες σε υπουργεία και φορείς σχετικά με το ύψος στο οποίο θα πρέπει να κυμανθούν οι προτάσεις τους για το ύψος των δαπανών το 2016 συγκριτικά με το 2015.

    Στην εγκύκλιο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ορίζεται ως ανώτατο όριο δαπανών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης για το 2016 τα 55,6 δις ευρώ έναντι 58,89 δις ευρώ το 2015.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πάντως ότι το σχέδιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων « θα προσαρμοσθεί στις νέες πολιτικές της περιόδου 2015-2019 σύμφωνα με τα δεδομένα ( προσδιορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων) που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

    Οι προβλέψεις για το πλαφόν των συνολικών δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι από 700 εκατ,. ευρώ το 2015 στα 590 εκατ. ευρώ το 2016, για την Βουλή από 140 εκατ. ευρώ το 2015 στα 142 εκατ. ευρώ το 2016, για το υπουργείο Οικονομικών από 652 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώνονται στα 634 εκατ. ευρώ το 2016 ενώ στο υπουργείο Εργασίας από 12,522 δις. ευρώ το 2015 στα 12,147 δις. ευρώ το 2016. Συνολικά στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων προβλέπεται για το 2016 ανώτατο όριο δαπανών στα 6,7 δις ευρώ από 6,4 δις ευρώ που είναι εφέτος.

    [03] Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας - δανειστών

    Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι ο λόγος της ασιοδοξίας της Ουάσινγκτον για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της θετικής κατάληξης των συνομιλιών.

    "Είμαστε σαφείς ως προς τις θέσεις μας, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει παρατεταμένες δυσκολίες και έχει πραγματοποιήσει δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα για να προετοιμάσει το έδαφος για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της, χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης" ανέφερε ο κ. Έρνεστ.

    Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρότερες πολιτικές επιλογές και ότι το βάρος θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση, ο Έρνεστ απάντησε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία συμβιβασμού. "Εχουμε επισημάνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει. Και γνωρίζω ότι αυτό αναμένουν και οι πιστωτές της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι, η όποια οριστική συμφωνία θα απαιτεί δέσμευση σε αυτές τις βάσεις. Αλλά, τελικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επεξεργαστούν όλες οι πλευρές" εκτίμησε.

    [04] Φ. Γεννηματά: Συνεννόηση για ένα νέο πατριωτισμό

    Στο Μεγάρο Μαξίμου βρέθηκε η νέα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά όπου συναμτήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Την ανάγκη της συνεννόησης για έναν νέο πατριωτισμό, τόνισε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    [05] Το μείζον είναι να φέρουμε βιώσιμη συμφωνία

    "Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι μείζον για την χώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

    "Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία η οποία σε έξι μήνες θα μας δώσει πάλι τα ίδια", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν τη διαφορετικότητά τους ως προς αυτό. "Και στο θέμα της Ελλάδας νομίζω ότι κρίνεται και το θέμα της Ευρώπης" πρόσθεσε.

    [06] Συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ της ΕΚΤ,

    Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόφασή του, έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό ως πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ), που ανακοίνωσε το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χωρίς, ωστόσο, να το χρησιμοποιήσει, είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

    Το πρόγραμμα, που είχε ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι πριν από τρία χρόνια για αγορές ομολόγων, όταν η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών τίτλων στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης απειλούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον Φεβρουάριο του 2014, από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι υπερβαίνει τα όρια της εντολής της ΕΚΤ. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε αυτό το επιχείρημα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2015 - 10:32:15 UTC