Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τα πράγματα είναι καλύτερα αν και δεν αποφύγαμε τους κινδύνους»
  • [02] Κατά των πρόωρων εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης
  • [03] Διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ
  • [04] Στίγκλιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα
  • [05] Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [06] Άρχισε τη λειτουργία της η τράπεζα των χωρών BRICS
  • [07] Σε ύφεση η φωτιά στο Κουνουπέλι Ηλείας
  • [08] Χρ. Σπίρτζης: Όχι τώρα αυξήσεις στα εισιτήρια λόγω του 23% ΦΠΑ
  • [09] Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

  • [01] «Τα πράγματα είναι καλύτερα αν και δεν αποφύγαμε τους κινδύνους»

    «Το κεκτημένο από την προηγούμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της σημερινής πορείας, λειτουργεί ακόμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε να ξαναμιλήσει ο Πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες από δω και πέρα.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «αυτό αποδεικνύεται από τα βήματα που έχουμε κάνει, από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Χωρίς να έχουμε αποφύγει τους κινδύνους τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα» και πρόσθεσε ότι ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί, ιδίως από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία, τι σημαίνει οικονομικώς, κοινωνικώς και εθνικώς μια ενδεχόμενη πορεία της Ελλάδας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνης. «Μια τέτοια πορεία θα ήταν καταστροφική, το τονίζω για πολλοστή φορά», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αυτό το ενδεχόμενο έχει αποτραπεί και πρόσθεσε ότι αυτό το κεκτημένο θα το θωρακίσουμε με ό,τι μέσα χρειασθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, την κα Γεννηματά ότι θα μεταβιβάσει όσα του εξέφρασε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και εξήρε την προσήλωση τόσο της ιδίας όσο και του ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη εθνική υπόθεση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

    Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ανησυχία της, γιατί, όπως είπε, η περιπέτεια που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να είναι μπροστά μας.

    [02] Κατά των πρόωρων εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε κατά των εκλογών που φημολογούνται αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, στις αρχές του φθινοπώρου και πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ο κίνδυνος του GREXIT δεν έχει παρέλθει, ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του ευρώ και ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ' όλους.

    «Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ' όλους» είπε και πρόσθεσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η χώρα στο ευρώ τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να αλλάξει και πώς η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυυπουργό.

    Κατέθεσε δε επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, οι οποίες είναι οι εξής:

    1.- Να αποφευχθούν οι εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.

    2.- Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης ούτε μιας μικρής μερίδας του κοινοβουλίου.

    3.- Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.

    4.- Να δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο.

    5.- Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το «πλάνο της δραχμής» που επεξεργάστηκαν στελέχη της κυβέρνησης. Να γίνει γνωστό ποιες επαφές είχαν με τρίτες χώρες και τι ζητούσαν.

    6.- Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές και

    7.- Να συζητήθεί ανοικτά νέος εκλογικός νόμος με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

    [03] Διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ

    To πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πήρε το σχέδιο Νόμου για την εξυγίανση των τραπεζών που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση.

    Το νομοσχέδιο στηρίζεται στην Κοινοτική Οδηγία BRRD και διασφαλίζει τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

    Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι τις ζημιές μιας τράπεζας δεν πρέπει να τις αναλάβουν οι φορολογούμενοι πολίτες, παρά μόνο ως έσχατο μέσο. Οι ζημιές βαρύνουν πρωτίστως τους μετόχους και μετά τους ομολογιούχους όμως κανένας πιστωτής κατά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν πρέπει να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση να υποστεί μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που θα αναλάμβανε αν το ίδρυμα ετίθετο σε εκκαθάριση.

    Οι γενικές αρχές του σχεδίου περιλαμβάνουν την κατά προτεραιότητα συμμετοχή των μετόχων στις ζημιές της εξυγίανσης, η οποία ακολουθείται από εκείνη των πιστωτών, σύμφωνα με την κατάταξη των απαιτήσεων των τελευταίων στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας.

