Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο της Τετάρτης»
  • [02] Μ. Σαπέν: Το χρέος είναι για πρώτη φορά στο τραπέζι
  • [03] Ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στους συντελεστές ΦΠΑ 13%, 23% και 6%
  • [04] Την ενοποίηση των συστημάτων της Πανελλήνιας Τράπεζας, ολοκλήρωσε η Πειραιώς
  • [05] Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο
  • [06] Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμα
  • [07] Ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • [08] Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή των Κουνάβων, στην Κρήτη
  • [09] «Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», ένα βιβλίο που καταρρίπτει στερεότυπα
  • [10] Ν. Παππάς: Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση
  • [11] Σε ύφεση πυρκαγιά κοντά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας
  • [12] Παρατείνονται οι προθεσμίες πληρωμής οφειλών στην εφορία
  • [13] Άνοιξαν οι τράπεζες

  • [01] «Πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο της Τετάρτης»

    «Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη όπως μέχρι σήμερα βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία, καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος. Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν, επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε την φετινή χρονιά ούτε την επόμενη επιπλέον αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχουν ,δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο? Εχουμε το χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα ,εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά οπωσδήποτε όμως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία και να κρατήσουμε ένα χώρο όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις να έχει από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».

    Ο κ. Αποστόλου που βρίσκεται στη Νεάπολη Λακωνίας για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στην αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι έχουν καεί «γύρω στα 40 χιλιάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. ?Οι πληγές είναι γενικότερες όμως, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό».

    «Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να δούμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.

    [02] Μ. Σαπέν: Το χρέος είναι για πρώτη φορά στο τραπέζι

    «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών,Μισέλ Σαπέν.

    Ο Γάλλος υπουργός που συνέβαλε προσωπικά στην άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι για πρώτη φορά « η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους... Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει ο κ. Σαπέν και προσθέτει :« Από τον Φεβρουάριο έχω πει ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ταμπού. Και για το χρέος επίσης, θα πρέπει να συνδυάσουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης»

    Ερωτηθείς για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος αλλά και η Γαλλία γενικότερα ,οκ.Σαπέν τονίζει : «Από την πρώτη μέρα είχα πει, ότι έπρεπε να βρεθεί μια συμφωνία που να περνάει μέσα από το σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και το σεβασμό του κοινού μας πλαισίου.

    Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αυτές ήταν οι δύο αξίες που υπερασπίσθηκε η Γαλλία. Υπήρξαμε ένα είδος συνδετικού κρίκου.

    Ήταν φυσικό για τη χώρα μας και από την κοινή ιστορία με τον ελληνικό λαό, να παίξουμε αυτόν το ρόλο. Δεν ήταν όμως δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν.

    Και έπρεπε να επικρατήσει αυτό που ήταν στο βάθος, για το συμφέρον της Ευρώπης».

    Ο κ.Σαπέν καθιστά σαφές ότι "με ο πρόγραμμα που ξεκινάει όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας, έχει ξεπεραστεί " . Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «σε ότι αφορά την ιδέα προσωρινής εξόδου, πάντα θεώρησα ότι δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Η βγαίνουμε, ή μένουμε, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.Η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στο ευρώ».

    Ερωτηθείς για και υφεσιακά μέτρα που εμπεριέχει η συμφωνία και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ.Σαπέν σημειώνει: «Καταρχάς, η συμφωνία επέτρεψε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αρχή μιας νέας περιόδου, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον, η συμφωνία θα είναι στο τέλος χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη.Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχέδιου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα».

    [03] Ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στους συντελεστές ΦΠΑ 13%, 23% και 6%

    Σύμφωνα με εγκύκλιο της γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, το νέο καθεστώς με τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, έχει ως εξής:

    Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

    - Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,

    - ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),

    - γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για αναπήρους.

    Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

    - Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.

    Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα εισιτήρια θεάτρων.

    Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι οι ακόλουθες:

    - Εισιτήρια εκδηλώσεων ,τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών , υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, εστίαση, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

    Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

    Επίσης επέρχονται ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

    Όσον αφορά τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες» είπε ο κ Σπίρτζης και υπογράμμισε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το φθινόπωρο.

    [04] Την ενοποίηση των συστημάτων της Πανελλήνιας Τράπεζας, ολοκλήρωσε η Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου 2015, ολοκλήρωσε το έργο της ενοποίησης των συστημάτων της Πανελλήνιας Τράπεζας, στο ενιαίο περιβάλλον των συστημάτων πληροφορικής του Ομίλου.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, όλοι οι πελάτες της πρώην Πανελλήνιας Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς εξυπηρετούνται, από κοινά συστήματα πληροφορικής και με τις ίδιες διαδικασίες, μέσα από το ενοποιημένο δίκτυο των 834 καταστημάτων, των 1.850 ΑΤΜs και των 475 αυτόματων μηχανημάτων πληρωμών Easypay.

