Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λογοθέτης: Η διόγκωση των ελλειμμάτων του 2009 νομιμοποίησε το 1ο, δικαιολόγησε το 2ο μνημόνιο
  • [02] Ο Κ. Ήσυχος διέψευσε δημοσιεύματα για περικοπές σε μισθούς στρατιωτικών
  • [03] «Πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, εκτιμούν Σαμαράς και Καραμανλής»
  • [04] «Είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι μάχονται κατά της φτώχειας»
  • [05] «Επιδίωξη μας, να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις στον χρόνο που πρέπει»
  • [06] Ο καθηγητής Μ. Ψαλιδόπουλος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ
  • [07] Κροατία: Η ένταξη στην ΕΕ οδήγησε σε αύξηση εξαγωγών
  • [08] Ανακαλύφθηκε μεθάνιο σε μετεωρίτες από τον Άρη
  • [09] Με το μάθημα των Αγγλικών, αρχίζουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων
  • [10] Έληξε η κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μέλη του ΜΕΤΑ
  • [11] Έχει Άστρο(ς) η Πελοπόννησος: Oδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας
  • [12] Σε πλήρη ύφεση η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Χαλκιδική
  • [13] Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι
  • [14] Ιστορίες «Ταυτο-ετερό-τητας», στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης
  • [15] Οι αρχαιολογικές εργασίες στο μετρό, στο επίκεντρο της επίσκεψης Ν. Ξυδάκη στη Θεσσαλονίκη
  • [16] Ανατ. Θράκη: Τόποι με «βαριά» ιστορία και καλά κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάχνα της φύσης
  • [17] Με τον καγκελάριο της Αυστρίας συναντάται ο πρωθυπουργός
  • [18] Κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μέλη του ΜΕΤΑ
  • [19] Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Χαλκιδική
  • [20] Την έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία καταθέτει ο Ι. Στουρνάρας

  • [01] Λογοθέτης: Η διόγκωση των ελλειμμάτων του 2009 νομιμοποίησε το 1ο, δικαιολόγησε το 2ο μνημόνιο

    Με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Νίκο Λογοθέτη ξεκίνησε τις εργασίες της, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια με το ενδιαφέρον των μελών της να επικεντρώνεται στο έλλειμμα του 2009.

    Στην κατάθεσή του που συνεχίζεται, ο κ. Λογοθέτης μίλησε για αλχημείες που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.Β 

    Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».

    «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθή μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.

    Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση, ωστόσο ο κ. Γεωργίου, αποφάσισε όπως είπε, να τους φιμώσει και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με την δική του έγκριση και της Eurostat.

    «Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.Β 

    Β 

    Β 

    [02] Ο Κ. Ήσυχος διέψευσε δημοσιεύματα για περικοπές σε μισθούς στρατιωτικών

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, δημοσιεύματα, σε διεθνή και εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, «τα οποία επικαλούνται δήθεν προτάσεις και σχέδια για περικοπές μισθών στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλων δαπανών που συνδέονται με την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

    «Δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες προτάσεις. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανυπόστατα, υποβολιμαία και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες» αναφέρει ο κ. Ήσυχος, σε σχετική δήλωσή του. «Εντάσσονται στη στρατηγική απαξίωσης της ελληνικής κυβέρνησης και της μάχης που δίνει για τον απεγκλωβισμό της ελληνικής κοινωνίας από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Δεν πρόκειται δεν δεχθούμε μέτρα που εντείνουν την καταστροφική πορεία των μνημονιακών πολιτικών» επαναλαμβάνει. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αφοπλισμό της χώρας, που θα βάλει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της και την ύψιστη αποστολή που επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο κάτω από ειδικές συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων» προσθέτει ο υπουργός.

    Β 

    Β 

    Β 

    [03] «Πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, εκτιμούν Σαμαράς και Καραμανλής»

    «Και οι δύο άντρες θεωρούν ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η ΝΔ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής» ανέφεραν πηγές από τη Συγγρού μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το βράδυ της Τρίτης.

