Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • [02] Πυρετός διεργασιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης
  • [03] Λ. Κατσέλη: Θα ήταν τρελό να μην υπάρξει συμφωνία
  • [04] Γ. Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία
  • [05] Aισιόδοξοι Ολάντ και Ρέντσι για εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα
  • [06] Ερντογάν: Ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών
  • [07] Αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το όραμά τους για την Ευρώπη, σε έκθεση
  • [08] Μ. Σελμάγερ: «Καλή βάση» για τις συνομιλίες η νέα ελληνική πρόταση

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί στις 14:30 στο Προεδρικό Μέγαρο την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

    [02] Πυρετός διεργασιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, Νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις Βρυξέλλες.

    Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι τον Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αντικαταστήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

    Τη συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των σημερινών συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

    [03] Λ. Κατσέλη: Θα ήταν τρελό να μην υπάρξει συμφωνία

    Η πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας εκτίμησε ότι "θα βρεθεί" μία συμφωνία με τους πιστωτές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών της χώρας, προειδοποιώντας για τις "πολύ σοβαρές συνέπειες" που θα είχε ένα αντίθετο σενάριο.

    "Αν δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα κηρυχθεί αφερέγγυα, θα υπάρξουν συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα, όμως νομίζω πως η κοινή λογική θα επικρατήσει και πως θα βρεθεί μία συμφωνία", δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το BBC.

    "Δεν μπορώ να φανταστώ [ότι θα υπάρξει] στάση πληρωμών στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Πιστεύω πως οι συνέπειες για την ευρωζώνη θα ήταν πολύ σοβαρές", πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

    "Αν οι αγορές αντιλαμβάνονταν ότι η απόφαση να ενταχθεί μία χώρα στην ευρωζώνη δεν είναι αμετάκλητη και πως, για μερικά δισεκατομμύρια [ευρώ] μπορείτε να την ακυρώσετε και μία κυβέρνηση να κηρυχθεί αφερέγγυα, τότε θα υπήρχαν κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του επόμενου μέλους της ευρωζώνης σε θέση αδυναμίας ή εναντίον του ευρώ", εκτίμησε.

    "Θα ήταν τρελό να εισέλθουμε, για μία διαφορά δύο ή τριών δισεκατομμυρίων, σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να πάρουμε τέτοια ρίσκα για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα", επέμεινε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    [04] Γ. Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία

    «Εμείς πάμε για συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο ερώτημα για το εάν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα ερώτημα που έθεσαν την Κυριακή δημοσιογράφοι την ώρα που ο υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι.

    Παράλληλα με τον κ. Βαρουφάκη από το Μαξίμου αποχώρησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τα τρία κυβερνητικά στελέχη παρέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

    [05] Aισιόδοξοι Ολάντ και Ρέντσι για εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα

    Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολαντ σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές κατά την συνέντευξη τύπου, που έδωσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο στην διεθνή έκθεση του Μιλάνου, την Κυριακή.

    Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε:

    «Αύριο (Δευτέρα) αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις»

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος, οι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα».

    Αν υπάρχει βούληση αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία, υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και προσθεσε:

    «Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας».

    [06] Ερντογάν: Ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε την αστάθεια στα γειτονικά κράτη προκειμένου να καλέσει επειγόντως τα κόμματα να σχηματίσουν γρήγορα μία κυβέρνηση συνασπισμού, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών.

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ίδρυσε ο Ερντογάν και του οποίου ήταν επικεφαλής μέχρι να γίνει Πρόεδρος της χώρας πέρυσι, έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου την κοινοβουλευτική απόλυτη πλειοψηφία, βάζοντας τέλος σε μία δεκαετία και πλέον μονοκομματικής διακυβέρνησης και περιορίζοντας τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μία πιο ισχυρή προεδρία.

    Οι βουλευτές θα ορκιστούν την Τρίτη και στη συνέχεια ο Ερντογάν θα αναθέσει την εντολή στο με ισλαμικές ρίζες AKP για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού μέσα σε 45 ημέρες.

    "Είναι πιθανό η διαδικασία αυτή να κρατήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Πιστεύω πως η Τουρκία δεν μπορεί να υπομείνει ένα τέτοιο χάσιμο χρόνου, έτσι θέλω να δω να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό", είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία συνάντηση με εξαγωγείς.

    "Αν οι πολιτικοί δεν τα καταφέρουν, τότε ο λαός είναι η καταφυγή για την επίλυση αυτού του θέματος" είπε.

    [07] Αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το όραμά τους για την Ευρώπη, σε έκθεση

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους της ΕΕ συνέταξαν μια έκθεση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα και στοχεύει σε μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της ΕΕ καθώς και στην εισαγωγή προτάσεων για μια ανανέωση των υποχρεώσεων των κρατών της ευρωζώνης στα επόμενα δέκα χρόνια.

    Οι ιδέες που παρουσιάζονται προτείνουν μεγαλύτερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία.

    Η έκθεση ξεκινά με τη φράση «Το ευρώ είναι ένα επιτυχές και σταθερό νόμισμα», αλλά υποδεικνύει και την ανάγκη να αποφευχθούν οι εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα ενόψει της αυξημένης ανεργίας, για να εξασφαλιστεί ότι το ευρώ - ένα «πολιτικό και οικονομικό σχέδιο» - θα έχει μια «μακροχρόνια, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση».

    Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία στο απώτερο μέλλον ενός ταμείου (treasury) της ευρωζώνης - παρότι η έκθεση υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε σκοπός να συνεχιστεί η μεταφορά ρευστών προς ορισμένες οικονομίες σε μόνιμη βάση, ή να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν το εισόδημα φτωχότερων κρατών με τα πλουσιότερα.

    Προτείνει επίσης τη γρήγορη δημιουργία εθνικών αρχών ανταγωνισμού, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, που θα πιέσουν κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές ενδυνάμωσης της παραγωγής. Η έκθεση επίσης ζητά μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμων συστημάτων σύνταξης, καθώς και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος καταθέσεων ασφάλισης για να μοιράζεται το ρίσκο μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

    Πάντως, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Γιούνκερ δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στις συμβάσεις της ευρωζώνης πριν το 2017.

    Η έκθεση - «Ολοκληρώνοντας τηςν Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης», επίσης γνωστή ως «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» - είχε ζητηθεί πέρσι από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα τη συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη και Παρασκευή. Οι συνυπογράφοντες, εκτός από τον κ. Γιούνκερ, είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάριο Ντράγκι), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τούσκ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σούλτς) και του Eurogroup (Γερούν Ντάισελμπλουμ).

    [08] Μ. Σελμάγερ: «Καλή βάση» για τις συνομιλίες η νέα ελληνική πρόταση

    Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Αυτό ανέφερε, περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 June 2015 - 4:32:10 UTC