Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με ΟΧΙ
  • [02] Στ. Θεοδωράκης; Απέτυχαν και αποφάσισαν να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής
  • [03] Φ. Γεννηματά: «Οχι» σε δημοψήφισμα «ναι» σε εκλογές
  • [04] Γ. Γκιόκας: Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη
  • [05] Συνάντηση Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι, σήμερα
  • [06] Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου για το δημοψήφισμα
  • [07] Επεισόδια αυτή την ώρα στο Πολυτεχνείο
  • [08] Περίπατο σε χώρους βασανιστηρίων στην Αθήνα διοργανώνει η Διεθνής Αμνηστία
  • [09] Δηλώσεις υπουργών μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού
  • [10] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο ελληνικός λαός καλείται να δώσει απάντηση αντίστασης στους μνημονιακούς εκβιασμούς

  • [01] Π. Καμμένος: Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με ΟΧΙ

    "Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με ΟΧΙ, το ΟΧΙ του 1940, το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου στην ταπείνωσή μας" έγραψε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων , Πάνος Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

    [02] Στ. Θεοδωράκης; Απέτυχαν και αποφάσισαν να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής

    Το Ποτάμι καλεί το λαό να αγωνιστεί για να μείνει η Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη και ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι απέτυχαν και αποφάσισαν να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής.«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό. Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης», αναφέρει ο επικεφελής του ποταμιού σε δήλωσή του για την απόφαση για δημοψήφισμα .

    [03] Φ. Γεννηματά: «Οχι» σε δημοψήφισμα «ναι» σε εκλογές

    «Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τις πρώτες προωινές ώρες για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφσμα.

    Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα.

    «Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού και τη κρίση του . «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

    [04] Γ. Γκιόκας: Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

    Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο MEGA, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών.

    [05] Συνάντηση Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι, σήμερα

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

    [06] Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου για το δημοψήφισμα

    Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα καλύπτεται ήδη από το σύνολο των ηλεκτρονικών γερμανικών μέσων, κυρίως με πρακτορειακά τηλεγραφήματα από την Αθήνα.

    Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

    Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «?Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ?ακραίους γερμανικούς κύκλους'. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: ?Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών'».

    Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο :«Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.

    [07] Επεισόδια αυτή την ώρα στο Πολυτεχνείο

    Ένταση επικρατεί εδώ και περίπου μιάμιση ώρα γύρω από το Πολυτεχνείο.

    Ομάδα νεαρών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Ίδρυμα ως ορμητήριο, πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται σε απόσταση.

    Λόγω των επεισοδίων, παραμένει κλειστή η οδός Πατησίων.

    [08] Περίπατο σε χώρους βασανιστηρίων στην Αθήνα διοργανώνει η Διεθνής Αμνηστία

    Τα τρία τέταρτα των χωρών όλου του κόσμου εφαρμόζουν ακόμα και σήμερα τις πρακτικές του βασανισμού για να αποσπάσουν πληροφορίες, να εκβιάσουν εξομολογήσεις, να φιμώσουν τους διαφωνούντες ή απλά για να τιμωρήσουν, όπως διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία.

    Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στα Βασανιστήρια, από τη Χιλή ως τη Γαλλία και από την Ταϊλάνδη ως την Αλγερία ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας ζητούν μέσα από σειρά διοργανώσεων από τις κυβερνήσεις την προστασία των πολιτών από κάθε μορφή απάνθρωπης κακομεταχείρισης.

    Το ελληνικό τμήμα της ανθρωπιστικής οργάνωσης διοργανώνει περίπατο ενάντια στα βασανιστήρια, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και το «Alternative Tours of Athens». Σημείο συνάντησης θα είναι το προαύλιο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22, ενώ στα σημεία περιπάτου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το πρώην αρχηγείο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν 6 και το πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ και σήμερα Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα στο πάρκο Ελευθερίας.

    [09] Δηλώσεις υπουργών μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

    Στο δίλημμα του δημοψηφίσματος και το τι σηματοδοτεί αυτό μίλησαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

    «Παραμένουμε στο ευρώ, στην Ευρώπη, διεκδικούμε μια συμφωνία που να δίνει προοπτική», δήλωσε, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε «όχι προφανώς» στην τελική απόφαση των θεσμών, γιατί, όπως τόνισε, δεν ήταν βάση για μια τίμια συμφωνία. Σημείωσε πως το «ότι θα μιλήσει ο λαός σε μια δημοκρατική χώρα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει μόνο μια οικονομική πολιτική και ότι οι εκλογές σημαίνουν κάτι». «Αυτό», συνέχισε, «σημαίνει σεβασμός στις δημοκρατικές παραδόσεις της ηπείρου».