    Η συνάντησή τους είχε διάρκεια μία ώρα και ένα τέταρτο και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά.

    Β 

    [04] «Είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι μάχονται κατά της φτώχειας»

    Για τον συμβολισμό της επίσκεψής του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας μίλησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας τη σημασία να έχουν οι πολιτικοί στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες.

    Ειδικότερα, σε ερώτηση τι συμβολίζει η επίσκεψή του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν απάντησε: «Για εμένα είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι άνθρωποι εργάζονται εθελοντικά εδώ και είναι εντυπωσιακό να βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας». Επιπλέον, σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα «όχι μόνο με αξιωματούχους και άλλους πολιτικούς». «Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενές σχέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες» υπογράμμισε, για να τονίσει: «Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων".

    Μετά το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν επισκέφθηκε το «Ευαγγελισμός» το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εφημερία, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε επισκεφθεί τα παιδικά χωριά SOS στην Κυψέλη.

    Στη συνέχεια, ο Αυστριακός καγκελάριος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Β 

    Β 

    [05] «Επιδίωξη μας, να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις στον χρόνο που πρέπει»

    «Επιδιώκουμε να πληρώνουμε στον χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έχουμε» ανέφερε σήμερα το πρωί στο «Mega» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση πληρώσει τις ομαδοποιημένες δόσεις προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου μεσολαβούν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν στη ρευστότητα της οικονομίας.

    [06] Ο καθηγητής Μ. Ψαλιδόπουλος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

    Την τοποθέτηση του κ.Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.Β 

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Ψαλιδόπουλος, νυν Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Η θητεία του θα αρχίσει την 29η Ιουνίου 2015.

    Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

    Ο κ. Ψαλιδόπουλος είναι απόφοιτος του ΕΚΠΑ, της Παντείου και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, πανεπιστήμια στα οποία συνέχισε ως καθηγητής για πολλά χρόνια. Πριν αναλάβει Πρόεδρος του ΚΕΠΕ ο κ. Ψαλιδόπουλος κατείχε την Έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ (2010-2014).

    Β 

    [07] Κροατία: Η ένταξη στην ΕΕ οδήγησε σε αύξηση εξαγωγών

    Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών θεωρείται ως το πιο ουσιαστικό κέρδος από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως τονίστηκε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ, για τα δύο χρόνια από την ένταξη της χώρας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Η αύξηση των εξαγωγών δημιουργεί θετικές τάσεις για τη βελτίωση μακροοικονομικών δεδομένων ή συντελεστών, όπως η οικονομική ρευστότητα, η μείωση της ανεργίας, αλλά και η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.Β Οι πιο θετικές επιδράσεις εντοπίζονται στην εισροή ξένου συναλλάγματος, αλλά και στη βελτίωση του γενικού δείκτη ανταγωνιστικότητας της χώρας, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν στη διάσκεψη.

    [08] Ανακαλύφθηκε μεθάνιο σε μετεωρίτες από τον Άρη

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ίχνη μεθανίου σε αρειανούς μετεωρίτες που βρέθηκαν στη Γη, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι κάποτε ο γειτονικός πλανήτης ίσως διέθετε -ή και διαθέτει ακόμη- κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.Β 

    Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με επικεφαλής τον Νάϊτζελ Μπλέιμι του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", εξέτασαν δείγματα έξι μετεωριτών από ηφαιστειακά πετρώματα αρειανής προέλευσης. Οι μετεωρίτες βρίσκονται σε συλλογές μουσείων και κατέληξαν στον πλανήτη μας, αφότου εκτοξεύθηκαν στο διάστημα μετά από την πρόσκρουση αστεροειδών στον 'Αρη στο παρελθόν.Β 

    [09] Με το μάθημα των Αγγλικών, αρχίζουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων

