Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 700 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει το Πακιστάν
  • [02] ΙΣΑ: Τα Δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες στους ανασφάλιστους
  • [03] ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας για μη απόδοση ΦΠΑ
  • [04] Δένουν κάβους τα πλοία την Τρίτη 30 Ιουνίου, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ
  • [05] Η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021
  • [06] Χορογραφίες τους παρουσιάζουν οι σπουδαστές της Σχολής Χορού της Λυρικής
  • [07] Ο Τούρκος γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι κινδυνεύει με κάθειρξη για εξύβριση του Ερντογάν

  • [01] Τουλάχιστον 700 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει το Πακιστάν

    To κύμα καύσωνα που πλήττει το νότιο Πακιστάν έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις ημέρες, ιδίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, στη μεγαλούπολη Καράτσι, όπου οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία.

    Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφθεί στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο υδράργυρος ανήλθε στους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος δυσχεραίνουν τη λειτουργία του συστήματος υδροδότησης.

    «Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του κύματος ζέστης έχει ανέλθει στους 692» γνωστοποίησε ο Σαέντ Μανγκνέτζο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Σιντ.

    Ο υδράργυρος παραμένει στα ύψη, κοντά στους 44,5 βαθμούς Κελσίου, όμως η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην πτώση της θερμοκρασίας.

    [02] ΙΣΑ: Τα Δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες στους ανασφάλιστους

    Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αναφέροντας ότι «οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων, παραμένουν κλειστές για τους ανασφάλιστους πολίτες».

    Οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπίστωσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, «όχι μόνο δεν ξεκίνησε η κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερεύσει δραματικά, και ακόμα και νοσοκομεία που μέχρι πρόσφατα, εξυπηρετούσαν τους ασθενείς του Ιατρείου, πλέον έκλεισαν τις πόρτες τους στους ανασφάλιστους -όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο Σισμανόγλειο».

    Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται όσα έχουν ανακοινωθεί για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων, και γιατί οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων έχουν κλείσει περαιτέρω και η περίθαλψη των ανασφάλιστων παραμένει στον αέρα, μια κατάσταση, όπως σημειώνει, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

    [03] ΣτΕ: Νόμιμη η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας για μη απόδοση ΦΠΑ

    Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αρίθμ. 2297/2015 απόφασή του έκρινε νόμιμη την κατάσχεση κινητής περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ., σε περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ.

    Όπως είναι γνωστό ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου προβλέπει ότι «κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από Φ.Π.Α., απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που ζητούνται από τον παραβάτη, για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

    Επίσης, αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε Τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% των ποσών αυτών.

    Το ΣτΕ στην εν λόγω απόφασή του αναφέρει ότι σε φορολογικό έλεγχο που έγινε σε γνωστή εταιρεία πώλησης κοσμημάτων και ωρολογίων της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι κατά διετία 1999 -2001 δεν αποδόθηκε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ.

    Στην εν λόγω εταιρεία και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, επιβλήθηκαν απαγορευτικά μέτρα, μεταξύ των άλλων, της συντηρητικής κατάσχεσης όλης της κινητής περιουσίας (τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ.).

    Η εταιρεία κ.λπ. προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά έχασαν την μάχη και στην συνέχεια άσκησαν στο ΣτΕ αναίρεση.

    Τα Διοικητικά Δικαστήρια έκριναν ότι τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν «δεν είναι δυσανάλογα προς τον συνιστάμενο στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη σκοπό τους, δεδομένου και του πρόσκαιρου των εν λόγω μέτρων» και ότι είναι νόμιμη η επιβολή των απαγορευτικών αυτών μέτρων, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής τους.

    Τέλος, αναφέρεται ότι δεν επηρεάζει το ΣτΕ το γεγονός ότι υπάρχει αθωωτική απόφαση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έχουν αρμοδιότητα να διερευνήσουν ζητήματα σχετικά με την τέλεση ή μη των παραβάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και τυχόν αθώωση του φερομένου ως παραβάτη από τα Ποινικά δικαστήρια, αλλά εξετάζει μόνον εάν, για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην ειδική έκθεση ελέγχου, συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιβολή των σχετικών περιορισμών.

