Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών
  • [02] Η Κίνα έχει ανακτήσει περίπου 5,6 δισ. ευρώ από απώλειες που είχε λόγω δωροδοκιών
  • [03] Εφικτή η αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM
  • [04] Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για τις συνομιλίες για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
  • [05] Αναστασιάδης και Ακιντζί μαζί σε συναυλία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [06] Συμπρόεδρος Γερμανών Πρασίνων: Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα «μίνι Πακιστάν»
  • [07] Η νέα δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε 70 διαταγές έξωσης οικογενειών
  • [08] Μεξικό: Ιστορική καταδίκη για δολοφονίες γυναικών
  • [09] Έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την εμπορία ανθρώπων
  • [10] Η Ελλάδα βάζει τέλος στον εφιάλτη των σκουπιδιών
  • [11] Πατέρας και γιος βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, στις Σέρρες
  • [12] Γιάννης Μαρκόπουλος: Οι νέοι δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα
  • [13] Η «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» από το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο
  • [14] Συγκαλείται την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
  • [15] Έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την εμπορία ανθρώπων
  • [16] Ξεκινούν έλεγχοι στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  • [17] Σε λειτουργία το νέο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης στο Σίγρι της Λέσβου

  • [01] Χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών

    «Κυλιόμενο» και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καταθετών για αναλήψεις, θα είναι το διάστημα από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου και έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το συγκεκριμένο διάστημα θα είναι δυνατή- οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές ημέρες- η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού έως το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

    Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου έως και σήμερα κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρεται από το υπουργείο, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.

    [02] Η Κίνα έχει ανακτήσει περίπου 5,6 δισ. ευρώ από απώλειες που είχε λόγω δωροδοκιών

    Η Κίνα έχει ανακτήσει 38,7 δισ. γουάν (περίπου 5,6 δισ. ευρώ) από απώλειες που είχε λόγω δωροδοκιών, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η ηγεσία συνεχίζει την εκστρατεία της για την πάταξη της διαφθοράς.

    Αξιωματούχοι που κατηγορούνταν για διαφθορά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο κράτος τη γη και τις ιδιοκτησίες που απέκτησαν με παράνομο τρόπο, αναφέρει στον ιστότοπό της η επίσημη Λαϊκή Ημερησία, επικαλούμενη την υπηρεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος που ηγείται του αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς.

    Η υπηρεσία αυτή διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά ανακτήθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 2012 και του φετινού Ιουνίου.

    [03] Εφικτή η αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM

    Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, δήλωσε την Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Η ίδια προσέθεσε ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επικύρωσης μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως για να μπορεί να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM.

    «Συνεχίζεται να σημειώνεται πρόοδος», ανέφερε η εκπρόσωπος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας «ομαλή» τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, και ενημέρωσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο βρίσκεται από χτες επί τόπου και ηγείται των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

    Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την «τρόικα» και από «τις Βρυξέλλες», η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως αυτά είναι «αναληθή» και «ανυπόστατα».

    Τέλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, είπε πως αυτές θα γίνουν στο «πλαίσιο» και στον «χρόνο» που έχει οριστεί από την απόφαση της ευρωσυνόδου της 12ης Ιουλίου.

    [04] Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για τις συνομιλίες για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

    Ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί είπε σήμερα ότι οι συνομιλίες για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας διεξάγονται σε «καλές συνθήκες» και ότι δεν υπάρχει πια ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώζωνη.

    «Το Grexit είναι πίσω μας» είπε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    [05] Αναστασιάδης και Ακιντζί μαζί σε συναυλία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Σε γιορτή συναδέλφωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετατράπηκε η χθεσινοβραδινή συναυλία κάτω από το φως του φεγγαριού στον μεσαιωνικό πύργο του Οθέλλου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην οποία έδωσαν το «παρών» οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Οι δυο ηγέτες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους, εισήλθαν στον πύργο του Οθέλλου με μουσική υπόκρουση το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Τηλλυρκώτισσα».

    Τον αύλιο χώρο του πύργου κατέκλυσαν εκατοντάδες θεατές και από τις δυο κοινότητες της Κύπρου, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη συναυλία όρθιοι. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, οι διαπραγματευτές, Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο πύργος του Οθέλλου, όπου δόθηκε η συναυλία, είναι το μεγαλύτερο έργο, που ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP], με συνολικό κόστος εργασιών επείγουσας αποκατάστασης 1,025 εκατ. ευρώ.

