Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Ο λαός μας με υποδειγματική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε
  • [02] Η κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη και εργάζεται για τη λύση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές
  • [03] Β. Σόιμπλε: Υπόθεση της Ελλάδας αν θα αποφύγει το Grexit
  • [04] WikiLeaks: Η NSA παρακολουθούσε δύο πρώην υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας
  • [05] Αυτοπυρπόληση επιβάτη, μέσα σε τρένο, στην Ιαπωνία
  • [06] Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα
  • [07] Υεμένη: Τουλάχιστον 28 τραυματίες από παγιδευμένο αυτοκίνητο
  • [08] Αλέξης Τσίπρας: Τη σφραγίδα θα τη βάλει ο ελληνικός λαός
  • [09] Γ. Βαρουφάκης: H θέση της χώρας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη
  • [10] Πρωθυπουργός Πορτογαλίας: Καμιά χώρα δεν έχει ανοσία στην ελληνική κρίση
  • [11] Aπεβίωσε o πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλ Πασκουά

  • [01] Ν. Παππάς: Ο λαός μας με υποδειγματική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε

    «Οι τράπεζες που έκλεισαν δεν είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά επιλογή που έκαναν άλλοι ακραίοι κύκλοι», ανέφερε μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας δε ότι αυτοί οι κύκλοι «δεν ορρωδούν προ του ενδεχομένου να βάλουν σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα».

    Στο ερώτημα τι θα γίνει από αύριο το βράδυ που πλέον η χώρα μένει εκτός προγράμματος, και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν άσχημα νέα για τις τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί διότι η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίζει καταστάσεις. «Η ακαριαία αντίδραση της κυβέρνησης και η ψυχραιμία του λαού έχει προστατεύσει τη χώρα από ακραία φαινόμενα», είπε ο Νίκος Παππάς. Είπε ακόμη ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει μια εβδομάδα τραπεζική αργία και αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί το όριο αναλήψεων να ανέβει. «Ο λαός μας με υποδειγματική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε, πρόβλημα που κάποιοι επέλεξαν να προκαλέσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την 6η Ιουλίου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών, είναι «μέτρο για να διασφαλίσει ότι είναι εγγυημένες οι καταθέσεις των πολιτών».

    [02] Η κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη και εργάζεται για τη λύση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές

    Η κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη και εργάζεται για τη λύση, τόνισαν κυβερνητικές πηγές τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα πήρε ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο οποίο ζητά να γίνει αποδεκτό το προχθεσινό κείμενο των θεσμών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει "Ναι". Σύμφωνα με το κείμενο, οι θεσμοί θα αποδέχονταν μια αλλαγή στο κείμενό τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ζητούσε έκτακτο Eurogroup.

    "Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, και εργάζεται για τη λύση", ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "'Οχι".

    [03] Β. Σόιμπλε: Υπόθεση της Ελλάδας αν θα αποφύγει το Grexit

    «Υπόθεση της Ελλάδας» είναι αν θα αποφύγει το Grexit και την χρεοκοπία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι οι εταίροι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και πάλι με την Αθήνα, αλλά από μηδενική βάση, καθώς το τρέχον πρόγραμμα εκπνέει αύριο. Επανέλαβε δε ότι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάποιος θέλει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει κατανοήσει για ποιο θέμα θα ψηφίσουν οι Έλληνες και τόνισε ότι έχει καταστραφεί η εμπιστοσύνη.

    [04] WikiLeaks: Η NSA παρακολουθούσε δύο πρώην υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας

    Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε δύο υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας και ασκούσε οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας επί σειρά ετών, σύμφωνα με πολλά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του ιστοτόπου WikiLeaks και δημοσίευσαν χθες βράδυ η εφημερίδα Liberation και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart.

    «Πολλές πολιτικές προσωπικότητες και ανώτεροι Γάλλοι δημόσιοι λειτουργοί παρακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν τα δύο ΜΜΕ, που αναφέρουν τα ονόματα του σημερινού Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υπουργού Οικονομίας του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τον Μάιο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2014, αλλά και του Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργού Οικονομικών και κατόπιν Οικονομίας του πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί από τον Μάρτιο του 2010 ως τον Μάιο του 2012.

    Στον κατάλογο των προσωπικοτήτων οι επικοινωνίες των οποίων υποκλέπτονταν από την NSA στη Γαλλία συμπεριλαμβάνονται οι τρεις τελευταίοι Πρόεδροι της χώρας-Φρανσουά Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ-σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks που δημοσίευσαν τα ίδια μέσα την περασμένη Τετάρτη.

    Ο M?diapart τονίζει ότι η NSA επιδιδόταν σε μαζικής κλίμακας οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας", επικαλούμενος πέντε αμερικανικές παρουσιάσεις στοιχείων που είχαν υποκλαπεί από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και δημοσιοποιεί ο WikiLeaks.Σύμφωνα με τον ιστότοπο η NSA κατασκόπευε "περίπου 100" μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσες είναι στον CAC40.

    [05] Αυτοπυρπόληση επιβάτη, μέσα σε τρένο, στην Ιαπωνία

    Δύο επιβάτες του ιαπωνικού τρένου υψηλής ταχύτητας Shinkansen έχασαν τη ζωή τους όταν ο ένας περιλούστηκε με λάδι και αυτοπυρπολήθηκε, μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.Το τρένο, που μετέφερε 1.000 επιβάτες, είχε αναχωρήσει από το Τόκιο και κατευθυνόταν προς την Οζάκα όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στις τουαλέτες, ένα βαγόνι γέμισε καπνούς και προκλήθηκε πανικός.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι επιβάτης αυτοπουρπολήθηκε , ενώ δύο επιβάτες υπέστησαν καρδιακή προσοβολή. Υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των επιβατών.

    Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός, που είναι μάλλον ο αυτοπυρποληθείς, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο NHK της δημόσιας τηλεόρασης μία γυναίκα έχασε επίσης τη ζωή της , τουλάχιστον ένας άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ υπάρχουν και άλλοι τραυματισμένοι επιβάτες.

    [06] Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα

    Ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έσπασε τη Δευτέρα το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα (803 μέρες, εννέα ώρες και 41 λεπτά), ενώ φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις 1000 μέρες. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανήκε στον συμπατριώτη του Σεργκέι Κρικάλεφ.

    Ο 57χρονος Παντάλκα διοικεί τον ISS και πρόκειται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει συμπληρώσει 878 μέρες (μη συνεχόμενης) παραμονής στο διάστημα. Όμως προτίθεται να επανέλθει στο μέλλον, προκειμένου να σπάσει το φράγμα των 1.000 ημερών.

    Πρόκειται για το πέμπτο ταξίδι του έμπειρου Ρώσου κοσμοναύτη στο διάστημα, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Στην τωρινή αποστολή του συνοδεύεται από τον επίσης Ρώσο Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι, οι οποίοι θα παραμείνουν στον ISS για ένα έτος ακόμη, αφότου θα έχει φύγει ο Παντάλκα.

    [07] Υεμένη: Τουλάχιστον 28 τραυματίες από παγιδευμένο αυτοκίνητο

    Τουλάχιστον 28 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να τιμήσουν τη μνήμη θυμάτων μιας επίθεσης στις αρχές Ιουνίου τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά τη Δευτέρα το βράδυ, είπαν γιατροί. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

    Ο εκπρόσωπος του στρατού της Υεμένης είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας είχαν εκτοξεύσει έναν πύραυλο Σκουντ σε μια Σαουδαραβική βάση τη Τρίτη, σημάδι ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες έχει ενταθεί.

    [08] Αλέξης Τσίπρας: Τη σφραγίδα θα τη βάλει ο ελληνικός λαός

    «Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά το βράδυ της Τρίτης. Τη σφραγίδα στις εξελίξεις θα τη βάλει ο λαός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σημείωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές». Είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, «ξεχάστε το ευρώ», επισήμανε ότι η 'Α. Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.

    Σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση.

    Υπογράμμισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή, έχει Κοινοβούλιο.

    Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τηβεβαιότητα ότι ακόμη και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα, θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα. Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το όχι στην πρόταση των πιστωτών, ενώ στην περίπτωση που επικρατήσει το ναι, δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού, και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» και ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί με άλλους ηγέτες που όπως είπε ξεκίνησαν αριστεροί, έγιναν σοσιαλδημοκράτες και μετά νεοφιλελεύθεροι.

    Ελλάδα και ευρωζώνη

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το αν οι εταίροι θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εταίροι δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, «θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης». Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν από την ευρωζώνη και δεν θα το κάνουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κόστος διάλυσης ευρωζώνης είναι τεράστιο. Το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα πάνω από 120 δισ. είναι τεράστιο και κατά συνέπεια δεν έχουν σχέδιο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

    [09] Γ. Βαρουφάκης: H θέση της χώρας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη

    «Η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της» διότι «η θέση της χώρας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και αρνούμαστε να διανοηθούμε έξοδο από το ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Telegraph. Μάλιστα, είπε ο υπουργός, η χώρα ασφαλώς θα σκεφτεί και την περίπτωση δικαστικών μέτρων στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

    Το συγκεκριμένο απόσπασμα της δήλωσης του κ. Βαρουφάκη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, είναι το εξής: «Η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της. Λαμβάνουμε νομικές συμβουλές και ασφαλώς θα σκεφτούμε την περίπτωση δικαστικών μέτρων στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ, την οποία αρνούμαστε να διανοηθούμε. Η θέση μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη».

    [10] Πρωθυπουργός Πορτογαλίας: Καμιά χώρα δεν έχει ανοσία στην ελληνική κρίση

    Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στις αγορές σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διότι ουδεμία χώρα έχει ανοσία από τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

    «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει ανοσία σε ό,τι μπορεί να συμβεί» είπε ο Πάσους Κουέλιου σε δημοσιογράφους. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συνοχή των χωρών που αποτελούν την ευρωζώνη, ώστε να αποφευχθεί ακριβώς η μετάδοση (της κρίσης) σε χρηματοοικονομικό επίπεδο» πρόσθεσε.

    Η Πορτογαλία χαρακτηρίζεται συχνά μια από τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, καθώς έχει ακόμη έναν από τους υψηλότερους λόγους χρέους στην ΕΕ, παρά το δικό της πρόγραμμα στήριξης. Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε 34 μονάδες βάσης στο 3,08% χθες.

    Ο Πάσους Κουέλιου πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη ή όχι, αλλά εάν αυτό συμβεί, σημείωσε πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια «στιβαρή λύση από την ευρωζώνη, ώστε οι 18 χώρες που θα παραμείνουν (σ.σ. στο ενιαίο νόμισμα) να αντέξουν».

    [11] Aπεβίωσε o πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλ Πασκουά

    Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλ Πασκουά, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της γκολικής Δεξιάς και εκ των σημαντικότερων συνεργατών των πρώην Προέδρων Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Πασκουά, πρώην γερουσιαστής, είχε αποχωρήσει το 2011 από την πολιτική, που είχε σημαδευτεί από τη βαριά σκιά της δράσης του που αφορούσε τις μυστικές υπηρεσίες, ιδίως τα δίκτυά τους στην Αφρική και ένα σκάνδαλο πώλησης όπλων στην Ανγκόλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2015 - 6:32:20 UTC