Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ι. Πανούσης για διαφωνούντες βουλευτές, εκλογές και μετανάστες
  • [02] Α. Παπαμιμίκος: Η ΝΔ πρέπει να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό κέντρο
  • [03] Επιστολή Φ. Γεννηματά προς Αλ. Τσίπρα για την στάση της προέδρου της Βουλής
  • [04] Τ. Κορωνάκης: «Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας»
  • [05] Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη
  • [06] Φ. Μογκερίνι: Mεγάλης σημασίας για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, ο ρόλος της Κύπρου
  • [07] «Μια ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του Ιράν θα ήταν τεράστιο λάθος»
  • [08] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη
  • [09] «Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την εθνική ενότητα»
  • [10] Ι.Στουρνάρας: Εξομαλύνεται το εισαγωγικό εμπόριο
  • [11] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ένα grexit «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»

  • [01] Ο Ι. Πανούσης για διαφωνούντες βουλευτές, εκλογές και μετανάστες

    Για «τρικομματική κυβέρνηση» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σχολιάζοντας τις διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως ανέφερε «βλέπει» εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση. Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    Υποστήριξε ότι «όταν ψηφίζουν οι ίδιοι διαφορετικά στα νομοσχέδια, πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» και πρόσθεσε ότι «ή πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας ή πρέπει να αλλάξουν αυτοί, διότι αυτό θα έρχεται κάθε μέρα μπροστά μας», κάνοντας λόγο για «πολιτική γάγγραινα».

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε ότι το θεωρεί βέβαιο, σημειώνοντας: «Έξι μήνες ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης διαπραγματευόταν ενώ δεν όφειλε να διαπραγματεύεται, όφειλε να δουλεύει, να κυβερνάει. Διαπραγματεύονταν και άνθρωποι, οι οποίοι ήταν αναρμόδιοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα αν τρεις μήνες έχουμε αυτό το μετέωρο βήμα, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, στην ουσία έχεις εννιά μήνες που μια κυβέρνηση δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ίδιος στο υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για πρόωρες εκλογές.

    [02] Α. Παπαμιμίκος: Η ΝΔ πρέπει να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό κέντρο

    Στην ανάγκη η ΝΔ να εκφράσει το μέτρο, την δημιουργία και την κοινή λογική για να κερδίσει την σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που αποτελούν το μεταρρυθμιστικό κέντρο αναφέρθηκε στην ομιλία του γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

    "Οι πολίτες μόνο αν δουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να εκφράσει το μέτρο, τη δημιουργία και την κοινή λογική θα μπουν στον κόπο να μας ακούσουν. Μόνο αν πειστούν, ότι σχεδιάζουμε ένα μέλλον βασισμένο στην αλλαγή νοοτροπίας, τις τομές, την ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θα κερδίσουμε τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία".

    Περιέγραψε δε το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως "τον χώρο στον οποίο συναντιόμαστε όλοι όσοι συνειδητά θέλουμε την οριστική ρήξη και τη σύγκρουση με τις νοοτροπίες του παρελθόντος, προς όφελος των δυνάμεων εκείνων που επενδύουν στη δημιουργία και τη παραγωγή".

    [03] Επιστολή Φ. Γεννηματά προς Αλ. Τσίπρα για την στάση της προέδρου της Βουλής

    «Οι περιστάσεις απαιτούν να δώσετε εσείς προσωπικά αμέσως λύση, με τον πλέον προσήκοντα τρόπο» τονίζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις απόψεις που διατυπώνει και τη στάση που τηρεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Συνεχίζοντας αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μια θεσμικά και ιστορικά υπεύθυνη επιλογή, που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση του κοινοβουλευτικού αλλά και γενικότερα του δημοκρατικού μας βίου και θα επιτρέψει την επικέντρωση της προσοχής και την αφιέρωσή μας στα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι πολίτες».

    Στην εκτενή της επιστολή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η καθημερινή πρακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διεύθυνση των συζητήσεων δεν προσιδιάζει στο ρόλο της προέδρου και δεν εναρμονίζεται με τον προσήκοντα σεβασμό στους συναδέλφους, αλλά και το ρόλο των κομμάτων. «Η διάθεση παρεμβολής, σχολιασμού, ακόμη και διακοπής ομιλιών συναδέλφων, πολλώ δε μάλλον πολιτικών αρχηγών, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και δεν προάγει το δημοκρατικό σεβασμό στον διάλογο και την άποψη της μειοψηφίας, αλλά προσφάτως και της πλειοψηφίας», σημειώνει και υποστηρίζει ότι «επιστέγασμα της κοινοβουλευτικής αυτής πρακτικής, κι ενώ η χώρα βρίσκεται ενώπιον δραματικών εκκρεμοτήτων, αποτελεί η διαρκής ?αίρεση? σε εθνικού χαρακτήρα αποφάσεις, με βάση την προσωπική της ερμηνευτική προσέγγιση διαδικασιών και καταστάσεων».