    Στη συναυλία, το δικοινοτικό μουσικό σχήμα «Κυπρογένεια», στο οποίο συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, παρουσίασε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια. Οι δυο ερμηνευτές του σχήματος, Λάρκος και Ατίς γνωρίστηκαν σε αυτό ερωτεύτηκαν και το περασμένο Σάββατο έκαναν πολιτικό γάμο. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συνεχάρησαν τους δύο ερμηνευτές για τον γάμο τους. Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε στον Νίκο Αναστασιάδη ένα από τα τέσσερα εγγόνια του.

    [06] Συμπρόεδρος Γερμανών Πρασίνων: Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα «μίνι Πακιστάν»

    Ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ επέκρινε σήμερα σφοδρά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πολιτική που ασκεί αναφορικά με το κουρδικό ζήτημα και τον κατηγόρησε ότι επιθυμεί να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα «μίνι Πακιστάν».

    «Δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας όταν μια χώρα, η οποία μέχρι χθες ήθελε να ενταχθεί στην ΕΕ (και βρίσκεται) ακριβώς στα ευρωπαϊκά σύνορα, μετατρέπεται υπό τον Ερντογάν σε ένα μίνι Πακιστάν με έναν απολυταρχικό άρχοντα», κατήγγειλε ο Εζντεμίρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.«Βλέπω μια χώρα η οποία χωρίς λόγο σύρεται από τον επικεφαλής της στο χάος», πρόσθεσε.

    Ο Εζντεμίρ, που είναι γιος ενός Τούρκου μετανάστη και απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα το 1983, κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο ότι μέχρι τώρα επέτρεπε στο Ισλαμικό Κράτος να δρα χωρίς να συναντά αντιστάσεις. «Ο Ερντογάν έκλεινε μέχρι τώρα και τα δύο μάτια», τόνισε.

    [07] Η νέα δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε 70 διαταγές έξωσης οικογενειών

    Η νεοεκλεγείσα αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε την Τρίτη τις διαταγές έξωσης σε βάρος 70 οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες και εξασφάλισε τη διαμονή άλλων 2.000 οικογενειών σε τέτοιες εστίες, που είχε τεθεί σε κίνδυνο.

    Η κίνηση αυτή προστίθεται στα μέτρα που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο υπό την Μανουέλα Καρμένα, την οποία υποστηρίζει το κόμμα Ποδέμος, υπέρ των προγραμμάτων στέγης σε μια χώρα όπου η φούσκα των ακινήτων και το σκάσιμό της είχε αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους.

    [08] Μεξικό: Ιστορική καταδίκη για δολοφονίες γυναικών

    Πέντε άντρες στο βόρειο Μεξικό καταδικάστηκαν σε πρωτοφανή ποινή φυλάκισης 697 χρόνων ο καθένας για τη δολοφονία βάσει φύλου 11 γυναικών, σε πολιτεία όπου εκατοντάδες νέων γυναικών έχουν δολοφονηθεί από το 1990.

    Η ποινή φυλάκισης είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ για δολοφονία γυναικών συγκεκριμένα και βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις, είπε αξιωματούχος στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας Τσιουάουα, στην οποία υπάγεται η πόλη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με το Τέξας, όπου το 2008 εξαφανιζόταν μια γυναίκα κάθε μέρα.

    Εκτός από την ποινή των σχεδών 700 ετών ο καθένας, οι καταδικασθέντες πρέπει να πληρώσουν συνολικά 9 εκατομμύρια πέσος (451.500 ευρώ) για ηθική βλάβη στις οικογένειες των θυμάτων, των οποίων τα πτώματα ανακαλύφθηκαν το 2012.

    [09] Έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την εμπορία ανθρώπων

    «Ήθελα να πάω στην Ελλάδα, για να δουλέψω έξι μήνες και μετά να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Όταν έφτασα, με πήγαν σε ένα σπίτι, μου πήραν το διαβατήριο και μου είπαν ότι εάν δεν δούλευα σαν πόρνη, θα σκότωναν την οικογένειά μου και θα μου έσπαγαν τα κόκαλα. Ένιωθα ότι ήθελα να πεθάνω, γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν θα κατάφερνα ποτέ να φύγω».

