Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες του λαού δεν θα πάνε χαμένοι
  • [02] Ολ. Γεροβασίλη: Έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες
  • [03] Η Telecom Italia σχεδιάζει να καταργήσει 1.700 θέσεις εργασίας
  • [04] Στην Αθήνα σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM
  • [05] Έφοδοι της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τζιχαντιστές
  • [06] Der Spiegel: Β. Σόιμπλε, ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου
  • [07] ΗΠΑ: Δύο νεκροί από πυρά ενόπλου σε κινηματογραφική αίθουσα
  • [08] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ένα grexit «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»
  • [09] Σεισμικές δονήσεις στη Σαμοθράκη
  • [10] Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία και Ρόδο
  • [11] Με τη Λίντα Καπετανέα η τελευταία παράσταση του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [12] FAZ: Αμφίβολο το αποτέλεσμα του ελληνικού πειράματος
  • [13] Χ. Κλίντον: Η λύση των δύο κρατών είναι η «καλύτερη έκβαση» για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες του λαού δεν θα πάνε χαμένοι

    Το μήνυμα ότι οι αγώνες του λαού δεν θα πάνε χαμένοι και ότι ο δημοκρατικός πατριωτισμός των αγωνιστών της εποχής της δικτατορίας θα γίνει οδηγός και σήμερα για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία που χάσαμε εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την εκδήλωση Μνήμης για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών - ΣΦΕΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ).

    Σε δήλωσή του μετά την εκδήλωση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «41 χρόνια μετά την κατάρρευση της ξενοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, προκειμένου να επιστρέψει η δημοκρατία στην πατρίδα μας».

    Υπογράμμισε ότι «αυτός ο δημοκρατικός πατριωτισμός της εποχής εκείνης είναι και σήμερα οδηγός στους αγώνες του λαού μας για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία και η ανεξαρτησία που χάσαμε εξαιτίας αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης και να μπορέσουμε να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας όρθιοι, να ατενίζουμε ένα μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

    «Οι αγώνες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «δεν θα πάνε χαμένοι, είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός έχει αποθέματα πίστης και αυτοπεποίθησης για να καταφέρει να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες».

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής καταθέτοντας στεφάνι. Εν συνεχεία και προτού ξεκινήσει η εκδήλωση χαιρετήθηκε και συνομίλησε με παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στα στιγμιότυπα, στο περιθώριο της εκδήλωσης και η χειραψία και ο ασπασμός που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.

    [02] Ολ. Γεροβασίλη: Έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες

    «Εμείς έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες και να επεξεργαζόμαστε τις διαφορετικές αντιλήψεις», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως στόχος είναι «μέσα από συλλογικές διαδικασίες που αφορούν και την Κ.Ο. και τα κομματικά όργανα, με διάλογο να προχωρήσουμε στη λύση». Την ίδια ώρα πάντως η κ. Γεροβασίλη, ερωτηθείσα πότε θα υπάρξει ξεκαθάρισμα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να διευκρινίσει πως η διαφορετική οπτική για την ευρωπαϊκή προοπτική «δεν είναι θέμα ξεκαθαρίσματος το οποίο μπορεί να λυθεί έτσι».

    «Δεν είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με αντικειμενικούς λόγους που μας έχουν φέρει εδώ. Η δυσκολία των κριτικών, η αλλαγή πλεύσης. Αντιλαμβάνεστε ότι προχωρήσαμε σε βήματα τα οποία δεν ήταν στην αντίληψή μας, δεν ήταν στο πρόγραμμά μας και αυτό μας έχει φέρει όλους, μα όλους ανεξαιρέτως, σε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από συνθήκες πίεσης, που είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε σήμερα, προκειμένου να αποτρέψουμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τα χειρότερα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

    Διαβάστε επίσης: Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

    [03] Η Telecom Italia σχεδιάζει να καταργήσει 1.700 θέσεις εργασίας

    Η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ιταλίας, η Telecom Italia, σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.700 θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την κερδοφορία της, εν μέσω της συρρίκνωσης των εσόδων της.

    «Από σήμερα, απομένουν ζητήματα στελέχωσης και, σε ορισμένες διευθύνσεις, ζητήματα κόστους εργασίας», εξήγησε σε ανακοίνωση της η εταιρεία, την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δώσει πηγές στο συνδικάτο των εργαζομένων.

    Η Τέλεκομ Ιτάλια απασχολεί 66.000 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 53.000 εργάζονται στην Ιταλία, όπου η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες εδώ και καιρό.

