Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση
  • [02] Να ανακληθεί το δημοψήφισμα ζητά ο Ευ. Βενιζέλος με άρθρο του στο Capital
  • [03] Συμβούλιο της Ευρώπης: Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά «κριτήρια»
  • [04] Ο πάπας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό
  • [05] Ο Ολάντ ζητάει να υπάρξει «αμέσως» μια συμφωνία
  • [06] Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του ΟΑΕΕ
  • [07] Την απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητά η ΓΣΕΕ
  • [08] Το απόγευμα θα επιστρέψει στη Λέσβο ο ψαράς που κρατείται από τις τουρκικές αρχές
  • [09] Το American Ballet Theatre απέκτησε την πρώτη Αφροαμερικανή πρίμα μπαλαρίνα του
  • [10] Ξεκίνησε η λειτουργία του Apple Music
  • [11] Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή της υποψηφιότητας για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»
  • [12] Συνελήφθη Έλληνας ψαράς από την τουρκική ακτοφυλακή
  • [13] Β. Σόιμπλε: Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της
  • [14] Κομιισόν:Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν εντείνει τις ανησυχίες
  • [15] Νορβηγία: Η «λεωφόρος των μελισσών» στο Όσλο
  • [16] Λάσο και Σφαιρόπουλος κορυφαίοι της Ευρωλίγκας
  • [17] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών

  • [01] Σκληρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση

    Κριτική στην κυβέρνηση με ειρωνική διάθεση, ασκεί η ΝΔ με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στις συνεχείς συσκέψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την κυβέρνηση πως άφησαν τους Έλληνες χωρίς λεφτά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    «Οι σημερινές εικόνες από τον σκόπιμο βασανισμό των συνταξιούχων παραπέμπουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Φτάσαμε στον σημείο ιδιώτες να φροντίζουν να τους βοηθήσουν για να επιστρέψουν πίσω» τονίζει ο κ. Καραγκούνης καταγγέλλοντας « το κράτος του κ. Τσίπρα» όπως λέει πως οργανώνει καινούριους διορισμούς.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει πως στο εσωτερικό τα νοσοκομεία εκπέμπουν κραυγή αγωνίας ενώ στο εξωτερικό κατέστησαν από χθες, όπως λέει στη δήλωσή του, και επισήμως τη χώρα συνώνυμο της αφερεγγυότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    «Μας ανακοινώνουν ότι συσκέπτονται. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση. Σταματήστε να συσκέπτεστε, διότι κάθε φορά που το κάνετε, συμβαίνει ακόμα κάτι κακό. Ο κόσμος τρομάζει μήπως του βγει μια νέα ανακοίνωση, ίσως τη περαιτέρω μείωση των ελαχίστων που δίνουν οι τράπεζες, ίσως κάτι άλλο τερατώδες, στα οποία μας έχουν πλέον συνηθίσει» δηλώνει ο κ. Καραγκούνης.

    [02] Να ανακληθεί το δημοψήφισμα ζητά ο Ευ. Βενιζέλος με άρθρο του στο Capital

    «Με ανησυχούσε έντονα η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ δαπανούσε, επί τέσσερις σχεδόν μήνες, πολύτιμο εθνικό χρόνο λέγοντας προφανή ψέμματα, με τον ίδιο κυκλικό ρυθμό κάθε εβδομάδα», σημειώνει ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Capital σε άρθρο του με τίτλο: «Είναι πλέον ζήτημα εθνικής υπόστασης και δημοκρατίας». Προσθέτει ότι «βαδίζουμε προς μια συμφωνία που βεβαίως εντάσσεται απολύτως στη λογική και το νομικό πλαίσιο του μνημονίου 2 και συνιστά τον προθάλαμο του μνημονίου 3».

    Ο κ. Βενιζέλος αποδίδει κομματική σκοπιμότητα που κυριάρχησε επί της υποχρέωσης προστασίας του εθνικού συμφέροντος και, όπως λέει, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν έχει μόνο ηθικοπολιτική απαξία αλλά και μεγάλο οικονομικό κόστος.

