Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια
  • [02] Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση και η συμφωνία, δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ
  • [03] Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτεξη συμφωνίας εκτιμά ο Π. Καμμένος
  • [04] Tον οδικό χάρτη και τα προβλήματα για την συμφωνία παρουσίασε η Κομισιόν
  • [05] Κατάργηση εξίσωσης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, με μείωση κατά 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε ο Δ. Μάρδας
  • [06] Βαρουφάκης για Σόιμπλε: Είναι επικεφαλής ακραίων συντηρητικών κύκλων που προωθούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
  • [07] Η Μέρκελ αποκλείει ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα
  • [08] Περαιτέρω μείωση των κατώτατων συντάξεων είναι άχρηστη, λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν
  • [09] Σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο
  • [10] Να κλείσει η διαπραγάτευση με τους καλύτερους δυνατούς όρους ζητά η αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Χαραλαμπίδου
  • [11] Συνάντηση του υπουργού Υγείας, με το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

  • [01] Υπερψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια

    Με διευρυμένη πλειοψηφία, παρά την αρνητική τοποθέτηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, που τέθηκαν σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος της Χρυσής Αυγής.

    Το άρθρο 1 (ως προς το σκέλος β, που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς το α σκέλος του υπερψηφίστηκε χθες) αφορά στην απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (τα παιδιά της λεγόμενης δεύτερης γενιάς μεταναστών)

    Το άρθρο 7 αφορά το καθεστώς εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία.

    Το άρθρο 8 αφορά σε ρυθμίσεις μεταναστευτικής νομοθεσίας.

    Το άρθρο 10 τροποποιεί διατάξεις, οι οποίες αφορούν σε επίδοση απορριπτικών αποφάσεων χορήγησης ιθαγένειας ή ασύλου και απομάκρυνσης από τη χώρα. Το άρθρο 1, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).

    Το άρθρο 7, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (232). Καταψήφισαν η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ (31).

    Το άρθρο 8, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).

    Το άρθρο 10, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις (179). Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ (84).

    Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος, Αθ. Παπαχριστόπουλος, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρά.

    Από το αρμόδιο υπουργείο εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, λόγω της απουσίας της από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια επί του νομοσχέδιο

    [02] Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση και η συμφωνία, δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ

    H διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και αυτό επιβεβαιώνεται και από το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών - αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

    «Η ΝΔ περιμένει αυτή τη συμφωνία, γιατί μέχρι τώρα είδαμε πολλές φορές την καλλιεργούμενη αισιοδοξία να τη διαδέχεται η απογοήτευση», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης, υπογραμμίζοντας πως η εθνική συνεννόηση γίνεται «επίσημα και υπεύθυνα».

    «Υπεύθυνα σημαίνει χωρίς ασυνάρτητους υπαινιγμούς και κακοήθειες, όπως αυτές που συνηθίζει ο αμετροεπής κυβερνητικός εταίρος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και κάλεσε τον πρωθυπουργό, «αν θέλει τη συμφωνία ? κάτι το οποίο το ευχόμαστε - πρώτα να μαζέψει τους υπουργούς του που ανοικτά την αποκηρύσσουν».

    [03] Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτεξη συμφωνίας εκτιμά ο Π. Καμμένος

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και την αίσθησή του ότι «μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα» διατύπωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σε σημερινή του συνέντευξη στον Real FM.

    Ερωτηθείς πόσο «βαριά» θα είναι η συμφωνία, ο κ. Καμμένος αφενός μεν είπε ότι διαβάζει διάφορα σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφετέρου δε, κατέστησε σαφές ότι «εδώ έχουμε μία συμφωνία η οποία έχει έρθει στο τραπέζι του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Γιούνκερ, με πέντε σημεία, τα οποία αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδος που συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να κοστολογηθούν και να ενταχθούν σε ένα κείμενο το οποίο ουσιαστικά καθρεφτίζει την ελληνική θέση».

