Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H ανάγκη του φόβου
  • [02] Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [03] Χιλιάδες πολίτες στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση υπέρ του «ΝΑΙ»
  • [04] Ι. Δραγασάκης: Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης
  • [05] Μπέπε Γκρίλο: Την Κυριακή θα είμαι στην Αθήνα για να στηρίξω το «όχι»
  • [06] Μόσχα: Η ΕΕ παίζει «ρωσική ρουλέτα» με την Ελλάδα
  • [07] Η Κίνα υιοθέτησε καινούργιο νόμο για την ασφάλεια
  • [08] Συνεδριάζει στις 14:00 η Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα
  • [09] Συνταξιούχους με αρχικό επωνύμου από Α μέχρι Ι εξυπηρετούν σήμερα Εθνική- Alpha- Eurobank
  • [10] Ινδονησία: Στους 141 οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

  • [01] H ανάγκη του φόβου

    του Σπύρου Ασδραχά*

    Ο φόβος έχει πολλές αφορμές και διαφορετικά αποτελέσματα. Δεν θα μιλήσω για τον φόβο που σου προκαλεί ο άλλος ή ένα φυσικό φαινόμενο, ένας σεισμός λόγου χάρη. Θα αναφερθώ στον φόβο εκείνον που κάποιος τον προκαλεί ο ίδιος, δηλαδή στην ανάγκη του φόβου. Αυτή η ανάγκη μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διάθεσης σου να φύγεις από την αδράνεια και την χαύνωση.

    Κάποτε ο Πιέρ Μπουρντιέ σ' ένα του κείμενο είχε, απ' όσο θυμάμαι, την φράση «κάνε μπου για να φοβηθώ».Πρόκειται για τον φόβο- αφύπνιση. Υπάρχει ωστόσο ο φόβος που αποσκοπεί στην αποφυγή της αφύπνισης.

    Στο μέτρο όπου από ενστικτώδης γίνεται έλλογη κίνηση τότε ο φόβος μπορεί να υιοθετήσει το παράλογο, να γίνει υποδοχή της διαστρέβλωσης. Αυτή η μετάβαση από το έλλογο στο παράλογο συνιστά μια σχιζοφρένεια την οποία ζούμε στις μέρες μας σε διάφορα επίπεδα ένα από τα οποία είναι εκείνο που ορίζει την αντίθεση στο δημοψήφισμα.

    Η άρση του όχι στην καθυπόταξη έχει ως ψυχολογική ανάγκη τον εσωτερικευμένο φόβο που σου προκαλεί ο άλλος. Με άλλα λόγια μια εσωτερική ανάγκη να μην αλλάξεις τους όρους στη ζωή σου διακινδυνεύοντας να υιοθετήσεις το καλύτερο, που το καθιστά καλύτερο εξ αντικειμένου η δυσφορία του πραγματικού. Με απλά λόγια αυτοί που θέλουν να φοβηθούν κι όχι εκείνοι που θέλουν να φοβίσουν έχουν εγκλωβιστεί στην άκριτη παραδοχή των όρων μιας ζωής που δεν τους ταιριάζει, δεν τους ωφελεί, δεν τους δίνει καμία διέξοδο. Είναι ο φόβος των «φρονήμων» που προτιμούν τον αργό θάνατο που ξεκινά από έναν υποφερτό πόνο με κατάληξη τον πόνο πριν τον επιθανάτιο ρόγχο.

    Σ' αυτή την υποκειμενική ανάγκη του φόβου επενδύουν όσοι θέλουν να εξουδετερώσουν στοιχειώδεις αντιστάσεις που διαθέτει ένας ζωντανός οργανισμός, στην περίπτωση μας μια καθιμαγμένη κοινωνία.