    «Μέσα σε δυο ημέρες το ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα δεν είναι ένα υπερήφανο "όχι" στο δημοψήφισμα, αλλά μια άμεση συμφωνία! Την ίδια στιγμή που ζητάει να απορριφθούν στο δημοψήφισμα οι όροι του "μνημονίου 2,5" , υποβάλλει απεγνωσμένα αίτημα για "μνημόνιο 3", όχι πλέον μέσω του EFSF, αλλά μέσω του διαδόχου οργανισμού, του ESM. Αυτό προϋποθέτει όμως όρους ίδιους, αν όχι σκληρότερους. Το δημοψήφισμα πιθανότατα θα ανακληθεί. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό όμως είναι κατά κράτος πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί το "ναι" θα επικρατήσει και η κυβέρνηση θα απωλέσει τη νομιμοποίηση της. Αν επικρατήσει το "όχι", η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τον απόλυτο εγκλωβισμό της σε μια επιλογή που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή της χώρας και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού», υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [03] Συμβούλιο της Ευρώπης: Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά «κριτήρια»

    Το δημοψήφισμα που θέλει να πραγματοποιήσει την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα «κριτήρια» που έχουν ορισθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, κυρίως εξαιτίας της υπερβολικά καθυστερημένης ανακοίνωσής του, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού οργανισμού.

    «Είναι προφανές ότι η προθεσμία είναι υπερβολικά μικρή για τα κριτήριά μας», δήλωσε ο Ντάνιελ Χέλτγκεν, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

    [04] Ο πάπας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό

    Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στην ελληνική κρίση μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού ιερέα Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Όπως ανέφερε ο Λομπάρντι, «ο πάπας ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση, βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και ιδίως των οικογενειών, θεωρεί ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να παραμείνει στο κεντρο κάθε πολιτικής και τεχνικής συζήτησης με υιοθέτηση υπεύθυνων επιλογών. Επαναλαμβάνει τέλος την έκκληση για κοινωνική δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είναι το κύριο ζητούμενο».

    [05] Ο Ολάντ ζητάει να υπάρξει «αμέσως» μια συμφωνία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να υπάρξει «αμέσως» μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαίους πιστωτές της.

    «Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως!», τόνισε ο Ολάντ προσθέτοντας πως δεν μπορεί πλέον να «αναβάλλεται» ένας συμβιβασμός. «Πάει καιρός που μιλάμε γι' αυτή τη συμφωνία, ας γίνει!», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος. «Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

    [06] Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του ΟΑΕΕ

    Από τις 11.00 το πρωί, σήμερα, έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων,όλες οι συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Τάσος Πετρόπουλος.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού, η ολιγόωρη καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες του τραπεζικού συστήματος. «Το διατραπεζικό σύστημα διαχέει την πίστωση σε όλες τις τράπεζες μέσω του συστήματος "Δίας" και είχαν δοθεί νέες καταστάσεις με τα σχετικά ποσά, μειωμένα κατά 50%. Οι συντάξεις είναι μειωμένες επειδή μέρος της κρατικής επιχορήγησης δεν κατεβλήθη ακριβοχρόνως, και επίσης λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλειονότητά τους δεν κατέβαλαν εισφορές, οι οποίες μάλιστα στο τέλος του μηνός είναι υψηλότερες».

    Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πάντως ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τους δικαιούχους, από τη στιγμή που τα ποσά αυτά έχουν πιστωθεί και δεν μπορούν να γίνουν αναλήψεις πέραν του επιτρεπομένου ημερησίου ορίου.

    [07] Την απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητά η ΓΣΕΕ

    Να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, ζητά με ψήφισμά της η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να τοποθετηθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις.

    «Για τη ΓΣΕΕ», αναφέρεται στο ψήφισμα, «η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δημοκρατικό, συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και βρίσκεται εντός των Ευρωπαϊκών παραδόσεων». Ωστόσο η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει το ερώτημα του δημοψηφίσματος «ψευδεπίγραφο και διχαστικό» και θεωρεί ότι «ο χρόνος διενέργειάς του, η ποιότητα και το περιεχόμενό του ?καίγεται? μέσα σ' ένα πλαίσιο ?τεχνητών διλημμάτων? και ?χρονικών ασφυξιών? που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διχασμού της κοινωνίας».