    [04] Tον οδικό χάρτη και τα προβλήματα για την συμφωνία παρουσίασε η Κομισιόν

    Τρία είναι τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία, όπως τα συνόψισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το πρώτο έχει ήδη ολοκληρωθεί από χτες και αφορούσε την έγκαιρη αποστολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Σε δεύτερο στάδιο, ο ΕΜΣ έδωσε εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στην διερεύνηση των τριών στοιχείων που θα κρίνουν το πρόγραμμα: πρώτον, το κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δεύτερον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τρίτον, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτή η έκθεση των θεσμών πρέπει να είναι έτοιμη εγκαίρως για το Eurogroup του Σαββάτου. Το τρίτο στάδιο, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, είναι η αποστολή των αξιόπιστων προτάσεων από την Αθήνα μέσα στη σημερινή ημέρα έτσι ώστε να αξιολογηθούν από τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

    Ερωτηθείς, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει την τεχνική βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν στη συγγραφή των προτάσεων, τόνισε πως η «ιδιοκτησία» των μέτρων είναι καθαρά ελληνική, ωστόσο το προσωπικό της Επιτροπής είναι διαθέσιμο για πιθανές ερωτήσεις.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση του προέδρου της Επιτροπής, ότι προέχει η συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και στην αιρεσιμότητα και πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πέρα από την ποιότητα των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση που θα κρατήσουν οι πιο αυστηρές χώρες όσο και από τους ίδιους τους θεσμούς, στους οποίους έχουν επανέλθει σημάδια διχασμού. Οι διαφωνίες αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα του χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη διευθέτησή του αλλά και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο τίθεται επανειλημμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση, εκτός από την ελληνική ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά.

    [05] Κατάργηση εξίσωσης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, με μείωση κατά 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε ο Δ. Μάρδας

    Διάταξη νόμου που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για τον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

    Όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, θα καταργηθεί η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

    Το πετρέλαιο θέρμανσης θα καθοριστεί στα 6 λεπτά ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τα πετρελαιοειδή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει "κλειδώσει" όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

    Αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Μάρδας και ως προς τα έσοδα που θα επιφέρει αυτή η ρύθμιση, η οποία θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους από τον Οκτώβριο.

    Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό, που αποτελούσαν τη δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.

    [06] Βαρουφάκης για Σόιμπλε: Είναι επικεφαλής ακραίων συντηρητικών κύκλων που προωθούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

    Οι απόψεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους που είχε εκφράσει επανειλημμένα, εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ότι προκάλεσαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά και οδήγησαν στην έξοδο του από την κυβέρνηση. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και στη συνέχεια όσοι στοιχίζονται, όπως είπε, μαζί του ζήτησαν την παραίτηση του.

    Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε ακόμα τον κ. Σόϊμπλε ότι είναι επικεφαλής ομάδας ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, που προωθούν σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

    Όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σόϊμπλε είχε έγκαιρα αποτιμήσει τις συνέπειες για ένα πιθανό ντόμινο ωστόσο φαίνεται, ότι θεωρεί λελογισμένο τον κίνδυνο ενώ επεσήμανε ότι «είναι ο μόνος που έχει συγκρότηση στο Eurogroup» και με εξαίρεση τον κ. Σαπέν και τους Γάλλους ελέγχει απόλυτα τους υπόλοιπους.

    «Είναι και ο μόνος που έχει πλάνο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι ο κ. Σόϊμπλε «θέλει μια Ομόσπονδη Ευρώπη, στην οποία προφανώς η πολιτική διεύθυνση θα βρίσκεται σε γερμανικά χέρια».

    Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου τι περιμένει από μια πιθανή συμφωνία απάντησε ότι «είναι νωρίς να προδικάσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «ούτε και ο Ευκλείδης αυτή τη στιγμή ξέρει» ωστόσο τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ των «βιώσιμων λύσεων» γιατί, όπως εξήγησε, «από τις άλλες, που διαιώνιζαν το πρόβλημα είχαμε πολλές τα τελευταία πέντε χρόνια».

    [07] Η Μέρκελ αποκλείει ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής της στο Σαράγεβο πρωτεύουσα της Βοσνίας, πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης.

    «Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά», δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

    «Έχω δηλώσει πως ένα κλασικό κούρεμα είναι για μένα εκτός συζήτησης και αυτό δεν έχει αλλάξει από χθες μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    [08] Περαιτέρω μείωση των κατώτατων συντάξεων είναι άχρηστη, λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν

    Κοινό μας καθήκον είναι να αξιοποιήσουμε και την τελευταία στιγμή, ενώ θα πρέπει να κινηθούν και οι δύο πλευρές - αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις που να είναι αξιόπιστες και να δημιουργούν εμπιστοσύνη, και κατόπιν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης για να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, στην ομιλία του σήμερα στην Oλομέλεια της αυστριακής Βουλής, όπου συζητείται η ελληνική κρίση.