    [05] Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο

    Κλειστή θα παραμείνει η Χρηματιστηριακή αγορά, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

    «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τημεταφορά κεφαλαίων και τις τροποποιήσεις των νόμων 4063/2012, 4172/2013, 4331/2015και 4334/2015» (ΦΕΚ' 84/18.7.2015), και ειδικότερα με βάση τους περιορισμούς που τίθενταιστην παρ. 10 στοιχεία γ και δ του άρθρου πρώτου ανακοινώνει τα εξής:

    α) θα παραμείνει κλειστή η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οΠολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ),

    β) θα παραμείνει κλειστή η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ),

    γ) θα εξακολουθήσει η αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων,

    δ) θα εξακολουθήσει η αναστολή λειτουργίας της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τουςτίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

    ε) θα εξακολουθήσει η αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού αξιών σε τίτλους τηςελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).

    Τα ανωτέρω θα ισχύουν κατ΄ ελάχιστο μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΥπουργούΟικονομικών που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 10, στοιχείο δ του άρθρουπρώτου της ως άνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

    [06] Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο θα επικυρώνει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.Στις 14 Ιουλίου, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) κατέληξαν σε μία συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και να ελαφρυνθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

    Το προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράν υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Ιουλίου. Το έγγραφο θα αναθεωρεί τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ στη χώρα, περιλαμβανομένου και του εμπάργκο όπλων.

    [07] Ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε την Ελλάδα να μην καθυστερήσει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα αποδεσμευθούν πόροι.

    Σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί».

    Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, «αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    Πάντως πρόσθεσε ότι τα επόμενα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν «πολύ γρήγορα». «Στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε από την Αθήνα», συμπλήρωσε.

    Εξάλλου ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διεξαχθούν επισταμένως. «Αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

    Μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Παράλληλα υπερασπίστηκε την απόφαση των χωρών της ευρωζώνης να προσφέρουν μια χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, παρ' όλο που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα.

    Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή των πόρων αυτών «αφού η Ελλάδα υιοθέτησε με νομοσχέδια την Τετάρτη τις πρώτες μεταρρυθμίσεις».

    Ο Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «στη χειρότερη περίπτωση» η ΕΕ θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλαδα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.

    Παρ' όλα αυτά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». «Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί».

    Παράλληλα ο Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισεκ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», εξήγησε.«Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε.

    Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, επεσήμανε ο ίδιος. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.

    [08] Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή των Κουνάβων, στην Κρήτη

    Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα, μετά από ολονύχτια μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης με τις φλόγες, η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε αγροτική περιοχή των Κουνάβων, του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων του Ηρακλείου, στην Κρήτη.

    Στο σημείο έσπευσαν 13 άνδρες με τέσσερα οχήματα της Υπηρεσίας που κατάφεραν τις πρώτες πρωινές να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά η οποία έκαψε χορτολιβαδική έκταση περίπου δύο στρεμμάτων.Στην περιοχή παραμένει δύναμη της πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    [09] «Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», ένα βιβλίο που καταρρίπτει στερεότυπα

    «Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», μια μελέτη ιστορίας και μνήμης, της Ελληνοεβραίας πανεπιστημιακού Ρένας Μόλχο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Γεννημένη στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη, η συγγραφέας μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες βασανισμένων συμπολιτών της στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί και από νεαρή ηλικία στρατεύτηκε στον αγώνα για να φωτίσει την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων όχι μόνο από τους βάρβαρους του Γ' Ράιχ.

    Πρόκειται για ένα βιβλίο 236 σελίδων που συνιστά ένα έργο κόντρα στη λήθη και παράλληλα ένα τόλμημα εναντίον του στερεότυπου που θέλει σύμπαντα τον ελληνικό πληθυσμό να προστατεύει τους δεδιωγμένους του Δαβίδ. Η συγγραφέας, η οποία έχει καταγράψει τριακόσιες προφορικές μαρτυρίες Εβραίων που επέζησαν του ολοκαυτώματος, δεν διστάζει στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο να πει ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί ακόμα και σήμερα πρόβλημα ταμπού της ελληνικής ιστορίας.

    [10] Ν. Παππάς: Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση

    «Στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή νομίσματος αλά Σόιμπλε, ούτε τα μνημόνια της δραχμής. Πολύ περισσότερο ανεξήγητες πολιτικές επιλογές του τύπου "στηρίζω άρα καταψηφίζω"», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

    Στο ερώτημα αν μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα και η διατήρηση της κοινής πορείας, όταν μια πτέρυγα του κόμματος ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της δραχμής, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω αυτονόητο για όλους». Σημειώνει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και προσθέτει: «Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της διαπραγμάτευσης, της εντολής και της αντοχής του λαού. Προτεραιότητά μας είναι να ανασχεθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Είναι η προστασία των αδυνάμων. Είναι η πυροδότηση της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων. Όσο για τις εκλογές είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Μην περιμένετε λοιπόν να κοπάσουν».

