Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρή κριτική της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση
  • [02] Μήνυμα ότι η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία, έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης
  • [03] Μέτρα για απορρόφηση κονδυλίων άνω των 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 ανακοίνωσε η Κομισιόν
  • [04] Βερολίνο: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, αλλά απορρίπτει το κούρεμα
  • [05] Τον Αύγουστο θα συζητηθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα
  • [06] Η ΚΕΔΕ ζητεί να ψηφιστεί η συμφωνία
  • [07] Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες» προσφέρει το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις της Επιδαύρου
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [09] Ξεκίνησε η κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [10] Β. Ντομπρόφσκις: «Χρηματοδότηση-γέφυρα» μέσω του EFSM
  • [11] Αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους προτείνουν οι θεσμοί
  • [12] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

  • [01] Αυστηρή κριτική της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε κείμενο παρέμβασή της για τη κατάσταση στη κυβέρνηση και τις εξελίξεις στη Βουλή επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι «ο πρωθυπουργός αφέθηκε 6 μήνες να είναι έρμαιο ανάμεσα στις εγκληματικές και καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και στη δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους υπουργούς και βουλευτές του».

    Προσθέτει δε ότι «προκαλεί θλίψη και τεράστια ερωτηματικά γιατί ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, την εθνική οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα υποστεί ο λαός και η χώρα από μια επιστροφή στη δραχμή» και καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι «ο καταστροφικός κ. Βαρουφάκης και οι δραχμολάγνοι Υπουργοί και Βουλευτές του πήγαιναν χέρι - χέρι και σε συμπαιγνία με τον μεγάλο αντίπαλο και εχθρό του κ. Σόϊμπλε, με αντικειμενικό στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες έξω από το ευρώ, έξω από την Ενωμένη Ευρώπη».

    Αποδίδει μεγάλες προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για τη στάση κι τις κινήσεις του το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και για το γεγονός οτι καλύπτει απολύτως, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις ευθύνες για τον κ. Βαρουφάκη, που με τις πλουμιστές και χαοτικές θεωρίες του έχει αφήσει πίσω του ερείπια.

    «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι ένας πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ και σε καμμία περίπτωση το εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό δικαίωμα να παίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες στα ζάρια, γιατί αυτό ιστορικά ισοδυναμεί με τυχοδιωκτισμό», επισημαίνει η κα Γεννηματά και συμπληρώνει ότι ευτυχώς κινήθηκε σωστά και συντεταγμένα την ύστατη και οριακή στιγμή για να κατοχυρωθεί το ιστορικό κεκτημένο της Ελλάδας, της ενωμένης Ευρώπης και τη ζώνη του Ευρώ και να δοθεί αίσιον τέλος στη διαπραγμάτευση με συμφωνία.

    Στο στόχαστρό της η πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ βάζει και τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι ο συμβιβασμός, η συμφωνία και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα επικυρωθούν από την ελληνική Βουλή φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Χαρακτηρίζει θέατρο του παραλόγου τους ισχυρισμούς ότι έπεσαν «θύματα» πραξικοπήματος στις Βρυξέλλες γιατί είναι άστοχο και είπε ότι κατασκευάζουν θεωρίες συνομωσίας που είναι παραπλανητικές και διχαστικές σε κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να κυριαρχήσει ο διάλογος και η συνεννόηση για μια βιώσιμη λύση που θα φέρει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

    Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μια γενναία αυτοκριτική, να τερματίσει τη διπλή γλώσσα και τη διπλή γραμμή των αποφάσεων,όπως λέει και να σταματήσει να τροφοδοτεί εκλογικά σενάρια.

    Τέλος για τη στάση του κόμματός της η κα Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «η εθνική Γραμμή για μια βιώσιμη και για μια ριζική έξοδο από την κρίση αποτελεί μία πυξίδα για τις εξελίξεις. Όμως αυτό δε σημαίνει λευκή επιταγή και συγχωροχάρτι για όλα και για όλους» και ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι μικροκομματικές μανούβρες.