    Η αφήγηση της Κάτια δοκιμάζει σκληρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η νεαρή κοπέλα αποτελεί ένα από τα 4,5 εκατομμύρια θύματα του σεξουαλικού τράφικινγκ, που είναι το δεύτερο πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο, μετά από το εμπόριο όπλων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι μια από τις βασικές χώρες διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αφρικής. «Ένιωθα ότι ήθελα να πεθάνω» συνεχίζει η Κάτια «γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν θα κατάφερνα ποτέ να φύγω. Έπινα πολύ αλκοόλ, για να μην μπορώ να καταλαβαίνω ποια ήμουν, που ήμουν και τι έκανα. Ένιωθα πως δεν ήμουν άνθρωπος πια. Δεν είχα καρδιά, δεν είχα ψυχή, δεν είχα θέληση».

    Η νεαρή κοπέλα ήταν μια από τις λίγες τυχερές, γιατί μπόρεσε να ξεφύγει από τον εφιάλτη και να βρει καταφύγιο στην Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Τράφικινγκ Α21, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από δύο εβδομάδες στον ξενώνα της Α21μπόρεσα ξανά να κοιμηθώ, όπως κοιμόμουν σπίτι μου. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, έγιναν σαν η μητέρα μου και οι καλύτεροι φίλοι μου. Μερικές φορές ξυπνάω και δεν μπορώ μα πιστέψω ότι είναι αλήθεια. Το μέλλον μου είναι πλέον γεμάτο ελπίδα» λέει χαρακτηριστικά η Κάτια.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουμε εξυπηρετήσει πάνω από 120 θύματα στους ξενώνες μας», τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Α21 Αρης Καρδασιλάρης.

    Ποιες είναι οι ποινές που επιβάλλονται στους δράστες; «Οι ποινές των δραστών είναι πάρα πολύ αυστηρές. Συγκεκριμένα, σε συνήθεις περιπτώσεις, ο ένοχος τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή 10.000 έως 50.000 ευρώ. Με τη συνδρομή επιβαρυντικών περιστάσεων τιμωρείται σε κάθειρξη δέκα έως είκοσι ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 100.000 ευρώ. Οι επιβαρυντικές περιστάσεις είναι ανήλικοι, πνευματική αδυναμία, κουφότητα, τέλεση εγκλήματος από οικείο πρόσωπο, τέλεση εις βάρος παρανόμως εισελθόντος ή εξελθόντος αλλοδαπού, από υπάλληλο που επωφελείται από τη θέση του στην υπηρεσία. Κι αν προκληθεί θάνατος, εκεί μιλάμε για ισόβια κάθειρξη».

    Σε ισόβια κάθειρξη ... τιμωρούνται, όμως, οι «ψυχές» των εκατομμυρίων θυμάτων του τράφικινγκ που αποτελεί «κρας τεστ» στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας. «Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας» γράφει ο Γιώργος Σεφέρης. Και τα θύματα του τράφικινγκ, μέσα από τις «στάχτες» τους, πρέπει να ξαναβρούν τη ζωή τους...

    [10] Η Ελλάδα βάζει τέλος στον εφιάλτη των σκουπιδιών

    Με ταχύτατους ρυθμούς οι δήμοι προετοιμάζονται να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Σε πλήρη ενεργοποίηση ολοκληρώνουν και καταθέτουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης (ΤΣΔ) ώστε τα απαιτούμενα έργα να ενταχθούν στον αναθεωρημένο Περιφερειακό σχεδιασμό (τον Σεπτέμβριο) για να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία λήγουν στο τέλος του 2015.

    Από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, απομένουν περίπου οι μισοί να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Αφροδίτη Μπιζά. Ωστόσο βεβαιώνει ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθούν όλα τα ΤΣΔ ώστε να οριστεί κεντρικά η χωροθέτηση των υπερτοπικών κυρίως έργων και χώρων όπως είναι οι σταθμοί μεταφόρτωσης ή τα μεγάλα «πράσινα» σημεία (για τις συγκεντρώσεις των ανακυκλώσιμων υλικών, μεγάλου όγκου.

    [11] Πατέρας και γιος βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, στις Σέρρες

    Τα πτώματα δύο ανδρών βρέθηκαν σε μονοκατοικία όπου ζούσαν στην πόλη των Σερρών. Πρόκειται για 72χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό και τον 27χρονο γιο του.

    Η κόρη του ηλικιωμένου ήταν αυτή που εντόπισε τις δύο σορούς, γύρω στις 10 χθες το βράδυ, και ειδοποίησε αμέσως το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία.