    [04] Δένουν κάβους τα πλοία την Τρίτη 30 Ιουνίου, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ

    Για κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, με σιωπηρή όπως μάλιστα τονίζει ανοχή των λιμενικών αρχών, κάνει λόγο σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 30 Ιουνίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης.

    Τα ναυτεργατικά σωματεία που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ, ζήτησαν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα (οι συμβάσεις έχουν λήξει στις 31/12/2014), αλλά κυρίως την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων που όπως ανέφεραν σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται.

    [05] Η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021

    «Kalamata Rising» είναι το σύνθημα της υποψηφιότητας της πόλης της Καλαμάτας που διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Και σηματοδοτεί «μια πόλη που αναδύεται, που ανατέλλει, που ανέρχεται, που κινητοποιείται, αλλά και που εγείρεται», όπως επισημαίνει η Έλενα Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του «KALAMATA:21», του οργανισμού που φροντίζει για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας.Αν και η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2014 και λήγει στις 23 Οκτωβρίου του 2015, δεν είναι λίγες οι πόλεις που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον συγκεκριμένο τίτλο .

    Η Ελευσίνα, η Τρίπολη, η Ερμούπολη και τα Ιωάννινα, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές που έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τον θεσμό το 2021, χρονιάπου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναδειχθεί μία πολιτιστική πρωτεύουσα από την Ελλάδα και μία από τη Ρουμανία.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και αφορούσε την πορεία της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, αλλά και το όραμά της, η κ. Πέγκα αναφέρθηκε στην ιστορία της Καλαμάτας, μιας πόλης που «ανοίχτηκε στην Ευρώπη μέσα από μια Επανάσταση, πέρασε έναν καταστρεπτικό σεισμό και αναγεννήθηκε, και σήμερα στην σκοτεινή αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη και φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με θέματα επιβίωσης, κινητοποιείται ξανά για να υπερασπιστεί τον πολιτισμό με την ευρεία έννοια. Δηλαδή, τον πολιτισμό πέρα από τις τέχνες και πέρα από τα σύνορα».

    [06] Χορογραφίες τους παρουσιάζουν οι σπουδαστές της Σχολής Χορού της Λυρικής

    Τους χορευτές του αύριο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, αυτό το Σαββατοκύριακο, το κοινό και να έρθει σε επαφή με τη νεανική δημιουργία, καθώς στις 27 και τις 28 Ιουνίου, στο Θέατρο Ολύμπια, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια παρουσίαση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Οι σπουδαστές της σχολής θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργίες, αλλά και αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, τα οποία διδάσκονται, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της Σχολής Γιάννη Δοντσάκη.

    Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, που μπορεί να προμηθευτεί δελτία προτεραιότητας, στην είσοδο του Θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη.

    [07] Ο Τούρκος γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι κινδυνεύει με κάθειρξη για εξύβριση του Ερντογάν

    Ένας εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε μία ποινική διαδικασία και ζητά να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 4 έτη σε βάρος του διάσημου γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύβρισε τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

    Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στον Τύπο ο Ακσόι, 75 ετών, είχε αναφερθεί με ειρωνικό τόνο στις κατηγορίες για διαφθορά που είχαν διατυπωθεί το Δεκέμβριο του 2013 εναντίον του Ερντογάν και στενών συνεργατών του, δηλώνοντας ότι «εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες για τα γλυπτά μου».

    Ο εισαγγελέας έκρινε ότι αυτή η φράση μπορεί να συνιστά «προσβολή» για το πρόσωπο του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ένα έγκλημα που τιμωρείται πως φυλάκιση πολλών ετών σύμφωνα με το άρθρο 299 του ποινικού κώδικα της Τουρκίας.

    Ο γλύπτης έχει παρελθόν δικαστικών διαμαχών με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος είχε καταδικαστεί να καταβάλει στον καλλιτέχνη το ποσό των 3.500 ευρώ καθώς είχε χαρακτηρίσει «τερατούργημα» ένα μνημείο ύψους 30 μέτρων που είχε φιλοτεχνήσει κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, με στόχο να συμβολίσει την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο λαών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 16:32:06 UTC