    Η κ. Γεννηματά αφού εξηγεί για ποιους λόγους το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε στην εκλογή της τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζει ότι «το επίσης πρωτοφανές θέμα της ριζικής διαφωνίας της προέδρου στην κεντρική κυβερνητική πολιτική επιλογή που και εσείς φέρεσθε να θίξατε, δεν θέλω να επεκταθώ, διότι το θεσμικό ζήτημα είναι καταφανές» και προσθέτει:

    «Ιδίως, όταν φτάνει στο σημείο η πρόεδρος να ισχυρίζεται, ενώπιον διεθνούς κοινού, πως οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες της χώρας συνιστούν εκβιασμό και πραξικόπημα και πως η υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση κι εσείς προσωπικά αποφασίζετε όχι κυρίαρχα, με επίγνωση και συναίσθηση, αλλά τελούντες σε κατάσταση απειλής! Για όλα αυτά που συνθέτουν αντισυνταγματική υπέρβαση αρμοδιοτήτων, έμπρακτη αμετροέπεια, έλλειψη σεβασμού σε πρόσωπα και κόμματα και ουσιαστικό αντιπερισπασμό, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και της χώρας, δεν επιτρέπεται άλλο να σιωπούμε. Η συναινετική μας στάση που εκφράστηκε στην εκλογή της προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να καταλήξει σε συνενοχή δια παραλείψεως σε μόνιμη βλάβη της Ελληνικής Δημοκρατίας».

    [04] Τ. Κορωνάκης: «Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας»

    «Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστούν από τα όργανά του που θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα», ανέφερε, μιλώντας σε συνέντευξή του στον ρ/σ 9.84 για τη διαφοροποίηση πολλών βουλευτών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, προσθέτοντας πως το «ποιες θα είναι αυτές οι συντεταγμένες διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν για να συζητήσουμε το υπαρκτό τραύμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ» θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τη Δευτέρα.

    Ερωτηθείς για «εκλογές με λίστα» και «εσωκομματικό ξεκαθάρισμα», ο κ. Κορωνάκης είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχούν τέτοια χαρακτηριστικά, ούτε ποτέ ο πρωθυπουργός έχει κινηθεί με τέτοιο τρόπο και, σημειώνοντας ότι στις κρίσιμες ψηφοφορίες οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση, τόνισε ότι, πέραν της εντάσεως που αυτή τη στιγμή είναι κατανοητή, απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των ερωτημάτων, χωρίς εύκολες απαντήσεις.

    «Χρειάζεται να μπούμε σε μια δύσκολη και ουσιαστική συζήτηση που να απαντάει στα ερωτήματα του τι κάνει η Αριστερά σήμερα μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη, με αυτές τις πολιτικές ηγεσίες που κυριαρχούν, με αυτό το συντριπτικό συσχετισμό που έδωσε μια τιμωρητική απάντηση στον ελληνικό λαό, πώς η Αριστερά δρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υλοποιήσει ένα φιλολαϊκό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που θα βγάζει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε.

    O γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως χρειάζεται «εμείς να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας, έχουμε κάνει λάθη σε αυτή την πορεία, και χρειαζόμαστε μια στρατηγική προς όφελος του λαού με ειλικρίνεια και με ενότητα».

    [05] Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

    Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Politbarometer για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ZDF που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, το 50% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Ιουλίου το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 41%.

    Ωστόσο το 71% των 1.304 ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία ακόμα και με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

    Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει τον υψηλό βαθμό δυσπιστίας των Γερμανών έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

    Οι περισσότεροι Γερμανοί (73%) δεν περιμένουν ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα όπως συμφωνήθηκαν.

    Παράλληλα, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσο συμφωνούν με το τελευταίο πακέτο διάσωσης: το 49% των συμμετεχόντων το θεωρεί κακό, ενώ 48% πιστεύει ότι είναι καλό.

    Το 22% των ερωτηθέντων είπε ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που η Ελλάδα συμφώνησε με αντάλλαγμα την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας ήταν πολύ σκληρά, το 50% είπε ότι είναι κατάλληλα και το 20% ότι δεν είναι αρκετά σκληρά.

