Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Το δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο ευρώ
  • [02] Γ. Δραγασάκης: Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης
  • [03] ΕΤΧΣ: Λήξη του ελληνικού προγράμματος
  • [04] Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμη και αν ψηφίσει ΟΧΙ
  • [05] Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο Μάρτιν Σουλτς
  • [06] Τζακ Λιου: Να υπάρξει ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός
  • [07] Έκπτωση 50% σε τρένα και προαστιακό από την Τετάρτη έως και τη Δευτέρα
  • [08] Ιστοσελίδα με πληροφοριακά στοιχεία για το δημοψήφισμα
  • [09] Χιλιάδες πολίτες στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση υπέρ του «ΝΑΙ»
  • [10] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος
  • [11] Νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη

  • [01] Α. Σαμαράς: Το δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο ευρώ

    Το δίλημμα στο οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες την Κυριακή στο δημοψήφισμα έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του επισημαίνοντας πως «το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι πλέον ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε το γεγονός πως ξένοι ηγέτες όπως οι Ολάντ, Ρέντσι και Σουλτς ξεκαθάρισαν πως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα ισοδυναμούσε με ΟΧΙ στο ευρώ και στην Ευρώπη και παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση που θα επικρατούσε στη χώρα σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή που θα κρατήσει πολλά χρόνια, αν επικρατήσει το όχι, ενώ με το «ΝΑΙ» η χώρα, όπως είπε θα βγει από τον εφιάλτη και θα ανοίξει ο δρόμος για να εξομαλυνθούν τα πράγματα σταδιακά.

    Οπως είπε «ΟΧΙ θα σήμαινε ότι δεν θα καταβάλλονται, ούτε συντάξεις, ούτε μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφού και τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν» ενώ έκανε λόγο και για χάσιμο των αγροτικών επιδοτήσεων, πράγμα που χαρακτήρισε τραγικό για τους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και για το σύνολο της Ελληνικής περιφέρειας. Γιατί, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλα τα κοινοτικά κονδύλια θα παρακρατούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «ένα ΟΧΙ θα σήμαινε πως θα χαθούν και τα ΕΣΠΑ, τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα προγράμματα για την νεανική επιχειρηματικότητα.

    Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι όπως είπε «θα πάρουν αυτή την βδομάδα μόνον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους, αφού σταθούν ώρες στις ουρές» ενώ « σε πολλούς μπαίνει στο λογαριασμό μόνο μέρος της σύνταξής τους». Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως « το όριο αναλήψεων για όλους τους υπόλοιπους κινδυνεύει να πέσει κάτω και από 60 ευρώ την ημέρα».

    Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τον μεγάλο κίνδυνο ακόμα και για κούρεμα καταθέσεων αλλά και για επιστροφή στη δραχμή. Τόνισε δε πως η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει ότι «κουρεύτηκε» το χρέος. «Ευρώ χρωστάμε και ευρώ θα ξεπληρώσουμε με υποτιμημένες δραχμές! Αυτό θα γονατίσει τη χώρα για τα καλά και για χρόνια. Κι ακόμα μέσα στην Ελλάδα, τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες επίσης δεν θα κουρευτούν! Κι αυτά θα ξεπληρώνονται με υποτιμημένες δραχμές».

    «Ο καλύτερος τρόπος για να μην μας εκβιάζει κανείς, είναι να στεκόμαστε στα πόδια μας. Να μην έχουμε ελλείμματα, να μην έχουμε ανάγκη από πρόσθετα δανεικά. Να μειώσουμε το τεράστιο δαπανηρό κράτος και να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

    Για να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ: ΝΑΙ την επόμενη Κυριακή! Ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα, την ομαλότητα και την ανάπτυξη, που θέλουν όλοι οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Γ. Δραγασάκης: Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης

    Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    Με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι έχουμε ανοικτό το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη συμφωνία για εμάς αλλά και για τους εταίρους μας, είπε.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ανάγκη μιας λύσης όχι στην βάση της υποταγής, ούτε στην βάση της τυφλής ρήξης, ενώ αναφερόμενος στο χρέος επανέλαβε την πάγια θέση για ένα νέο σχεδιασμό προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

    Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε ότι, είτε «Οχι» βγει, είτε «Ναι» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια.