    Τα πτώματα βρέθηκαν στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου του διώροφου κτίσματος, που βρίσκεται επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 59.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, οι δύο άνδρες έφεραν πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Ο 72χρονος εντοπίστηκε μέσα σε λίμνη αίματος στο καθιστικό- κουζίνα του διαμερίσματος, ενώ στην είσοδο του διαμερίσματος βρέθηκε ο 27χρονος γιος του.

    Οι Αστυνομικές Αρχές βρίσκονται μπροστά σε έναν «γρίφο» και στην παρούσα φάση ερευνώνται διάφορα σενάρια.

    [12] Γιάννης Μαρκόπουλος: Οι νέοι δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα

    Σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στα καταστήματα ο νέος δίσκος του Γιάννη Μαρκόπουλου «Εντεύθεν», έργο που ο μεγάλος συνθέτης αφιερώνει στους νέους, τη «δύναμη» της χώρας, όπως τους έχει χαρακτηρίσει. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε μαζί του για το άλμπουμ αυτό -το πρώτο με θεματικό άξονα που ηχογραφεί μετά από σχεδόν 18 χρόνια-, τα ανέκδοτα έργα του που μένει να ηχογραφηθούν, τους νέους, την κατάσταση στη χώρα. Επιπλέον, στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο όπου, εκτός από το «Εντεύθεν», θα παιχτεί ένα από τα πρώτα του έργα, το «Χρονικό».

    «Όλο αυτό το διάστημα, έχω κάνει πολλά έργα βασισμένα στην κλασική γραμμή της νεότερης δουλειάς μου με την 'Επιστροφή στις ρίζες', δηλαδή ανάμεσα σε χρώματα που έχει η συμφωνική ορχήστρα και σε χρώματα που έχουν τα ελληνικά όργανα, όπως η λύρα, το λαούτο και το σαντούρι. Ένας συνδυασμός που 'πέρασε' πάρα πολύ στα έργα μου των χρόνων αυτών, όπως το "Κονσέρτο - ραψωδία για λύρα και ορχήστρα", η "Ερωτική Συμφωνία", η "Λειτουργία του Ορφέα"», αναφέρει για την περίοδο που δεν ηχογράφησε κομμάτια με θεματικό άξονα, εκτός από κάποια, που όμως είχαν ειδικό σκοπό, όπως τα τραγούδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    «Το "Εντεύθεν"είναι μια σειρά από τραγούδια τα οποία δένονται μεταξύ τους με την ορχήστρα Παλίντονος αρμονία, που είναι έγχορδα, πνευστά και νυκτά όργανα. Δεν υπάρχει ούτε ένας συλλεκτικός ήχος, όλα γράφτηκαν μέσα στο στούντιο, μαζί με τους τραγουδιστές, τις χορωδίες. Ήταν πανέτοιμο, χωρίς να χρησιμοποιήσω όλες τις ευκαιρίες που δίνει η σύγχρονη ηχητική. Δεν πολυπιστεύω πλέον ότι όλα αυτά τα ηλεκτρικά όργανα θα μπορούσαν να έχουν μια μέθεξη, μια επικοινωνία», τονίζει.

    [13] Η «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» από το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο

    Στην Επίδαυρο «ταξιδεύει», για να παρασταθεί στο αρχαίο Θέατρο, στις 7 και 8 Αυγούστου, η Ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Ταύροις» η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.

    Σύμφωνα με τους συντελεστές της παραγωγής, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη», καθώς «πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης γεμάτο λυρισμό, το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό».

    Τον ρόλο της Ιφιγένειας ερμηνεύει η Αμαλία Μουτούση

    [14] Συγκαλείται την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

    Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη θα αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στο άμεσο μέλλον, έχοντας ως καταρχήν δεδομένη την πρόταση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας η οποία προτείνει την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο.

    Στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

    Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

    Σημειώνεται ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συυμετοχής του σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η πλειοψηφία της ΠΓ, κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

    Έτσι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί την Πέμπτη να λάβει αποφάσεις για την σύγκληση Συνεδρίου είτε έκτακτου, είτε διαρκούς, ενώ αν προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τα ερωτήματά του.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσει η ΚΕ στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

    [15] Έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την εμπορία ανθρώπων

    «Ήθελα να πάω στην Ελλάδα, για να δουλέψω έξι μήνες και μετά να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Όταν έφτασα, με πήγαν σε ένα σπίτι, μου πήραν το διαβατήριο και μου είπαν ότι εάν δεν δούλευα σαν πόρνη, θα σκότωναν την οικογένειά μου και θα μου έσπαγαν τα κόκαλα. Ένιωθα ότι ήθελα να πεθάνω, γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν θα κατάφερνα ποτέ να φύγω».