    Η ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης ότι «άφρονες επιλογές ακραίων εντός και εκτός Ελλάδα εξωθούν την πατρίδα μας σε περιπέτειες» και προσθέτει ότι είναι αδιαπραγμάτευτα αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του Ελληνικού Λαού, είτε πρόκειται για μνημόνιο των πιστωτών, είτε της Κυβέρνησης».

    «Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας για τη συνέχιση του Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού της χώρας, και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ» καταλήγει το ψήφισμα της ΓΣΕΕ.

    [08] Το απόγευμα θα επιστρέψει στη Λέσβο ο ψαράς που κρατείται από τις τουρκικές αρχές

    Με το πλοίο της γραμμής, ύστερα από παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα επιστρέψει το απόγευμα στη Λέσβο ο 61χρονος ψαράς. Ο ψαράς, που έριχνε μόνος του παραγάδι με ένα ξύλινο τρεχαντήρι, συνελήφθη από το πλήρωμα διερχόμενου τουρκικού περιπολικού. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

    Διαβάστε επίσης:Συνελήφθη Έλληνας ψαράς από την τουρκική ακτοφυλακή

    [09] Το American Ballet Theatre απέκτησε την πρώτη Αφροαμερικανή πρίμα μπαλαρίνα του

    Το American Ballet Theatre όρισε την Μίστι Κόπλαντ πρίμα μπαλαρίνα του κι απέκτησε έτσι την πρώτη Αφροαμερικανή πρίμα μπαλαρίνα στην ιστορία του.

    Η 32χρονη Κόπλαντ έκανε την πρώτη της εμφάνιση αυτό τον μήνα με την παράσταση «Η Λίμνη των Κύκνων» στη Νέα Υόρκη, έναν από τους πολυπόθητους ρόλους για μία μπαλαρίνα.

    Τα τελευταία χρόνια, η Κόπλαντ έγινε γνωστή εκτός του χώρου του μπαλέτου: εμφανίστηκε σε διαφημιστικά και σε τηλεοπτικά σόου και έγραψε τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Life in Motion: An Unlikely Ballerina», που έγιναν μπεστ σέλερ, ενώ η ζωή της έγινε αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Ballerina's Tale» και η ίδια κόσμισε το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ.

    «Δεν είχαμε χορευτή του μπαλέτου που να έχει πάει τόσο κόντρα στη λαϊκή κουλτούρα από την εποχή του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ», δήλωσε η Γουέντι Περόν συγγραφέας και πρώην εκδότρια του Dance Magazine.

    Γεννημένη στο Κάνσας, η Κόπλαντ εντάχθηκε στο American Ballet Theatre το 2001 και από το 2007 εμφανίζεται σε ρόλους σόλο.

    [10] Ξεκίνησε η λειτουργία του Apple Music

    Ξεκίνησε χθες η λειτουργία της νέας μουσικής υπηρεσίας της Apple, Apple Music, με την εταιρεία να προσφέρει δωρεάν τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο με την ελπίδα να ανταγωνιστεί το Spotify και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.

    Το Apple Music είναι διαθέσιμο πλέον για όλες τις συσκευές που ενσωματώνουν το λειτουργικό iOS της Apple. Εχθές, η εταιρεία διέθεσε και την αναβάθμιση 8.4 του λειτουργικού της, την οποία θα πρέπει να εγκαταστήσουν οι χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα μουσική υπηρεσία.

    Το Apple Music θα είναι επίσης σύντομα διαθέσιμο για PC και Mac συσκευές μέσω του προγράμματος iTunes της Apple, ενώ οι κάτοχοι συσκευών Android θα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν αργότερα το 2015.

    [11] Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή της υποψηφιότητας για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

    Ως ένδειξη υγείας ενός λαού, ο οποίος με τον πολιτισμό και την υπέρβαση επιβιώνει επί αιώνες, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα, 15 ελληνικές πόλεις διεκδικούν το τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2021, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας της Λάρισας κ.Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο κ. Βουλγαράκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την υποψηφιότητα της Λάρισας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021», θέτει το περίγραμμα αλλά και την φιλοσοφία διεκδίκησης εκ μέρους της πόλης, η οποία « θα ανταποκρίνεται απολύτως στο κριτήριο της ύπαρξης ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή και στήριξη των πολιτών στο εγχείρημα. Ενώ, όπως παρατηρεί, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Λάρισα και όλες οι πόλεις, μόνο θετικές επιδράσεις θα έχουν από το ωραίο αυτό ταξίδι.»