    Σαφής στόχος της αυστριακής κυβέρνησης είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική εξασφάλισή τους, και ως εκ τούτου, προτάσεις για παραπέρα μείωση των κατώτατων συντάξεων είναι άχρηστες, ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Φάιμαν, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους Αυστριακούς βουλευτές, στην περίπτωση που υπάρξει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει ευκαιρίες, να ταχθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαλείψει τα ελλείμματα που παρατηρούνται στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματικότητα των οικονομικών και φορολογικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, έστω και αν τα ελλείμματα αυτά δεν τα έχει προκαλέσει η ίδια.

    Κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αξιόπιστα και κατανοητά, με ποιους νόμους και με ποιες διατάξεις θα επαναφέρει μία πορεία που θα είναι προβλέψιμη και σταθερή και θα δίνει τη δυνατότητα στους εταίρους να την εμπιστευτούν, προπάντων στους υπουργούς Οικονομικών και στους κυβερνητικούς υπευθύνους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [09] Σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο

    Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου όπου συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

    Εντός της ημέρας αποστέλλεται η πρόταση της Ελλάδας, βάση της οποίας αποτελεί το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

    Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

    Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

    Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος

    [10] Να κλείσει η διαπραγάτευση με τους καλύτερους δυνατούς όρους ζητά η αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Χαραλαμπίδου

    «Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η συμφωνία. Αξιοποιώντας την κατεύθυνση αυτή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και νηφάλιοι, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία, μέσα στα πλαίσια, βέβαια, των τριών ζητημάτων που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και που κατά τη γνώμη μου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υιοθετήθηκαν από το μεγάλο όχι του λαού μας στο δημοψήφισμα της Κυριακής» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα η αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Χαραλαμπίδου.

    Εξήγησε ότι «το πρώτο ζήτημα είναι ότι πρέπει η συμφωνία να μην περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν και θα φτωχοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Το δεύτερο και ίσως το πιο κρίσιμο απ' όλα είναι το ζήτημα του χρέους και το τρίτο ζήτημα είναι η ενίσχυση της χώρας, μέσα από ένα αναπτυξιακό πακέτο, για να πάρει με γρήγορους τρόπους μπροστά η ελληνική οικονομία».

    Σε ότι αφορά την στάση της στη Βουλή σημείωσε «για να ψηφίσω κάτι πρέπει να το δω. Και εγώ, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουμε κάτι χωρίς να το διαβάσουμε. Από εκεί και μετά, εγώ θα ήθελα πριν τοποθετηθώ να έχω στα χέρια μου το τελικό κείμενο και το τελικό προϊόν της διαπραγμάτευσης και θα κρίνω με βάση τη συνείδησή μου και με βάση το πώς εκφράστηκε η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

    [11] Συνάντηση του υπουργού Υγείας, με το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

    Το υπουργείο Υγείας δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μαυραγοριτισμού και θα κάνει τα πάντα ώστε οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Π. Κουρουμπλή.

    Ο υπουργός Υγείας που συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η ομαλή τροφοδοσία φαρμάκων σε φαρμακεία και νοσοκομεία. Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Κ.Λουράντος, τουλάχιστον 20 φαρμακαποθήκες (οι περισσότερες στην Αττική) ζητούν μετρητά από τους φαρμακοποιούς και βάζουν πλαφόν στις παραγγελίες συγκεκριμένων φαρμάκων.

    «Θα τηρηθεί ο νόμος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση σε βάρος των πολιτών», τόνισε ο Π.Κουρουμπλής.

    Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήδη έχουν δωθεί 160 εκ ευρώ στα νοσοκομεία με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές για να διασφαλιστεί η προμήθεια υλικού, ενώ διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι θα λάβουν 85 εκ ευρώ που είναι το υπόλοιπο των οφειλών του κράτους προς αυτούς για το Μάρτιο, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες.

    Ο Π. Κουρουμπλής ρωτήθηκε και για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και είπε πως «θα περιλαμβάνει εισπρακτικά μέτρα αλλά και καλύτερη αναδιανομή των βαρών με αναπτυξιακά μέτρα, και μια δέσμευση για το χρέος, καθώς η λογική των Ευρωπαίων είναι να γίνουν προσπάθειες πριν πάρουν αποφάσεις για το χρέος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2015 - 14:32:20 UTC