    Η αφήγηση της Κάτια δοκιμάζει σκληρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η νεαρή κοπέλα αποτελεί ένα από τα 4,5 εκατομμύρια θύματα του σεξουαλικού τράφικινγκ, που είναι το δεύτερο πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο, μετά από το εμπόριο όπλων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι μια από τις βασικές χώρες διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αφρικής.

    Η νεαρή κοπέλα ήταν μια από τις λίγες τυχερές, γιατί μπόρεσε να ξεφύγει από τον εφιάλτη και να βρει καταφύγιο στην Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Τράφικινγκ Α21, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από δύο εβδομάδες στον ξενώνα της Α21μπόρεσα ξανά να κοιμηθώ, όπως κοιμόμουν σπίτι μου. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, έγιναν σαν η μητέρα μου και οι καλύτεροι φίλοι μου. Μερικές φορές ξυπνάω και δεν μπορώ μα πιστέψω ότι είναι αλήθεια. Το μέλλον μου είναι πλέον γεμάτο ελπίδα» λέει χαρακτηριστικά η Κάτια.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουμε εξυπηρετήσει πάνω από 120 θύματα στους ξενώνες μας», τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Α21 Αρης Καρδασιλάρης.

    Ποιες είναι οι ποινές που επιβάλλονται στους δράστες; «Οι ποινές των δραστών είναι πάρα πολύ αυστηρές. Συγκεκριμένα, σε συνήθεις περιπτώσεις, ο ένοχος τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή 10.000 έως 50.000 ευρώ. Με τη συνδρομή επιβαρυντικών περιστάσεων τιμωρείται σε κάθειρξη δέκα έως είκοσι ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 100.000 ευρώ. Οι επιβαρυντικές περιστάσεις είναι ανήλικοι, πνευματική αδυναμία, κουφότητα, τέλεση εγκλήματος από οικείο πρόσωπο, τέλεση εις βάρος παρανόμως εισελθόντος ή εξελθόντος αλλοδαπού, από υπάλληλο που επωφελείται από τη θέση του στην υπηρεσία. Κι αν προκληθεί θάνατος, εκεί μιλάμε για ισόβια κάθειρξη».

    Σε ισόβια κάθειρξη ... τιμωρούνται, όμως, οι «ψυχές» των εκατομμυρίων θυμάτων του τράφικινγκ που αποτελεί «κρας τεστ» στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας. «Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας» γράφει ο Γιώργος Σεφέρης. Και τα θύματα του τράφικινγκ, μέσα από τις «στάχτες» τους, πρέπει να ξαναβρούν τη ζωή τους...

    [16] Ξεκινούν έλεγχοι στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

    Εξόρμηση στην αγορά, με προτεραιότητα τους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, ξεκινά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με ειδικά συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων.

    Η Γενική Γραμματεία με εγκύκλιό της δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στις εφορίες για τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων. Οι ελεγκτές θα ζητούν την επίδειξη της απόδειξης από τον πελάτη έξω από το κατάστημα ή την έδρα του επαγγελματία (ιατρείο, συνεργείο, εκπαιδευτήριο κά). Και μόνο αν δεν υπάρχει ή δεν επιδεικνύεται αυτή ο έλεγχος θα συνεχίζεται εντός του καταστήματος ή της επιχείρησης.

    Αναλυτικά όπως ρητά ορίζουν οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικών Εσόδων: «Κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από το νόμο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο από το νόμο παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία».

    [17] Σε λειτουργία το νέο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης στο Σίγρι της Λέσβου

    Ξεκινάει από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, η λειτουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου της Νησιώπης, το οποίο μπορεί πλέον κανείς να επισκεφθεί με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που έχει προμηθευτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

    Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα επίσκεψης στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη που θα προσφέρεται από φέτος στους επισκέπτες της Λέσβου.

    Όπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «η επίσκεψη στο Πάρκο της Νησιώπης αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας και με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο. Το σκάφος θα πραγματοποιεί τη θαλάσσια διαδρομές Σίγρι-Νησιώπη και τη θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα ?δάση? του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων».

    Παράλληλα, οι επισκέπτες του Πάρκου Νησιώπης μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις 40 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 July 2015 - 8:32:25 UTC