    [04] Στην Αθήνα σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM

    Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 - 86 δισ. ευρω, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

    Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

    Σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

    Σήμερα Παρασκευή θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

    Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

    Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [05] Έφοδοι της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τζιχαντιστές

    Η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε εφόδους σε περισσότερους από 100 χώρους που φέρεται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και με ένοπλους τζιχαντιστές στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο ολονύχτιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από ελικόπτερα και από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε 26 συνοικίες της πόλης με τη συμμετοχή 5.000 αστυνομικών, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί τουρκικά μαχητικά F-16 έπληξαν τρεις στόχους του ΙΚ στη Συρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαιώνοντας δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου που προηγήθηκαν.

    Ο αξιωματούχος ασφαλείας διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Χθες Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν σε μαχητικά αεροσκάφη της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    [06] Der Spiegel: Β. Σόιμπλε, ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιαζόταν ως βαθιά ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό Der Spiegel ο Γιάκομπ Όγκσταϊν. Και εξηγεί ότι ο Σόιμπλε δεν άλλαξε γνώμη, απλώς επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη αλλά υπό γερμανική κυριαρχία.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ταυτόχρονα ο πιο αγαπητός πολιτικός της Γερμανίας, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο πιο μισητός, στο εξωτερικό, επισημαίνει ο Όγκσταϊν, ρίχνοντας από την πρώτη θέση την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

    Όταν ο Γερμανός υπουργός απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αυτό αποτέλεσε μια αλλαγή πορείας, όχι μόνο για τη δημοφιλία του, αλλά και για τον γερμανικό ρόλο στην Ευρώπη, εξηγεί ο αρθρογράφος.

    Αν η πορεία του Σόιμπλε από βαθιά ευρωπαϊστή σε έναν άνθρωπο που εκτοξεύει απειλές είναι και η πορεία της Γερμανίας, τότε αυτό είναι άσχημα νέα τόσο για το Βερολίνο όσο και για την Ευρώπη, τονίζει ο Όγκσταϊν.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρός όσο σήμερα, εκτιμά. Δεν έχει να χάσει τίποτε και έχει ζήσει τα πάντα. Θεωρείται σκιώδης καγκελάριος, όμως είναι ένας σκιώδης καγκελάριος του πόνου.

    Αν και στο παρελθόν έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του στη Γερμανίδα καγκελάριο, τώρα φαίνεται να μην είναι καθόλου πιστός. Επέμεινε για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρόλο που η Μέρκελ είχε λάβει μια διαφορετική απόφαση, σημειώνει ο Όγκσταϊν.

    Ο λόγος: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατευθύνει το ευρωπαϊκό μέλλον προς μια άλλη πορεία από αυτή της 'Αγγελα Μέρκελ, αλλά και του Χέλμουτ Κολ, εξηγεί ο Όγκσταϊν. Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για την πρόοδο της Ευρώπης, όμως πρόκειται για μια άλλη Ευρώπη, μια γερμανική.

    [07] ΗΠΑ: Δύο νεκροί από πυρά ενόπλου σε κινηματογραφική αίθουσα

    Ένας 58χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα στην πόλη Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα, χθες το απόγευμα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στις 19:00 τοπική ώρα σε μία κατάμεστη αίθουσα στη διάρκεια της προβολής της ταινίας «Train Wrec», σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ένας άλλος δράστης είχε σκοτώσει 12 άτομα μέσα σε κινηματογράφο της πόλης Ορόρα στο Κολοράντο.

    Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Λαφαγιέτ Τζιμ Κραφτ δήλωσε ότι οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη αλλά δεν δίνουν το όνομά του στη δημοσιότητα ακόμη καθώς η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

    [08] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ένα grexit «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι» μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Πλέον εξαρτάται από «τη δέσμευση» των Ελλήνων, πρόσθεσε ο Γιούνκερ μιλώντας χθες Πέμπτη το βράδυ στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Οι Έλληνες πρέπει να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επιτυχημένες τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Βρήκαμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει τώρα «μια μακρά περίοδο ηρεμίας». Το άγχος «είναι κακός σύμβουλος», εξήγησε.

    Σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι χωρίς το ευρώ η οικονομία της Ευρώπης θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση. «Το ευρώ είναι το τσιμέντο που κρατά ενωμένη την Ευρώπη», δήλωσε.

    [09] Σεισμικές δονήσεις στη Σαμοθράκη

    Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 5:40 τα ξημερώματα, με το επίκεντρό του, να εντοπίζεται σε απόσταση 65 χλμ., ανατολικά και νότια της Σαμοθράκης.

    Του σεισμού αυτού, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο στις 04:26 τα ξημερώματα.

    [10] Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία και Ρόδο

    Μαίνεται η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας

    «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν 2 ώρες» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθάς για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο «η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί - και σε συνδυασμό με τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, από το έδαφος και από τον αέρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν οικισμοί».

