Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα
  • [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τηλεοπτικό σταθμό για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Θα υπάρξει μια συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
  • [04] Τυνησία: Ο πρόεδρος Εσέμπσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [05] Οδηγίες για ελεύθερη μετακίνηση ανέργων και διαγραφή προστίμων
  • [06] Τέσσερις συλλήψεις σε επεισόδια στα Εξάρχεια
  • [07] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα
  • [08] Διαψεύδει «κούρεμα» καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών

  • [01] Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

    Ανοίγουν αύριο το πρωί στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00 οι κάλπες για το δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

    Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

    Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

    Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου. Για τον περιορισμό των εξόδων, εν μέσω μάλιστα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ.

    Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

    Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

    Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περί τις 21:00.

    [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τηλεοπτικό σταθμό για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

    Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ειδικότερα ότι «παρά τη σχετική απαγόρευση του νόμου ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ σήμερα Σάββατο, μία μέρα πριν το δημοψήφισμα, συνεχίζει τις εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, με καλεσμένους εκπροσώπους του ΝΑΙ. Η παραβίαση αυτή της εκλογικής νομοθεσίας εντάσσεται σε μια πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος και απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών».

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Θα υπάρξει μια συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, πως «αυτό που κάνουν οι πιστωτές στην Ελλάδα έχει ένα όνομα: τρομοκρατία».

    «Γιατί μας εξανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να φοβίσουν τους ανθρώπους. Και όταν πρόκειται για διασπορά φόβου, αυτό αποκαλείται τρομοκρατία», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός.

    Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμη κι αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία. Είμαι απολύτως πεπεισμένος διότι διακυβεύονται πολλά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια συμφωνία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια συμφωνία, έτσι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία».

    [04] Τυνησία: Ο πρόεδρος Εσέμπσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να αποκτήσει η κυβέρνησή του έκτακτες εξουσίες, μετά την αιματηρή επίθεση ενός ένοπλου ισλαμιστή σε παραλιακό ξενοδοχείο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 38 ξένοι τουρίστες, κυρίως Βρετανοί.

    Ο τυνησιακός νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εκτελεστική ευελιξία και περισσότερες εξουσίες στον στρατό και την αστυνομία, ενώ περιορίζει ορισμένα δικαιώματα, όπως αυτό του συνέρχεσθαι.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία αναφέρεται πως ο Εσέμπσι θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), η οποία θα μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση, για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [05] Οδηγίες για ελεύθερη μετακίνηση ανέργων και διαγραφή προστίμων

    Επιστολή προς τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών οργανισμών και στον ΟΑΕΔ για την εφαρμογή των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, που αφορούν στη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και τη διαγραφή των διοικητικών προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, έως και στις 30/06/2015, απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ζητά:

    - Τη σύνταξη καταλόγου με τα ανεξόφλητα πρόστιμα κατά την τελευταία πενταετία, από όπου θα προκύπτουν το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Δ.Τ. και διεύθυνση κατοικίας όλων εκείνων εις βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί οι αντίστοιχες παραβάσεις.

    - Τη διασταύρωση των στοιχείων των πολιτών που εμπεριέχονται στον κατάλογο, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να αντιπαραβληθεί με τα τηρούμενα υπ' αυτόν αρχεία, για να διακριβωθεί αν οι ανωτέρω, κατά την επιβολή του προστίμου ή σήμερα, διατηρούσαν ή απέκτησαν την ιδιότητα του ανέργου.

    - Τη διαγραφή των ως άνω προστίμων όπως προβλέπεται στον νόμο 4331/2015 αρ. 77 και «στην περίπτωση όσων εξ αυτών, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έχουν διαβιβαστεί προς είσπραξη στις αρμόδιες ΔΟΥ, όπως εντέλλεστε στη διαγραφή τους».

    [06] Τέσσερις συλλήψεις σε επεισόδια στα Εξάρχεια

    Τέσσερις συλλήψεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων μικρής έκτασης στα Εξάρχεια.Ειδικότερα, ομάδα νεαρών, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σουλτάνη στην πλατεία Εξαρχείων, έβγαλαν στον δρόμο κάδους απορριμμάτων και τους έβαλαν φωτιά.

    Δυνάμεις των ΜΑΤ έκλεισαν προσωρινά την οδό Στουρνάρη, ενώ οι νεαροί πετούσαν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

    Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη των τεσσάρων ατόμων, τα οποία κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

    [07] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα

    Το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου για το δημοψήφισμα είναι τεράστιο και ήδη στη χώρα μας βρίσκονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από περίπου 44 χώρες.

    Έως τώρα η ΓΓΕΕ έχει διαπιστεύσει στο Κέντρο Τύπου Ζαππείου 699 εκπροσώπους ΜΜΕ (325 δημοσιογράφοι, 99 φωτογράφοι, 105 κάμερες και 167 μέλη τηλεοπτικών συνεργείων) εκ των οποίων 160 εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ, 539 εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα θα βρεθούν δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Βραζιλία, την Ρωσία, την Γεωργία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία αλλά και από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν την Αίγυπτο κ.α.

    Το Κέντρο Τύπου Ζαππείου, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως αύριο, περιλαμβάνει αίθουσες εργασίας 320 θέσεων πλήρως εξοπλισμένες. Παράλληλα, η ΓΓΕΕ δημιούργησε ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος www.referendum2015gov.gr στα ελληνικά και στα αγγλικά, για την πλήρη ενημέρωση των χρηστών.

    Το Κέντρο Τύπου Ζαππείου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των δημοσιογράφων οι οποίοι θα καλύψουν αύριο Κυριακή 5 Ιουλίου, το κρίσιμο δημοψήφισμα.

    Ο υπουργός ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τον ΓΓ κ. Κρέτσο για την υπερπροσπάθεια των ημερών και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται στη διάθεση των Μέσων Ενημέρωσης για μία άρτια και με όλες τις υποδομές, κάλυψη του γεγονότος.

    [08] Διαψεύδει «κούρεμα» καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών

    «Προβοκάτσια» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times το οποίο κάνει λόγο για δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 8.000 ευρώ.

    Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι το δημοσίευμα αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας και ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα».

    Στο μεταξύ, ανυπόστατο το δημοσίευμα των Financial Times για «κούρεμα» στις καταθέσεις, αναφέρει στον λογαριασμό της στο twitter η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 July 2015 - 16:32:18 UTC