    Ξεκινούν σήμερα οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων, με τους υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα των Αγγλικών.Β Σειρά έχουν το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (αύριο και μεθαύριο, αντίστοιχα), ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και των Ισπανικών.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις Αρμονίας (Δευτέρα, 22/6) και Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων (Τρίτη, 23/6). Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 24/6, με την εξέταση στα Γερμανικά και τα Ιταλικά.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών αναμένεται να βγουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή μηχανογραφικού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους υποψηφίους μέχρι και την Τρίτη, 7 Ιουλίου.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

    Β 

    [10] Έληξε η κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μέλη του ΜΕΤΑ

    Ομαλά έληξε η κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, από μέλη του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής.Β 

    Σημειώνεται ότι η κατάληψη είχε ξεκινήσει από το πρωί, ενώ αναρτήθηκαν δύο πανό -τα οποία παραμένουν αναρτημένα παρά την αποχώρηση τους- ένα στο μπαλκόνι και ένα στην είσοδο των γραφείων, που γράφουν στα ελληνικά και στα αγγλικά: «Οι λαοί δεν εκβιάζονται, η χώρα δεν πωλείται».

    Τα μέλη του ΜΕΤΑ προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Ελλάδα.

    Β 

    Β 

    [11] Έχει Άστρο(ς) η Πελοπόννησος: Oδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας

    H Πελοπόννησος μοιάζει με ξελογιάστρα γυναίκα. Όσες φορές κι αν την επισκεφθείς δεν την βαριέσαι ποτέ, γιατί κάθε φορά έχει να σου αποκαλύψει κάτι διαφορετικό. Mία οικονομική απόδραση στην καρδιά της Πελοποννήσου, με στοιχεία όμως που θυμίζουν αρκετά νησιωτική Ελλάδα, θεωρείται το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, που απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 32 από την Τρίπολη. Το Παράλιο Άστρος είναι επίνειο του ιστορικού Άστρους Κυνουρίας, όπου συγκλήθηκε, τον Aπρίλιο του 1823, η B΄ Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων.Β 

    Ο αμφιθεατρικά χτισμένος παραθαλάσσιος οικισμός της Αρκαδίας, με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια πάνω στη θάλασσα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, και πλέον όχι μόνο από τους κοντινές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως είναι οι Τριπολιτσιώτες, αρκετοί εκ των οποίων διαθέτουν εξοχικό στην περιοχή. Ένα μέρος του πανέμορφου παραθεριστικού θερέτρου, είναι χτισμένο στις πλαγιές του αστεροειδούς υψώματος που οι ντόπιοι αποκαλούν "Νησί". Η περιοχή πήρε το όνομα της από το σχήμα (άστρο) του λόφου Νησί (στην αρχαιότητα βρεχόταν γύρω-γύρω από θάλασσα) που δεσπόζει στο λιμάνι, η δε Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής, το γιο του Περσέα, τον Κύνουρο.Β 

    [12] Σε πλήρη ύφεση η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Χαλκιδική

    Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, χθες το μεσημέρι, στη δασική περιοχή Κομίτσα, μεταξύ Νέων Ρόδων και Ουρανούπολης, στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής.Β Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα ούτε κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς.Β 

    Επί τόπου παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, αποτελούμενες από 240 πυροσβέστες με 55 υδροφόρα οχήματα και δύο σκαπτικά μηχανήματα, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.Β Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, έχοντας ως σύμμαχο τους ασθενείς ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή.Β 

    [13] Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι

    Μπορεί τα προβλήματα στην αγορά του βιβλίου να μην υποχωρούν και τα οικονομικά μεγέθη να περιορίζονται καθημερινά, αλλά οι εκδότες δεν το βάζουν κάτω, επενδύοντας πρωτίστως στη λογοτεχνία.Β 

    Στην επένδυση αυτή την πρωτοκαθεδρία έχει η ελληνική πεζογραφία, που για άλλη μια φορά εμφανίζεται με πληθώρα τίτλων και μεγάλη θεματογραφική γκάμα. Κι επειδή το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, ένας γύρος στην πρόσφατη παραγωγή θα μας δείξει γρήγορα τι και γιατί ξεχωρίζει.