    Το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν τα άτομα εκείνα που έχουν αποδεσμευτεί από την ανάγκη του φόβου και αντιμάχονται τους όρους της ανυπόφορης ζωής, διακινδυνεύοντας έστω και τη συντριβή τους, τη συντριβή εκείνη που γυμνός κάποιος προσπαθεί με το ακόντιο στο χέρι να αντιταχθεί στα πάντσερ του εισβολέα.

    Μόνο που τα σημερινά πάντσερ δεν είναι μεταλλικά αλλά οικονομικά, χωρίς ωστόσο τούτο να σημαίνει ότι δεν έχουν ερπύστριες. Το δημοψήφισμα ενδέχεται ,όπως εύχομαι ,να δείξει ότι και στις ερπύστριες της οικονομίας μπορεί να βρεθεί το αντίδοτο. Λένε ότι οι φαντάροι μας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο στην Αλβανία έριχναν στις ερπύστριες των τανκς κουβέρτες κι έτσι τα ακινητοποιούσαν.

    Το ΟΧΙ της επόμενης Κυριακής ας ελπίσουμε ότι θα συντίθεται από διαφορετικούς λόγους, με κοινή ωστόσο αναγωγή εκείνη που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία μίας χώρας που έχει συγκροτηθεί σε έθνος, όσο κι αν η τελευταία λέξη έχει παραμορφωθεί, ως αποτέλεσμα του λεγόμενου παραδόξου των εθνών, σύμφωνα με το οποίο ό,τι ένα έθνος θεωρεί ως δικό του συστατικό θεμελιώδες στοιχείο, δεν το αναγνωρίζει για τα άλλα έθνη.

    Ας διεκδικήσουμε αυτό το συστατικό στοιχείο του δικού μας έθνους σήμερα, γνωρίζοντας το αντίστοιχο των άλλων εθνών -χωρίς τούτο να σημαίνει αποδοχή των επιθετικών οικονομικών ηγεμονιών- που παρά τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, διατηρεί και ενισχύει τα εδαφικά και εθνικά του χαρακτηριστικά.

  • Ο Σπύρος Ασδραχάς είναι ιστορικός

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση

    του Έντσο Τραβέρσο*

    Ο ιστορικός Κρίστοφερ Κλαρκ χαρακτήρισε «υπνοβάτες» (sleepwalkers) τις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες στις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν τον Παλαιό Κόσμο στην απόλυτη διάλυσή του, χωρίς να το αντιληφθούν, ανήμπορες να δουν πως περπατούσαν πάνω σε πυριτιδαποθήκη. Σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκός πόλεμος στον ορίζοντα, αλλά οι τεχνοκράτες που διοικούν το «κοινό μας σπίτι» μοιάζουν πολύ με τους προγόνους τους. Οι εκπρόσωποι της δυναστικής Ευρώπης πριν το 1914 μπορούσαν τουλάχιστον να ισχυριστούν πως ενσάρκωναν μια παραδοσιακή νομιμοποίηση, την νομιμοποίηση των μοναρχιών οι οποίες επί αιώνες διαχειρίζονταν την μοίρα της ηπείρου.

    Οι «θεσμοί» της Ευρώπης οι οποίοι σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης δεν εκπροσωπούν κανέναν και δεν ενσαρκώνουν καμία νομιμοποίηση.Ενεργούν στο όνομα των αγορών και των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος και τα μέλη της είναι ανήμπορα να εκφραστούν με μια φωνή στην διεθνή σκηνή, όπως το απέδειξε ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003.

    Καταφέρνουν ακόμα να μαλώνουν για μερικές δεκάδες χιλιάδες αιτούντων άσυλο, στέλνοντάς τους από σύνορα σε σύνορα, αφού αποσταθεροποίησαν την Μέση Ανατολή και την Αφρική με τις στρατιωτικές τους επεμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος, αλλά τα μέλη της αποδέχτηκαν να υποκύψουν στην υπερεθνική εξουσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος που αποτελεί τον πραγματικό κάτοχο της κυριαρχίας τους.

