Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» για τη χώρα
  • [02] Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ΝΔ δεν σας εξουσιοδοτεί να πάτε σε ρήξη
  • [03] Ι. Κουτσούκος: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την έγκρισή του ζητώντας την αποσαφήνιση της εξουσιοδότησης
  • [04] Μ. Ρέντσι: Η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί το Σάββατο στο Eurogroup
  • [05] Ρ. Πρόντι: Ο Τσίπρας έδειξε θάρρος, το δημοψήφισμα τον ενίσχυσε και τώρα κερδίζει η λογική
  • [06] O «Αίαντας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην Επίδαυρο
  • [07] Ν. Καραθανασόπουλος: Σήμερα συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του Τσίπρα
  • [08] Τσακαλώτος: Εξουσιοδότηση για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση
  • [09] Τζ. Λιου: Πρέπει να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

  • [01] Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» για τη χώρα

    «Η κυβέρνηση δεν ζητά μόνο εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, αλλά και να καθοριστούν τα όριά της» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» και μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

    Αφού ο κ. Βίτσας υπογράμμισε εμφατικά ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ε.Ε. επισήμανε πως «αυτήν την Ε.Ε. αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, δεν είναι το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης τα τελεσίγραφα».

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρότι αναγνώρισε ότι «κάποια από τα μέτρα μπορεί να είναι κι υφεσιακά, αλλά είμαστε εδώ για να τα αποτρέψουμε», εξήρε την συμβολή της κυβέρνησης ώστε να γίνει κατανοητό ότι «το ελληνικό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκό».

    [02] Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ΝΔ δεν σας εξουσιοδοτεί να πάτε σε ρήξη

    «Ζητάμε μια και μόνη ρητή αλλαγή στο κείμενο, τη ρητή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει μετά την Κυριακή, χωρίς να φέρει συμφωνία, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτή είναι η ρητή εντολή της αντιπολίτευσης» διεμήνυσε ο εισηγητής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για την σύναψη της τελικής Συμφωνίας.

    Διευκρίνισε δε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ότι «το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε να πάτε σε ρήξη ούτε να μην οδηγήσετε σε συμφωνία. Γιατί δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα που η ατελέσφορη κι εγκληματική για την Οικονομία και το κύρος της χώρας διαπραγμάτευση μας έφερε».

    Αφού ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτή η συμφωνία γίνεται με όρους δύσκολους και πολύ σκληρά μέτρα, που δεν θα είχαμε πάρει σε καμία περίπτωση πριν λίγους μήνες, είπε πως παρότι η κυβέρνηση δεν απάντησε γιατί προσέφυγε σε αυτή την διαδικασία στη Βουλή, «εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Όχι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα».

    [03] Ι. Κουτσούκος: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την έγκρισή του ζητώντας την αποσαφήνιση της εξουσιοδότησης

    Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την έγκρισή του ζητώντας την αποσαφήνιση της εξουσιοδότησης , που ζητεί η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιω. Κουτσούκος κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επισημαίνοντας πως δεν το πράττει αυτό γιατί συμφωνεί με τα μέτρα που έρχονται αλλά γιατί πρέπει να ανακτηθεί το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη και εντός της Ευρωζώνης.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, δυστυχώς η χώρα μας έφτασε να βρίσκεται μπροστά στα διλήμματα «πόνος ή θάνατος», προσθέτοντας πως είναι επαχθείς όροι της συμφωνίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είμαστε απόβλητοι της Ευρώπης, πρέπει να βρίσκεται η χώρα μας στο πλαίσιο της ασφάλειάς της ώστε εντός να λύσει και τα προβλήματα.

    [04] Μ. Ρέντσι: Η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί το Σάββατο στο Eurogroup

    Η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ήδη στο Eurogroup του Σαββάτου, αντί για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    "Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών", δήλωσε ο Ρέντσι αναφορικά με την Ελλάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

    Την ίδια ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο εξέφρασε και ο Κένι.

    Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ

    [05] Ρ. Πρόντι: Ο Τσίπρας έδειξε θάρρος, το δημοψήφισμα τον ενίσχυσε και τώρα κερδίζει η λογική

    Ο Aλέξης Τσίπρας έδειξε θάρρος, το δημοψήφισμα τον ενίσχυσε και αύξησε την διαπραγματευτική του ικανότητα, όπως προβλέπουν οι κανόνες της πολιτικής» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση Rai Tre.