    [12] Συνελήφθη Έλληνας ψαράς από την τουρκική ακτοφυλακή

    Ένας Έλληνας ψαράς συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για παραβίαση των χωρικών τους υδάτων και οδηγήθηκε στη Τουρκία.

    Πρόκειται για τον κυβερνήτη και μοναδικό επιβαίνοντα, του αλιευτικού σκάφους «Αγ. Νικόλαος», ο οποίος ψάρευε στην θαλάσσια περιοχή «Συκαμιές» στη Μυτιλήνη, όπου τον πλησίασε τουρκική ακταιωρός.

    Το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους συνέλαβε τον Έλληνα ψαρά για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων και τον οδήγησε στην περιοχή «Κουτσούκ Κουγιού» στην Τουρκία, ενώ το σκάφος του κατασχέθηκε, Ο Έλληνας ψαράς ειδοποίησε τους οικείους του οι οποίοι ενημέρωσαν τις αρχές. Την υπόθεση χειρίζεται το Υπουργείο εξωτερικών.

    [13] Β. Σόιμπλε: Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

    Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται στην δυσκολότερη θέση, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα από τότε που εξελέγη. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Το θέμα είναι μόνο να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι η χώρα ήταν σε καλό δρόμο, χωρίς να έχει ξεπεράσει την κρίση, μέχρι τις εκλογές. Τόνισε δε ότι προκειμένου να λειτουργεί μια νομισματική ένωση απαιτούνται εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

    Αναφερόμενος στην παλαιότερη πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την κατηγορία που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) ότι οι Ευρωπαίοι εμπόδισαν την διεξαγωγή του και δήλωσε ότι είχε αποφασιστεί η 6.12.2011 ως ημερομηνία και ότι το ερώτημα θα ήταν «Είναι ο ελληνικός λαός διατεθειμένος να υποστεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στο ευρώ ή προτιμά να αποχωρήσει από το ευρώ;».

    [14] Κομιισόν:Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν εντείνει τις ανησυχίες

    «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή», δήλωσε σήμερα απο τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ευρωζώνη θα αντέξει ότι και αν συμβεί».

    Ο Επίτροπος είπε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο επιστολές με συγκεκριμένα αιτήματα για νέα δανειακή σύμβαση, μικρή παράταση της υφιστάμενης και αναδιάρθρωση του χρέους. Η τελευταία επιστολή εξετάζεται από την Επιτροπή η οποία θα τοποθετηθεί στο απογευματινό Συμβούλιο της ευρωζώνης είπε ο Επίτροπος.

    Στο χθεσινό Eurogroup απορρίφθηκε η παράταση, ανέφερε ο Επίτροπος ενώ σε οτι αφορά το χρέος ανέφερε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του 2012.

    Σε ότι αφορά ενδεχόμενο νέο δάνειο προς την Ελλάδα ο Επίτροπος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις του, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λόγω των εξελίξεων με τις τράπεζες έχει επιδεινωθεί.

    Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ερώτημά που θέτει είναι προβληματικό, ενώ αναφορικά με ενδεχόμενες ενέργειες χωρών της ευρωζώνης μετά τη μη εξόφληση του δανείου του Δ.Ν.Τ από την Ελλάδα, είπε ότι η Επιτροπή έχει συστήσει στις χώρες της ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μην προβούν σε καμία ενέργεια ως την Κυριακή.

    [15] Νορβηγία: Η «λεωφόρος των μελισσών» στο Όσλο

    Ένας δρόμος με λουλούδια και «πράσινες στέγες» στα κτίρια για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των? άγριων μελισσών, που αποτελούν σημαντικό κρίκο της διατροφικής αλυσίδας κατασκευάζεται στη νορβηγική πρωτεύουσα.