    [04] Στίγκλιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

    Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

    Στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης, στην πρώτη σελίδα του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ.Στίγκλιτς χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα «ασυνάρτητο». Όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

    Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

    «Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Τζ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη . Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

    Ο Τζ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ,χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

    [05] Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία και τους εταίρους της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή έπειτα από την επίθεση στην τουρκική πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία, στην οποία σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) Νεντ Πράις.

    Την επίθεση πραγματοποίησε γυναίκα καμικάζι, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μπροστά από ένα καφέ στο κέντρο της πόλης.

    «Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό και επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία και με άλλους εταίρους για την καταπολέμηση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας», αναφέρει ο Πράις.

    Ο Πράις πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σφόδρα την απεχθή τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς» και η Ουάσινγκτον συλλυπείται τους συγγενείς των θυμάτων, πολλά από τα οποία είχαν ταξιδέψει στην μεθοριακή αυτή πόλη για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του γειτονικού Κομπάνι.

    Την επίθεση καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δράστες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του.

    [06] Άρχισε τη λειτουργία της η τράπεζα των χωρών BRICS

    Το άνοιγμα της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των χωρών BRICS - Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής - χαιρέτισε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας της στη Σανγκάη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η τράπεζα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 100 δισ. δολάρια. Η NBD, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών. Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημείωσε ο Λου.

    «Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους», δήλωσε ακόμη ο υπουργός, προσθέτοντας: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης». Αν και στις χώρες BRICS αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές και οι γείτονές τους εξαρτιόνταν επί μακρόν από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπό την καθοδήγηση της Ιαπωνίας.

    [07] Σε ύφεση η φωτιά στο Κουνουπέλι Ηλείας

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Κουνουπέλι της Ηλείας.

    Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες, 20 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μόλις έπεσε το φως της ημέρας, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα σταμάτησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις θα παραμείνουν όλο το βράδυ στην περιοχή, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

    Στο μεταξύ, ελαφρά τραυματίστηκε ο αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραυτακόπουλος, ο οποίος είχε σπεύσει για βοήθεια στον τόπο της φωτιάς, όταν βρέθηκε κοντά σε σημείο που γίνονταν ρίψεις νερού από αεροπλάνο.

    Όσον αφορά το μέγεθος της καταστροφής, η αποτίμηση θα γίνει μόλις η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    [08] Χρ. Σπίρτζης: Όχι τώρα αυξήσεις στα εισιτήρια λόγω του 23% ΦΠΑ

    Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήςτος Σπίρτζης.

    Το υπουργείο μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, πχ να συνυπολογίζεται στη τελική τιμή του η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα που το χρησιμοποιεί (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ).

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, τόνισε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα ( ενδεχόμενη αύξηση) γιατί έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και σε ιδιώτες και για να εκδοθούν τα νέα εισιτήρια υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες.

    Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση στον τρόπο που τιμολογούνται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες».

    «Πρώτα θα καλύψουμε τους άνεργους ωστε να μπορούν να έχουν ελεύθερη διακίνηση, είναι νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί και αυτή τη στιγμή τρέχουμε για την εφαρμογή του και στη συνέχεια θα δούμε ποιες ζώνες θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ποιες θα επωφεληθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

    Και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό, παραδείγματος χάριν στη ζώνη 5 με 7 και μισή που μετακινούνται οι εργαζόμενοι - δεν πηγαίνει κανείς βόλτα εκείνη την ώρα - να έχεις την ίδια τιμή εισιτηρίου με το μεσημέρι, το απόγευμα και τα λοιπά.

    [09] Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε CCC+ από CCC-, με σταθερή προοπτική, από αρνητική.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ως το 2018 έχει μειωθεί σε λιγότερο από 50%, αν και ο κίνδυνος αυτός είναι «ακόμη υψηλός», ενώ η αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους αντανακλά τη «βελτιωμένη προοπτική της ρευστότητάς του» διότι κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής με τους πιστωτές της.

    Ακόμη, ο S&P σημειώνει στην ανακοίνωση για την ενέργειά του αυτή ότι η πιθανότητα κήρυξης αθέτησης πληρωμών δεν είναι πλέον αναπόφευκτη εντός των επόμενων 6 ως 12 μηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 July 2015 - 22:32:10 UTC