Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Παρασκευή θα κληθεί ο Γ. Στουρνάρας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για την έκθεση της ΤτΕ
  • [02] Βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία η πρόταση της κυβέρνησης
  • [03] Μπ. Ομπάμα: Δεν έχουμε θεραπευτεί από τον ρατσισμό
  • [04] Τουλάχιστον 200 νεκροί από το κύμα καύσωνα στο Πακιστάν
  • [05] Την Τρίτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών
  • [06] «Μένουμε Ευρώπη» - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα
  • [07] Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα
  • [08] Eurogroup: Θετικό βήμα οι νέες ελληνικές προτάσεις

  • [01] Την Παρασκευή θα κληθεί ο Γ. Στουρνάρας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για την έκθεση της ΤτΕ

    Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους (5 κατά) η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Ζήμενς, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη, δεν μπορεί πριν από τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.

    [02] Βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία η πρόταση της κυβέρνησης

    Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική. Μια πρόταση, που, όμως, δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και συνιστά μία βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Η κυβέρνηση δεν επιζητά μια ακόμα συμφωνία που θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά διεκδικεί μία λύση που θα διευθετεί μεσοπρόθεσμα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας και να μην αναγκάζεται η χώρα να παίρνει συνεχώς νέα δάνεια προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

    Για αυτό ακριβώς, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!

    Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

  • 12.000 - 20.000 ευρώ 0,7% [από 1%]

  • 20.001 - 30.000 ευρώ 1,4% [από 2%]

  • 30.001 - 50.000 ευρώ 2,0% [από 2%]

  • 50.001 - 100.000 ευρώ 4,0% [από 3%]

  • 100.001 - 500.000 ευρώ 6,0% [από 4%]

  • Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]

    Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

    Οι θεσμοί ζητούσαν:

    - Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.

    - Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    - Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

    - Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

    Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Αντίθετα, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια. Συγκεκριμένα:

    - Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.

    - Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

    - Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].

    - Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.

    - Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).

    - Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

    Οι θεσμοί, σε ότι αφορά την φορολογική διοίκηση, ζητούσαν :

    - Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία

    - Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών

    Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:

    - Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.

    - Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

    - Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

    - Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

    - Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

    Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν επίσης, ότι:

    Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

    Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

    Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

    Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

    Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

    Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση:

    - Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.

    - Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

    - Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

    Για τις αγορές προϊόντων η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

    Αναφορικά με την ενέργεια η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

    Στον Δημόσιο Τομέα δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

    Σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

    Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:

    - Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.

    - Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

    - Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.

    - Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.

    - Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.

    Εξαιρείται, τέλος, η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.

    [03] Μπ. Ομπάμα: Δεν έχουμε θεραπευτεί από τον ρατσισμό

    «Δεν έχουμε θεραπευτεί από τον ρατσισμό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνοντας ότι η σκιά των φυλετικών διακρίσεων συνεχίζει να καλύπτει την αμερικανική κοινωνία, λίγες ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένας 21χρονος λευκός στη Νότια Καρολίνα με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 Αφροαμερικανών.

    «Το θέμα δεν είναι απλά να μην λέμε "νέγρος" δημοσίως επειδή είναι αγένεια, δεν είναι αυτό το οποίο λαμβάνουμε υπόψη μας προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν ο ρατσισμός υφίσταται ή όχι» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της χώρας, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «WTF with Marc Maron» που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

    «Δεν είναι μόνο ένα θέμα παγιωμένων διακρίσεων. Οι κοινωνίες δεν έχουν εξαλείψει απόλυτα, μέσα σε μία ημέρα, τα γεγονότα που συνέβησαν 200 ή 300 χρόνια νωρίτερα» συνέχισε ο Ομπάμα.

    [04] Τουλάχιστον 200 νεκροί από το κύμα καύσωνα στο Πακιστάν

    To κύμα καύσωνα που πλήττει το νότιο Πακιστάν έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ζητήσει τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, γνωστοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

    Τουλάχιστον 180 θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 20 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλοι 11 έχασαν την ζωή τους στο νότιο τμήμα της επαρχίας Παντζάμπ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

    Σύμφωνα με τον γιατρό Σάμπιρ Μεμόν, έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της επαρχίας Σιντ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπεράσει τους 180 στις επόμενες ώρες.

    Κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από πέντε νοσοκομεία στο Καράτσι και τα περίχωρά του, ο απολογισμός ενδέχεται να ανέλθει στους 249 νεκρούς.

    [05] Την Τρίτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

    Αύριο το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις των 105.000 υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή μηχανογραφικού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους υποψηφίους μέχρι και την Τρίτη, 7 Ιουλίου. Ακόμη, οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

    Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις στο ειδικό μάθημα της Αρμονίας, ενώ αύριο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στον Έλεγχο Μουσικών Ικανοτήτων. Το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 24/6, με την εξέταση στα Γερμανικά και τα Ιταλικά.

    [06] «Μένουμε Ευρώπη» - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με βασικό αίτημα, την υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν σφυρίχτρες και κρατούσαν ελληνικές σημαίες, σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πλακάτ τα οποία έγραφαν «Όχι στο διχασμό ναι στην Ευρώπη», και «Μένουμε Ευρώπη - όχι στη λιτότητα όχι στη δραχμή».

    Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετέβη στο γραφείο του στη Βουλή και από εκεί στην πλατεία Συντάγματος και προέβη σε δήλωση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    «Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, κανείς δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση δεν είναι κομματική δεν είναι διχαστική είναι ενωτική και στέλνει σε διάφορες κατευθύνσεις ένα βαρύ μήνυμα η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα μείνει Ευρώπη. Αυτό είναι το θέλημα του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών, πρώην υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, και ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος, πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού.

    [07] Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα

    Σε εξέλιξη είναι στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

    Την ικανοποίησή του για τις "νέες προτάσεις" που υπέβαλε η ελληνική πλευρά εξέφρασε, προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος τονίζοντας πως αν και δεν θα ληφθούν σήμερα "επίσημες αποφάσεις", ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε αυτές να υιοθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να υπάρξει η συνολική λύση είπε ο Φρ. Ολάντ τονίζοντας ότι υπάρχουν τόσο οι προϋποθέσεις, όσο και το πνεύμα υπευθυνότητας που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

    Μ. Ρέντσι: Η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ελλάδα

    «Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο και λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    «Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Μ. Ρέντσι. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στο θέμα της οικονομίας, αλλά και στο «τί είδους κοινότητα θέλουμε για το μέλλον μας».

    «Έχουμε δεσμευθεί έτσι ώστε να φτάσουμε όλοι μαζί σε μία συμφωνία», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    [08] Eurogroup: Θετικό βήμα οι νέες ελληνικές προτάσεις

    Το Eurogroup χαιρετίζει "το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί", τονίζοντας ότι "είναι ένα θετικό βήμα στη διαδικασία", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωομάδας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

    Επισημαίνεται επίσης ότι το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα ελληνική πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές, αφού συμφωνήσουν σε μια λίστα των "προηγούμενων δράσεων", να καταλήξουν σε τελική συμφωνία σε αυτή την εβδομάδα.

    Η Ευρωομάδα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επόμενη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Nt. Τουσκ: Πρώτες, πραγματικές προτάσεις

    Καλή βάση συζήτησης οι ελληνικές προτάσεις

    Θετική αποδοχή από ΕΚΤ των ελληνικών προτάσεων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 June 2015 - 20:32:08 UTC