    Αρχή με τον Πέτρο Μάρκαρη και τη συλλογή διηγημάτων του «Τριημερία» (εκδόσεις Γαβριηλίδης), όπου ο αστυνόμος Χαρίτος συνεχίζει να διερευνά παράξενα μυστικά και ανεξήγητους φόνους, αποκαλύπτοντας ποικίλες όψεις της αθηναϊκής καθημερινότητας. Για την καθημερινότητα θα κάνει λόγο και ο Τίτος Πατρίκιος στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Ο πειρασμός της νοσταλγίας» (Κίχλη). Πρόκειται για ημερολογιακές σημειώσεις που κράτησε ο ποιητής κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακοπενταετίας, προσπαθώντας να τοποθετήσει τον εαυτό του απέναντι σε διάφορα ζητήματα, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την πολιτική και την τέχνη, αλλά και με τον ατομικό βίο. Διαφορετική είναι η καθημερινότητα που θα προκύψει από τη νουβέλα του Γιώργου Συμπάρδη «Μεγάλες γυναίκες» (Μεταίχμιο). Ένας ύμνος στη ζωή και στον έρωτα, που δεν παύουν να μας συγκινούν ακόμα κι όταν έχουμε αφήσει για πάντα πίσω μας τα νιάτα.Β 

    Β 

    [14] Ιστορίες «Ταυτο-ετερό-τητας», στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

    «Σύντροφε Στάλιν,Β Β Μπορεί ένας ομοφυλόφιλος να είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος;».Β Υπογραφή: Χάρι Γουάιτ, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Moskovskie Novosti» (Νέα της Μόσχας) ...που εκδιδόταν στη Βρετανία.Β Η επιστολή, που στάλθηκε τον Μάιο του 1934, λίγους μήνες μετά την επανα-ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας(η οποία είχε αποποινικοποιηθεί από τον Λένιν μετά την Οκτωβριανή επανάσταση) από το καθεστώς Στάλιν. Παραμένει άγνωστο, αν ποτέ απαντήθηκε. Το πρωτότυπο κείμενο φυλασσόταν στα αρχεία της προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι και το 1993, οπότε και απομακρύνθηκε...

    Η επιστολή εκτίθεται από σήμερα το βράδυ στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

    Είναι ένα από τα έργα του Ρώσου καλλιτέχνη- φωτογράφου Yevgeniy Fikς, που μετέχει στην έκθεση με τίτλο «Ταυτο-ετερό-τητα», που εγκαινιάζεται απόψε στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

    Η διερεύνηση του φύλου, το δικαίωμα του έμφυλου προσδιορισμού και άλλα, καίριου προβληματισμού ζητήματα ταυτότητας, όπως τα προσεγγίζει η σύγχρονη Τέχνη, αποτελούν το θέμα της πολύπτυχης δράσης «Ταυτο-ετερό-τητα» που περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, σχέδια, ζωγραφικά έργα και περφόρμανς.

    Β 

    Β 

    [15] Οι αρχαιολογικές εργασίες στο μετρό, στο επίκεντρο της επίσκεψης Ν. Ξυδάκη στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα του Μετρό της πόλης και των αρχαιολογικών εργασιών που εξελίχθηκαν στους υπό ανασκαφή σταθμούς του.

    Ο κ. Ξυδάκης έφτασε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη. Στη διάρκεια της ημέρας θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Αρχαιοτήτων της πόλης Σταμάτη Χονδρογιάννη καθώς και με τις διευθύντριες του Αρχαιολογικού Μουσείου Τζένη Βελένη και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Στις 2μ.μ., θα συναντηθεί, επίσης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

    Όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη εισήγησή της σε σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης η πρώην διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μακροπούλου, στη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκαν πάνω από 100.000 κινητά ευρήματα σε μια συνολική επιφάνεια 6,4 στρεμμάτων

    [16] Ανατ. Θράκη: Τόποι με «βαριά» ιστορία και καλά κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάχνα της φύσης

    «Εδώ, λίγο πριν από την Ανταλλαγή, υπήρχαν Αρμένιοι και Έλληνες και μουσουλμάνοι. Ζούσαν όλοι αρμονικά κι ειρηνικά. Σήμερα, τα παλιά κτίσματα της πόλης είναι αυτά που έχουν απομείνει να μαρτυρούν το παρελθόν της».

