Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψέμα, το προσωρινό Grexit
  • [02] Π. Καμμένος: Απεδείχθη ότι θέλουν τη συντριβή μας. Έως εδώ
  • [03] Η Αθήνα θέλει να σταλεί πολιτικό μήνυμα στην ΕΚΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
  • [04] Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Παράλογο» να ζητηθούν «ακόμη περισσότερα» από την Ελλάδα
  • [05] Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά κάποια μεγάλα θέματα είναι ανοιχτά, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
  • [06] Συνάντηση Τσακαλώτου με Σαπέν και Σόιμπλε
  • [07] Τζακ Λιου: Η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις και έχει επιδείξει πολιτική βούληση

  • [01] Ψέμα, το προσωρινό Grexit

    του Ζαν Κατρμέρ*

    Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει το κεφάλι της Ελλάδας, ο αρθρογράφος της Liberation, Ζαν Κατρμέρ γράφει σε άρθρο του, με τίτλο «Ένα προσωρινό Grexit δεν είναι δυνατό», ότι ο ισχυρός άνδρας του Βερολίνου προτείνει με αυτόν τον στόχο, δύο πράγματα: Μίααναδιάρθρωση χρέους, την οποία μέχρι σήμερα αρνείτο, και την προσωρινήέξοδο από την ευρωζώνη. Ψευδαίσθηση και ψέμα, γράφει ο Γάλλος αρθρογράφος, αφού η έξοδος της χώρας θα ήταν οριστική.

    Περιγράφοντας τα βήματα που θα συνόδευαν μία έξοδο, προσωρινή ή μη, απότη ζώνη του ευρώ, ο Ζαν Κατρμέρ αναφέρει την υιοθέτηση της δραχμής, τηδιάρρηξη των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα οδηγούσεστην κατάρρευση των τραπεζών, γεγονός πoυ θα ανάγκαζε την ελληνικήκυβέρνηση να τις εθνικοποιήσει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει κάνοντας ενμέρει, χρήση των τραπεζικών καταθέσεων των Eλλήνων.

    Θα ακολουθούσε η κατάρρευση της ισοτιμίας της δραχμής, μαζί με τηναγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ο πληθωρισμός θα έφτανε σε επίπεδαδυσθεώρητα, το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών θα ήταν δραματικάελλειμματικό. Θα είναι η ευθανασία των καταθετών και των απλών ανθρώπωνπου δεν έβαλαν τα λεφτά τους κάτω από στρώματα ή δεν τα έβγαλαν στοεξωτερικό. Θα ακολουθούσε η αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπισητου πληθωρισμού, πράγμα που θα προκαλούσε περαιτέρω ασφυξία σε μία ήδηαναιμική οικονομία.

    Σε ένα τέτοιο σενάριο, γράφει ο Γάλλος αρθρογράφος, η μόνη καλή είδησηθα ήταν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα επέτρεπε στηχώρα να χρηματοδοτηθεί και πάλι από τις αγορές. Αλλά με τι επιτόκια; Ποιος επενδυτής θα ήταν έτοιμος να αναλάβει ρίσκα μέσα σε τέτοιο χάος;

    Είναι σαφές ότι είτε η Ελλάδα θα αρκεσθεί σε ό,τι κερδίζει, είτε θαπλουτίζει τις αγορές, μέχρι την προσεχή χρεοκοπία προειδοποιεί.Σε μία οικονομία που έχει ως επίκεντρο το ευρώ, η δραχμή δεν θαχρησιμεύει παρά στην αγορά τοπικών προϊόντων, ενώ οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να πληρώσουν σε ευρώ τις εισαγωγές τους, θα απαιτούν να

    πληρωθούν με τη σειρά τους σε ευρώ, κατά συνέπεια, το πραγματικό νόμισματης χώρας θα παραμείνει το ευρώ, περιγράφει ο Ζαν Κατρμέρ.

    Η παραοικονομία θα εκραγεί και το κράτος, στερημένο από τα φορολογικάέσοδα θα χρειασθεί να αναγκαστεί να λάβει βάρβαρα μέτρα παρακολούθησης της οικονομίας και της κοινωνίας, διαφορετικά η Ελλάδα θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος».