    Ερωτηθείς εάν μεταφέρεται η ευθύνη στον λαό με το δημοψήφισμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι σεβασμός στον λαό και τη δημοκρατία, ότι πρέπει να υπάρχει μια πρωτογενής πολιτική απόφαση απέναντι σε ένα δίλημμα που είναι πάρα πολύ ισχυρό και που θα καθορίσει το ίδιο το μέλλον του λαού μας». Το «όχι», είπε, σημαίνει εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας, σημαίνει «όχι» στο τέλμα αργού θανάτου. «Το δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», αλλά «όχι» σε μια συμφωνία που καταβαραθρώνει τη χώρα σε μια σπείρα αργού θανάτου». Υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να έχουμε μια τίμια συμφωνία, για να μπορέσει η χώρα να μείνει στην Ευρώπη χρειάζεται πράγματι η απόφαση του λαού να είναι τέτοια που να δίνει ηχηρό όχι στους εκβιασμούς».

    «Τις ευθύνες για τη ζωή του την έχει πάντα ο λαός κι είναι μια ευκαιρία να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τα παιδιά του και πώς θέλει την πατρίδα του», δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης. Είπε ότι αν ο λαός αποφασίσει να δεχτεί τις προτάσεις η κυβέρνηση θα το σεβαστεί. Σημείωσε ότι «το ερώτημα απευθύνεται από την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, δεν απευθύνεται από τους δανειστές σε έναν υπόδουλο λαό». «Εγώ», είπε, «δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την πρόταση των δανειστών που καταδικάζει τα παιδιά μου για τα επόμενα είκοσι χρόνια».

    Ερωτηθείς εάν στο ενδεχόμενο του «ναι» η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο, τόνισε πως «όχι, θα κάνουμε διαπραγμάτευση για τους καλύτερους όρους αξιοπρεπούς επιβίωσης του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους». Για το εάν ξέρει ο λαός τα υπέρ και τα κατά, είπε ότι θα τα μάθει και τα ξέρει και τα ξέρει όλα, παρακολουθεί το βάσανό του επί 5 χρόνια». Για το εάν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, απάντησε: «φυσικά».

    «Το ερώτημα είναι ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών και η απάντηση είναι προφανής για όλους μας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης. Είπε ότι είναι μια μέρα περηφάνιας και για την Ελλάδα και για τον λαό μετά από αυτά που έχουμε ζήσει 5 χρόνια λιτότητας, με έναν αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά και τη χώρα μας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε από τον ελληνικό λαό ούτε από την Ευρώπη και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο που μετέχουμε», πρόσθεσε. «Ο λαός», συνέχισε, «είναι υπερήφανος λαός, είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου και θα τις δώσουμε με μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε μια εβδομάδα». Ερωτηθείς εάν οφείλουν οι πιστωτές να αφήσουν ανοικτές τις τράπεζες μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, απάντησε: «Αυτό τους έλειπε».

    [10] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο ελληνικός λαός καλείται να δώσει απάντηση αντίστασης στους μνημονιακούς εκβιασμούς

    «Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποταθεί στο κοινοβούλιο και δια του κοινοβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ελληνικό λαό αποτελεί μια απόφαση η οποία δικαιώνει την δημοκρατική επιταγή και τη λαϊκή εντολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία προσήλθε στο Μαξίμου λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα.

    «Το άρθρο «ένα ένα τέσσερα», το άρθρο 120 του σημερινού μας Συντάγματος προβλέπει ότι η τήρηση του Συντάγματος και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Και ακόμη ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής η οποία τόνισε ότι «Οι μνημονιακοί εκβιασμοί, η ασφυξία που επιχείρησαν να επιβάλουν οι λεγόμενοι θεσμοί αποτελεί βία κατά του Συντάγματος και κατά της Δημοκρατίας. Και την απάντηση αντίστασης καλείται να δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο δημοψήφισμα».

    «Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση που αντιστέκεται και τον λαό που δεν υποτάσσεται, δεν πειθαρχεί. Η κυβέρνηση ανέλαβε μιαν ιστορική πρωτοβουλία, 41 χρόνια από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, να υλοποιήσει την αμεσοδημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος και να δείξει εμπιστοσύνη στο λαό», είπε η πρόεδρος της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2015 - 0:32:10 UTC