Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η παραμονή της χώρας στο ευρώ
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες
  • [03] Υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, τάσσεται ο Χέλμουτ Σμιτ
  • [04] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα το Eurogroup
  • [05] Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η παραμονή της χώρας στο ευρώ

    Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο μίας ρήξης με την Ευρώπη μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο διάλογο που είχε με τον κ. Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε τη λύπη του που η συνάντηση αυτή γίνεται υπό «τις σημερινές δραματικές συνθήκες», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής που είναι η συμπόρευση με την Ευρώπη» - κάτι που, όπως είπε, « θα γινόταν εφιάλτης για τον ελληνικό λαό, την αξιοπιστία της χώρας, το μέλλον των παιδιών και για την ασφάλεια της χώρας, ειδικά με όσα γίνονται στην γειτονιά μας».

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως είναι της άποψης πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός Ευρώπης και εντός ευρώ και, όπως είπε, αυτό αποτελεί για τη ΝΔ αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία και υποστηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την αμφισβητήσει και να τη βάλει σε κίνδυνο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε πως γνωρίζει την ιστορική διαδρομή και τον ιστορικό ρόλο της ΝΔ στην Ευρώπη, αλλά και την αταλάντευτη προσήλωση του κ. Σαμαρά στο ευρωπαϊκό μέλλον, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο πρόεδρος της ΝΔ, θα κάνει αυτό που του αναλογεί για να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες

    Έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε Έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και για να την ξεπεράσει πρέπει να πάρει διαζύγιο με τις παθογένειες του παρελθόντος».

    Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις επαφές που είχε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ με το ΔΣ της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS αλλά και ηγετικούς παράγοντες σημαντικούς των νέων αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον πλανήτη. «Το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να μεγαλουργήσει όταν έφυγε από τα στερεότυπα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ανήκει μεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να ανακαλύψουμε και τον νέο κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα γύρω μας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα στον παραδοσιακό κόσμο και τις αναδυόμενες νέες οικονομίες».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία»

    Στους επιχειρηματίες μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι μαζί με τη λύση που θα υπάρξει στο γενικότερο πρόβλημα θα πρέπει να ανοίξουν και νέες δυνατότητες για μια ισχυρή παρουσία ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και για ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία.

    Β 

    [03] Υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, τάσσεται ο Χέλμουτ Σμιτ

    Ο πρώην καγκελάριος της τότε Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, του οποίου το πολιτικό βεληνεκές ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας του, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία αναφέρεται στην κρίση, στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις προοπτικές της Ευρώπης.

    Ο Χέλμουτ Σμιτ δηλώνει πεπεισμένος ότι χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδος και ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Για τις διαπραγματεύσεις, κρίνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και πριν και εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει το τεράστιο χρέος της. Μάλιστα επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια Ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στα βιβλία μόνο.

    Ο Χέλμουτ Σμιτ χαρακτηρίζει απολύτως ανεπιθύμητη την οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    [04] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα το Eurogroup

    Το σημερινό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη σύνοδο των υπουργών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο.

    Δυστυχώς μικρή πρόοδος σημειώθηκε και συνεπώς δεν υπάρχει καμία συμφωνία, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Σήμερα ζητήσαμε από την Ελλάδα να μας δώσει προτάσεις ως το τέλος του μήνα με στόχο την επέκταση του προγράμματος, είπε ο Ολλανδός υπουργός τονίζοντας ότι χρειάζεται αξιόπιστη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

    Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά από πέντε μήνες εντατικών διαβουλεύσεων δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά το γεγονός ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι στόχος όλων. Υπάρχει εμπλοκή τις δύο τελευταίες εβδομάδες είπε ο Μοσκοβισί τονίζοντας πως από πλευράς δανειστών υπάρχει πνεύμα ευελιξίας ως προς τα μέτρα. Το τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας είπε ο Επίτροπος απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική πλευρά να κινηθεί με εποικοδομητικό πνεύμα και με ευελιξία.

    Β 

    [05] Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη

    Ενεργειακά θέματα, καθώς και το θέμα του αγωγού συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στη Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φορουμ. Στη συνάντηση, τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Λαφαζάνη είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, οι οποίοι τόνισαν στον κ. Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον τους για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

    Εκ μέρους της τράπεζας των BRICS στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρός της Κουνταπούρ Βαμάρ Καμάθ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας τράπεζας Πάολο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ, καθώς και ο Βλάντιμιρ Ντμίτριεβ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

    Β 

    Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2015 - 18:32:15 UTC