    Κοντολογίς, θα χρειασθεί πάνω από πέντε χρόνια στη χώρα για να ελπίζει να αναταχθεί μετά από ένα τέτοιο σοκ. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ θα παραμείνουν επί μακρόν μη προσβάσιμα (επιτόκια, πληθωρισμός, έλλειμμα, χρέος, ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος) και θα χρειασθεί ακόμη περισσότερο για την δεχθούν και πάλι οι εταίροι της (με ομόφωνη απόφαση) στην ευρωζώνη, η οποία, εάν επιβιώσει, θα έχει φθάσει στα πρόθυρα της καταστροφής, εξαιτίας της. Εάν βγει, η Ελλάδα δενθα μπορέσει να πει: «I' ll be back».

  • Ο Ζαν Κατρμέρ είναι συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας Liberation

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Π. Καμμένος: Απεδείχθη ότι θέλουν τη συντριβή μας. Έως εδώ

    «Τα όρια των Ελλήνων είναι η απόφαση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απεδείχθη ότι θέλουν τη συντριβή μας. Έως εδώ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    [03] Η Αθήνα θέλει να σταλεί πολιτικό μήνυμα στην ΕΚΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

    Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.

    Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    [04] Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Παράλογο» να ζητηθούν «ακόμη περισσότερα» από την Ελλάδα

    Η Γερμανία «έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη» με τη στάση της στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Αντίς Αμπέμπα, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.

    «Η Γερμανία έχει δείξει έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να υπάρχει μια ζώνη του ευρώ χωρίς ένα ελάχιστο αλληλεγγύης. Η κρίση αυτή έχει υπονομεύει πλήρως το κοινό όραμα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό είναι μια καταστροφή», εκτιμά ο Τζότζεφ Στίγκλιτς και προσθέτει ότι θα ήταν «παράλογο» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να ζητηθούν «ακόμη περισσότερα» από την Ελλάδα.

    «Αν η ΕΚΤ επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι και επιτευχθεί μια συμφωνία, οι πληγές μπορεί να επουλωθούν, αλλά αν η Γερμανία καταφέρει να την χρησιμοποιήσει για να αποκλείσει την Ελλάδα, νομίζω ότι οι ζημιές θα είναι πολύ, πολύ βαθιές», προειδοποίησε ο Στίγκλιτς.

    Ο αμερικανός οικονομολόγος μετέβη στην Αντίς Αμπέμπα, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας διεθνούς οργάνωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών στην Αφρική.

    «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Δυτικοί κατακρίνουν την Ελλάδα για αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής .Την ίδια ώρα όμως οι Δυτικοί έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής ... και οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αναχαιτίσουν την παγκόσμια προσπάθεια για να σταματήσει η φοροδιαφυγή. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο υποκριτές», πρόσθεσε ο αμερικανός οικονομολόγος.

    Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολάρια ,τα οποία δεν καταβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους.

    [05] Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά κάποια μεγάλα θέματα είναι ανοιχτά, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Σημειώθηκε πρόοδος αλλά κάποια μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Όπως ανέφερε, τώρα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

    [06] Συνάντηση Τσακαλώτου με Σαπέν και Σόιμπλε

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή συναντάται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ

    [07] Τζακ Λιου: Η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις και έχει επιδείξει πολιτική βούληση

    Η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις και έχει επιδείξει την πολιτική βούληση για την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Λιου σημείωσε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη ων συνομιλιών στις Βρυξέλλες και ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις πληροφορίες για την επίτευξη κάποιας προόδου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτείται επιπλέον προσπάθεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του.

    Ο Τζακ Λιου υπογραμμίζει ότι απαιτείται ευελιξία από όλες τις πλευρές.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτεί να δειχθεί ότι ένα πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί και ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

    Ο Τζακ Λιού τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και τις παγκόσμιας οικονομίας όλες οι πλευρές να επιτύχουν ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα που θα θέσει την Ελλάδα στον δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενός βιώσιμου χρέους και της ανάπτυξης στο πλαίσιο της ευρωζώνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 July 2015 - 20:32:18 UTC