    [02] Μήνυμα ότι η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία, έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης

    Μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει στη Βουλή τη συμφωνία με τους εταίρους έστειλε ο Βαγγέλης Μειμαράκης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος επεσήμανε πως «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν συνείδηση - πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση - και η συνείδησή τους λέει ?ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας?».

    [03] Μέτρα για απορρόφηση κονδυλίων άνω των 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 ανακοίνωσε η Κομισιόν

    Μέτρα για αμεσότερη και αποτελεσματική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων άνω των 35 δισ. ευρώ έως το 2020 που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Όπως ανέφερε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου,«οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις»..

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση από όση έλαβε ολόκληρη η Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις: αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά.?

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει, ως έκτακτο μέτρο, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της περιόδου 2007-2013, την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δις. Ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

    Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

    Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

    Επιπλέον, για την πολιτική συνοχής, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, μπορεί ακόμη να συνεχιστεί η εισροή πιστώσεων προς τις ελληνικές αρχές, μέχρι το ανώτατο κανονιστικό όριο του 95%, για τις επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε προγράμματα της περιόδου 2007-2013.

    Όσον αφορά, εξάλλου, τη συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η ομάδα αυτή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, έχει στόχο την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τόσο της περιόδου 2007-2013, ως το τέλος του έτους, όσο και της περιόδου 2014-2020. Η Επιτροπή σημειώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τεχνική υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή από την Επιτροπή της νέας υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία άρχισε τις εργασίες της την 1η Ιουλίου και βασίζεται στην πολύτιμη εμπειρία της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, καθώς και σε άλλες μορφές τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στα κράτη μέλη.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 θα συνίστανται σε 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, καθώς και σε 15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία. Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διοχετευθούν σε επενδύσεις, για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κακών κοινωνικών συνθηκών, στην έρευνα και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές. Οι πρώτες πληρωμές από τα εν λόγω Ταμεία της ΕΕ, το 2014 και το 2015, ανέρχονται ήδη σε 4,4 δισ. ευρώ.

    [04] Βερολίνο: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, αλλά απορρίπτει το κούρεμα

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων άφησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να οδηγήσει σε «σημαντική» μείωση του χρέους.

    «Αυτή η δυνατότητα τεχνικά υπάρχει. Παραμένουμε όμως στη δήλωση που κάναμε. Είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί κανείς να το λάβει υπόψη του, αλλά δεν θα είναι η λύση, εάν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αξίας (του χρέους)», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και επανέλαβε ότι το «κούρεμα» χρέους δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε ότι η ανάλυση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν γνωστή κατά την συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, άλλωστε, όπως είπε, ήταν παρούσα η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ δεν επρόκειτο για καινούργια αξιολόγηση.

    «Το ΔΝΤ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την συμμετοχή του σε προγράμματα βοήθειας, ότι δηλαδή πρέπει να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του χρέους. Υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να επιτύχει κανείς την βιωσιμότητα χρέους. Μια τέτοια θεωρητική δυνατότητα είναι το "κούρεμα", το οποίο, όπως είναι γνωστό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό, με βάση το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ. Σε όλα τα προγράμματά μας στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ επιλέξαμε για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους την προσέγγιση της δημοσιονομικής βάσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι σε άλλες χώρες αυτό λειτούργησε. «Και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους βλέπαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι και στην Ελλάδα αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι επιτυχής, δηλαδή να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - και με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ως νέο εργαλείο, το οποίο μπορεί να στηρίξει την βιωσιμότητα χρέους», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις και μόνο στο τέλος τους θα μπορέσουμε να απαντήσουμε οριστικά και σοβαρά στην ερώτηση εάν υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

    Ερωτηθείς αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι το μόνο που αρνείται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν είναι μόνο του σε αυτό το θέμα στο Eurogroup. «Αντιθέτως, οι κανόνες της Ευρωζώνης έχουν αποφασιστεί από όλα τα 19 κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και λένε ότι ένα ?κούρεμα' αποκλείεται». Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε: «Δεν είναι σωστό ότι ένας εκ των θεσμών τάχθηκε στην πλευρά της Ελλάδας. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται από τον τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και από την προθυμία των εταίρων να κλείσουν την συμφωνία για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα γ' πρόγραμμα βοήθειας».