    Τα έντομα επικονιαστές είναι θεμελιώδη για την παραγωγικότητα πολλών οικονομικά σημαντικών καλλιεργειών της Ευρώπης. Αν και οι κοινές μέλισσες προσφέρουν επικονιαστικές υπηρεσίες, οι αγριομέλισσες και οι συρφίδες συνιστούν τους σπουδαιότερους επικονιαστές, στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, ελαιοκράμβη, σουσάμι, φαγόπυρο.

    Η «λεωφόρος των μελισσών» στο Όσλο έχει σαν στόχο την προστασία των άγριων μελισσών, που απειλούνται με εξαφάνιση και αποτελεί το πρώτο, τέτοιου είδους, σύστημα στον κόσμο.

    Η «λεωφόρος μελισσών» στη χώρα των φιόρδ θα διασφαλίζει ένα ασφαλές πέρασμα στα έντομα επικονιαστές ώστε να μπορούν να διασχίσουν την πρωτεύουσα της Νορβηγίας και ταυτόχρονα να βρίσκουν καταφύγιο και τροφή.

    Οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ-κρατικοί φορείς, εταιρίες, ενώσεις και ιδιώτες- έχουν κληθεί να καταχωρήσουν την συνδρομή τους στη διεύθυνση polli.no, που χαρτογραφεί τη διαδρομή, την οποία ακολουθούν οι μέλισσες μέσα στην πόλη.

    [16] Λάσο και Σφαιρόπουλος κορυφαίοι της Ευρωλίγκας

    Ο 47χρονος τεχνικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, ψηφίστηκε ως κορυφαίος προπονητής της Ευρωλίγκας (βραβείο Αλεξάντερ Γκομέλσκι) για το 2015. Ο γεννημένος στη Βιτόρια τεχνικός συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από τους συναδέλφους του στη διοργάνωση, μετά την επιτυχία του να οδηγήσει -στην 4η σεζόν του στην τεχνική ηγεσία- τη «βασίλισσα» στον πρώτο τίτλο της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μετά από 20 χρόνια. Στην μόλις πρώτη παρουσία του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ως πρώτος προπονητής, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του Ολυμπιακού ήταν δεύτερος.

    To βραβείο «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» απονέμεται στον καλύτερο προπονητή της χρονιάς στην Ευρωλίγκα στη μνήμη του προπονητή της λετονικής Ρίγα, ο οποίος πέτυχε την κατάκτηση των τριών πρώτων σερί τίτλων στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, από το 1958 έως το 1960. Ο Γκομέλσκι πέθανε το 2005 σε ηλικία 77 ετών και έκτοτε το βραβείο απονέμεται κάθε σεζόν στον κορυφαίο προπονητή της διοργάνωσης.

    [17] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών

    Υπό το... βλέμμα των Θεών και το επιβλητικό «σπίτι» τους να σε προδιαθέτει να φτάσεις στην «πόρτα» του, για να το εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή, φιλοξενήθηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας, θεατές και δρομείς για τον 12ο Olympus Marathon. Ορεινό αγώνα δρόμου, συνολικού μήκους 44χλμ., στην κάλυψη της διαδρομής που έκαναν οι πιστοί της αρχαιότητας ανεβαίνοντας από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό τον Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους.

    Στη φετινή, για περισσότερα από 2.900 μέτρα, ανάβαση μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης 352 δρομείς, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, 96 εκ των οποίων ήταν ξένοι, από 20 χώρες (Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αγγλία, Ρωσία, Γερμανία, Κύπρο, Δανία, Ελβετία, Αλβανία, Αυστρία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Νότια Αφρική).

    Πρώτος το νήμα, με 4:36:45, στο σημείο τερματισμού, την πλατεία του Λιτοχώρου, έκοψε ο 32χρονος Ισπανός Τζέσεντ Ερνάντεζ, απέχοντας, μάλιστα, ελάχιστα από την κατάρριψη του ρεκόρ στον αγώνα, που κατέχει ο ίδιος από το 2008 (4:33:37). Τρίτος στην κατάταξη ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (4:50:08), πίσω από τον Βούλγαρο Κίριλ Νικολόβ (4:43:54). Πρώτη, στις γυναίκες ήταν η Ρωσίδα Ζάνα Βοκούεβα (5:57:30) και πρώτη Ελληνίδα η Ξένια Καζιμίροβα (6:02:47).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2015 - 14:32:39 UTC