    [06] Φ. Μογκερίνι: Mεγάλης σημασίας για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, ο ρόλος της Κύπρου

    Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, επεσήμανε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλης σημασίας για την ΕΕ. Η κ. Μογκερίνι, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Λευκωσία, έγινε δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μογκερίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια καλή μακρά συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, στον οποίο μετέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Πρόσθεσε, ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την περιφερειακή διάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενόψει και της επίσκεψης στην Κύπρο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την ερχόμενη βδομάδα.

    Επίσης, ανέφερε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα που αφορούν την περιοχή στο πλαίσιο και της συμφωνίας για το Ιράν και τις σχέσεις με την Αίγυπτο και την υπόλοιπη ευρύτερη Μέση Ανατολή.

    «Η Κύπρος πάντοτε διαδραματίζει ένα εξαιρετικά θετικό και χρήσιμο ρόλο, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή, σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική», είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον κ. Αναστασιάδη.

    Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο αποφασίστηκε όπως συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία αναφορικά με θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή.

    [07] «Μια ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του Ιράν θα ήταν τεράστιο λάθος»

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν τεράστιο λάθος εάν το Ισραήλ αποφάσιζε να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στο μέλλον.

    "Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, ένα φοβερό λάθος με σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ και για την περιοχή, και δεν νομίζω ότι αυτό χρειάζεται", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη στην εκπομπή "Today" του τηλεοπτικού δικτύου NBC απαντώντας στην ερώτηση αν η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ή κυβερνοεπίθεσης εναντίον της Τεχεράνης.

    [08] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη

    Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στον τομέα της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Επικρατείας για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον κ. Νικολούδη για τις υποθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στην συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι επόμενες, άμεσες, κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

    [09] «Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την εθνική ενότητα»

    Ομόφωνα η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ενέκρινε την απόφαση των κομματικών οργάνων του κόμματος για την ηγεσία στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Προτάσσοντας την ανάγκη της εθνικής ενότητας, ο κ.Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι "η παράταξη πουυπηρετεί την εθνική ενότητα, η παράταξη της ευθύνης που δεν διστάζει να αναλάβει το κόστος που απαιτείται".

    Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα διέρχεται κρίσιμες περιστάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχασε πολύτιμο χρόνο τους τελευταίους 6 μήνες με τεράστιο κόστος για τη χώρα.

    «Η πατρίδα μας διέρχεται κρίσιμες περιστάσεις. Αυτές τις μέρες εξαρτάται αν θα προχωρήσει μπροστά. Χάθηκαν πολλά τους τελευταίους μήνες. Με τεράστιο κόστος. Οι 6 μήνες που πέρασαν γύρισαν στα πιο βαθιά της κρίσης. Ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης και γυρίσαμε σε τροχιά ύφεσης. Τώρα πάμε σε ύφεση. Είχε αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, τώρα είναι πάλι σε έξαρση. Η οικονομία έχει παγώσει», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά επισημαίνοντας πως η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και την κρίση.

    «Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας. Δεν επιτρέπεται στους πολίτες να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί έχουν και αυτοί ευθύνη με την πολιτική τους συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι γνωστή πλέον. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης καλώντας τον πρωθυπουργό να υπογράψει τη συμφωνία με τους εταίρους.

    «Τα μνημόνια ήταν αναγκαία πολιτική για να ορθοποδήσει η χώρα. Η τελευταία ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί. Κοστίζει η σύγκρουση με την λογική και την πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση για να μην φανούν τα οφέλη των θυσιών.

    [10] Ι.Στουρνάρας: Εξομαλύνεται το εισαγωγικό εμπόριο

    H κατάσταση με τα capital controls εξελίσσεται ικανοποιητικά και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του εμπορίου.

    Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως ανέφερε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.

    Αναφορικά με τα μέτρα για την εξομάλυνση της ροής των εισαγωγών και του εξωτερικού εμπορίου της χώρας που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, αυξάνεται από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.

    Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία επιλύονται πρακτικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή του μέτρου που αποφασίστηκε σήμερα μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται ως ένα βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες, συσκευασίες κλπ.

    [11] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ένα grexit «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι» μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Πλέον εξαρτάται από «τη δέσμευση» των Ελλήνων, πρόσθεσε ο Γιούνκερ μιλώντας χθες Πέμπτη το βράδυ στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Οι Έλληνες πρέπει να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επιτυχημένες τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Βρήκαμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει τώρα «μια μακρά περίοδο ηρεμίας». Το άγχος «είναι κακός σύμβουλος», εξήγησε.

    Σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι χωρίς το ευρώ η οικονομία της Ευρώπης θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση. «Το ευρώ είναι το τσιμέντο που κρατά ενωμένη την Ευρώπη», δήλωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 July 2015 - 14:32:12 UTC