    «Υπήρξε μεγάλη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φόβοι της κοινής γνώμης τους οποίους αναγκάσθηκε να ακούσει και η 'Αγγελα Μέρκελ», τόνισε ο Πρόντι, σύμφωνα με τον οποίο «το δημοψήφισμα αποδείχθηκε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ένα ισχυρότατο όπλο και τελικά υπερίσχυσε, γενικότερα, η λογική».

    «Δεν μπορώ να αποκλείσω, βέβαια, πλήρως, την πιθανότητα προβλημάτων, υπάρχει πάντα ο γερμανικός δογματισμός», δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός, ο οποίος προέβλεψε ότι «θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η επιμήκυνση τον ορίων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους χωρίς να παραβιασθεί η γερμανική οικονομική θεολογία».

    [06] O «Αίαντας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην Επίδαυρο

    Μετά από έναν έντονο, καλλιτεχνικά, χειμώνα με το ανέβασμα τεσσάρων παραστάσεων σε δική του σκηνοθεσία, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ετοιμάζεται για την πέμπτη παραγωγή του για φέτος. Θα παρουσιάσει στο αρχαίο αργολικό θέατρο τον «Αίαντα» του Σοφοκλή (17-18 Ιουλίου), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, όπου και θα επιστρέψει μετά από τρία χρόνια απουσίας (το 2012 ανέβασε τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη).

    Από τις πιο φορτισμένες πολιτικά, τραγωδίες της ελληνικής γραμματείας, και η αρχαιότερη από τις σωζόμενες του Σοφοκλή, ο «Αίαντας» διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω σε έναν προβληματισμό: Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό. Ο μύθος του Αίαντα εκτυλίσσεται στην Τροία, έπειτα από τον θάνατο του Αχιλλέα. Ως ο δυνατότερος πολεμιστής, αξιώνει ν' αποκτήσει τα όπλα του θανόντα. Όταν αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα, ο Αίας νιώθει ατιμασμένος και δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί.

    [07] Ν. Καραθανασόπουλος: Σήμερα συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του Τσίπρα

    Το «όχι» του ΚΚΕ στην εξουσιοδότηση που ζητεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την Βουλή για την τελική συμφωνία, ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως σήμερα «οι μάσκες έπεσαν: Συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, το μνημόνιο της ?πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης?».

    Με κεντρικό σύνθημα «όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο» πραγματοποιούν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, μέσω της οδού Σταδίου, διαδηλωτές του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως στην πλατεία Ομονοίας. Η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου έχει διακοπεί.

    [08] Τσακαλώτος: Εξουσιοδότηση για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση

    «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

    Ειδικότερα, και σχετικά με τη σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στοχεύει στο να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και ελπίζω μετά τη σημερινή συζήτηση να είμαστε σε ακόμα ισχυρότερη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους για το χρέος θα γίνουν. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν, δηλαδή, όλα τα SMP ομόλογα της ΕΚΤ και τα ομόλογα του ΔΝΤ να πάνε στον ESM, θα γίνει εκ των πραγμάτων. Όπως εξήγησε, «έτσι αλλάζουμε ομόλογα που είναι δύσκολα και ακανθώδη, δηλαδή, είναι ομόλογα που ξαφνικά έχεις να πληρώσεις ένα βουνό, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια κυβέρνηση που έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά θα μετατραπούν σε ομόλογα του ΕSM και άρα θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα».

    Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και πλέον όλοι συζητάνε πως αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχουν στο τραπέζι πάρα πολλές λύσεις, προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα βοηθηθεί και σχετικά με το βραχυπρόθεσμο χρέος αλλά και για το χρέος που αλλάζει τη μορφή του το 2022».

    [09] Τζ. Λιου: Πρέπει να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι έχει κρίσιμη σημασία η χώρα να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν ότι το χρέος της, που δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί εν μέρει.

    Ο Λιού διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να υποστεί "μεγάλες αναταράξεις" εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πάνε καλά.

    "Αν δείτε τη πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, βεβαίως φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει περισσότερο (σε μια συμφωνία) σήμερα", δήλωσε ο Λιού σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ιστότοπος Politico.

    «Έχει κρίσιμη σημασία η Ελλάδα να κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να βρεθεί σε μια θέση από την οποία θα κάνει βιώσιμο το χρέος της και θα επανέλθει στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Τζακ Λιού.

    Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η ουσία είναι ότι το βάρος για τις ταμειακές ροές θα πρέπει να αλλάξει», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2015 - 18:32:18 UTC