    Όσοι σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την λειτουργία και τις σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών που την αποτελούν. Γνωρίζουν μόνο τον νόμο των αγορών. Είναι αναμφισβήτητα ο λόγος για τον οποίο το μόνο επίτευγμα της Ένωσης, από την ίδρυση της, είναι η διάσωση των τραπεζών το 2008. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, η ελληνική κρίση δεν προσεγγίστηκε ως ένα πρόβλημα της Ένωσης για το οποίο έπρεπε να βρεθεί μια συλλογική λύση, βασιζόμενη στην δημοκρατική συζήτηση και διαβούλευση των μελών της, αλλά ως μια εμπορική διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

    Στο πλαίσιο αυτό μιας μόνιμης εξαιρετικής κατάστασης, όπου η μόνη κυρίαρχη εξουσία είναι αυτή του χρηματοοικονομικού συστήματος, η δημοκρατία αποτελεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Για τον λόγο αυτό, η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταστροφή και η απόφαση σήμερα να οργανώσει δημοψήφισμα καταγγέλλεται ως μια ανεύθυνη επιλογή: όποιος δεν αποδέχεται το σύστημα αυτό πρέπει να τιμωρηθεί. Εάν ο ελληνικός λαός αρνηθεί στο δημοψήφισμα τον εκβιασμό που του επιβάλλει η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το γεγονός αυτό θα είναι πολύ περισσότερο από μια ενέργεια εθνικής αξιοπρέπειας, θα είναι μια αχτίδα φωτός για μια δημοκρατική επανίδρυση της ίδιας της Ευρώπης.

  • Ο Έντσο Τραβέρσο είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ - ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Χιλιάδες πολίτες στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση υπέρ του «ΝΑΙ»

    «Μένουμε Ευρώπη», «Ελλάς, Ευρώπη, δημοκρατία» και «παραιτηθείτε» ήταν τα συνθήματα που ακούσθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτών υπέρ του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή.

    Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μίλησαν ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

    [04] Ι. Δραγασάκης: Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης

    Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    Με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι έχουμε ανοικτό το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη συμφωνία για εμάς αλλά και για τους εταίρους μας, είπε.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ανάγκη μιας λύσης όχι στην βάση της υποταγής, ούτε στην βάση της τυφλής ρήξης, ενώ αναφερόμενος στο χρέος επανέλαβε την πάγια θέση για ένα νέο σχεδιασμό προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

    Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε ότι, είτε «Οχι» βγει, είτε «Ναι» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια.

    [05] Μπέπε Γκρίλο: Την Κυριακή θα είμαι στην Αθήνα για να στηρίξω το «όχι»

    Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο έκανε γνωστό το βράδυ της Τρίτης μέσω Διαδικτύου ότι θα βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή για να στηρίξει το «Όχι» στο δημοψήφισμα.

    «Την Κυριακή και την Δευτέρα θα είμαι στην Αθήνα με εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Απευθύνω έκκληση: όλοι στην Αθήνα, η εξουσία στον λαό και όχι στις τράπεζες» έγραψε στο Διαδίκτυο ο Ιταλός πολιτικός και ηθοποιός.

    «Θα εκφράσουμε όλη την συμπαράσταση του κινήματός μας στους Έλληνες πολίτες σε αυτή την στιγμή Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Γκρίλο.

    «Η τελευταία λέξη ανήκει στους πολίτες και ο ελληνικός λαός θα λάβει την απόφαση που θεωρεί πιο σωστή ανάμεσα στην συνέχιση της λιτότητας που επέβαλαν οι γραφειοκράτες και οι τραπεζίτες και στην ανάκτηση της κυριαρχίας τους. Θα ειδωθούμε στην Αθήνα, στο Σύνταγμα!», γράφει στο ιστολόγιό του ο Μπέπε Γκρίλο.

