Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές
  • [02] Την Τρίτη θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup
  • [03] Γ. Βάιντμαν: Ένα Grexit θα κόστιζε πολλά στη Γερμανία
  • [04] Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group
  • [05] Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα
  • [06] Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς
  • [07] Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
  • [08] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, δυτικά της Ζακύνθου
  • [09] Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ στις 10:00

  • [01] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές

    «Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε την Κυριακή αντιπρόεδρος του κόμματος και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΝΔ.

    Η ΝΔ πάντα συνέβαλε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα καταθέσουμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τις προτάσεις μας που πραγματικά μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από το αδιέξοδο», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει τις προτάσεις του πρωθυπουργού.

    Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν απασχολούν κανέναν και πως «όλα θα γίνουν με σεβασμό στις καταστατικές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά».

    Σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ αν της ζητηθεί να συμμετάσχει σε ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι «δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο» αλλά είναι κάτι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πει γιατί ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης .

    [02] Την Τρίτη θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup

    Την Τρίτη θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup για να συζητήσει την πορεία των εργασιών μετά το ελληνικό δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, στη γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζει το απότελεσμα του δημοψηφίσματος «πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας» και υπογραμμίζει πως «τα δύσκολα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

    Τέλος, σημειώνει πως θα το Eurogroup αναμένει τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών.

    [03] Γ. Βάιντμαν: Ένα Grexit θα κόστιζε πολλά στη Γερμανία

    Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα άνοιγε μια τρύπα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό, αναφέρει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βάιντμαν προειδοποίησε πως το κόστος ενός Grexit θα έπληττε τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ, τα οποία εισρέουν στον προϋπολογισμό.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε πως οι απώλειες της Μπούντεσμπανκ θα ήταν μεγαλύτερες από το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη μπει στην άκρη ως πρόβλεψη για την κρίση του ευρώ, επειδή θα επέφερε απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγορασθεί από την κεντρική τράπεζα.

    «Αυτό δεν θα ήταν αρκετό στην περίπτωση ενός Grexit», ανέφερε η Handelsblatt, χωρίς να διευκρινίσει την πηγή της.

    [04] Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες σήμερα θα συνεδριάσει το Euro Working Group ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    [05] Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

    «Δεν γύρισε η Ευρωζώνη την πλάτη στην Ελλάδα αλλά μια πλειοψηφία του ελληνικού λαού από το ευρώ», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας.

    «Η κυβέρνηση Τσίπρα σε μόλις έξι μήνες προσέβαλε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο έπακρο, όξυνε την οικονομική κρίση της χώρας και δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ στο περιοδικό Focus και προειδοποίησε ότι «αυτή η ανεύθυνη πολιτική σε συνδυασμό με μια απολύτως απαράδεκτη και μάλιστα εχθρική ρητορική, δεν θα έπρεπε τώρα, σε καμία περίπτωση να επιβραβευθεί με περαιτέρω παραχώρηση των θεσμών ή ακόμη και με ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων».

    Ο συνάδελφός του Ραλφ Μπρίνκχαους, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη», αλλά τόνισε ότι «βεβαίως θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές τις γέφυρες και να είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες», για να προσθέσει: Απόψε (σ.σ. το βράδυ της Κυριακής) όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να τα βρούμε με αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα αισθάνεται και δικαιωμένη». Αποφασιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις. «Αυτές δεν μπορούν να είναι πιο ελαφρές από ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα», επισήμανε ο κ. Μπρίνκχαους.

    Ο βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κάλεσε τους Ευρωπαίους «επιτέλους να δράσουν με συνέπεια». «Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρέτισε το ευρώ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί βοήθεια, πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι προτάσεις», δήλωσε ο κ. Φρίντριχ στο Focus και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με τον ρόλο της ΕΚΤ.

    «Χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα «ακόμη πιο δραματική». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o κ. Γκρίλο θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. «Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στην νομισματική ένωση με κάθε κόστος», τόνισε ο κ. Γκρίλο.

    [06] Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς

    Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι είναι τώρα η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.

    «Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ?όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι πρέπει αύριο και μεθαύριο ήδη να μιλήσουμε για μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν επιτρέπεται να μην λαμβάνουν φαγητό τα παιδιά στα νηπιαγωγεία ή συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να αποφύγουμε εικόνες όπως αυτή του συνταξιούχου που κλαίει διότι δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα για την άρρωστη γυναίκα του, επειδή δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τα ΑΤΜ. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει ώστε να μην πρέπει οι φτωχότεροι των φτωχών να πληρώσουν για τον φανατισμό», κατέληξε ο κ. Σουλτς.

    [07] Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.

    Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει σήμερα Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

    Εξάλλου, διμερή συνάντηση θα έχουν το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

    Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το "όχι" του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

    Τέλος, σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

    [08] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, δυτικά της Ζακύνθου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδας και προερχόταν από απόσταση 302 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

    [09] Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ στις 10:00

    Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο και η έναρξή της ορίστηκε για σήμερα στις 10:00.

    Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παράλληλα τόνισε ότι είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη η βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ενότητα κα ομοψυχία να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

    Όπως είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας και ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, λογικές και ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης.

    Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς όχι μέσα από διαιρέσεις.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισήμανε ότι θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

    «Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα "μέσα ή έξω από το Ευρώ" πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας».

    Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη μετά το συντριπτικό 61% του ΟΧΙ

    Σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γεννέσθαι μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο θα συγκληθεί το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Η σύνοδος κορυφής, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συγκληθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. «Θα συζητήσουμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 4:32:16 UTC