Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό
  • [02] Δημ. Κουτσούμπας: Η δύναμη είναι του λαού
  • [03] Επιλογή που δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα να αναπνεύσει ζήτησε από τους πολίτες η Φ. Γεννηματά
  • [04] Ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Θα υπάρξει μια συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
  • [06] Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στρατιωτικού κέντρου
  • [07] Διεξαγωγή και τρίτης έρευνας σε βάρος του πρώην Προέδρου του Παναμά, Μαρτινέλι
  • [08] Στροφή προς τα δεξιά κάνει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία
  • [09] Συμπόνια για τους Έλληνες αισθάνεται το 78% των Γερμανών
  • [10] Στις κάλπες για το δημοψήφισμα

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό

    Με αφορμή σενάρια που διακινούνται και από τους Financial Times και φέρουν τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να αναλαμβάνει ρόλο σε νέα κυβέρνηση ο κ. Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι «η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο το βράδυ με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου».

    [02] Δημ. Κουτσούμπας: Η δύναμη είναι του λαού

    «Ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει να μεταφραστεί η αυριανή ψήφος του σε ψήφο υποστήριξης των αντιλαϊκών μνημονίων που έρχονται, της αντιλαϊκής πολιτικής, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου λαού, να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα απ' όπου κι αν προέρχονται, είτε από τους μεν, είτε από τους δε» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

    «Όσοι πάνε να ψηφίσουν να ρίξουν στην κάλπη με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν έτσι ώστε να εκφραστεί η αντίθεσή τους, η αντίστασή τους, την πρόταση του ΚΚΕ με οποιοδήποτε τρόπο επαναλαμβάνουμε, είτε με άκυρο, είτε με λευκό, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο» πρόσθεσε.

    «Η δύναμη είναι του λαού. Και αύριο στο δημοψήφισμα, αλλά κυρίως από τη Δευτέρα θα συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες, συνταξιούχοι στον αγώνα για να μην χρεοκοπήσει ο λαός, για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για να έρθουμε τελικά σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, αυτήν καλούμε τον ελληνικό λαό να ενστερνιστεί, να την κάνει δική του και να την παλέψει κάθε ώρα, κάθε μέρα από εδώ και πέρα» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [03] Επιλογή που δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα να αναπνεύσει ζήτησε από τους πολίτες η Φ. Γεννηματά

    Με νέους και νέες συναντήθηκε το πρωί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο Πάρκο Ελευθερίας, συζητώντας για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και την επόμενη μέρα στη χώρα.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Real News είπε ότι την Κυριακή το βράδυ το «Ναι» του ελληνικού λαού πρέπει να είναι ηχηρό και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την επιλογή που δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα για να αναπνεύσει, για να σταθεί και πάλι όρθια και για να διαπραγματευτεί, για να εξαλειφθούν οι ακραίες απαιτήσεις που θέτουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι των δανειστών. Για να ξεφύγει, όπως αναφέρει, ο ελληνικός λαός από τον εφιάλτη, μια πρόγευση του οποίου ζούμε αυτές τις μέρες με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι απλά ένα μικρό τρέιλερ του τι θα ακολουθήσει αν οι Έλληνες παραπλανηθούν και επιλέξουν το "Όχι". Ψηφίζοντας "Ναι" επιλέγουμε την Ευρώπη και το ευρώ, την ασφάλεια που μας παρέχει -ιδιαίτερα τώρα- το γεγονός ότι ανήκουμε σε μια μεγάλη, ισχυρή και δημοκρατική οικογένεια εθνών. Με την επιλογή μας δεν λέμε "Ναι" στη λιτότητα, αλλά "Ναι" στο μέλλον και την ελπίδα», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

    Είναι ζωτική ανάγκη να δίνει μια ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση της χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, ώστε την επομένη Δευτέρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Το ηχηρό μεγάλο "Ναι" δυναμώνει τη φωνή της Ελλάδας και ενισχύει αποφασιστικά τη διαπραγματευτική της θέση για να διασώσουμε κάποια κοινωνικά κεκτημένα και να διασφαλίσουμε δεσμεύσεις και πόρους για την κοινωνική συνοχή, για την ανάπτυξη, για την αναδιάρθρωση και του Δημοσίου χρέους αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για τις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι το "Ναι" είναι το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Η μόνη συμβολή του "Όχι" στη διαπραγμάτευση είναι μέσα από αναξιόπιστα και αφερέγγυα πρόσωπα για να οδηγηθούμε σε νέες άγονες συγκρούσεις και ρήξεις, που θα οδηγήσουν την Ελλάδα, όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και όλες τις γενιές στην περιπέτεια, στη χρεοκοπία και τελικά στη δραχμή».

    Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα, η κ. Γεννηματά είπε: «Ελάχιστη σημασία θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση ενός "Όχι". Καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για τον ρόλο της σε μια απολύτως κατεστραμμένη χώρα και σε μια απολύτως διαλυμένη κοινωνία και οικονομία. Οπότε δεν θέλω καν να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση του "Ναι" όμως, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οφείλει να δρομολογήσει μόνη της τις εξελίξεις εκείνες που θα διευκολύνουν τη χώρα να φτάσει σε μία συμφωνία την οποία οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν και να εφαρμόσουν με σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

    [04] Ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής

    Λίγο πριν τις 8:00 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο 310ο εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καραμανλής δεν έκανε δηλώσεις, ενώ θερμή υποδοχή, με χειροκροτήματα, του επιφύλαξαν στελέχη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

    Ήταν εκεί οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρώην πρόεδρος Βάκης Φραντζής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.α.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Θα υπάρξει μια συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, πως «αυτό που κάνουν οι πιστωτές στην Ελλάδα έχει ένα όνομα: τρομοκρατία».

    «Γιατί μας εξανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να φοβίσουν τους ανθρώπους. Και όταν πρόκειται για διασπορά φόβου, αυτό αποκαλείται τρομοκρατία», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός.

    Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμη κι αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία. Είμαι απολύτως πεπεισμένος διότι διακυβεύονται πολλά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια συμφωνία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια συμφωνία, έτσι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία».

    [06] Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στρατιωτικού κέντρου

    Μια συμμαχία των ανταρτών κατάφερε να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της ένα στρατηγικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, σε μια από τις πιο σημαντικές ανατροπές που σημειώνονται στο πεδίο των μαχών στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

    Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές από τότε που διαιρέθηκε, τον Ιούλιο του 2012, μεταξύ των τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στα ανατολικά και των συνοικιών που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά.

    Ωστόσο μια νέα συμμαχία ισλαμιστών μαχητών η Άνσαρ αλ Σαρία (Υποστηρικτές της Σαρία) εξαπέλυσε την Πέμπτη μια μεγάλη επίθεση στην συνοικία Ζαχρά, που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, και ήδη από την επομένη μια άλλη συμμαχία ανταρτών, η Φάταχ Χάλαμπ (Κατάκτηση του Χαλεπιού) έκανε το ίδιο σε έναν άλλον τομέα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

    [07] Διεξαγωγή και τρίτης έρευνας σε βάρος του πρώην Προέδρου του Παναμά, Μαρτινέλι

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά ενέκρινε την έναρξη μιας ακόμη έρευνας, της τρίτης κατά σειρά, σε βάρος του πρώην Προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι, αυτή τη φορά διότι υπάρχουν υποψίες ότι έδινε παράνομα χάρη σε συμμάχους του ενόσω βρισκόταν στην εξουσία (2009-2014).

    Ο Μαρτινέλι, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη δύο έρευνες, για μια υπόθεση διαφθοράς και για τηλεφωνικές υποκλοπές, φέρεται ότι απένειμε παράνομα χάρη σε περίπου 350 πρόσωπα προς το τέλος της θητείας του στην προεδρία, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παναμά.

    Ο πολυεκατομμυριούχος των σούπερ μάρκετ, ο οποίος βρίσκεται εκτός της κεντροαμερικανικής χώρας από τα τέλη του Ιανουαρίου, αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο. Κατηγορεί τον διάδοχο και πολιτικό του αντίπαλο, τον πρόεδρο Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ότι βρίσκεται πίσω από τις έρευνες, στις οποίες βλέπει πολιτικά κίνητρα.

    [08] Στροφή προς τα δεξιά κάνει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία

    Το γερμανικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέλεξε χθες να κάνει μια στροφή προς τα δεξιά, εκλέγοντας χθες πρόεδρό του την Φράουκε Πίτρι, η οποία τηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή εθνικιστική και συντηρητική γραμμή, στη θέση του συνιδρυτή του κόμματος Μπερντ Λούκε.

    Καταγάγοντας μια εκκωφαντική νίκη- πήρε το 60% των ψήφων επί του συνόλου των 3.500 συνέδρων του κόμματος που συμμετείχαν στη διαδικασία στην Έσση - η Πίτρι, 40 ετών, κέρδισε την αναμέτρηση που διαρκούσε επί μήνες με τον Λούκε, 55 ετών, και απειλούσε να οδηγήσει σε διάλυση το μικρό κόμμα, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013.

    Η Φράουκε Πίτρι ηγείτο μέχρι σήμερα της οργάνωσης της AfD στη Σαξονία, όπου αναδύθηκε τον περασμένο χειμώνα το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA.

    [09] Συμπόνια για τους Έλληνες αισθάνεται το 78% των Γερμανών

    Το 78% των Γερμανών αισθάνονται συμπόνια για τους Έλληνες, ενώ το 21% όχι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Bild.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί ότι για την χρεοκοπία της Ελλάδας ευθύνεται η ίδια η χώρα, με το 42% να εκτιμά ότι ευθύνονται και οι δύο πλευρές. Το 56% πιστεύει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα επηρεάσει την Γερμανία, ενώ το 32% πιστεύει το αντίθετο.

    [10] Στις κάλπες για το δημοψήφισμα

    Σε εξέλιξη είναι από τις 07:00 η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που προκήρυξε η κυβέρνηση, επί του ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών.

    Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 19:00, ενώ ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται δύο ώρες αργότερα.

    Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

    Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

    Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

    Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 July 2015 - 6:32:16 UTC