    [03] ΕΤΧΣ: Λήξη του ελληνικού προγράμματος

    Ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λήγει τα μεσάνυχτα, ανάρτησε το EFSF στον διαδικτυακό τόπο του. Όπως σημειώνει «ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση των 1,9 δισεκ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και θα ακυρωθούν τα 10,9 δισεκ. ευρώ που προβλέπονταν δυνητικά για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών».

    «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα χωρίς μία διάδοχη συμφωνία και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο» δήλωσε οΔιευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    [04] Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμη και αν ψηφίσει ΟΧΙ

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε βουλευτές στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσαν σήμερα τρία πρόσωπα που ήταν παρόντα στη συνάντηση.

    «Ακριβώς. Το είπε αυτό», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας βουλευτής της συντηρητικής παράταξης που ήταν παρών στη συνάντηση.

    Ο Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει το ευρώ αν οι Έλληνες επιλέξουν το «όχι», μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τρεις συντηρητικούς βουλευτές.

    Το Bloomberg επισημαίνει πως η στάση της Γερμανίας δείχνει ότι η ηγεσία στο Βερολίνο προετοιμάζεται για την απόρριψη από τους Έλληνες της πρότασης των πιστωτών. Ο Σόιμπλε είπε στην εν λόγω συνάντηση πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 32 δισεκ. ευρώ από κεφάλαια της ΕΕ για να δώσει ώθηση στην οικονομία της, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

    «Στόχος μας παραμένει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε τηλεφωνικά η Άντγε Τίλμαν, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Έγκειται στην ίδια την Ελλάδα να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενη τον ιδιωτικό χαρακτήρα της συνάντησης του Σόιμπλε με τους βουλευτές.

    [05] Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο Μάρτιν Σουλτς

    Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

    «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

    [06] Τζακ Λιου: Να υπάρξει ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου είπε σε ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη προσπάθεια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να πλήξει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές.

    Ο Λιου συζήτησε σχετικά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Στις συνδιαλέξεις αυτές ο Λιου "σημείωσε τη σημασία που έχει να γίνουν συνεπή αναγκαία βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα" και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος πρέπει να εργαστούν ώστε να επιτευχθεί ένας "ρεαλιστικός συμβιβασμός", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

    [07] Έκπτωση 50% σε τρένα και προαστιακό από την Τετάρτη έως και τη Δευτέρα

    Έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων θα έχουν οι πολίτες που θα επιλέξουν να μετακινηθούν με τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    H TΡΑΙΝΟΣΕ θα παρέχει την έκπτωση από αύριο έως και την ερχόμενη Δευτέρα (6 Ιουλίου) το βράδυ.

    Σημειώνεται πως η εν λόγω έκπτωση ισχύει και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

    [08] Ιστοσελίδα με πληροφοριακά στοιχεία για το δημοψήφισμα

    Από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γίνεται γνωστό ότι για την ενημέρωση των εκπροσώπων των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, λειτουργεί η ιστοσελίδα http://www.referendum2015gov.gr με πληροφοριακά στοιχεία για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

    [09] Χιλιάδες πολίτες στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση υπέρ του «ΝΑΙ»

    «Μένουμε Ευρώπη», «Ελλάς, Ευρώπη, δημοκρατία» και «παραιτηθείτε» είναι τα συνθήματα που ακούσθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτών υπέρ του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή.

    Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μίλησαν ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

    [10] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα.

    Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

    Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αύριο.

    Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι.

    Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

    [11] Νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη

    Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διετές δάνειο από τον ΕSM. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Eurogroup θα ξανασυνεδριάσει και πάλι αύριο, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Eurogroup ήταν τεχνικά αδύνατο να δώσει έστω ολιγοήμερη παράταση στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Εξάλλου, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα έγγραφο με μεταρρυθμίσεις, το οποίο αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 2015 - 20:32:17 UTC