    Παράλληλα, τόσο ο συντονιστής του κόμματος «Αριστερά-Οικολογία-Ελευθερία», Νικόλα Φρατοιάνι, όσο και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Στέφανο Φασίνα ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν στην Αθήνα προς υποστήριξη του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    [06] Μόσχα: Η ΕΕ παίζει «ρωσική ρουλέτα» με την Ελλάδα

    Η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα δεχθεί πρώτη τον «πυροβολισμό», όμως αυτή η «πιστολιά» μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα για την ίδια, εκτιμά ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Αλεξέι Πουσκόφ.

    «Η ΕΕ παίζει με την Ελλάδα "ρωσική ρουλέτα", θεωρώντας ότι θα δεχθεί πρώτη (σ.σ. η Αθήνα) τον πυροβολισμό. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος, ότι η "πιστολιά" θα αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα και για την ΕΕ» έγραψε χθες ο Α.Πουσκόφ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

    [07] Η Κίνα υιοθέτησε καινούργιο νόμο για την ασφάλεια

    Η Κίνα υιοθέτησε έναν καινούργιο νόμο ασφάλειας σήμερα που καλύπτει τα πάντα, από τον κυβερνοχώρο μέχρι το διάστημα, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά.

    Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προεδρεύει στην καινούργια επιτροπή εθνικής ασφάλειας, έχει πει ότι η ασφάλεια της Κίνας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, στους οποίους περιλαμβάνεται η πολιτική, ο πολιτισμός, ο στρατός, η οικονομία, η τεχνολογία και το περιβάλλον.

    Ο νόμος - που ψηφίστηκε από την μόνιμη επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κονγκρέσου - «θα προστατέψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του λαού» ανέφερε το Σινχουά σε ανακοίνωση μιάς πρότασης.

    Ξένοι διπλωμάτες και επιχειρηματικές ομάδες ισχυρίζονται ότι η ευρύτητα δικαιοδοσίας του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας είναι υπερβολική.

    [08] Συνεδριάζει στις 14:00 η Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα

    Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να συζητήσει σήμερα μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) το ζήτημα της Ελλάδας.Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ για το θέμα θα εκφωνήσουν ομιλίες ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Στο μεταξύ η επικεφαλής του κόμματος Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γερμανία για τις πολιτικές διάσωσης.

    «Θα ήθελα ο γερμανικός λαός να ερωτηθεί για το πιο σημαντικό πρόβλημα, για την αυτοαποκαλούμενη πολιτική διάσωσης. Τελικά εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουν», είπε.

    Επίσης η Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι θα ήθελε οι Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Το πακέτο, το οποίο έχουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί τη συνέχιση της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα», εξήγησε.

    [09] Συνταξιούχους με αρχικό επωνύμου από Α μέχρι Ι εξυπηρετούν σήμερα Εθνική- Alpha- Eurobank

    Την εξυπηρέτηση αποκλειστικά συνταξιούχων που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών και με αλφαβητική σειρά ανακοίνωσαν οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank.

    Προκειμένου να εισέλθει στο κατάστημα, ο συνταξιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού (ή πληρεξούσιος) θα πρέπει απαραιτήτως να επιδείξει το σχετικό αποδεικτικό από το Ταμείο του, την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο, καθώς και τυχόν πληρεξούσιο.

    [10] Ινδονησία: Στους 141 οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

    Σε 141 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την συντριβή χθες στρατιωτικού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στην Μεντάν, μια μεγάλη πόλη στην νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων.

    «Έχουμε ανασύρει 141 σορούς» από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, δήλωσε ο Αγκουστίνους Ταριγκάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μεντάν, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ινδονησίας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας.Προηγούμενος απολογισμός ανέφερε ότι οι νεκροί του δυστυχήματος ανέρχονται σε 116.

    Το αεροσκάφος, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Hercules C-130 ηλικίας 51 ετών, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του χθες σε μια κατοικημένη ζώνη, η οποία είχε οικοδομηθεί πρόσφατα στην πόλη αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2015 - 6:32:18 UTC