    Όπως σημειώνει ο κ. Ψαθάς, πριν δύο ώρες περίπου σήμανε συναγερμός, καθώς η φωτιά είχε κυριολεκτικά αγκαλιάσει τον οικισμό Μακρυκάπα. «Υπήρξε πανικός και ήμασταν προετοιμασμένοι να εκκενώσουμε τον οικισμό. Η φωτιά όμως την τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς το δάσος και έτσι δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο δήμαρχος κ. Ψαθάς.

    Αυτή τη στιγμή, η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός.

    Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες, όπως επίσης και ομάδες από τμήματα πεζοπόρων που έχουν μεταφερθεί από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από πλευράς αυτοδιοίκησης, έχουν συγκεντρωθεί μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων όπως επίσης και υδροφόρες οι οποίες έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Εύβοιας.

    «Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, και σιγά-σιγά πέσουν ακόμη οι άνεμοι, ελπίζουμε να περιορίσουμε την καταστροφική πορεία της φωτιάς» σημειώνει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ψαθάς, καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο την ελπίδα του για τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

    Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

    Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην κεντρική Ρόδο παρά τη «μάχη» που δίνεται για την κατάσβεση της με κάθε μέσο.

    Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, απεύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.

    Η φωτιά αυτή την ώρα έχει ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

    Για την κατάσβεσή της συνδράμουν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, η Πυροσβεστική, ο Στρατός και από αέρος τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ενώ αναμένεται ακόμη ένα.

    Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.

    Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια.

    Πυρκαγιά στο Δραγώνι Ηλείας - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

    Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Ηλείας, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει δασική έκταση, επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

    [11] Με τη Λίντα Καπετανέα η τελευταία παράσταση του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Κλείνει απόψε στις 22:00 η αυλαία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τη Λίντα Καπετανέα που θα παρουσιάσει την παράσταση RootlessRoot, W Memorabilia (Phaedra's Laboratory).

    Η Λίντα Καπετανέα έχει στενούς δεσμούς με την Καλαμάτα και κατάγεται από τη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης. Με τη RootlessRoot, την ομάδα που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ, έχουν παρουσιάσει επτά παραγωγές σε συνεργασία με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Εχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν, επίσης, εφεύρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο, το Fighting Monkey.

    [12] FAZ: Αμφίβολο το αποτέλεσμα του ελληνικού πειράματος

    Σε άρθρο - σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine εκτιμά ότι η ΕΕ στην περίπτωση της Ελλάδας προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί, ένα πείραμα με αμφίβολο αποτέλεσμα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε και πάλι την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

    Παράλληλα, προσθέτει, ο Τσίπρας εξακολουθεί να μην συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε και πάλι ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει μια συμφωνία στην οποία δεν πιστεύει.

    Από την άλλη, επισημαίνει η FAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει τα όσα προωθούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά», κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς η Αθήνα εφαρμόζει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει νέα βοήθεια.

    Παρόλα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν έχουμε αποκομίσει ένα μάθημα από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες, αυτό είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά, σημειώνει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει η FAZ, κάνει το αντίθετο: Έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία πολιορκίας και ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι θύμα πιέσεων. Αυτό βέβαια φαίνεται να ικανοποιεί τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν περάσει πέντε χρόνια λιτότητας. Όμως, υπογραμμίζει, δεν αρκεί για να αναδιαρθρωθεί ένα κράτος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία. Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες πολλοί αναμένουν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ισχύ του, όμως όχι την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις.

    Αλλά και στην περίπτωση (αν και όχι πιθανή) που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τίποτα στη διάθεση που επικρατεί στη χώρα, η οποία - παρά τα λάθη της προηγούμενης τρόικας - εξακολουθεί να ενεργεί σαν να αρνείται να περάσει στον 21ο αιώνα.

    Η FAZ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πάντα αναμιγνυόταν στα εσωτερικά των χωρών μελών της, καθώς αυτή είναι η φύση της. Όμως στην Ελλάδα προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει για πρώτη φορά έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί. Αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε ένα πείραμα με ανοικτό αποτέλεσμα.

    [13] Χ. Κλίντον: Η λύση των δύο κρατών είναι η «καλύτερη έκβαση» για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η μόνη λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι η δημιουργία δύο κρατών.

    Απαντώντας σε ερώτηση από μέλος του κοινού σε μια εκδήλωση στην Νότια Καρολίνα η κα Κλίντον δήλωσε ότι η λύση των δύο κρατών θα είναι η «καλύτερη έκβαση» και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 July 2015 - 6:32:18 UTC