    [05] Τον Αύγουστο θα συζητηθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα

    Τον Αύγουστο πρόκειται να συζητηθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση την Δευτέρα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

    Λίγο νωρίτερα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει τη συμφωνία προς συζήτηση στο κοινοβούλιο --μολονότι η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική στην Ισπανία-- γιατί «τα κεφάλαια που πρέπει να εγγυηθούν οι Ισπανοί φορολογούμενοι είναι πολύ σημαντικά», όπως εξήγησε.

    Ο Λουίς ντε Γκίντος διευκρίνισε στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, ότι η ολομέλεια του σώματος θα συζητήσει το θέμα τον Αύγουστο, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου. Δεν ανακοίνωσε ωστόσο μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την συμφωνία. «Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και για εμάς η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Ραχόι ότι εκμεταλλεύτηκε τα βάσανα του ελληνικού λαού για εκλογικούς σκοπούς.

    Ο Σάντσεθ εξέφρασε επίσης την επιθυμία να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να αντισταθμιστούν «τα δεινά και η ένδεια που θα βαρύνουν χιλιάδες Έλληνες την επόμενη χρονιά».

    [06] Η ΚΕΔΕ ζητεί να ψηφιστεί η συμφωνία

    Η ψήφιση των μέτρων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους μας, όσο επώδυνα μέτρα κι αν αυτή περιέχει, αποτελεί μονόδρομο τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ, ενόψει της ψηφοφορίας απόψε στη Βουλή επί του του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

    Με τη ψήφισή τους, τονίζει η ΚΕΔΕ, θα αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και έτσι θα καταστεί δυνατή η ομαλοποίηση της λειτουργίας των Δήμων.

    Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να επιστρέψει στις Περιφέρειες της χώρας τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση εκατοντάδων έργων και παρεμβάσεων στους Δήμους όλης της χώρας.

    Η ΚΕΔΕ ζητεί να προβλεφθεί στη συμφωνία με τους εταίρους η χρονική παράταση του χρόνου λήξης των έργων που χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

    Αν δεν δοθεί παράταση, επισημαίνει η ΚΕΔΕ ,υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, να ακυρωθούν ή να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και να αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τέλος η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά.

    [07] Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες» προσφέρει το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις της Επιδαύρου

    Έντεκα χιλιάδες εισιτήρια σε μειωμένη τιμή για τις παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αποφάσισε να προσφέρει το Εθνικό Θέατρο.

    «Στις πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές που βιώνουν όλοι οι Έλληνες το θέατρο είναι διέξοδος. Με αφετηρία αυτό το δεδομένο, η πρώτη κρατική σκηνή αποφάσισε να προσφέρει για τις δυο παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 11.000 εισιτήρια στην ενιαία τιμή των 8 ευρώ. Τα εισιτήρια αφορούν στο άνω διάζωμα»,αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου για τις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου.

    Οι «Εκκλησιάζουσες», μια πολιτική κωμωδία - σάτιρα από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

    Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο ποιητής μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

    Στην πρώτη του κάθοδο στα Επιδαύρια ως σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μπέζος επέλεξε να ανεβάσει τη δημοφιλή αριστοφανική κωμωδία, με τον ίδιο να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πανούργας Πραξαγόρας, συζύγου του Βλέπυρου, που μεταμφιέζεται σε άνδρα και ηγείται της γυναικείας επανάστασης. Στον ρόλο του Βλέπυρου θα δούμε τον Γιάννη Ζουγανέλη, ενώ στο ρόλο του Νέου τον Πάνο Βλάχο. Τη μουσική της παράστασης, η οποία θα είναι ζωντανή, συνθέτει ο Κωστής Μαραβέγιας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Γιώργος Γαβαλάς, την κίνηση η Σεσίλ Μικρούτσικου και τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας.