    Ο λιπόσαρκος ασπρομάλλης, με το καλοφτιαγμένο γενάκι και το ρολόι με τη μορφή του «πατέρα» του σύγχρονου τουρκικού έθνους, Κεμάλ, στο αριστερό του χέρι, μας καλωσορίζει με θέρμη στο Tekirdag της Ανατολικής Θράκης, τη Ραιδεστό της αρχαιότητας, που εποικίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Σάμιους και στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε διαδοχικά «χέρια» -από τους Βούλγαρους, που την κατέλαβαν το 1912, στους Τούρκους, που την ξαναπήραν το 1913. Από εκεί πέρασε στους Έλληνες με τη Συνθήκη των Σεβρών και πάλι πίσω στους Τούρκους το 1922.

    Στη δυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 135 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, το Tekirdag είναι σήμερα μια γραφική πόλη, χωρίς περιττά φτιασίδια, που βασίζεται στο εμπόριο και είναι γνωστή όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για τα περίφημα σουτζουκάκια της -απαραίτητος σταθμός ανάπαυσης και γαστριμαργικής απόλαυσης για τους καλοφαγάδες, που ταξιδεύουν οδικώς προς την Κωνσταντινούπολη.

    Η περιήγηση στην πόλη ξεκινά λίγα μέτρα μακριά από το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο, στη γειτονιά με τα σπίτια, που σε πείσμα του χρόνου και της εγκατάλειψης, συνεχίζουν να αναδύουν... άρωμα Μεσογείου και να θυμίζουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν.Β 

    [17] Με τον καγκελάριο της Αυστρίας συναντάται ο πρωθυπουργός

    Με τον καγκελάριο της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, συναντάται στις 12:00Β ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.Β Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, ο οποίος από την πλευρά του είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν.

    Β 

    Β 

    [18] Κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μέλη του ΜΕΤΑ

    Κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, πραγματοποιούν από το πρωί μέλη του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), τα οποία έχουν αναρτήσει δύο πανό, ένα σε μπαλκόνι και ένα στην είσοδο των γραφείων, που γράφουν στα ελληνικά και στα αγγλικά «Οι λαοί δεν εκβιάζονται, η χώρα δεν πωλείται».

    Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούν σημαίες του ΜΕΤΑ, διαμαρτύρονται για την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.Β Η αστυνομία έχει κλείσει την οδό Ηρώδου Αττικού με κλούβες των ΜΑΤ.

    Β 

    [19] Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Χαλκιδική

    Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση σήμερα το πρωί στο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι, κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή της Ουρανούπολης.Β Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν αναπτυχθεί και παραμένουν στην περιοχή.Β 

    Με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να πετάξουν και πυροσβεστικά αεροσκάφη, συνεχίζοντας τις εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης.

    Η δασική φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κομίτσα και κατευθύνθηκε δυτικά προς την Ουρανούπολη, κατακαίοντας χαμηλή βλάστηση, όπως πουρνάρια και θάμνους, χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι η φωτιά έκαψε άνω των 5.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης.Β 

    Β 

    [20] Την έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία καταθέτει ο Ι. Στουρνάρας

    Την ετήσια Έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015) αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Η Έκθεση περιλαμβάνει την επισκόπηση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και τις περαιτέρω προοπτικές τους.

    Ειδικότερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης για το 2015 και επιτάχυνση του το 2016. Ωστόσο, εντόπιζε αβεβαιότητες ως προς την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες εντοπίζονταν στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους μας, στην πιθανή χειροτέρευση των δημοσιονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2015 - 8:32:21 UTC