Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παν. Λαφαζάνης: Τερματισμός λιτότητας, ένεση ρευστότητας και διαγραφή χρέους, τα τρία συστατικά για να βγούμε από την κρίση
  • [02] ΚΚΕ: Η διαφαινόμενη συμφωνία οδηγεί σε νέα μέτρα - λαιμητόμο για εργαζόμενους και συνταξιούχους
  • [03] Π. Μοσκοβισί: Χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης
  • [04] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία δεν θα είναι υφεσιακή
  • [05] Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ
  • [06] Οι θέσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση

  • [01] Παν. Λαφαζάνης: Τερματισμός λιτότητας, ένεση ρευστότητας και διαγραφή χρέους, τα τρία συστατικά για να βγούμε από την κρίση

    Τρία πράγματα χρειάζονται απαραιτήτως αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, μιλώντας το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ και σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες».

    Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα, δεύτερον να υπάρξει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και τρίτον η βαθιά διαγραφή του χρέους» Θα έλεγα, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

    Η Ελλάδα μέσα σ' αυτή την Ευρώπη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, έχει μπει σε μια φάση μετάβαση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως αυτή η μετάβαση, ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, ή -αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση σ? αυτή την κατεύθυνση- η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

    Αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση και ιδιαίτερα με μια Κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αλλαγής του κράτους, ριζικής αλλαγής του κράτους, ανέφερε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

    Η αλλαγή στο κράτος για να μπορεί να είναι υπαρκτή, πραγματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Λαφαζάνης.

    [02] ΚΚΕ: Η διαφαινόμενη συμφωνία οδηγεί σε νέα μέτρα - λαιμητόμο για εργαζόμενους και συνταξιούχους

    «Η διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, οδηγεί σε νέα μέτρα - λαιμητόμο για εργαζόμενους και συνταξιούχους, για τη λαϊκή οικογένεια, που προστίθενται σ' αυτά που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τους μνημονιακούς νόμους και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί» αναφέρει ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αυξήσεις εισφορών σε μισθούς και συντάξεις, οδηγούν σε νέες μεγάλες απώλειες για το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα και τα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού.

    [03] Π. Μοσκοβισί: Χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης

    Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

    Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009».

    Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

    [04] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία δεν θα είναι υφεσιακή

    Η συμφωνία στο σύνολο της δεν θα είναι υφεσιακή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή των βαρών για να σηκώσουν τα βάρη αυτοί που δεν τα σήκωσαν μέχρι σήμερα.

    Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην συμφωνία, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη να μην βρεθεί συμφωνία. Βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης το χρέος είπε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως το κριτήριο που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι μια βιώσιμη λύση και κοινωνικά δίκαιη.

    Ο ΦΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την διαπραγμάτευση του Αντώνη Σαμαρά.

    Όσον αφορά τη αποληρωμή των δόσεών μας ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η συμφωνία θα έχει ένα χρηματοδοτικό κομμάτι και άρα θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

    [05] Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ

    Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.

    «Η βάρκα είναι γεμάτη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

    Προκειμένου να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να δώσει επειγόντως εξηγήσεις μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να αναστείλει την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να μην δέχεται πλέον στο έδαφός της αιτούμενους άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, παραβαίνοντας το κοινοτικό δίκαιο.

    «Καθώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν προβλέπει την αναστολή των μετακινήσεων από τα κράτη μέλη υποδοχής, η Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει αμέσως διευκρινίσεις για τη φύση και την έκταση αυτής της τεχνικής αποτυχίας και των μέτρων που λαμβάνει για να διορθωθεί η κατάσταση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    [06] Οι θέσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση

    Την πρότασή τους για εθνική συνεννόηση με στόχο ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα είναι, όπως λένε, δημοσιονομικά βιώσιμο, αναπτυξιακά φιλικό και κοινωνικά δίκαιο, επαναλαμβάνουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη Συγγρού, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «δεν αντέχεται τέτοια περήφανη πολιτική διαπραγμάτευση που κατατρώει διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει την απασχόληση, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και ξαναβυθίζει τη χώρα στην ύφεση για να συντηρεί την κομματική πελατεία» και υπενθυμίζουν πως επί 6 μήνες προειδοποιούσαν ότι «κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός ανεβαίνει», και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εγκλωβίστηκε μεταξύ μιας καταστροφικής και μιας πολύ κακής λύσης».

    «Ευτυχώς την ύστατη ώρα φαίνεται ότι αποτρέπεται η εθνική καταστροφή», σημειώνουν, τονίζοντας ωστόσο πως «για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν πολλαπλάσιο τίμημα, ύψους 8 δις ευρώ με τα σημερινά δεδομένα».

    Ειδικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι:

    - Η «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης είναι η πλήρης και απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις των θεσμών

    - Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία των πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνομιλητές του στο εξωτερικό, αλλά δεν βρίσκει το θάρρος να τα αναγνωρίσει στο εσωτερικό

    - Αντί για μέτρα ύψους 980 εκ ευρώ του email Χαρδούβελη, προτείνει μέτρα 7,9 δις ευρώ τη διετία 2015-16 και έπεται συνέχεια με μέτρα που παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

    - «Το κόστος Τσίπρα» είναι τεράστιο και υπολογίζεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε πάνω από 2% του ΑΕΠ ή πάνω από 4 δις Euro

    - Το 93% των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για τους επόμενους 18 μήνες είναι νέοι ή αυξημένοι φόροι και νέες ή αυξημένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που ισοδυναμούν με έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων

    - Ψευδώς σε non paper της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είχε απλώς εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

    - Η κυβέρνηση δεσμεύεται για αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και επανεξέταση της φορολόγησης αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 20:32:07 UTC