    Τον θίασο συμπληρώνουν οι: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Κατσώλης, Κώστας Κοράκης, Νίκος Μαγδαληνός, Λαέρτης Μαλκότσης, Δανάη Σκιάδη, Γιωργής Τσουρής κ.α.

    Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο Πραξαγόρα και τον Γιώργο Μοσχίδη Βλέπυρο.

    Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39).

    Αναλυτικά οι σταθμοί της περιοδείας της παράστασης:

    ? 15 Ιουλίου, Kηποθέατρο Δήμου Αλεξανδρούπολης

    ? 18 Ιουλίου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίον

    ? 8 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκο Ωδείο

    ? 10 Αυγούστου, Ολυμπία

    ? 23 Αυγούστου, Νέα Μάκρη

    ? 28 Αυγούστου, Λάρισα

    ? 31 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη

    ? 3 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο

    ? 7 Σεπτεμβρίου, Βριλήσσια

    ? 10 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας

    ? 13 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα

    ? 19 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη

    ? 21 Σεπτεμβρίου, Παπάγου

    ? 23 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη

    [08] Αλ. Τσίπρας: Να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Συναισθανόμενος απολύτως τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

    Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

    [09] Ξεκίνησε η κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Ξεκίνησε η κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιείται μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

    Εισερχόμενος στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα.

    Εκ των χαρακτηριστικών στιγμιότυπων κατά την είσοδο του, ήταν ο ασπασμός που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    [10] Β. Ντομπρόφσκις: «Χρηματοδότηση-γέφυρα» μέσω του EFSM

    Τα δάνεια μέσω του ΕFSM προτείνει ως καλύτερη δυνατή λύση για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τις επείγουσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα και την ανάγκη να βρεθεί λύση για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι οι διαθέσιμες δυνατές επιλογές βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

    Μεταξύ των πλέον δυνατών επιλογών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, έως ότου τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης του ESM, είναι σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις, τα διμερή δάνεια, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ (SMPs) και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

    Σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η καλύτερη δυνατή λύση είναι να διατεθούν στην Αθήνα δάνεια μέσω του EFSM, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι κάποια κράτη-μέλη εκτός ευρωζώνης έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες. «Η χρήση του EFSM δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά δεν υπάρχουν προφανείς άλλες επιλογές», δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας πως η Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κρατών εκτός ευρωζώνης.

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο υπουργών οικονομικών της ΕΕ (Εcofin), τη χρήση του EFSM, δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις «δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και επείγουσα και δεδομένου του πραγματικού προβλήματος που μπορεί εν δυνάμει να έχει αρνητικές συνέπειες και για τις χώρες μέλη εκτός ευρωζώνης». Ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η πρότασή της.

    Μια άλλη, δυνατή επιλογή είναι, σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις τα SMPs, η οποία ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες λύσεις.

    [11] Αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους προτείνουν οι θεσμοί

    Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα η ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Η εν λόγω ανάλυση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση.

    Όπως αναφέρει η έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

    Το ΔΝΤ, στην δική του έκθεση εκτιμούσε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2022 θα ανέλθει σε 170%, απευθύνοντας έκκληση για πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από ό, τι έχει προταθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, προτείνει αναδιαμόρφωση (reprofiling) του χρέους και αποκλείει τη διαγραφή μέρους του.

    Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Επιπλέον η Επιτροπή προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%. Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να επανέλθει η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.

    [12] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της, εκφράζοντας την υποστήριξή του στη έκθεση που παρουσίασε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Την Τρίτη, στην ανάλυσή του το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κατά πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους απ' όσο ήταν πρόθυμες να εξετάσουν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

    "Η άποψη που εκφράζει (το ΔΝΤ) ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα πρέπει να είναι σωστή" δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 July 2015 - 14:32:12 UTC