Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί σχέδιο άμυνας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • [02] Αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου, το πρώτο εξάμηνο
  • [03] Βρέφος πέθανε από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη
  • [04] Οι ΗΠΑ έβαλαν στόχο να κατασκευάσουν τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή στον κόσμο
  • [05] Στα ύψη η δημοτικότητα του Σόιμπλε στη Γερμανία
  • [06] «Σύντομη ιστορία του κόσμου», το μυθιστόρημα της ανθρωπότητας με συγκρούσεις και πολιτισμό
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι θέλουν τη χώρα πρόβατο επί σφαγή στη μάχη της διαπραγμάτευσης

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί σχέδιο άμυνας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

    «Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας, προετοίμαζαν ένα σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» απηύθυνε το ερώτημα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

    «Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

    «Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.

    Επιπλέον ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».

    Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή μας».

    [02] Αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου, το πρώτο εξάμηνο

    Αύξηση παρουσίασε το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της υστέρησης των δημοσίων εσόδων και της αύξησης των δαπανών. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να ανέλθει στα 140,1 εκατ.ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,81% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 8,31 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μειώθηκε στα 96,2 εκατ. ευρώ από 226,6 εκατ. πέρυσι.

    Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 2,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους, υποχωρώντας στα 2.935,8 εκατ. ευρώ, από 3.016,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Η μείωση αποδίδεται εν μέρει και στο χαμηλότερο μέρισμα που παραχώρησε φέτος η Κεντρική Τράπεζα που ήταν στα 133 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. πέρυσι. Οι δημόσιες δαπάνες παρουσίασαν αύξηση 65,5 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2%.

    [03] Βρέφος πέθανε από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη

    Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία φέρεται να οφείλεται σε εμπρησμό από Εβραίους εξτρεμιστές, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.Από την φωτιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι- ένοικοι του ίδιου σπιτιού-οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά νοσοκομεία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι είπε ότι στους τοίχους του σπιτιού που πυρπολήθηκε, σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ήταν γραμμένο το σλόγκαν «Price Tag», το οποίο στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει Ισραηλινοί εξτρεμιστές.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασετον εμπρησμόως «τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη».

    [04] Οι ΗΠΑ έβαλαν στόχο να κατασκευάσουν τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή στον κόσμο

    Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν πια να χωνέψουν ότι εδώ και λίγα χρόνια (από τον Ιούνιο του 2013) ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο είναι κινεζικός και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο αμερικανικό. Έτσι, ο Πρόεδρος Ομπάμα μόλις υπέγραψε μια ειδική διαταγή, με την οποία εντέλλει τις αρμόδιες Αρχές της χώρας του να κατασκευάσουν τον ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου έως το 2025, δηλαδή σε μια δεκαετία.

    Η απόφαση φέρνει στο νου την ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ, στα μέσα του 20ού αιώνα, να ξεπεράσουν τη Σοβιετική Ένωση, που προηγείτο στην κούρσα εξερεύνησης του διαστήματος. Περίπου μετά από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί πατούσαν πρώτοι το πόδι τους στη Σελήνη...

    Έτσι και τώρα, ο στόχος των ΗΠΑ είναι φτιάξουν ένα μηχάνημα που θα είναι έως 30 φορές ταχύτερο από τον σημερινό παγκόσμιο «πρωταθλητή», τον υπερυπολογιστή Τιανχέ-2 της Κίνας και θα μπορεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (1 exaflop ή 1.000 petaflops).

    [05] Στα ύψη η δημοτικότητα του Σόιμπλε στη Γερμανία

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αγαπητός όσο ποτέ στη χώρα του, περισσότερο και από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα.Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Infratest Dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής Tagesthemen του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και της εφημερίδας Die Welt, η δημοτικότητα του Σόιμπλε στη Γερμανία για τον μήνα Αύγουστο φτάνει το 70%. Μάλιστα από τον Απρίλιο και μετά η δημοτικότητα του Γερμανού υπουργού αυξάνεται συνεχώς.

    Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 ο Σόιμπλε έχει κερδίσει πέντε μονάδες, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε διενεργήθηκαν οι γερμανικές εκλογές, εννέα μονάδες.

    Πιο δημοφιλής είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με 72%, ενώ η Μέρκελ βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από τον Σόιμπλε. Μόλις στο 48% είναι η δημοτικότητα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Η ικανοποίηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του SPD σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας στο 54%. Αντίθετα το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι λίγο ή καθόλου ευχαριστημένο με το έργο της κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, αν και τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του CDU/CSU αποτιμούν θετικά το έργο της κυβέρνησης, ανάλογη άποψη έχει μόλις το 59% των ψηφοφόρων του SPD.

    Στην περίπτωση που γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή το 42% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το CDU/CSU, ενώ το 24% το SPD. Το ποσοστό των Πρασίνων παραμένει σταθερό σε σχέση με ένα μήνα πριν στο 11%, ενώ το Die Linke χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 9%.

    Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) εμφανίζονται να κερδίζουν μόλις το 5% της πρόθεσης ψήφου και άρα να καταφέρνουν μετά βίας να μπουν στην ομοσπονδιακή Βουλή. Και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να χάνει μια μονάδα μετά την αποχώρηση του προέδρου του Μπερντ Λίκε, ο οποίος ίδρυσε νέο κόμμα. Πλέον κερδίζει το 4% των ψήφων και άρα δεν μπαίνει στην Μπούντεσταγκ.

    [06] «Σύντομη ιστορία του κόσμου», το μυθιστόρημα της ανθρωπότητας με συγκρούσεις και πολιτισμό

    Συμπυκνώνει χωρίς να αφυδατώνει. Απλοποιεί χωρίς να υποτιμά. Αφηγείται χωρίς να πελαγοδρομεί. Είναι η «Σύντομη ιστορία του κόσμου», του Βρετανού δασκάλου, δημοσιογράφου, μυθιστοριογράφου Χέρμπερτ Τζορτζ Ουέλς (1866- 1946 ), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος. (Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός).

    Πρόκειται για μια περιεκτική ιστορία της ανθρωπότητας από τις απαρχές της ζωής έως τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, στηριγμένη στην επιστήμη της λογικής πέρα από βασιλείς, άλογα και ιερατεία.

    Είναι ένα γραπτό ντοκιμαντέρ για την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης- με τον πολιτισμό και τις συγκρούσεις του κόσμου - αρχίζοντας από την εποχή της πρωτόγονης σκέψης και καταλήγοντας στη ρώσικη επανάσταση. Μια περιδιάβαση από τους νομαδικούς λαούς έως τις υπερπόντιες αυτοκρατορίες του ατμόπλοιου και του σιδηροδρόμου. Από τους προφήτες στην Ιουδαία έως την ανάπτυξη των σύγχρονων πολιτικών ιδεών.

    [07] Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι θέλουν τη χώρα πρόβατο επί σφαγή στη μάχη της διαπραγμάτευσης

    Στη Βουλή εστιάζεται το ενδιαφέρον για το θέμα Βαρουφάκη, καθώς στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά.Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη Τρίτη στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το «plan B» της κυβέρνησης.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 July 2015 - 8:32:26 UTC