    «Ο λαός μας έχει καταλάβει ότι υπήρξε υπερπροσπάθεια από την κυβέρνηση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και επισημαίνει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ερώτημα είναι αν χρειάζεται μια κυβέρνηση που μπορεί να χτυπήσει τα κακώς κείμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς ή αν πρέπει να υπάρξει παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού. «Όσοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης και του Τσίπρα, θα πρέπει να περιμένουν για πολύ ακόμα. Προφανώς και δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας. Έχουμε αν μη τι άλλο αποδείξει ότι δεν είμαστε ευθυνόφοβοι» υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οδεύουμε σε Grexit, ο υπουργός Επικρατείας, τονίζει: «Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, με συνεχή διαπραγμάτευση και σταθερότητα στην οικοδόμηση συμμαχιών μπορούμε να αφήσουμε την προπαγάνδα του Grexit στον κ. Σόιμπλε και σε ορισμένους εμμονικούς του ΔΝΤ. Το πακέτο έχει πολλά προβλήματα, αλλά η ψύχραιμη σύγκρισή του με τα δύο μνημόνια δείχνει ότι και δυνατότητες υπάρχουν και ανάγκη να αξιοποιηθούν. Δείχνει επίσης ότι η κλίμακα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται είναι πολύ μικρότερη».

    [11] Σε ύφεση πυρκαγιά κοντά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας. Η φωτιά έχει ήδη κάψει μεγάλη αγροτοδασική έκταση, αλλά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Πάντως, στον τόπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 25 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου. Το έργο των πυροσβεστών βοηθά και το γεγονός, ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων.

    [12] Παρατείνονται οι προθεσμίες πληρωμής οφειλών στην εφορία

    Πρατείνονται μέχρι και τις 22 Ιουλίου οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση οφειλών που έληγαν στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

    Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου στην οποία διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά και τις αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24.6.2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29.6.2015 μέχρι και την 21.7.2015.

    Για την εξόφληση βεβαιωμένων ή και ρυθμισμένων οφειλών μπορούν να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ?s), με καταβολή μετρητών στις Τράπεζες ή και τα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

    Επιπλέον η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι:

    - για τις δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014 η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης ή της εφάπαξ καταβολής είναι η 31η Αυγούστου 2015, για όσες δηλώσεις υποβληθούν εμπρόθεσμα από τις 19 Ιουλίου 2015 και μετά. Η δεύτερη και η τρίτη δόση θα υποβληθούν κανονικά ως το τέλος Σεπτεμβρίου και ως το τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα. Για τις υπόλοιπες δηλώσεις που υποβλήθηκαν πριν την ανακοίνωση της παράτασης η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου.

    Πρόκειται για 1.246.387 φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση ως τις 18 Ιουλίου και με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Συνολικά μέχρι την ημερομηνία αυτή είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 3.284.124 φορολογικές δηλώσεις.

    Για τα νομικά πρόσωπα , η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.

    - Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015.

    [13] Άνοιξαν οι τράπεζες

    Άνοιξαν σήμερα όλα τα καταστήματα των τραπεζών, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άρση της «τραπεζικής αργίας».

    Παραμένουν όμως σε ισχύ τα capital controls, καθώς το όριο ανάληψης μετρητών παραμένει τα 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, δίδεται το προνόμιο της σωρευτικής εβδομαδιαίας ανάληψης, δηλαδή μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες, μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα. Μετά την εβδομάδα το δικαίωμα χάνεται.

    Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

    Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Η χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μόνο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι για την ανάληψη μετρητών έως το ανώτατο όριο της κάρτας.

    Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται η καταβολή, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για έναν συνοδό.

    Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.

    Με βάση την ΠΝΠ, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

    Παράλληλα, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό.

    Όπως απαγορεύεται και η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης αποκλειστικά και μόνο για ισόποση εξόφληση:

    α. οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,

    β. τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    γ. πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    δ. πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

    ε. πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

    Λογαριασμοί μπορούν να ανοίξουν για τις εξής περιπτώσεις:

    α. πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,

    β. πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

    γ. καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

    δ. εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),

    ε. εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,

    στ. εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

    ζ. κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,

    η. άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

    θ. πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

    ι. αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως.

    Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στην ΠΝΠ ότι με πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δύναται να προβλέπονται περιορισμοί στη μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα το ανώτατο επιτρεπτό όριο για μετάβαση στο εξωτερικό είναι οι 10.000 ευρώ και υπάρχει φημολογία για μείωσή του, εάν χρειαστεί, στα 1.000 ευρώ.

    Όπως ορίζεται στην ΠΝΠ, παρατείνονται έως και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Εφορίες.

    Σημειώνεται τέλος, ότι με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών δύναται να αίρονται, τροποποιούνται ή καταργούνται περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών και πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις της ΠΝΠ, ή να προστίθενται νέοι περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών ή πράξεων και να ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα.

    Ελέυθερη η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες

    Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς θα είναι η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες όλων των υποκαταστημάτων των τραπεζών από σήμερα Δευτέρα.Οι τράπεζες έχουν ήδη οργανώσει τα καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες ώστε η πελατεία τους που επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε αυτές να εξυπηρετηθεί χωρίς προβλήματα και όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    Ειδικότερα την επιπλέον δυνατότητα συνεννόησης για κλείσιμο ραντεβού για πρόσβαση στην τραπεζική τους θυρίδα, εφόσον το επιθυμούν, ανακοίνωσαν οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναμονή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2015 - 8:32:18 UTC